
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,643,710 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,238,215 |
بررسی عملکرد، اجزای عملکرد و صفات رشدی تریتیکاله در شهرستان گرگان تحت تأثیر تاریخهای مختلف کاشت | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 13، دوره 10، شماره 1، خرداد 1396، صفحه 227-249 اصل مقاله (1.07 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2017.10510.1824 | ||
نویسندگان | ||
مارال نیازمرادی1؛ حسین کاظمی* 2؛ فرشید قادری فر2 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد | ||
2هیات علمی | ||
چکیده | ||
مقدمه و اهداف: ارزش محصول تولیدی هر گیاه به نهادههای به کار رفته، نور و دمای فصل رشد، که تحت تأثیر تاریخ کاشت است، وابسته میباشد. کاشت گیاه در زمان مناسب به دلیل ایجاد شرایط محیطی مناسب در تمام مراحل رشد، سبب افزایش عملکرد محصول می گردد. با شناخت صحیح عوامل محیطی، نیازهای بوم شناختی رقم مورد کاشت و اثر متقابل رقم با محیط، میتوان تاریخ کاشت تقریبی رقم مورد نظر را تعیین کرد. بنابراین هدف از این اجرای این آزمایش تعیین تاریخ کاشت مناسب گیاه تریتیکاله در شهرستان گرگان و بررسی اثر تیمارهای مختلف کاشت بر عملکرد، اجزای عملکرد و صفات رشدی این گیاه می باشد. مواد و روش ها: در این آزمایش اثر شش تیمار کاشت شامل 7 آبان، 21 آبان، 7 آذر، 21 آذر، 7 دی و 21 دی بر عملکرد، اجزای عملکرد و صفات رشدی تریتیکاله در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بررسی شد. این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 93-1392 به اجرا درآمد. در این مطالعه، از رقم ژوانیلو -92، استفاده شد. صفات مورد بررسی عبارت بودند از عملکرد دانه، عملکرد زیست توده، شاخص برداشت، شاخصSPAD، تعداد روز تا گلدهی کامل، طول سنبله، تعداد پنجه بارور، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، وزن ساقه، تعداد دانه در سنبله و درصد دانه های پر و پوک. یافته ها: نتایج این آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد دانه، درص دانه پر و شاخص سبزینگی از تاریخ کاشتهای 7 آبان، 21 آبان و 7 آذر بدست آمد. این تیمارها از نظر اجزای عملکرد (به غیر از وزن هزار دانه، شاخص برداشت و عملکرد زیست توده) تفاوت معنیداری نداشتند. از نتایج دیگر این پژوهش، کاهش عملکرد و اجزای عملکرد تریتیکاله با تأخیر در کاشت از 7 آبان به تاریخ 21 دی ماه میباشد، بهطوریکه این تأخیر، کاهشی به میزان 86/35، 31/34، 86/21، 20، 75/21، 75/15، 16، 15/31 و 40/21 درصد را بهترتیب در تعداد کل بوته، تعداد پنجه بارور، ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، درصد دانه پر و عملکرد زیست توده به دنبال داشت. کاهش ارتفاع بوته و به دنبال آن کاهش میزان عملکرد زیست توده گیاه، منجر به حصول بیشترین شاخص برداشت در تاریخ کاشت 7 آذر به میزان 15/41 درصد شد. نتیجهگیری: بهطور کلی میتوان نتیجه گرفت که کشت رقم ژوانیلو – 92 تریتیکاله در تاریخهای 7 آبان تا 7 آذر در شرایط اقلیمی گرگان، میتواند به تولید عملکرد دانهای در حدود 96/7 – 84/7 تن در هکتار و عملکرد زیست تودهای به میزان 80/19 -06/19 تن در هکتار منجر شود. | ||
کلیدواژهها | ||
رقم ژوانیلو – 92؛ شاخص برداشت؛ شاخص سبزینگی؛ عملکرد زیست توده | ||
مراجع | ||
