
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,621,359 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,211,064 |
مدلسازی خشکشدن لایه نازک خمیر خرمای مضافتی (Phoenix dactylifera L.) | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
مقاله 4، دوره 9، شماره 1، خرداد 1396، صفحه 37-52 اصل مقاله (2.7 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2017.7699.1186 | ||
نویسندگان | ||
نرجس محمدی* 1؛ مهدی کاشانی نژاد2؛ علی اصغری3؛ محمد قربانی1؛ امان محمد ضیایی فر2؛ حبیب اله میرزایی2 | ||
1گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: بر طبق آمار فائو، ایران در سالهای 2011 و 2012 ایران با تولید حدود 1023130 میلیون تن خرما در سال 2010، سومین تولیدکننده جهان بعد از مصر و عربستان صعودی بوده است. با این حال حدود 30 درصد خرمای تولیدی از بین میرود. خمیر خرما یکی از محصولات فرعی است که میتواند به کاهش ضایعات کمک کند. کاهش رطوبت و میزان فعالیت آبی خرما و خمیر آن میتواند به افزایش بازده تولید کمک کند. این مطالعه به بررسی تجربی ویژگیهای خشک شدن لایه نازک خمیر خرما در شرایط متفاوت خشک شدن و تعیین تاثیر دو شاخص دما و ضخامت روی زمان و سرعت خشک شدن خمیر خرما و یافتن بهترین مدل تجربی میپردازد. مواد و روشها: خرمای رقم مضافتی پوستگیری، هستهگیری و خمیر شد. سپس در دمای 18 درجه سانتیگراد نگهداری شد و قبل از هر آزمایش با دمای هوای متعادل سازی شد. خصوصیات خشک شدن لایه نازک خمیر خرمای مضافتی به صورت تجربی در خشک کن هوای داغ بررسی شد. دمای هوا با سنسورهای دمای متصل به ترموکوپل کنترل شد. تغییرات وزن از طریق لودسل با دقت 1/0± گرم و در فاصله زمانی ده ثانیه در رایانه ثبت شد. خمیر خرما در قالب طرح آزمایشی فاکتوریل در سه سطح دمایی (70، 80 و 90 درجهسانتیگراد) و دو سطح ضخامت (3 و 5 میلیمتر) با سرعت ثابت جریان هوای داغ (5/1 متر بر ثانیه) و در سه تکرار خشک شد. هشت مدل ریاضی (لوئیس، هندرسون و پابیس، پیج، پیج اصلاح شده، میدیلی، مدل خزایی، نفوذ و نمایی) برای توصیف رفتار خشک شدن خمیر خرما در خشک کن هوای داغ بررسی شد. یافتهها: نتایج آزمونهای انجام شده با خشک کن هوای داغ بیان میکند که دمای هوای خشک کن عامل اصلی و تعیین کننده بر سرعت خشک شدن است. افزایش دمای خشک شدن در هر دو ضخامت، به سرعت نسبت رطوبت (MR) را کاهش میدهد، در نتیجه سرعت خشک شدن افزایش و زمان خشک شدن کاهش مییابد. دو مدل پیج و خزایی مناسبترین مدلها جهت توصیف رفتار خشک شدن خمیر خرما بودند. دمای هوای خشک کردن بیشترین و ضخامت خمیرخرما کمترین تاثیر را روی کینتیک خشک شدن خمیرخرما داشت. نفوذ موثر آب در محدوده مورد مطالعه 9-10×5517/1 تا 10-10×1806/2 مترمربع بر ثانیه تغییر نمود. انرژی فعالسازی 166/13 کیلوژول بر مول محاسبه گردید. وابستگی دمایی ضریب نفوذ به میزان رضایتبخشی توسط معادله ساده شبه آرنیوسی توصیف شد. نتیجهگیری: دمای خشک شدن و ضخامت دو عامل مهم در خشک شدن خمیر خرما هستند. تاثیر دما نسبت به ضخامت بسیار معنیدارتر میباشد. افزایش دمای خشک کن، به میزان معنیداری روی رطوبت تعادلی و زمان خشک شدن تاثیر داشت. خشک شدن خمیر خرما در تمام دماهای آزمایشی در محدوده سرعت نزولی رخ داد. | ||
کلیدواژهها | ||
انرژی فعالسازی؛ خشک کردن لایه نازک؛ خمیر خرما؛ و نفوذ موثر | ||
مراجع | ||
