
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,625,698 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,218,500 |
بررسی اثر زمان پاشش اسید سالیسیلیک بر برخی از رنگدانهها و خصوصیات مورفولوژیک میوه گوجهفرنگی | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 11، دوره 22، شماره 2، تیر 1394، صفحه 203-217 اصل مقاله (652.06 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مریم حافظ نیا* ؛ کامبیز مشایخی؛ فرشید قادری فر | ||
چکیده | ||
گوجهفرنگی به دلیل نقش مهمی که در تامین ویتامینها و مواد معدنی در تغذیه انسان دارد، از پتانسیل بالایی در صادرات برخوردار است. همچنین یکی از سبزیهای مهمی است که به علت داشتن انواع ویتامینها، کاروتن، اسیدهای مفید، قند و املاح معدنی نقش مهمی را در سلامت انسان ایفا میکند. با توجه به اینکه گوجهفرنگی یکی از مهمترین محصولاتی است که روز به روز مصرف آن رو به افزایش است، بنابراین جهت تولید محصول بیشتر در واحد سطح و افزایش کیفیت خصوصیات میوهی آن، از قبیل میزان سفتی، افزایش ماندگاری و افزایش رنگیزههایی که در بهبود کیفیت رنگ و گوشت میوه موثرند، انجام تحقیقات وسیع از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین منظور آزمایشی روی بوتههای گوجهفرنگی رقم سوپرا در مجتمع کشت و صنعت دلند، واقع در منطقه دلند استان گلستان در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار و 4 تیمار انجام شد. محلولپاشی سالیسیلیک اسید با غلظت 4-10مولار در زمانهای مختلف شامل: (از زمان کاشت نشاء تا زمان برداشت محصول، از زمان کاشت نشاء تا شروع گلدهی، از زمان گلدهی تا زمان میوهدهی و محلولپاشی با آب به عنوان شاهد) بیست روز پس از استقرار گیاه به فواصل 15 روز انجام شد، بهطوری که از زمان شروع محلولپاشی تا رسیدن کامل میوه جمعاً 7 بار محلولپاشی شدند. فاکتورهای اندازهگیری شده شامل خصوصیات مورفولوژیکی مانند: تعداد برگ تا اولین خوشه، تعداد گل و ارتفاع بوته و خصوصیات اجزاء عملکرد شامل تعداد میوه، صفات بیوشیمیایی از قبیل کلروفیل a، b، کلروفیل کل، کارتنوئید، آنتوسیانین برگ، آنتوسیانین میوه، PH و اسیدیته قابل تیتراسیون بود. سطح برگ بوتههای مورد نظر توسط دستگاه سطح برگ سنج اندازهگیری شد. تعیین مقدار آنتوسیانین برطبق روش وانگر(1979) صورت گرفت. برای اندازهگیری کلروفیل a، b و کلروفیل کل و همچنین کارتنوئید در برگ گوجهفرنگی از روش آرنون (1995) استفاده شد. کاربرد سالیسیلیک اسید از زمان کاشت نشاء تا زمان برداشت محصول به طور معنیداری باعث افزایش میزان سطح برگ در این گیاه شد. همچنین استفاده از این هورمون از زمان کاشت نشاء تا زمان برداشت محصول باعث افزایش تعداد برگ تا اولین خوشه، تعداد گل در هر خوشه و تعداد میوه در هر خوشه شد و همچنین به طور معنیداری ارتفاع بوته گوجهفرنگی را کاهش داد. با توجه به نتایج این تحقیق به طور کلی استفاده از سالیسیلیک اسید با غلظت 4-10 مولار در تیمار محلولپاشی از زمان کاشت نشاء تا زمان برداشت محصول میزان رنگدانهها و کلروفیل کل افزایش یافته که ناشی از افزایش فتوسنتز در این گیاه است. | ||
کلیدواژهها | ||
گوجهفرنگی؛ اسیدسالیسیلیک؛ ارتفاع بوته؛ کلروفیل؛ آنتوسیانین | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,334 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,584 |