
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,616,200 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,206,235 |
تأثیر میکرو و نانوذرات دی اکسید سیلیسیم (SiO2) روی برخی ویژگی های کیفی و عناصر غذایی میوه توت فرنگی (Fragaria ananassa Duch.) | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 7، دوره 23، شماره 3، آبان 1395، صفحه 97-113 اصل مقاله (339.59 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2017.9340.1890 | ||
نویسندگان | ||
رحمان یوسفی1؛ محمود اثنی عشری* 2 | ||
1گروه باغبانی دانشگاه بوعلی سینا همدان | ||
2عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی، دانشگاه بوعلی سینا | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: سیلیسیم یکی از عناصر غذایی مفید برای اکثر گیاهان محسوب می شود. مطالعات اخیر نشان داده اند که سیلیسیم باعث افزایش تولید و کیفیت محصول شده و نقش مهمی در مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی دارد. توت فرنگی منبع خوبی از ترکیبات فعال زیستی است و به لحاظ اقتصادی و تجاری در جهان میوه ای مهم و ارزشمند به حساب می آید. تغذیه گیاهان توت فرنگی با عناصر غذایی مختلف همچون سیلیسیم برای اهداف کشاورزی می تواند بر ویژگی های کیفی و عناصر غذایی میوه آن تأثیرگذار باشد. با پیشرفت علم و تولید نانوذرات، کاربرد آنان در صنایع مختلف و از جمله کشاورزی مطرح شده است. لذا هدف این مطالعه، بررسی اثر میکرو و نانوذرات دی اکسید سیلیسیم در غلظت های مختلف و با دو روش کاربرد محلول پاشی برگی و تغذیه ریشه ای طی مراحل رشد گیاه توت فرنگی روی برخی از ویژگی های کیفی و عناصر غذایی میوه بود. مواد و روش ها: این آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و در هر تکرار 4 گیاه در گلخانه و آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا اجرا گردید. بدین منظور میکرو و نانوذرات دی اکسید سیلیسیم در غلظت های 20، 40، 60 و 80 میلی گرم در لیتر و به دو روش محلول پاشی برگی و تغذیه ریشه ای در دو مرحله مجزا روی گیاهان اعمال شد. پس از باردهی، میوه های رسیده برداشت و برخی عناصر غذایی و ویژگی های کیفی میوه شامل میزان فسفر، پتاسیم، منیزیم، آهن، نیترات، کربوهیدرات های محلول کل، ویتامین ث، مواد جامد محلول و اسیدیته آب میوه اندازه گیری و سپس تجزیه و تحلیل آماری شدند. یافته ها: با کاربرد سیلیسیم ویژگی هایی نظیر میزان پتاسیم، منیزیم، آهن، ویتامین ث، کربوهیدرات های محلول کل، مواد جامد محلول و اسیدیته آب میوه افزایش و فسفر کاهش یافت، اما نیترات بدون تغییر ماند. در بین تمامی تیمار های به کار رفته، تغذیه ریشه ای نانوسیلیسیم با غلظت 60 میلی گرم در لیتر نسبت به دیگر تیمارها و شاهد اثرات بهتری نشان داد و در مجموع کاربرد نانو سیلیسیم نسبت به میکرو سیلیسیم نتایج بهتری داشت. نتیجه گیری: کاربرد سیلیسیم تأثیرات بارزی برعناصر غذایی و کیفیت میوه توت فرنگی داشت. تاثیر سیلیسیم بر عناصر غذایی و کیفیت میوه بستگی به فرم سیلسیم، غلظت و روش کاربرد آن داشت. بر اساس نتایج به دست آمده، کاربرد دی اکسید سیلیسیم (SiO2) طی مرحله رشد گیاه به خصوص در مقیاس نانو باعث افزایش اکثر عناصر غذایی و بهبود کیفی میوه توت فرنگی گردید. به طور کلی جهت تولید گلخانه ای توت فرنگی و کشت آن در محیط کشت بدون خاک، با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق می توان غلظت 60 میلی گرم در لیتر نانوسیلیسیم با روش کاربرد تغذیه ریشه ای را پیشنهاد نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
تغذیه ریشه ای؛ محلول پاشی برگی؛ میکرو سیلیسیم؛ نانو سیلیسیم | ||
مراجع | ||
