
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,605,423 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,198,758 |
بررسی تنوع ژنتیکی بین همگروههای ارقام مختلف انگورهای بیدانه و دانهدار در شهرستان اراک براساس ویژگیهای مورفولوژیکی | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 8، دوره 23، شماره 3، آبان 1395، صفحه 115-134 اصل مقاله (433.21 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2017.9482.1900 | ||
نویسندگان | ||
جواد عرفانی مقدم* 1؛ مریم رفیعی2؛ آرش فاضلی3 | ||
1استادیار گروه علوم باغبانی دانشگاه ایلام | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ایلام | ||
3استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه ایلام | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: انگور یکی از مهمترین محصولات میوه در ایران است که اهمیت زیادی در مصارف تازه خوری و کشمش دارد. کشور ایران با تولید حدود دو میلیون تن انگور، در بین کشورهای تولید کننده این محصول در رده نهم جهان قرار دارد. برای بررسی ساختار ژنتیکی انگور از ریخت-نگاری استفاده میشود. ریختنگاری علم تمایز انگور براساس ویژگیهای مورفولوژیکی است و بر اساس آن هزاران رقم انگور بدون استفاده از نشانگرهای ژنتیکی شناسایی میشوند. هدف از این تحقیق ارزیابی برخی از همگروههای ارقام بیدانه و دانهدار انگور در شهرستان اراک به منظور شناسایی همگروههای مناسب برای توسعه و کشت و کار آنها است. همچنین شناسایی همگروهها و یا ارقام مطلوب براساس ارزیابی صفات مختلف از نظر گیاهشناسی و باغبانی میتواند در حفظ ژرمپلاسم و اصلاح این محصول موثر باشد. مواد و روشها: در این پژوهش بررسی تنوع ژنتیکی بین 49 همگروه انگور بیدانه و دانهدار از گونه vinifera با مطالعه 50 صفت مورفولوژیکی مربوط به برگ، شاخه، میوه و بذر صورت گرفت. نمونههای مورد بررسی از چند منطقه در شهرستان اراک جمعآوری گردیدند .نمونههای برگ و میوه از بخشهای مختلف بوته به طور تصادفی جمعآوری گردیدند. برای ارزیابی صفات مرتبط با برگ از هر همگروه، 30 برگ به طور تصادفی در سه تکرار انتخاب و صفات مربوط برای آنها ثبت شد. برای ارزیابی صفات مرتبط با میوه از هر همگروه سه خوشه و از هر خوشه 30 حبه به طور تصادفی در سه تکرار انتخاب و صفات مربوط برای آنها ثبت گردید. یافتهها: نتایج نشان داد تنوع بالایی در برخی از ویژگیهایی مانند وزن خوشه، تعداد حبه در خوشه، وزن حبه، درصد مواد جامد محلول، درصد اسید قابل تیتراسیون، وزن تر و خشک بذر و شاخص طعم میوه بین همگروههای انگور وجود دارد. نتایج به دست آمده از تجزیه خوشهای، نمونه-های مورد بررسی را به دو گروه اصلی تقسیم کرد به طوری که ارقام بیدانه از ارقام دانهدار تفکیک شدند. تجزیه همبستگی ساده بین 18 صفت مهم نشان داد همبستگی مثبتی بین برخی از صفات وجود دارد. نتایج تجزیۀ به عاملهای اصلی نشان داد، 13 عامل اصلی نزدیک به 38/85% از واریانس کل بین نمونهها را توجیه میکند. پنج عامل اول که بیشتر مربوط به صفات میوه و برگ بود، نزدیک به 43/59% از واریانس کل را توجیه نمودند. در تجزیه به عاملها وزن، طول، قطر و اندازه حبه به همراه صفات مربوط به بذر مانند وزن تر و خشک بذر، درصد رطوبت و ماده خشک بذر جزء صفات مهم و تاثیر گذاری بودند که در عامل اول قرار گرفتند و برای ارزیابی همگروههای انگور مناسب هستند. نتیجهگیری: نتایج کلی این تحقیق نشان داد تنوع زیادی در بین همگروههای ارقام انگور به لحاظ صفات کمی و کیفی میوه وجود دارد. همچنین، برخی از همگروههای متعلق به ارقام بیدانه و دانهدار انگور دارای صفات مطلوبی بودند که میتوان به طور تجاری مورد کشت و کار قرار گیرند و یا در