
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,650,144 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,256,513 |
اثر کمپوست پسماند جامد کارخانه روغنکشی زیتون بر عملکرد، درصد روغن و مقدار عناصر معدنی برگ دو رقم زرد و روغنی زیتون | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 9، دوره 24، شماره 2، مرداد 1396، صفحه 125-137 اصل مقاله (327.2 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2017.11350.2054 | ||
نویسندگان | ||
اعظم سیدی مرغکی1؛ یوسف حمید اوغلی2؛ محمود قاسم نژاد* 3 | ||
1عضو هیئت علمی دانشگاه جیرفت | ||
2عضو هیئت علمی گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان | ||
3عضو هیات علمی گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: کاربرد پسماند جامد کارخانه روغنکشی زیتون بهصورت کمپوست در باغات زیتون، علاوهبر کمک به دفع این محصول فرعی صنعت تولید روغن زیتون، میتواند سبب بازگشت عناصر غذایی خارج شده از باغ در طی برداشت میوه نیز گردد. هدف از اجرای این تحقیق، جایگزین کردن این کمپوست با کود دامی به عنوان یک کود آلی در باغهای زیتون، بهبود وضعیت تغذیهای درختان زیتون، کیفیت میوه، عملکرد میوه و روغن میباشد. مواد و روشها: پسماند جامد کارخانه روغنکشی زیتون با ده درصد وزنی کاه گندم و دو درصد اوره مخلوط گردید. بعد از سه ماه فرآیند کمپوستسازی تکمیل گردید. مقادیر12، 24 و 36 کیلوگرم کمپوست به ازای هر درخت داده شد. درختان شاهد یا کمپوست دریافت نکردند (شاهد اول) و یا اینکه 15 کیلوگرم کود دامی (شاهد دوم) به جای کمپوست به آنها داده شد. عملکرد میوه و روغن، ویژگیهای میوه و مقدار عناصر غذایی برگ درختان تیمار شده با کمپوست و شاهدها در دو رقم ʼزردʽ و ʼروغنیʽ طی دو سال بررسی گردید. یافتهها: بیشترین عملکرد میوه و روغن در اولین و دومین سال متعلق به تیمار 12 و 36 کیلوگرم کمپوست در رقم زرد بود که در سال دوم عملکرد میوه و روغن به ترتیب 58 و 57 درصد بیشتر از شاهد اول در همین رقم بود. بالاترین درصد روغن در ماده خشک، در اولین سال، متعلق به تیمار شاهد دوم در رقم روغنی بود. درحالیکه دو سال پس از تیمار، درختان تیمار شده با 24 و 36 کیلوگرم کمپوست در رقم زرد درصد روغن در ماده خشک آنها حدود 10 درصد بیشتر از درختان تحت تیمار با کود دامی در همین رقم بود. وزن میوه، وزن هسته و درصد گوشت میوه در هر دو سال در رقم زرد بیشتر از رقم روغنی بود. در دومین سال پس از تیمار، درختان تیمار شده با 36 کیلوگرم کمپوست در رقم زرد، دارای بیشترین وزن میوه بودند و همچنین وزن گوشت و نسبت گوشت به هسته بیشتری نسبت به تیمار کود دامی در همان رقم داشتند. بیشترین مقدار نیتروژن، در اولین سال، متعلق به رقم روغنی با 24 کیلوگرم کمپوست بود که 26 درصد بیشتر از شاهد اول در همین رقم بود. دو سال پس از تیمار، تیمار 36 کیلوگرم کمپوست در رقم روغنی 18 درصد نیتروژن و 10 درصد فسفر بیشتری نسبت به شاهد اول در همین رقم داشت. دو سال پس از تیمار، درختانی که با 36 کیلوگرم کمپوست تیمار شده بودند 10 درصد فسفر بیشتری نسبت به شاهد اول داشتند. همچنین در این سال، رقم زرد نه درصد پتاسیم بیشتری نسبت به رقم روغنی داشت. در اولین سال، رقم زرد کلسیم و منیزیم بیشتر و فسفر و سدیم کمتری نسبت به رقم روغنی داشت. در دومین سال پس از تیمار، کلسیم و منیزیم درختان تیمار شده با 24 و 36 کیلوگرم کمپوست از لحاظ آماری در بالاترین سطح بود. نسبت سدیم به پتاسیم در رقم زرد در سال اول و دوم کمتر از رقم روغنی بود. نتیجهگیری: بهنظر میرسد که تغذیه درختان زیتون تیمار شده با کمپوست پسماند جامد کارخانه روغنکشی زیتون بهخصوص 36 کیلوگرم میتواند وضعیت تغذیه درختان زیتون از جمله نیتروژن، فسفر، کلسیم و منیزیم برگ را بهبود بخشد و درنتیجه سبب بهبود عملکرد میوه و روغن و کیفیت میوه بهخصوص در رقم زرد شود. | ||
کلیدواژهها | ||
کمپوستسازی؛ کیفیت میوه؛ مقدار روغن؛ عملکرد | ||
مراجع | ||