webkit-text-size-adjust: auto; -webkit1.Abdel-Shafy, H., Hegemann, W., and Teiner, A. 1994. Accumulation of metals by vascular plants. Environ. Manage. Health. 5: 21-24. 2.Cataldo, D.A., Maroon, M., Schrader, L.E., and Youngs, V.L. 1975. Rapid colorimetric determination of nitrate in plant tissue by nitration of salicylic acid. Commun. Soil. Sci. Plant. Anal. 6: 71-80. 3.Corrales, I., Poschenrieder, C., and Barcello, J. 1997. Influence of silicon pretreatment on aluminium toxicity in maize roots. Plant. Soil. 199: 203- 209. 4.Eshghi, S., Hashemi, M., Mohammadi, A., Badie, F., Mohammad hosseini, Z., Ahmadi, S.K., and Ghanati, K. 2013. Effect of nano-emulsion coating containing chitosan on storability and qualitative characteristics of strawberries after picking. Iran. J. Nut Sci Food Technol. 8: 9-19. (In Persian) 5.Fallah, M., Peyvast, Gh.A., Olfati, J.A., and Sammak, B. 2014. Effects of chemical and organic fertilizers on yield and nitrate accumulation in spinach (Spinacia oleracea L.). J. Plant Prod. Res. 21(1): 49-68. (In Persian) 6.Fatemi, L.S., Tabatabaei, S.J., and Fallahi, E. 2009. The effect of silicon on the growth and yield of strawberry grown under saline conditions. J. Hort Sci. 23(1): 88-95. (In Persian) 7.Gholami, M., and Kimiayitalab, M. 2006. Physiology of temperate zone fruit trees. Bu-Ali Sina Univ. Press. 486p. (Translated in Persian) 8.Ghasemnezhad, A., Ghasemi, Y., Hemati, Kh., Ebrahimzadeh, M.A., and Ghasemi, K. 2012. Effect of type of rootstock and fruit tissue on some chemical properties of page mandarin and thampson novel orange. J. Plant. Prod. 19(3): 43-54. (In Persian) 9.Gottardi, S., Iacuzzo, F., Tomasi, N., Cortella, G., Manzocco, L., Pinton, R., Romheld, V., Mimmoe, T., Scampicchio, M., Costa, L.D., and Cesco, S. 2014. Beneficial effects of silicon on hydroponically grown corn salad (Valerianella locusta L.) plants. Plant Physiol. Biochem. 56: 14-23. 10.Haghighi, M., and Pessarakli, M. 2013. Influence of silicon and nano-silicon on salinity tolerance of cherry tomatoes (Solanum lycopersicum L.) at early growth stage. Sci. Hort. 161: 111–117. 11.Hansen, P. 1980. In: Atkinson, D., Jackson, J.E., Sharples, R.O., and Waller, W.M. Mineral nutrition of fruit trees. London. Butterworths. Pp: 201-212. 12.Hashemi-dehkourdi, E. 2013. Effect of nanoparticles of anatase (TiO2) on the some of characteristics quantity and quality of fruit of strawberry in hydroponic condition. M.Sc. Thesis in Horticultural Sciences, Shahid Chamran Univ. Ahwaz. 117p. (In Persian) 13.Jianfeng, M., Kazuo, N., and Eiichi, T. 1989. Effect of silicon on the growth of rice plant at different growth stages. Soil Sci. Plant Nut. 35(3): 347-356. 14.Khayam-nakoyi, S.M., Sharif-nasab, H., Ahmadi-somee, K., Davoudi, D., Sahebi, A., Gholampour, Kh., and Moazen-khoshelham, Kh. 2011. Agronano in Islamic Republic of Iran: past, now, future. Mahsima Press. 10-17. (In Persian) 15.Lee, W., Kim, Y.C., Kim, K.Y., Yun, H.K., and Seo, T.C. 2002. Influence of silicate application on the sucrose synthetic enzyme activity of tomato in perlite media culture. Acta Hort. 633: 259-262. 16.Leidi, E.O., Silberbush, M., and Lips, S.H. 1991. Wheat growth as affected by nitrogen type, pH and salinity. II. photosynthesis and transpiration. J. Plant Nut. 14: 247– 256. 