1. Al-Niemi, T.S., Campbell, W.F., and Rumbaush, M.D. 1992. Response of Alfalfa cultivars to salinity during germination and post-germinatronsrowth. Crop Sci., 32: 976-980. 2. Anagholi, A., and Hajiakhondi Mibodi, H. 2005. Investigation of inter row distances and seed density on yield of promising and tolerant wheat lines to saline water and soil. Register No.: 84/795. (In Persian) 3. Bandehhagh, A., Kazemi, H., Valizadeh, M., and Javanshir, A. 2004. Salt tolerance of spring wheat (Triticumaestivum L.) cultivars during vegetative and reproductive growth. Iran. J. Agric. Sci., 35(1): 61-71. (In Persian). 4. Botella, M.A., Cruz, C., Martins-loucao, M.A., and Cerda, A. 1993. Nitrate reductase activity in wheat seedlings as affected by NO3/NH4 ratio and salinity. Plant Physiol., 142: 531-536. 5. Farhoudi, R. 2014. Investigation the salinity tension effect on growth and physiological characteristics of nine wheat cultivars at vegetative growth stage. Crop Physiol. J., 5(20): 71-86. (In Persian) 6. Fernandez, G.C.J. 1992. Effective selection criteria for assessing plant stresstolerance. In: Proceedings of The International Symposium on Adaptation of Vegetables and other Food Crops in Temperature and Water Stress. Taiwan, 257-270. 7. Francois, L.E., Maas, E.V., Donovan, T.J., and Youngs, V.L. 1986. Effect of salinity on grain yield and quality, vegetative growth, and germination of semidwarf and durum wheat. Agron. J., 78: 1053-1058. 8. Fricke, W., and Peters, W.S. 2002. The biophysics of leaf growth in salt stressed barley. A study at the cell level. Plant Physiol., 129: 374-388. 9. Heidari, M., and Mesri, F. 2010. Studying the effects of different salinity levels on physiological reactions and sodium and potassium uptake in wheat. Environ. Stresses Crop Sci., 3(1): 83-94. (In Persian) 10. Jafari-Shabestari, J., Corke, H., and Qualset, C.O. 1995. Field evaluation of tolerance to salinity stress in Iranian hexaploid wheat landrace accessions. Genet.Resour. Crop Evalu., 42: 147-156. 11. Lauchli, A., and Epstein, E. 1990. Plant responses to saline and sodic conditions. Pp: 113-137. In: K.K. Tanji. Agricultural Salinity Assessment and Management. ASCE. Publication. 619p. 12. Maas, E.V. 1990. Crop salt tolerance. In: K.K. Tanji (Ed.). Agricultural Salinity Assessment and Management. (Pp: 262-303). New York: ASCE. Publication. 13. Mass, E.V., and Hoffman, G.J. 1977. Crop salt tolerance – current assessment. J. Irrig. Drainage., Div. ASCE: 103: 115-134. 14. Maas, E.V., Hoffman, G.J., Chaba, G.D., Poss, J.A., and Shannon, M.C. 1983. Saltsensitivity of corn at various growth stages. Irrig. Sci., 4: 45-57. 15. Momeni, A. 2011. Geographical distribution and salinity levels of soil resources of Iran. Iran. J. Soil Res., 24(3): 203-215. (In Persian) 16. Munns, R. 2002. Comparative physiology of salt and water stress. Plant, Cell Environ., 25: 239-250. 17. Munns, R., Guo, J., Passioura, J.B., and Cramer, G.R. 2000. Leaf water status controls day time but not daily rate of leaf expansion in salt treated barley. Aust. J. Plant Physiol., 27: 949-957. 18. Munns, R., and Tester, M. 2008. Mechanisms of salinity tolerance. Annu. Rev. Plant Biol., 59: 651–681. 19. Munns, R., and James, R.A. 2003. Screening methods for salinity tolerance: a case study with tetraploid wheat. Plant Soil., 253: 201–218. 20. Munns, R., James, R.A., and Lauchli, A. 2006. Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals. J. Exp. Bot., 57: 1025-1043. 