| تعداد نشریات | 13 |
| تعداد شمارهها | 652 |
| تعداد مقالات | 6,800 |
| تعداد مشاهده مقاله | 9,600,564 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 9,041,245 |
اثر تنش شوری بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاه گشنیز (Coriandrum sativum L.) | ||
| پژوهشهای تولید گیاهی | ||
| مقاله 6، دوره 20، شماره 3، آذر 1392، صفحه 111-128 اصل مقاله (588.78 K) | ||
| نوع مقاله: پژوهشی | ||
| نویسندگان | ||
| زهرا ستایش مهر* 1؛ صدیقه اسماعیل زاده بهابادی2 | ||
| 1هیات علمی/دانشگاه زابل دانشکده علوم | ||
| 2هیات علمی | ||
| چکیده | ||
| این تحقیق به منظور بررسی واکنش گیاه دارویی گشنیز به تنش شوری در مراحل جوانه¬زنی و رشد رویشی، در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. سطوح تنش شوری مورد استفاده توسط کلرید سدیم در پنج سطح 0 (شاهد)، 25، 50، 75 و 100 میلی¬مولار تهیه شد. در آزمایش اول، واکنش جوانه¬زنی بذرهای گشنیز به تنش شوری و در آزمایش دوم، صفات فیزیولوژیک گیاهچه¬ها که در سطوح مختلف تنش شوری رشد کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش شوری، بصورت معنی¬داری سبب کاهش خصوصیات جوانه¬زنی از قبیل سرعت و درصد جوانه¬¬زنی، طول و وزن خشک ریشه¬چه و ساقه¬چه شد (01/0p≤). صفات مورفولوژیکی مانند تعداد برگ، طول ساقه و ریشه، وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه تحت تاثیر شوری کاهش یافتند. همچنین تنش شوری تاثیر معنی¬داری (01/0p≤) بر میزان کلرفیل، پرولین، قندهای محلول و ترکیبات فنلی بخش هوایی و ریشه داشت. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که با افزایش تنش، میزان پرولین، قندهای محلول و ترکیبات فنلی بخش هوایی و ریشه افزایش، در حالیکه غلظت کلروفیل برگ¬ها کاهش یافت. نتایج حاصل از این آزمایش حاکی از این است که تحمل گیاه دارویی گشنیز در برابر تنش شوری از طریق افزایش تجمع قندهای محلول، پرولین و ترکیبات فنلی است. | ||
| کلیدواژهها | ||
| پرولین؛ ترکیبات فنلی؛ شوری؛ گشنیز | ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,415 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 4,326 |
||