
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,645,614 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,243,256 |
ارزیابی برهمکنش نیتروژن و آب شور طبیعی بر عملکرد، تعرق تجمعی وکارآیی مصرف آب در کلزا | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 4، دوره 10، شماره 1، خرداد 1396، صفحه 57-73 اصل مقاله (352.34 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2017.10371.1810 | ||
نویسندگان | ||
یعقوب حسینی1؛ مهدی همایی* 2؛ صفورا اسدی کپورچال3 | ||
1استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان | ||
2استاد گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس | ||
3استادیار گروه علوم خاک، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: امروزه توسعه کشاورزی پایدار با محدودیت منابع آبهای شیرین روبرو است. منابع آبهای شور و لبشور پتانسیل عظمیی برای تأمین غذای جمعیت در آینده به حساب میآید. بر پایهی تجارب جهانی، گزینه مدیریت بهکار گیری آبهای شور از گزینه توسعه منابع آب شیرین جدید مناسبتر است. از دیگر سو، قابلیت استفاده برخی از عناصر ضروری همچون نیتروژن برای گیاه در خاکهای شور به دلایل مختلف اندک است، غلظت عناصر دیگری مانند کلر در این خاکها زیاد و گاه در حد سمیّتمیباشد. کلزا (Brassica napus L.) یکی از مهمترین دانههای روغنی است. در بسیاری از مناطق جهان یکی از مشکلات توسعه کشت کلزا، تنشهای محیطی است. در ایران نیز در سالهای اخیر توجه زیادی به توسعه دانههای روغنی و از جمله کلزا شده است. لیکن هنوز اطلاعاتی اندک از کارآیی این گیاه در شرایط متغیر محیطی در ایران منتشر شده است. به نظر میرسد مطالعه کارآیی مصرف منابع و نهادهها در شرایط تنشهای محیطی از جمله شوری که همواره در شرایط خشک و نیمه خشک کشور حاکم است از ضرورت برخوردار میباشد. هدف از این پژوهش بررسی تأثیر شوری و نیتروژن بر عملکرد، تعرق تجمعی و کارآیی مصرف آب در تولید دانه کلزا بود. مواد و روشها: پژوهش حاضر به منظور بررسی برهمکنش شوری و نیتروژن، به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و با فاکتورهای شوری شامل آب غیرشور (3/0 دسیزیمنس بر متر)، و آبهای شور طبیعی (آبی که به صورت مصنوعی شور نشده و به طور مستقیم از منابع آب شور موجود در طبیعت تهیه شده است) با شوریهای3 ، 6، 9 و 12 دسیزیمنس بر متر و عنصر نیتروژن در چهار سطح صفر (N1)، 75 (N2)، 150(N3) و 300 (N4) میلیگرم نیتروژن در کیلوگرم خاک به صورت نیترات آمونیوم، بر روی گیاه کلزا اجرا شد. تجزیههای آماری با استفاده از نرم افزار Mstat C و مقایسه میانگینها با آزمون حداقل اختلاف معنی دار (LSD) در سطح پنج درصد انجام شد یافتهها: نتایج نشان داد با افزایش شوری، عملکرد نسبی دانه کلزا کاهش و با افزودن نیتروژن به خاک عملکرد افزایش یافت. با افزایش نیتروژن کاربردی، تعرق گیاه و سطوح تعرقکننده آن افزایش یافت. افزایش تعرق گیاه باعث افزایش جذب نیتروژن بهوسیله دانه گردید. با کاربرد نیتروژن تا سطح 75 میلیگرم در کیلوگرم خاک کارآیی مصرف آب افزایش یافت. لیکن کاربرد بیشتر نیتروژن، کارآیی مصرف آب را کاهش داد. با افزایش شوری تا سطح ٦ دسیزیمنس بر متر، کارآیی مصرف آب افزایش و پس از آن کاهش یافت. در شوری 12 دسیزیمنس بر متر، کاربرد نیتروژن به مقدار 150 و 300 میلیگرم در کیلوگرم خاک، کارآیی مصرف آب را افزایش داد. دلیل این امر مربوط به کاهش شدید سطوح تعرق کننده در این شوری میباشد. لیکن کاربرد این مقادیر نیتروژن در شوریهای کمتر، موجب کاهش کارآیی مصرف آب شد. نتیجهگیری: بهطور کلی کاربرد مقادیر بهینهی نیتروژن به هنگام استفاده از آبهای شور در زراعت کلزا میتواند منجر به افزایش عملکرد و ارتقا کارآیی مصرف آب شود. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش اسمزی؛ عملکرد؛ نیاز آبی گیاه؛ نیتروژن | ||
مراجع | ||
1.Abdoli, M., Esfandiari, E., Sadeghzadeh, B., and Mosavi, S.B. 2016. Zinc application methods affect agronomy traits and grain micronutrients in bread and durum wheat under zinc-deficient calcareous soil. YYÜ TAR BİL DERG., 26: 202-214. 2.Abdoli, M., Esfandiari, E., Mosavi, S.B., and Sadeghzadeh, B. 2014. Effects of foliar application of zinc sulfate at different phonological stages on yield formation and grain zinc content of bread wheat (cv. Kohdasht). Azarian J. Agri., 1: 12-17. 3.Aciksoz, S., Yazici, A., Ozturk, L., and Cakmak, I. 2011. Biofortification of wheat with iron through soil and foliar application of nitrogen and iron fertilizers. Plant Soil., 349: 215-225. 4.Alaei, I. 2015. The effects of various methods application of folic acid on yield and yield components on barly (Hordeum vulgar L.). A thesis, in Agronomy field. (In Persian) 5.Amornkul, Y., DeVries, JW., and Krishnan, PG. 2013. 5-Methyltetrahydrofolate content of cereal-based processed foods. J. Hum. Nutr. Food Sci., 1: 1010-1015. 