
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,621,095 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,211,023 |
بررسی تغییرات درصد و اجزای اسانس گیاه بادرشبو در مناطق مختلفی از استانهای آذربایجان شرقی و غربی | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 2، دوره 10، شماره 1، خرداد 1396، صفحه 21-37 اصل مقاله (646.02 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2017.10267.1801 | ||
نویسنده | ||
سعید یوسف زاده* | ||
دانشگاه پیام نور | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: بادرشبو (L. Dracocephalum moldavica) گیاهی علفی، یکساله و متعلق به خانواده نعناعیان است. اسانس بادرشبو دارای خاصیت ضد میکروبی و باکتریایی بوده التیام دهنده زخم و جراحات میباشد. اسانس این گیاه در صنایع داروسازی، آرایشی و بهداشتی، غذایی و عطرسازی، کاربردهای فراوانی دارد. گیاهان دارویی مخازن غنی از متابولیتهای ثانویه و مواد موثره اولیه بسیاری از داروها میباشند .مواد مذکور اگر چه اساسا با هدایت فرآیندهای ژنتیکی ساخته میشوند ولی ساخت آنها بطور بارزی تحت تاثیر عوامل محیطی قرار میگیرد. با توجه به تاثیر عوامل محیطی بر درصد و اجزای اسانس گیاهان دارویی، اهمیت گیاه دارویی بادرشبو در صنایع غذایی و آرایشی و بهداشتی و عدم وجود اطلاعات کافی در این زمینه در این تحقیق تاثیر عوامل محیطی بر درصد و اجزای اسانس گیاه دارویی بادرشبو مورد مطالعه قرار گرفت. مواد و روشها: به منظور بررسی درصد و اجزای اسانس پنج جمعیت بادرشبو در پنج منطقه، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در سال 1392 در سه تکرار انجام گردید. نمونه گیری در کلیه مناطق مورد بررسی، در زمان گلدهی کامل انجام شد. در هر منطقه 3 نمونه مورد بررسی قرار گرفت و این مناطق شامل سلماس، ارومیه، خوی، مراغه و تبریز بودند. رقم اصلاح شده Szk-1 به عنوان شاهد در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور مرکز مرند کشت گردید. در این مطالعه درصد اسانس و اجزای اسانس مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از خشک شدن اندام هوایی گیاه (در سایه و هوای آزاد) اسانسگیری از آنها به روش تقطیر با آب انجام شد. به منظور جداسازی و شناسایی ترکیبهای اسانس از دستگاه کروماتوگرافی گازی(GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی(GC-MS) استفاده شد. یافتهها: نتایج نشان داد اثر جمعیت بر درصد اسانس در سطح احتمال 5 درصد معنیدار بود. بیشترین (61/0) و کمترین (4/0) میزان اسانس به ترتیب در جمعیتهای سلماس و تبریز بدست آمد. در مجموع سیزده ترکیب از جمعیتهای برداشت شده از مناطق مختلف و رقم اصلاح شده شناسایی شد. مجموع تمامی ترکیبات شناسایی شده از 3/87 تا 96 درصد متغیر بود. ترکیبهای عمده اسانس در گیاه ژرانیال، ژرانیول، نرال و ژرانیل استات بودند. مجموع سه ترکیب نرال، ژرانیال و ژرانیول در جمعیت تبریز (3/57 %) بیشترین و در جمعیت مراغه (9/33 %) کمترین مقدار را نشان دادند. همچنین، جمعیت مراغه بیشترین (3/57 %) و جمعیت تبریز کمترین (6/23 %) میزان ژرانیل استات را تولید کردند. نتیجهگیری: جمعیت سلماس و تبریز به ترتیب بالاترین درصد و میزان ترکیبات اسانس را تولید کردند. در مجموع، میتوان با انتخاب این دو جمعیت بادرشبو ارقامی با خصوصیات زراعی مطلوب تولید کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
گیاهان دارویی؛ متابولیتهای ثانویه؛ ترکیبات اسانس و ژرانیال | ||
مراجع | ||
1.Agegnehu, G., Ghizaw, A., and Sinebo, W. 2006. Yield performance and landuse efficiency of barley and faba bean mixed cropping in Ethiopian highlands. Euro. J. Agron., 25: 202-207. 2.Arzani, H. 2009. Forage quality and Daily Requirement of Grazing Animal. Tehran Uni. Press, 354p. (In Persian) 3.Assefa, G., and Ledin, I. 2001. Effect of variety soil type and fertlizer on the establishment growth forage yield quality and voluntary intake by cattle of oats 1396 ،and vetches cultivated in pure stands and mixtures. Anim Feed Sci. Techol., 92: 25-111. 4.Awal, M.A., Koshi, H., and Ikeda, T. 2006. Radiation interception and use by maize/peanut intercrop canopy. J. Agric. For. Meteorol., 139: 74–83. 5.Awal, M.A., Pramanik, M.H.R., and Hossen, M.A. 2007. Interspecies competition growth and yield in barley peanut intercropping. Asian J. Plant Sci., 6: 577-584. 