01. Abdelhag, E.H., and Labuza, T.P. 1987. Air drying characteristics of apricots. Journal of Food Science. 52: 342–345. 2. Ajibola, O.O. 1989. Thin layer drying of melon seed. Journal of Food Engineering. 9 (4): 305–320. 3. Ashrafi, Z. Hamidi-Esfahani, Z. and Sahari, M.A. 2012. Evaluation and characterization of vacuum drying of date paste. Journal of Agricultural Science and Technology. 14: 565-575. 4. Beeria, S., and Jabal-Ameli, F. 2006. The effective factors in exporting pistachio, saffron and dates in Iran's non-oil export commodities basket (1991-2001). Journal of Agricultural and Development Economics.14: 54. 85-102. (In Persian) 5. Bon, J., Simal, S., Rossell, O.C., and Mulet, A. 1997. Drying characteristics of hemispherical solids. Journal of Food Engineering. 34: 109–122. 6. Carbonell, J.V., Pinaga, F., Yusa, V., and Pena, J.L. 1986. Dehydration of paprika and kinetics of color degradation. Journal of Food Engineering. 5: 3.179–193. 7. Chinnan, M.S. 1984. Evaluation of selected mathematical models for describing thin layer drying of in-shell pecans. Transactions of the ASAE. 27: 2. 610–615. 8. Doymaz, I. 2004. Convective air drying characteristics of thin layer carrots. Journal of Food Engineering. 61: 359–364. 9. Doymaz, İ. 2012. Evaluation of some thin-layer drying models of persimmon slices (Diospyros kaki L.). Energy Conversion and Management. 56: 199-205. 10.FAO Statistics. 2012. www.fao.org. 11.Farahanaki, A., Mesbahi, GH., and Askari, H. 2009. Thin layer drying of Routab (var. Kabkaab) to Tamar and monitoring its quality parameters. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources, Water and Soil Science. 12: 46.205-218. 12.Fudholi, A., Ruslan, M.H., Haw, L.C., Mat, S., Othman, M.Y., Zaharim, A., and Sopian, K. 2012. Mathematical modeling of brown seaweed drying curves. In WSEAS Int. Conf. on Applied Mathematics in Electrical and Computer Engineering, USA (pp. 207-211). 13.Hassan, B.H. and Hobani, A.I. 2000. Thin-layer drying of dates. Journal of Food Process Engineering. 23: 177-189. 14.Henderson, S.M., and Pabis, S. 1969. Grain drying theory I. Temperature effect on drying coefficient. Journal of Agricultural Engineering Research. 6: 3.169–174. 15.Karathanos, V.T., and Belessiotis, V.G. 1999. Application of a thin layer equation to drying data of fresh and semi-dried fruits. Journal of Agricultural Engineering Research. 74: 355– 361. 16.Kashaninejad, M., and Tabil, L.G. 2004. Drying characteristics of purslane (Portulaca oleraceae L.). Drying Technology. 2: 9.2183–2200. 17.Kashaninejad, M., Mortazavi, A., Safekordi, A. and Tabil, L.G. 2007. Thin-layer drying characteristics and modeling of pistachio nuts. Journal of Food Engineering. 78: 98–108. 18.Kashaninejad, M., Tabil, L.G., Mortazavi, A., and Safekordi, A. 2003. Effect of drying methods on quality of pistachio nuts. Drying Technology. 21: 5.821–838. 19.Khazaei, J. 2008. Natural drying characteristics of sesame seeds. Cercetări Agronomice în Moldova. 41: 3.135. 20.Kumar, N., Sarkar, B.C., and Sharma, H. K. 2012. Mathematical modelling of thin layer hot air drying of carrot pomace. Journal of science and technology. 49: 1.33-41. 21.Lewis, W.K. 1921. The rate of drying of solid materials, Journal of Indian Engineering Chemists. 13 (5): 427-432. 22.Madamba, P.S., Driscoll, R.H., and Buckle, K.A. 1996. The thin layer drying characteristic of garlic slices. Journal of Food Engineering. 29: 75–97. 23.Midilli, A., Kucuk, H. and Yapar, Z. 2002. A new model for single layer drying. Drying Technology. 