
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,747,617 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,318,060 |
تعیین ارزش غذایی گیاه سلمه تره عمل آوری شده با آهک در زمانهای مختلف به روش کیسههای نایلونی | ||
مجله مرتعداری | ||
مقاله 6، دوره 3، شماره 1، خرداد 1395، صفحه 81-97 اصل مقاله (207.82 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jrm.2017.11272.1223 | ||
نویسندگان | ||
حمیده حیدری* ؛ مسلم باشتنی؛ محمدرضا اصغری؛ حسین نعیمی پور یونسی | ||
دانشگاه بیرجند | ||
چکیده | ||
این آزمایش به منظور تعیین ترکیب شیمیایی و خصوصیات تجزیهپذیری گیاه مرتعی سلمهتره با استفاده از روش کیسههای نایلونی انجام گرفت. نمونه برداری از این گیاه در سه مرحلهی رشد (رویشی، گلدهی و بذردهی) در مراتع گناباد در سال 1392صورت گرفت. نمونههای برداشت شده پس از خشک شدن در هوای آزاد آسیاب شدند. قسمتی از نمونه گیاه جمع آوری شده از مرحلهی گلدهی،باآهک 4 درصد به مدت 2، 4 و 8 روز عملآوری شدوترکیب شیمیایی آن بررسی شد. جهت تعیین میزان تجزیهپذیری ماده خشک، پروتئین، فیبر نامحلول در شویندهی خنثی گیاه از دو رأس گاو فیستوله شده استفاده گردیدومیزان تجزیهپذیری نمونههادر زمانهای صفر، 72،48،24،16،8،4،2 و 96 ساعت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در مقدار پروتئین گیاه سلمه تره درمراحل مختلف رشد مشاهده شد (05/0>p)، بدین صورت که در مرحله رویشی حداکثر بود. سپس درمرحله گلدهی و بذردهی به ترتیب بیشترین میزان پروتئین خام را داشتهاند(05/0>p).حداکثر خاکستر نیز در مرحله رویشی (97/23درصد) مشاهده شد. با پیشرفت مرحله رشدازمیزان پروتئین گیاه کاسته شده وبرمقدارفیبر نامحلول در شویندهی خنثی آن افزوده شد.عملآوری با آهک سبب شد مقدار پروتئین خام گیاه سلمهتره در مرحله گلدهی افزایش یافت(05/0>p).میزان ناپدید شدن ماده خشک در انکوباسیون 96 ساعت برای گیاه سلمهتره عملآوری شده به مدت 4،2،0و 8 روز به ترتیب 41/85، 02/87، 79/88 و 03/86 درصد بود و تفاوت ها در بخش سریع و کند تجزیه ماده خشک از نظر آماری معنیدار نبود. تجزیهپذیری مؤثر شکمبهای پروتئین درمرحلهی بدون عملآوری با هک بیشتر بود(05/0>p)وبا فزایش مدت عملآوری کاهش یافت. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش غذایی؛ تجزیه پذیری؛ سلمه تره؛ عمل آوری؛ کیسههای نایلونی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,972 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 744 |