برنامه اصلاح انگور برای دستیابی به نتاج مطلوبتر استفاده شوند. در بین ارقام بیدانه، بیشترین وزن یک حبه در نمونه شماره 23 (همگروه عسکری) 34/3 گرم برآورد شده است که از روستای هزاوه شهرستان اراک جمع آوری شده بود. همچنین حداکثر وزن یک حبه در بین ارقام دانهدار (24/5 گرم) در نمونه شماره 40 (همگروه شاهانی) ثبت شد. با توجه به این که تولید ارقام بیدانه با حبه بزرگتر از مهمترین اهداف اصلاح انگورهای تازه خوری است، این نتایج نشان میهد با شناسایی ارقام انگور و انتخاب والدین مناسب در برنامه های بهنژادی، میتوان ارقامی بیدانه با حبههای بزرگ را از تلاقی انگورهای بیدانه و دانهدار بدست آورد. | ||
کلیدواژهها | ||
انگور؛ کلون؛ صفات؛ همبستگی؛ تنوع | ||
مراجع | ||
ize-adjust: auto; -webkit-text-stroke-1. Barone, B., Caruso, T., Marra F.P., and Sottile, F. 2000. Preliminary observation on some Sicilian pomegranate (Punica granatum L.) varieties. Options Mediterran. 42: 137-140. 2. Barrit, D.J. 1970. Ovule development in seeded and seedless grapes. Vitis, 9: 7- 14. 3. Bouquet, A., and Danglot, Y. 1996. Inheritance of seedlessness in grapevine (Vitis vinifera L.). Vitis. 35: 35-42. 4. Chitwood, D.H., Ranjan, A., et al. 2014. A modern ampelography: A genetic basis for leaf shape and venation patterning in grape. plant physiol. 164: 259- 272. 5. Doulati Baneh, H., and Mohammadi, S.A. 2012. Study of genetic differences of grapevine (Vitis vinifera L. cv. Bidaneh Sefid) clones using SSR and AFLP Markers. Agri. Biotech. 11: 1-7. 6. Doulati Baneh, H., Abdollahi, R., and Aslan Poor, M. 2013. Morphological study of some wild grape genotypes of Sardasht and Piranshahr regions, Iran. Seed Plant Improvment J. 3: 519-533. 7. Doulati Baneh, H., Nazemia, A., Mohammadi, S.A., Hassani, G.H., and Hanareh, M. 2010. Identification and evaluation of west Azarbaijan grape cultivars by ampelography and ampelometery. Tech. Plant Prod. 10: 13-24. 8. Ehteshamnia, A., Sharifani, M., Vahdati, K., Erfani, V., Musavizadeh, J., and Mohsenipoortaklo, S. 2009. Investigation of morphological diversity among native populations of walnut (Juglans regia) in Golestan province, Iran. Plant Prod., 16: 29-48 9. Erfani-Moghadam, J., Ebadi, A., and Fatahi-Moghadam, M.R. 1387. Studying of genetic parameters in table grapes breeding program. Iranian J. of Hort. Sci. 39: 77-83. 10.Fatahi, R., Ebadi., A., Vezvaei, A., and Zamani, Z. 2004. Relationship among quantitative and qualitative characters in 90 grapevine (Vitis vinifera) cultivars. Acta Hort. 640: 275-282. 11.Fatahi, R., Ebadi, A., Bassil, N., Mehlenbacher, S.A., and Zamani, Z. 2003. Characterization of Iranian grape cultivars using microsatellite markers. Vitis. 42: 185-192. 12.Fordc, H.I. 1975. Walnuts in: Advances in Fruit Breeding. Janick, J., and Moore, J. N. (Eds.). Purdue University Press. 439-455. 13.Fournier-Level, A., Le Cunff, L., Gomez, C., Doligez, A., Ageorges, A., Roux, C., Bertrand, Y., Souquet, J., Cheynier V., and This, P. 2009. Quantitative genetic bases of anthocyanin variation in grape (Vitis vinifera L. ssp. sativa) berry: a quantitative trait locus to quantitative trait nucleotide integrated study. Gen., 183: 1127-1139. 