
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,645,599 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,243,139 |
اثر دما در مرحله پر شدن دانه بر برخی صفات کیفی دانه برنج در شرایط اقلیمی مازندران | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 11، دوره 10، شماره 2، شهریور 1396، صفحه 141-154 اصل مقاله (1.09 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2017.11875.1911 | ||
نویسندگان | ||
ناهید فتحی1؛ همت اله پیردشتی2؛ مرتضی نصیری1؛ اسماعیل بخشنده* 3 | ||
1مازندارن، کیلومتر 8 جاده آمل به بابل مؤسسه تحقیقات برنج آمل | ||
2معاون پژوهشکده | ||
3ساری، میدان خزر، کیلومتر 9 جاده فرح آباد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: کیفیت دانه برنج یکی از عوامل مهم در قیمتگذاری و بازارپسندی آن توسط مصرفکنندگان محسوب میشود. توسعه و تولید ارقام با کیفیت بالا یکی از اهداف مهم در برنامههای اصلاحی است. کیفیت دانه برنج علاوه بر عوامل ژنتیکی به شدت تحت تأثیر عوامل محیطی از قبیل دما میباشد. اما تا به امروز مطالعات اندکی در مورد کمّیسازی اثر دما بر کیفیت دانه برنج ارقام بومی در کشور اجرا شده است. بنابراین، این آزمایش با هدف بررسی تأثیر اقلیمهای متفاوت محلی بر برخی صفات کیفی دانه دو رقم بومی و اصلاحشده برنج (’طارم هاشمی‘ و ’شیرودی‘) و کمّیسازی روابط بین صفات کیفی با میانگین دمای هوا در طول دوره زایشی (از مرحله 50 درصد گلدهی تا رسیدگی برداشت) در سه منطقه شامل شهرستانهای آمل، بابلسر و پلسفید از استان مازندران اجرا شد. مواد و روشها: سه آزمایش به طور مجزا در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سه منطقه شامل بابلسر (با ارتفاع 21 متر پایینتر از سطح آبهای آزاد)، آمل (با ارتفاع 24 متر بالاتر از سطح آبهای آزاد) و پلسفید (با ارتفاع 625 متر بالاتر از سطح آبهای آزاد) در سال 1393 بر روی دو رقم ’طارم هاشمی‘ و ’شیرودی‘ اجرا گردید. عملیات کاشت، داشت و برداشت در هر یک از مناطق مطابق با عرف همان منطقه و در شرایط مطلوب مدیریتی انجام شد. همچنین، کلیه صفات کیفی برنج سه ماه بعد از برداشت در آزمایشگاه کیفیت بذر معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران (آمل) اندازهگیری گردید. یافتهها: نتایج نشان داد که اثر اقلیمهای متفاوت محلی بر برخی از صفات همچون درصد آمیلوز، درصد پروتئین، دمای ژلاتینه شدن، قوام ژل و طول و عرض دانه بعد از پخت به طور آماری در سطح احتمال یک درصد معنیدار گردید. دانه برنج تولید شده در مزارع پلسفید از نظر کلیه صفات کیفی اندازهگیری شده نسبت به مزارع آمل و بابلسر از کیفیت بالاتری برخوردار بودند که علت آن را میتوان به وقوع میانگین دمای هوا پایینتر در طول مرحله زایشی برنج بهویژه مرحله پر شدن دانه در این منطقه نسبت داد. یک معادله خطی توانست تا به خوبی تغییرات صفات مورد مطالعه را در مقابل دما هوا توصیف کند. بهطور کلی، به ازای افزایش هر یک درجه سانتیگراد در میانگین دمای هوا در ارقام ’طارم هاشمی‘ و ’شیرودی‘ صفات کیفی مانند درصد آمیلوز دانه (بهترتیب 9/1 و 9/0 درصد)، طول دانه بعد از پخت (بهترتیب 33/0 و 14/0 میلیمتر)، نسبت طویل شدن دانه (بهترتیب 05/0 و 04/0) و دمای ژلاتینه شدن (بهترتیب 98/0 و 47/0 درجه سانتیگراد) کاهش یافت. در مقابل، درصد پروتئین (بهترتیب 8/0 و 4/0 درصد)، عرض دانه بعد از پخت (بهترتیب 06/0 و 08/0 میلیمتر) و قوام ژل (بهترتیب 2/15 و 2/5 میلیمتر) افرایش نشان دادند. نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این مطالعه به سادگی میتوان تغییرات کیفیت دانه برنج در واکنش به دما را در هر دو رقم ’طارم هاشمی‘ و ’شیرودی‘ تحت شرایط اقلیمهای متفاوت محلی مازندران کمّیسازی کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
اقلیمهای متفاوت محلی؛ تجزیه رگرسیون؛ صفات کیفی؛ دانه برنج؛ دما | ||
مراجع | ||