1.Abbott, L.K. and Murphy, D.V. 2007. What is soil biological fertility? In: soil biological fertility: A key to sustainable land use in agriculture. Edited by: Abbott, L.K. and Murphy, D.V. Springer, XII, 268p. 2.Aguilar, F.J., Gonzalez, P., Revilla, J., de Leon, J.J. and Porcel, O. 1997. Agricultural use of municipal solid waste on tree and bush crops. J. Agr. Eng. Res. 67: 1. 73-79. 3.Alburquerque, J.A., Gonzalvez, J., Garcia, D. and Cegarra, J. 2004. Agrochemical characterisation of ‘alperujo’, a solid by-product of the two-phase centrifugation method for olive oil extraction. Bioresour. Technol. 91: 2. 195-200. 4.Alburquerque, J.A., Gonzalvez, J., Garcia, D. and Cegarra, J. 2006. Composting of a solid olive-mill by-product (‘‘alperujo’’) and the potential of the resulting compost for cultivating pepper under commercial conditions. Waste Manage. 26: 6. 620-626. 5.Alburquerque, J.A., Gonzalvez, J., García, D. and Cegarra, J. 2007. Effects of a compost made from the solid by-product (“alperujo”) of the two-phase centrifugation system for olive oil extraction and cotton gin waste on growth and nutrient content of ryegrass (Lolium perenne L.). Bioresour. Technol. 98: 4. 940-945. 6.Altieri, R. and Esposito, A. 2010. Evaluation of the fertilizing effect of olive mill waste compost in short-term crops. Int. Biodeterior. Biodegr. 64: 2. 124-128. 7.Arji, I. 2015. Determining of growth and yield performance in some olive cultivars in warm conditions. Biol. Forum. Int. J. 7: 1. 1865-1870. 8.Banat, F., Pal, P., Jwaied, N. and Al-Rabadi, A. 2013. Extraction of olive oil from olive cake using Soxhlet apparatus. Am. J. Oil Chem. Technol. 1: 4. 2326-6589. 9.Borja, R., Martin, A., Maestro, R., Alba, J. and Fiestas, J.A. 1992. Enhancement of the anaerobic digestion of oil mill waste waters by removal of phenolic inhibitors. Process. Biochem. 27: 231-7. 10.Chartzoulakis, K., Psarras, G., Vemmos, S., Loupassaki, M. and Bertaki, M. 2009. Leaf mineral composition of olive varieties and their relation to yield and adaptation ability. J. Plant Nutr. 32: 2063-2078. 11.Fernaandez-Escobar, R., Moreno, R. and Garcia-Creus, M. 1999. Seasonal changes of mineral nutrients in olive leaves during the alternate-bearing cycle. Sci. Hort. 82: 1. 25-45. 12.Fernandez-Hernandez, A., Roig, A., Serramia, N., Garcia-Ortiz Civantos, C. and Sanchez-Monedero, M.A. 2014. Application of compost of two-phase olive mill waste on olive grove: Effects on soil, olive fruit and olive oil quality. Waste Manage. 34: 2. 1139-1147. 13.Garcia-Gomez, A., Roig, M. and Bernal, P. 2003. Composting of the solid fraction of olive mill wastewater with olive leaves: organic matter degradation and biological activity. Bioresourc. Technol. 86: 1. 59-64. 14.Gomez-Munoz, B., Hatch, D.J., Bol, R. and García-Ruiz, R. 2012. The compost of olive mill pomace: from a waste to a resource – environmental benefits of its application in olive oil groves. Chapter 20. 15.Hachicha, S., Sallemi, F., Medhioub, K., Hachicha, R. and Ammar, E. 2008. Quality assessment of composts prepared with olive mill wastewater and agricultural wastes. Waste Manag. 28: 13. 2593-2603. 16.IOOC (International Olive Oil Council). 2001. Recycling of vegetable water and olive pomace on agricultural land. C. 2010. IOOC/04. 17.Jons, J. 2001. Laboratory guide for conducting soil tests and plant analysis. CRC Press, Boca Raton. USA, 384p. 18.Lakhdar, A., Achiba, W.B., Montemurro, F., Jedidi, N. and Abdelly, C. 2009. Effect of municipal solid waste compost and farmyard manure application on heavy-metal uptake in wheat. Commun. Soil Sci. Plant Anal. 40: 21. 3524-3538. 19.Linares, A., Caba, J.M., Ligero, F., de la Rubia, T. and Martı´nez, J. 2003. Detoxification of semisolid olive-mill wastes and pine-chip mixtures using Phanerochaete flavido-alba. Chemosphere. 51: 8. 887-891. 