21. Munns, R., Schachtman, D.P., and Condon, A.G. 1995. The significance of a two-phase growth response to salinity in wheat and barley. Aust. J. Plant Physiol., 22: 561-569. 22. Nobel, C.L. 1985. Germination and growth of secale montanum in the presenceof sodium chloride. Aust. J. Agric. Res., 36: 385-395. 23. Pasternak, D., Twersky, M., and De Malach, Y. 1979. Salt resistance in agricultural crops. In: Stress Physiology in Crop Plants. H. Mussel and R.C. Staples. (eds.). John Wiley and Sons Inc. New York. Pp: 127-142. 24. Poustini, K., and Siosemardeh, A. 2004. Ion distribution in wheat cultivars in response to salinity stress. Field Crop Res., 85: 125-133. 25. Rahnama, A., Poustini, K., Tavakkol-Afshari, R., Ahmadi, A., and Alizadeh, H. 2011. Growth Properties and Ion Distribution in Different Tissues of Bread Wheat Genotypes (Triticum aestivum L.) Differingin Salt Tolerance. J. Agron. crop sci., 197: 21-30. 26. Rajendran, K., Tester, M., and Roy, S. 2009. Quantifying the three main components of salinity tolerance in cereals. Plant, Cell Environ., 32: 237-249. 27. Ranjbar, G.H., and Banakar, M.H. 2011. Salt threshold value of four commercial wheat cultivars. Iran. J. Soil Res., 24(3): 237-242. (In Persian) 28. Ranjbar, G.H., Hajiakhondi Mibodi, H., and Khodarahmi, M. 2003. Laboratory and field evaluation of salt-tolerance in bread wheat cultivars and lines in germination. Register No.: 83/490. (In Persian) 29. Richards, R.A., Dennett, C.W., Qualset, C.O., Epstein, E., Norlyn, J.D., and Winslow, M.D. 1987. Variation in yield of grain and biomass in wheat, barley and triticale in a salt-affected field. Field Crops Res., 15: 277-287. 30. Rosielle, A.A., and Hamblin, J. 1981. Theoretical aspect of selection for yield in stress and non-stress environment. Crop Sci., 21: 943-946. 31. Rush, D.W., and Epstein, E. 1981. Breeding and selection for salt tolerance by the incorporation of wild germplasm into a domestic tomato. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 106: 699-704. 32. Steppuhn, H., van Genuchten, M. Th., and Grieve, C.M. 2005. Root-zone salinity: II: Indices for tolerance in agricultural crops. Crop Sci., 45: 221-232. 33. Steppuhn, H., and Wall, K.G. 1997. Grain yields from spring-sown Canadian wheats grown in saline rooting media. Can. J. Plant. Sci., 77: 63-68. 34. Syvertsen, J.P., and Yelenosky, G. 1988. Salinity can enhance freeze tolerance of citrus rootstock seedlings by modifying growth, water relations and mineral nutrition. J. Am. Soc. Hort. Sci., 113: 889-893. 35. Termaat, A., Passioura, J.B., and Munns, R. 1985. Shoot turgor does not limit shoot growth of NaCl-affected wheat and barley. Plant Physio., 77: 869-872. 36. Van Genuchten, M.Th., and Hoffman, G.J. 1984. Analysis of crop salt tolerance data. P: 258-271. In: Shainberg, I., and J. Shalhevet (eds.), Soil Salinity Under Irrigation. Procces and Management. Springer-Verlag, NewYork, NY. 37. Wahid, A., Rasul, E., and Rao, A.R. 1997. Germination responses of senstitive and tolerance sugarcane lines to sodiumchloride. Seed Sci. Technol., 25: 465- 470 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 951 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,701 |