14.Garcia, R.A.A., and Revilla, E. 2013. The current status of wild grapevine populations (Vitis vinifera ssp. sylvestris) in the Mediterranean basin. P 51-72, In: Sladonja, B., and D. Poljuha (eds), The Mediterranean Genetic CodeGrapevine and Olive. Intech open access publisher. 15.I.B.P.G.R. 1983. Descriptors for Grapes. International Board Plant Genetic Resources. Rome, 1-58. 16.Kobayashi, S., Goto-Yamamoto, N., and Hirochika, H. 2004. Retrotransposoninduced mutations in grape skin color. Sci. 304: 982-982. 17.Leao, P.C.D.S., Cruz, C.D., and Motoike, S.Y. 2011. Genetic diversity of table grape based on morphoagronomic traits. Sci. Agr. 68: 42-49. 18.Ledbetter, C.A., and Burgos, L. 1994. Inheritance of stenospermocarpic Seedlessness in Vitis vinifera L. Heredity. 85: 157-160. 19.Ledbetter, C.A., and Shonnard, C.B. 1991. Berry and seed characteristics associated with stenospermy in vinifera grapes. J. Hort. Sci. 66: 247- 252. 20.Mattheou, A., Stavropoulos, N., and Samaras, S. 1995. Studies on table grape germplasm grown in Northern Greece. II. Seedlessness, berry and must characteristics. Vitis. 34: 217-220. 21.Moosazadch, R., Shoor, M., Tehranifar, A., Davarinczhad, G.H., and Mokhtaryan, A. 2012a. Identity of some grape cultivars based on fruits and their seeds morphological characteristics Plant Sci. Res. 4: 1-9. 22.Moosazadeh, R., Shoor, M., Tehranifar, A., Davarynejad, G.H., and Mokhtaryan, A. 2012b. Study on the variation of morphological and phenological traits of some native grape cultivars of Razavi Khorasan. Small Fruits, 4: 57-72. 23.Mullins, M.G., Bouquet, A., and Williams, L.E. 1992. Biology of the grapevine. Cambridge University. 239p. 24.Myles, S., Boyko, A.R., et al. 2011. Genetic structure and domestication history of the grape. Proceedings of the Nati. Academy Sci. 108: 3530-3535. 25.Naghavi, M., Gharreh Yazi, B., and Hosseini Salkadeh, G.H. 2013. Molecular Markers University of Tehran Press. 1-340. 26.Rasoli, V., Farshadfar, E., and Ahmadi, J. 2014, Genetic diversity and path analysis of grapevine (Vitis vinifera L.) yield components in different environmental conditions. Plant Ecophysiol. 19: 58-68. 27.Salayeva, S.J., Ojaghi, J.M., Eshghi, R.A., and Akparov, Z.I. 2013. Morphological variation and relationships of Azerbaijan cultivated and wild grape populations. In International Caucasia Forestry Symposium. 1055-1063. 28.Scienza, A., Miravelle, R., Visai, C., and Fregoni, M. 1978. Relationshipbetween seed number, gibberellin and abscisic acid levels, and ripening in cabernet sauvignon grape berries. Vitis. 17: 361–368. 29.Ward, J.H. 1963. Hierarchical grouping to optimise an objective function. J. Amer. Statist. Assoc. 58: 236-244. 30.Wei, X., Sykes, S.R., and Clingeleffer, P.R. 2002. An investigation to estimate genetic parameters in CSIRO’s table grape breeding program. 2. Quality characteristics. Euphytica. 128: 343–351. 31.Widodo, S.E., Shiraishi, M., and Shiraishi, S. 1996. On the interpretation of Brix value for the juice of acid citrus. J. Sci. Food Agric. 71: 537-540. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,673 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,580 |