20: 1503–1513. 24.Mohammadi, A. Rafiee, Sh. Keyhani, A.R. and Emam-Djomeh, Z. 2009. Moisture content modeling of sliced kiwifruit (cv. Hayward) during drying. Pakistan. Journal of Nutrition. 8: 1.78-82. 25.Mortazavi, S.M.H., Arzani, K. and Barzegar, M. 2009. Effect of dehydration time and temperature on the quality characteristics of Barhee date in Rutab stage. Pajouhesh and Sazandegi. 79: 186-193. (In Persian) 26.Muhidong, J., Chen, L.H., and Smith, D.B. 1992. Thin-layer drying of kenaf. Transactions of the ASAE. 35: 6.1941–1944. 27.Niamnuy, C., Nachaisin, M., Poomsa-ad, N., and Devahastin, S. 2012. Kinetic modelling of drying and conversion/degradation of isoflavones during infrared drying of soybean. Food Chemistry. 133: 3.946-952. 28.Page, C. 1949. Factors influencing the maximum rates of air drying of shelled corn in thin layers. Unpublished MS Thesis, Purdue University, Lafayette IN. 29.Palipane, K.B., and Driscoll, R.H. 1994. The thin layer drying characteristics of macadamia in-shell nuts and kernels. Journal of. Food Engineering. 23: 129–144. 30.Panchariya, P.C., Popovic, D., and Sharma, A.L. 2002. Thin-layer modeling of black tea drying process. Journal of Food Engineering. 52: 349–357. 31.Park, K.J., Vohnikova, Z., and Brod, F.P.R. 2002. Evaluation of drying parameters and desorption isotherms of garden mint leaves (Mentha crispa L.). Journal of Food Engineering. 51: 193–199. 32.Pejhman, H. 2001. Dates Guide: planting and harvesting. Dissemination of Agricultural Education. 266p. 33.Rajabalipour, A.A., and Foladi, M.H. 2010. Effect of open sun drying on the Mazafati Rotab (date) quality. Journal of Food Research (Agricultural Science). 20: 1.135-146. 34.Sabarez, H.T., and Price, W.E. 1999. A diffusion model for prune dehydration. Journal of Food Engineering. 42: 3.167–172. 35.Sharaf-Elden, Y.L., Blaisdell, J.L., and Hamdy, M.Y. 1980. A model for ear corn drying. Transactions of the ASAE. 23: 5.1261–1271. 36.Silva, W.P., Silva, C.M.D.P.S., Gama, F.J.A. and Gomes J.P. 2014. Mathematical models to describe thin-layer drying and to determine drying rate of whole bananas. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. 13: 67–74. 37.Srinivasakannan, C. 2008. Modeling drying kinetics of mustard in fluidized bed. International Journal of Food Engineering. 4: 3. 38.Syarief, A.M., Morey, R.V., and Gustafson, R.J. 1984. Thin layer drying rated for sunflower seeds. Transactions of the ASAE. 27: 1.195–200. 39.Togrul, I.T., and Pehlivan, D. 2002. Mathematical modeling of solar drying of apricots in thin layers. Journal of Food Engineering. 55: 3.209–216. 40.Tolaba, M., and Suarez, C. 1988. Simulation of the thin-layer drying of corn by means of the diffusional model. LWT- Food Science and Technology. 21: 83–86. 41.White, G.M., Ross, I.J., and Poneleit, C.G. 1981. Fully exposed drying of popcorn. Transactions of the ASAE. 24: 2. 466–468. 42.Yaldiz, O., Ertekin, C., and Uzun, H.I. 2001. Mathematical modeling of thin layer solar drying of sultana grapes. Energy. 26: 457–465. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 871 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 575 |