6.Bekaert, S., Storozhenko, S., Mehrshahi, P., Bennett, M.J., Lambert, W., Gregory, J.F., Schubert, K., Hugenholtz, J., Straeten, D., and Hanson, A.D. 2013. Folate biofortification in food plants. Trends in Plant Sci., 13: 28–35. 7.Blancquaert, D., De Steur, H., Gellynck X., and Van Der Straeten. 2014. Present and future of folate biofortification of crop plants. J. Exp. Bot., 65: 895-906. 8.Cakmak, I. 2008. Enrichment of cereal grains with zinc: Agronomic or genetic biofortification? Plant Soil., 302: 1–17. 9.Cakmak, I., Torun, A., Millet, E., Feldman, M., Fahima, T., Korol, A., Nevo, E., Braun, H.J., and Ozkan, H. 2004. Triticum dicoccoides: an important genetic resource for increasing zinc and iron concentration in modern cultivated wheat. Soil Sci. Plant Nutr., 50: 1047-1054. 10.Deng, W.W., and Ashihara, H. 2010. Profiles of purine metabolism in leaves and roots of Camellia sinensis seedlings. Plant Cell Physiol. 51: 2105–2118. 11.Emami, A. 1996. Methods of Plant Analysis (Volume I). Ministry of Agriculture Press, 128p. (In Persian) 12.Esfandiari, E., Abdoli, M., Sadeghzadeh, B., and Mosavi, S.B. 2016. Impact of foliar zinc application on agronomic traits and grain quality parameters of wheat grown in zinc deficient soil. Ind. J. Plant Physiol., 21: 263-270. 13.Esfandiari, E., and Mahboob, S. 2014. Plant Biochemistry (Volume II). Tabriz University of Medical Science Press, 322p. (In Persian) 14.Esfandiari, E., Abdoli, M., and Rahamti, M. 2015. Evaluation of iodate toxicity (KIO3) on potato's (Solanum tuberosum L. cv. Agria) growth and its morphophysiological characteristics and mineral nutrients contents at flowering stage. Azarian J. Agri., 2: 99-107. 15.Esfandiari, E., and Abdoli, M. 2016. Wheat biofortification through Zn foliar application and its effects on wheat quantitative and qualitative yields. YYÜ TAR BİL DERG., 26: 529-537. 16.Forde, BG., and Lea, PJ. 2007. Glutamate in plants: metabolism, regulation, and signaling. J .Exp. Bot., 58: 2339–2358. 17.Fuller, RC., Kidder, G.W., Nugent, N.A., Dewey, V.C., and Rigopoulos, N.1971. The association and activities of pteridines of pteridines in photosynthetic systems. Phytochem Phytobiol., 14: 359-371. 18.Haug, W., and Lantzsch, H.J. 1983. Sensitive method for the rapid determination of phytate in cereal products. J. Sci. Food Agric. 34: 1423-1426. 19.Hjortmo, S., Patring, J., Jastrebova, J., and Andlid, T. 2008. Biofortification of folates in white wheat bread by selection of yeast strain and process. Int. J. Food Microbiol. 127: 32-6. 20.Hover, BM., Loksztejn, A., Ribeiro, AA., and Yokoyama, K. 2013. Identification of cyclic nucleotide as a cryptic intermediate in molybdenum cofactor biosynthesis. J. Am. Chem. Soc., 135: 7019-7032. 21.Javadi, A., Esfandiari, E., Pourmohammad, A., and Avanes, A. 2016. Effects of the Folate foliar application at different growth stages on quantity and quality of the wheat yield. J. Crop Prod., 9: 57-70. (In Persian) 22.Mohamed, N. 2013. Behaviour of wheat cv. Masr-1 plants to foliar application of some vitamins. Nat. Sci., 11: 1-5. 23.Sadeghi Razlighi, Sh., Esfandiari, E., and Allahdadi, I. 2014. The effect of folic acid application on yield of wheat. 1th Conference on New Finding in Environment and Agricultural Ecosystems. Theran, Iran. (In Persian) 24.Sadighi, J., Jahangiri, K., Goshtasebi, A., and Rostami, R. 2015. Effectiveness of flour fortification with iron on anemia and iron deficiency: a systematic review. Payesh., 3: 269-296. (In Persian) 25.Samadanian, F., Yahaii, M., Hassanzadeh, A., Entezari, MH., Moohebat, L., Momenbeik, F. 2014. Comparison of essential amino acid in rices consumed in Isfahan. J. Health Syst. Res., 10: 286-294. (In Persian) 26.Stakhova, L.N., Stakhov, L., and Ladygin, A. 2000. Effects of exogenous folic acid on the yield and amino acid content of the seed of Pisum sativum L. and Hordeum vulgare L. Appl. Biochem. Micro., 36: 85-89. 27.Von Wettstein, D., Gough, S., and Kannangara, CG. 1995. Chlorophyll Biosynthesis. The Plant Cell., 7: 1039-1057. 28.Winter, G., Todd, CD., Trovato, M., Forlani, G., and Funck, D. 2015. Physiological implications of arginine metabolism in plants. Front. Plant Sci., 6: 534-544. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 834 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 560 |