
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,643,726 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,238,298 |
اثر پنج پایه بر ویژگیهای فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی میوهی نارنگی رقم جدید یاشار طی مراحل رسیدن | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 8، دوره 24، شماره 2، مرداد 1396، صفحه 109-123 اصل مقاله (640.95 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2017.10874.2026 | ||
نویسندگان | ||
جواد فتاحی مقدم* 1؛ سیده الهام سیدقاسمی2؛ صغری معدنی3 | ||
1عضو هیئت علمی گروه فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت. موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران | ||
2کارشناس ارشد زیست شناسی | ||
3محقق موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کرج | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: طی برنامه دورگ گیری 20 ساله (1368 تا 1388) بین نارنگیهای مینولاتانجلو و شانگشا رقم نارنگی یاشار به عنوان رقمی دیررس توسط پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری معرفی شد. با اینحال نیاز به بررسی ویژگیهای کیفی و تعیین زمان رسیدن میوه روی پایههای مهم بود که طی پژوهشی دو ساله مورد مطالعه قرار گرفت. مواد و روشها: در این پژوهش اثر پنج پایه (نارنج، پونسیروس، سیتروملو، سیترنج و فلائینگدراگون) روی شاخصهای کیفی میوه نارنگی یاشار طی رسیدن به مدت دو سال بررسی شد. نمونهبرداری میوه از اول بهمن تا نیمه اسفند به فاصله زمانی هر دو هفته یک بار (چهار زمان) انجام گرفت. ارزیابیها شامل اندازهگیری ابعاد میوه (طول، عرض و ضخامت)، میانگین قطرهای حسابی، هندسی، معادل و همساز، ضریب رعنایی، کرویت، مساحت رویه، حجم واقعی، حجم ظاهری، خطای حجم، چگالی (دانسیته)، سفتی بافت پوست و گوشت، میزان جابجایی پروب در بافت پوست و گوشت، ضخامت پوست میوه، وزن میوه، درصد عصاره، تعداد بذر، شاخصهای رنگ پوست (L*، a*،b*، زاویه رنگ، کروما و CCI)، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، شاخص تکنولوژی، pH، EC، فنلکل، آسکوربیک اسید و ظرفیت آنتیاکسیدانی بود. یافتهها: میوهی یاشار روی هر پنج پایه از نظر طول، عرض و ضخامت پوست تفاوت معنیداری با هم نداشتند. دانسیته میوه طی زمان برداشت روند افزایشی داشت؛ لیکن روی پایه نارنج کمتر از سایر پایهها بود. قطرهای حسابی و هندسی میوه یاشار روی همه پایهها به قطر معادل که واقعیترین قطر میوه است نزدیک بود. ضریب رعنایی و کرویت (مقدار 16/1)، مساحت رویه، حجم واقعی و حجم ظاهری میوه روی پایه فلائینگدراگون بیشتر از سایر پایهها بود (05/0 p | ||
کلیدواژهها | ||
نارنگی؛ یاشار؛ پایه؛ زمان برداشت | ||
مراجع | ||
1.Aghajanpour, S., Ghasemnejad, M.A. and Faghih-Nasiri, M. 2011. Hesperidin and naringin amounts of mandarin fruits affected by rootstock and variety. M.Sc. Thesis, Islamic Azad Univ. of Saveh Branch. (In Persian) 2.Barry, G. and Wyk, A.V. 2006. Low-temperature cold shock may induce rind color development of Nules ‘Nules Clementine’ (Citrus reticulate Blanco) fruit postharvest. Biol. Technol. 40: 82-88. 3.Cano, A. and Bermejo, A. 2011. Influence of rootstock and cultivar on bioactive compounds in citrus peels. J. Sci. Food Agric. 91: 1702-1711. 4.Dou, H. and Gmitter, F. 2007. Postharvest quality and acceptance of LB8-9 mandarin as a new fresh fruit cultivar. Hort. Technol. 17: 1. 72-77. 5.FAO. 2015. Citrus fruit fresh and processed annual statistics. Commodities and Trade Division, FAO of the UN, Rome. 6.Fattahi Moghadam, J. and Faghih Nasiri, M. 2005. Guidelines for harvesting, storage, grading and packing of citrus. Garden J. (In Persian) 7.Fattahi, J., Hamidoghli, Y., Fotouhi, R., Ghasemnejad, M. and Bakhshi, D. 2011. Assessment of fruit quality and antioxidant activity of three citrus species during ripening. South West J. Hort. Biol. Env. 2: 2. 113-128. 8.Fattahi Moghadam, J., Hamidoghli, Y., Fotouhi Ghazvini, R., Ghasemnejad, M. and Bakhshi, D. 2011. Determination of suitable harvesting time based on fruit bioactive compounds and antioxidant capacity in some citrus cultivars. Iran. J. Hort. Sci. Technol. 12: 4. 355-368. (In Persian) 9.Fotouhi Ghazvini, R. and Fattahi Moghadam, J. 2010. Citrus cultivation in Iran. Guilan Univ. Press. 350p. (In Persian) 10.Georgiou, A. 2002. Evaluation of rootstocks for ‘Clementine’ mandarin in Cyprus. Sci. Hort. 93: 29-38. 11.Ghasemi, K., Ghasemi Y. and Ebrahimzadeh, M.A. 2009. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of 13 citrus species peels and tissues. Pak. J. Pharma. Sci. 22: 3. 277-281. 12.Giovannoni, J.J. 2007. Fruit ripening mutants yield insights into ripening control. Curr Opin Plant Biol. 10: 3. 283-289. 13.Gmitter, F.G., Grosser, J.W., Castle, W.S. and Moore, G.A. 2007. Comprehensive citrus genetic improvement programme. In: Khan IA (ed). Citrus Gene. Breeding and Biotech, CAB int. Oxf. Pp: 9-19. 14.Gorinstein, S., Martin-Belloso, O., Park, Y., Haruenkit, R., Lojek, A., Ciz, M., Caspi, A., Libman, I. and Trakhtenberg, S. 2001. Comparison of some biochemical characteristics of different citrus fruits. Food Chem. 74: 309-315. 15.Hemmati, N., Ghasemnezhad, A., Fattahi Moghadam, J. and Ebrahimi, P. 2015. The role of rootstock in antioxidant activity of citrus fruit: comparison of antioxidant activity of the fruits of two commercial citrus varieties with the fruits of four different rootstocks. J. Hort. Sci. 29: 2. 277-286. (In Persian) 16.Ismail, M.A., Chen, H., Baldwin, E.A. and Plotto, A. 2005. Changes in enzyme-assisted peeling efficiency and quality of fresh `Valencia' orange and of stored `Valencia' orange and `Ruby Red' grapefruit. Proc. Fla. State Hort. Soc. 118: 403-405. 17.Jimenez, C.M., Cuquerella, J., and Martinez-Javaga, J.M. 1981. Determination of a color index for citrus fruit degreening. Proc. Int. Soc. Citricul. 2: 750-753. 18.Khan, I.A. and Kender, W.J. 2007. Citrus breeding: Introduction and objectives. In: Khan, I.A. (ed). Citrus Gen. Breed. Biotech. CAB Int. Oxf. Pp: 1-8. 19.Kluge, R.A., Luiza, M., Jomori, L., Jacomino, A.P., Carolina, M., Vitti, D. and Padula, M. 2003. Intermittent warming in ‘Tahiti’ lime treated with an ethylene Inhibitor. Post. Biol. Technol. 29: 195-203. 20.Kubota, N., Yakushiji, H., Nishiyama, N., Mimura, H. and Shimamura, K. 2001. Phenolic content and l-phenylalanine ammonia-lyase activity in peach fruit as affected by rootstocks. J. Japan. Soc. Hort. Sci. 70: 2. 151-156. 21.Levaj, B., Uzelac, V.D., Kovacevic, D.B. and Krasnici, N. 2009. Determination of flavonoids in pulp and peel of mandarin fruits. Agric. Conspec. Sci. 74: 221-225. 22.Li, B.B., Smith, B. and Hossain, M.M. 2006. Extraction of phenolics from citrus peels. I. Solvent extraction method. Sep. Purif. Technol. 48: 182-188. 23.Raveh, E., Saban, T., Zipi, H. and Beit-Yannai, E. 2009. Influence of rootstock and scion on antioxidant capacity of juice from new pomelo and mandarin varieties. J. Sci. Food Agric. 89: 1825-1830. 24.Ray, P.K. 2002. Breeding tropical and subtropical fruits. Springer-Verlag Narosa Publishing House. 354p. 25.Razavi, M.A. and Akbari, R. 2009. Biophysical properties of agricultural products and foodstuffs. Jahad Daneshgahi of Mashad Univ. Press. 304p. 26.Roux, S. and Barry, G. 2006. Preharvest manipulation of rind pigments of Citrus spp. MS Thesis, Department of Hort. Sci. Stellenbosch Univ. 27.Singh, K.K. and Reddy, B.S. 2006. Post-harvest physico-mechanical properties of orange peel and fruit. J. Food. Eng. 73: 112-120. 28.Tazima, Z.H., Neves, C.S.V.J., Yada, I.F.U. and Junior, R.P.L. 2013. Performance of ‘Okitsu’ Satsuma mandarin on nine rootstocks. Sci. Agric. 70: 422-42. 29.Tounsi, M.S., Wannes, W.A., Ouerghemmi, I., Jegham, S., Ben Njima, Y., Hamdaoui, G., Zemni, H. and Marzouk, B. 2011. Juice components and antioxidant capacity of four Tunisian citrus varieties. J. Sci. Food Agric. 91: 142-151. 30.Wang, Y.C., Chuang, Y.C. and Ku, Y.H. 2007. Quantitation of bioactive compounds in citrus fruits cultivated in Taiwan. Food Chem. 102: 1163-1171. 31.Xu, G., Liu, D., Chen, J., Ye, X., Maa, Y. and Shi, J. 2008. Juice components and antioxidant capacity of citrus varieties cultivated in China. Food Chem. 106: 545-551. 32.Zekri, M. 2000. Citrus rootstocks affect scion nutrition, fruit quality, growth, and economical return. Hort. Sci. 55: 231-239. 33.Zhang, H. 2007. Electrical properties of foods. USA. 1: 485. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 781 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,051 |