6.Ayub, M., Tahir, M., Nadeem, M.A., Zubair, M.A., Tariq, M., and Ibrahim, A. 2010. Effect of nitrogen applications on growth, forage yield and quality of three cluster bean varieties. Pak. J. Life Soc. Sci., 8(2): 111-116. 7.Azam Khan, M. 2002. Production efficiency of pea (pisum sativum) as affected by inoculation phosphorus levels and intercropping. M.Sc. theses, Pakistan: Faisalabad University. 8.Banik, P., Midya, A., Sarkar, B.K., and Ghose, S.S. 2006. Wheat and chickpea intercropping systems in an additive series experiment: Advantages and weed smothering. Euro. J. Agron., 24(4): 325-332. 9.Campillo, R., Jobet, C., and Undurraga, P. 2010. Effect of Nitrogen on productivity, Grain Quality, and optimal Nitrogen rates in Winter Barley Cv Kumpa-INIA in andisols of Southern Chili. J. Agron. Res., 70(1): 122-131. 10.Connolly, J., Goma, H.C., and Rahim, K. 2001. The information content of indicators in intercropping research. J. Agron., 87: 191-207. 11.Corre Hellou, G., Fustec, J., and crozat, Y. 2006. Interspecific competition for soil N and its interaction with N2 fixation, lef expansion and crop growth in peabarley intercrops. Eur. J. Agron., 282: 195-208. 12.Ghosh, P.K. 2004. Growth, yield, competition and economics of groundnut cereal fodder intercropping systems in the semi arid tropics of India. Field Crops Res., 88: 227-237. 13.Hassanzadeh Gorttapeh, A., Fathollahzadeh, A., Nasrollahzadeh Asl, A., and Akhondi, N. 2008. Agronomic nitrogen efficiency in different wheat genotypes in west Azerbaijan province. Elec. J. Crop Pro. EJCP., 1(1): 82-100. 14.Hauggaard-Nielsen, H., Ambus, P., and Jensen, E.S. 2001. Interspecific competition, N use and interference with weeds in pea and barley intercropping. Field Crops Res., 70: 101–109. 15.Jafari, A., Connolly, V., Frolich, A., and Walsh, E.J. 2003. A note on estimation of quality in perennial ryegrass by near infrared spectroscopy. Irish J. Agric. Food Res., 42(2): 293-299. 16.Javanshir, A., Dabbagh, A., Hamidi, A., and Gholypour, M. 2000. The ecology
of Intercropping. Mashhad University Press., 222p. (In Persian) 17.Kazemini, S.A., and Ghadiri, H. 2007. Effect of Weeds-nitrogen interactions on growth, yield of barley and organic C of soil. Agric. Sci., 38(2): 377-385. 18.Lithougidis, A.S., Vasilakoglou, I.B., Dordas, K.V., and Yiak Oulaki, M.D. 2006. Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seedling ratios. Field crops Res., 99: 106-1130. 19.Lithourgidis, A.S., and Dordas, C.A. 2010. Forage yield, growth rate, and nitrogen uptake of faba bean intercrops with wheat, barley, and rye in three seeding ratios. Crop Sci., 50: 2148-2158. 20. Lithourgidis, A.S., Dordas, C.A., Damalas, C.A., and Vlachostergios, D.N. 2011. Annual intercrops: an alternative pathway for sustainable agriculture. Aust. J. Crop Sci., 5(4): 396-410. 21.Masoero, F., Gallo, A., Zanfi, C., Giubert, G., and Spanghero, M. 2011. Effect of nitrogen fertilization on chemical composition and rumen fermentation of different parts of plants of three corn hybrids. Animal Feed Sci. Technol., 164: 207-216. 22.Mazaheri, D. 1998. Intercropping (2nd ed.), Tehran University Press, 262p. (In Persian) 23.Mohammadzadeh Moghaddam. A. 2012. The investigation of forage corn (Zea mays) to nitrogen and biologic fertilizers. M.Sc. Thesis. Gonbad Kavous University., 95p. 24.Nakhzari Moghaddam, A. 2013. The yield and forage quality of intercropping
barley and mustard in different planting dates. Elec. J. Crop Pro. EJCP, 5(4): 173-189. (In Persian) 25.Samarajeewa, K.B.D.P., Takatsugu, H., and Shinyo, O. 2006. Finger millet (Eleucine corocanal L. Gaertn) as a cover crop on weed control, growth and yield of soyabean under diffrent tillage systems. Soli Tillage Res., 90: 93-99. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,392 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,462 |