20.Lopez-Pineiro, A., Albarran, A., Rato Nunes, J.M. and Barreto, C. 2008. Short and medium term effects of two-phase olive mill waste application on olive grove production and soil properties under semiarid Mediterranean conditions. Bioresourc. Technol. 99: 7982-7987. 21.Marin, L. and Fernandez-Escobar, R. 1997. Optimization of nitrogen fertilization in olive orchards. In: Val, J., Montanes, L., Monge, E. (Eds.), Proceedings of the Third International Symposium on Mineral Nutrition of Deciduous Fruit Trees, Zaragoza, Spain, Pp: 411-414. 22.Melgar, J.C., Benlloch, M. and Fernández-Escobar, R. 2006. Calcium increases sodium exclusion in olive plants. Sci. Hort. 109: 3. 303-305. 23.Michailides, M., Christou, G., Akratos, Ch.S., Tekerlekopoulou, A.G. and Vayenas, D.V. 2011. Composting of olive leaves and pomace from a three-phase olive mill plant. Int. Biodeter. Biodegr. 65: 3. 560-564. 24.Montemurro, F., Maiorana, M., Convertini, G. and Fornaro, F. 2005. Improvement of soil properties and nitrogen utilisation of sunflower by amending municipal solid waste compost. Agron. Sustain. Dev. 25: 3. 369-375. 25.Muktadirul Bari Chowdhury, A.K.M., Akratos, Ch.S., Vayenas, D.V. and Pavlou, S. 2013. Olive mill waste composting: A review. Int. Biodeter. Biodegr. 85: 108-119. 26.Paredes, C., Cegarra, J., Roig, A., Sánchez-Monedero, M.A. and Bernal, M.P. 1999. Characterization of olive mill wastewater (alpechin) and its sludge for agricultural purposes. Bioresource. Technol. 67: 2. 111-115. 27.Paredes, M.J., Moreno, E., Ramos-Cormenzana, A. and Martı´nez, J. 1987. Characteristics of soil after pollution with waste waters from olive oil extraction plants. Chemosphere. 16: 7. 1557-1564. 28.Perez, J., Dela Rubia, T., Moreno, J. and Martinez, J. 1992. Phenolic content and antibacterial activity of olive oil waste waters. Environ. Toxicol. Chem. 11: 4. 489-495. 29.Piper, C.S. 1950. Soil and plant analysis. Int. Sci. Pub. New York. 368p. 30.Proietti, P., Federici, E., Fidati, L., Scargetta, S., Massaccesi, L., Nasini, L., Regni, L., Ricci, A., Cenci, G. and Gigliotti, G. 2015. Effects of amendment with oil mill waste and its derived-compost on soil chemical and microbiological characteristics and olive (Olea europaea L.) productivity. Agric. Ecosyst. Environ. 207: 1. 51-60. 31.Project CFC/IOOC/04 on the "Recycling of vegetable water and olive pomace on agricultural land" was set up by the Common Fund for Commodities (CFC) and the International Olive Council (IOC) for the benefit of four South and East Mediterranean olive growing countries: Algeria, Morocco, Tunisia and Syria. 32.Rostami- Ozumachuluei, S. 2013. Determination of the optimal stage for harvesting in some olive (Olea europaea L.) cultivars based on oil quality and quantity. M.Sc. Thesis. Faculty of Agriculture, Guilan Univ. 36p. (In Persian) 33.Shereen, A., Shaheen, A., El – Taweel, A. and Al-Khateeb, A. 2011. Effect of using olive vegetation water (OVW) on growth, flowering and yield of Manzanillo olive trees. J. Am. Sci. 7: 9. 501-551. 34.Tejada, M., Ruiz, J.L., Dobao, M., Benitez, C. and Gonzalez, J.L. 1997. Evolucio´n de para´metros fı´sicos de un suelo tras la adicion de distintos tipos de orujos de aceituna. Acta Hort. 18: 514-518. 35.Toplu, C., Uygur, V. and Yildiz, E. 2009. Leaf mineral composition of olive varieties and their relation to yield and adaptation ability. J. Plant Nutr. 32: 9. 1560-1573. 36.Toscano, P., Casacchia, T., Diacono, M. and Montemurro, F. 2013. Composted olive mill by-products: Compost characterization and application on olive orchards. J. Agric. Sci. Technol. 15: 3. 627-638. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 948 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,006 |