
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,747,590 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,318,035 |
بررسی جنبه های مخرب انواع قیر و راه کارهای بیولوژیکی کنترل آن ها در صنایع خمیر و کاغذ | ||
نشریه حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی | ||
مقاله 10، دوره 3، شماره 1، شهریور 1393، صفحه 1-20 اصل مقاله (1.01 M) | ||
نوع مقاله: علمی-ترویجی | ||
نویسندگان | ||
رضا دشتبانی خضری* 1؛ حسین رسالتی2؛ محمد هادی آریائی منفرد3 | ||
1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2عضو هیئت علمی | ||
3دانشجوی دکتری | ||
چکیده | ||
امروزه مصرف سرانهی کاغذ در جهان و همچنین ایران رو به افزایش است. بهطوری که تأمین این نیاز مستلزم پیدا کردن روشهای جدید برای استفادهی بهینه از منابع موجود و بهبود شیوههای تولید میباشد. وجود ترکیبات و فرآوردههای جانبی نامطلوب از قبیل قیر، مواد چسبناک و آلودگیهای خارجی در فرآیند تولید کاغذ، یکی از مشکلات متداول در صنایع کاغذسازی میباشد که هریک از این مواد ممکن است از منابع مختلفی منشأ گیرند. چوب بهعنوان یک مادهی خام برای کاغذسازی، بهدلیل داشتن مواد آبگریزی از قبیل مومها، چربیها، اسیدهای چرب، اسیدهای رزینی، هیدروکربنها و غیره میتواند عامل چنین آلودگیهایی باشد. قیر میتواند مشکلات قابل توجهی را در تجهیزات کاغذسازی ایجاد نماید. بهعنوان مثال میتواند موجب مسدود شدن توری آبگیری شود و یا اینکه به توری یا سیلندرهای خشککن چسبیده و باعث ایجاد حفراتی در کاغذ شود. تاکنون روشهای مختلفی برای کنترل و حذف این ترکیبات پیشنهاد شده است. آنزیمها بهدلیل داشتن کاربردهای مختلفی از قبیل کنترل قیر، کاهش مدت زمان پالایش، کمک به آبگیری خمیرکاغذ، بهبود کارآیی رنگ-بری و افزایش بازدهی خمیرکاغذ، مقبولیت فراوانی در صنایع خمیر و کاغذ پیدا کردهاند. آنزیمها باعث هیدرولیز تری-گلیسیریدها شده و از تشکیل آنها جلوگیری میکنند. علاوه بر این، تیمارهای آنزیمی مبنایی برای کنترل قیر و مواد چسبناک بوده که میتواند برای کاهش ابعاد این مواد مورد استفاده قرار گیرد. در این مقاله سعی شده که به بررسی استفاده از آنزیمها، بهعنوان روشی جدید و دوستدار محیطزیست بر مبنای بیوتکنولوژی جهت کنترل قیر موجود در فرآیند کاغذسازی بپردازیم. | ||
کلیدواژهها | ||
کاغذسازی؛ مواد چسبناک؛ آنزیم؛ مواد استخراجی؛ قیر | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,711 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 854 |