17.Liang, Y.C. 1999. Effects of silicon on enzyme activity and sodium, potassium and calcium concentration in barley under salt stress. Plant. Soil. 29: 217–224. 18.Mali, M., and Arey, N.C. 2008. Silicon effects on nodule growth, dry matter production and mineral nutrition of cowpea (vigna unguiculata). J. Plant Nut. Soil Sci. 171: 835-840. 19.Mashayekhi, K., and Atashi, S. 2012. Effect of foliar application of boron and sucrose on biochemical parameters of “Camarosa” strawberry. J. Plant Prod. 19(4): 157-172. (In Persian) 20.Marschner, H. 1986. Mineral nutrition in higher plants. Academic Press, New York. 889p. 21.Miyake, Y., and Takahashi, E. 1986. Effect of Silicon on the Growth and Fruit production of strawberry plants in a solution culture. Soil Sci. Plant Nut. 32: 321-326. 22.Mohaghegh, P., Shirvani, M., and Ghasemi, S. 2010. Effect of silicon application on growth and yield of two cultivars of cucumber in hydroponic system. Technol Sci. Greenhouse Prod. 1(1): 35-39. (In Persian) 23.Paquin, R., and Lechasseur, P. 1979. Observation sur une method de dosage de la praline liber danles extraits de plants. Canad. J. Bot. 57: 1851-1854. 24.Pavlovic, J., Samardzic, J., Maksimovic, V., Timotijevic, J., Stevic, N., Laursen, K.H., Hansen, T.H., Husted, S., Schjoerring, J.K., Liang, Y., and Nikolic, M. 2013. Silicon alleviates iron deficiency in cucumber by promoting mobilization of iron in the root apoplast. New Phytol. 198(4): 1096–1107. 25.Peyvast, Gh., Zaree, M.R., and Samizadeh, H. 2008. Effect of silicon on nutrition element and nitrate amount in lettuce. Iran. J. Hort Sci. 39(1): 1-8. (In Persian) 26.Ranjbar, R., Eshghi, S., and Rostami, S. 2011. Effect of nickel sulphate and urea foliar application on reproductive growth and qualitative and quantitative traits of strawberry fruit Pajaro cultivar. Technol Sci. Greenhouse Prod. 2(7): 41-48. (In Persian) 27.Stamatakis, A., Papadantonakis, A., Lydakis-Simantiris, N., Kefalas, P., Savvas, D., and Epirus, T.E.I. 2003. Effects of silicon and salinity on fruit yield and quality of tomato grown hydroponically. Acta Hort. 141-147. 28.Sun, C.W., Liang, Y.C., and Romheld, V. 2005. Effects of foliar- and root applied silicon on the enhancement of induced resistance to powdery mildow in cucumis sativus. J. Plant Pathol. 54: 678-685. 29.Suriyaprabha, R., Karunakaran, G., Yuvakkumar, R., Prabu, P., Rajendran, V., and Kannan, N. 2012. Growth and physiological responses of maize (Zea mays L.) to porous silica nanoparticles in soil. J. Nanopart Res. 14: 1294. 30.Talgar, S., Gu, J.X., Xu, C.S., Yang, Z., Zhao, Q., Liu, Y.X., and Liu, Y.C. 2011. Phytotoxic and genotoxic effects of ZnO nanoparticles on garlic (Allium sativum L.): A morphological study. Nanotox. 1: 1-8. 31.Wang, S.Y., and Galletta, G.J. 1998. Foliar application of potassium silicate induces metabolic changes in strawberry plants. J. Plant Nut. 21(1): 157-167. 32.Wang, S.Y., and Galletta, G.J. 1996. Effect of silicon on strawberry Plants. Hort Sci. 31(4): 675-675. 33.Yao-jing, W., Ming-da, L., and Dong, L. 2009. Effects of silicon enrichment on photosynthetic characteristics and yield of Strawberry. China Acad J. Elec Pub Hou. 12: 92-93. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,212 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,220 |