1.Ahmed, N., Maekawa, M., and Tetlow, I.J. 2008. Effects of low temperature on grain filling, amylose content, and activity of starch biosynthesis enzymes in endosperm of basmati rice. Crop Pasture Sci. 59: 599-604. 2.Azeez, M.A., and Shafi, M. 1966. Quality in Rice. Technology Bulletin, Department of Agriculture, West Pakistan. 13: 50p. 3.Cagampang, G.B., Perez, C.M., and Juliano, B.O. 1973. A gel consistency test for eating quality of rice. J. Sci. Food Agr. 24: 1589-1594. 4.Champagne, E.T., Bett, K.L., Vinyard, B.T., Webb, B.D., McClung, A.M., Barton, F.E., Lyon, B.G., Moldenhauer, K., Linscombe, S., and Kohlwey, D. 1997. Effects of drying conditions, final moisture content, and degree of milling on rice flavor. Cereal Chem. 74: 566-570. 5.Chen, M.H., Bergman, C., Pinson, S., and Fjellstrom, R. 2008. Waxy gene haplotypes: Associations with apparent amylose content and the effect by the environment in an international rice germplasm collection. J. Cereal Sci., 47: 536-545. 6.Cruz, N.d.l., Kumar, I., Kaushik, R.P., and Khush, G.S. 1989. Effect of temperature during grain development on stability of cooking quality components in rice. Japan. J. Breed. 39: 299-306. 7.Dhaliwal, Y.S., Nagi, H.P., Sidhu, G.S., and. Sekhon, K.S. 1986. Physicochemical, milling and cooking quality of rice as affected by sowing and transplanting dates. J. Sci. Food Agric. 37: 881- 887. 8.Habibi, F. 2013. Experimental methods for measuring quality characteristic in rice grain. Rice Research Institute of Iran. Rasht. (In Persian) 9.Hirano, H.Y., Eiguchi, M., and Sano, Y. 1998. A single base change altered the regulation of the Waxy gene at the posttranscriptional level during the domestication of rice. Mol. Biol. Evol. 15: 978-987. 10.Hiromoto, Y., Hisrose, T., Kuroda, M., and Yamaguchi, T. 2007. Comprehensive expression profiling of rice grain filling related genes under high temperature using DNA microarray. Plant Physiol. 144: 258-277. 11.Ho, C., Yang, C., Hsiao, C., and Lai, M. 2012. Effect of climatic conditions during heading to harvest stage on quality of rice cultivar TNG 71. J. Tai. Agri. Res. 61: 222-240. 12.Huang, M., Jiang, L., Zou, Y., and Zhang, W. 2013. On-farm assessment of effect of low temperature at seedling stage on early-season rice quality. Field Crops Res. 141: 63-68. 13.Jiang, H., Dian, W., and Wu, P. 2003. Effect of high temperature on fine structure of amylopectin in rice endosperm by reducing the activity of the starch branching enzyme. Phytochem. 63: 53-59. 14.Jin, Z., Qian, C., Yang, J., Liu, H., and Jin, X. 2005. Effect of temperature at grain filling stage on activities of key enzymes related to starch synthesis and grain quality of rice. Rice Sci. 12: 261-266. 15.Juliano, B. 1971. A simplified assay for milled-rice amylose. Cereal Sci. Today. 16: 334-340, 360. 16.Khush, G.S., Paule, C., and De la Cruz, N.M. 1978. Rice grain quality evaluation and improvement at IRRI, Proceedings of the Workshop on Chemical Aspects of Rice Grain Quality, International Rice Research Institute, Los Banos, Philippines. Pp: 22-31. 17.Kim, J., Shon, J., Lee, C.K., Yang, W., Yoon, Y., Yang, W.H., Kim, Y.G., and Lee, B.W. 2011. Relationship between grain filling duration and leaf senescence of temperate rice under high temperature. Field Crops Res. 122: 207-213. 18.Li, J., and Yuan, J. 2012. Research progress in effects of different altitude on rice yield and quality in China. Greener J. Agr. Sci. 2: 340-344. 19.Liang, C.G., Chen, L.P., Yan, W., Jia, L., Xu, G.L., and Tian, L. 2011. High temperature at grainfilling stage affects nitrogen metabolism enzyme activities in grains and grain nutritional quality in rice. Rice Sci. 18: 210-216. 20.Little, R.R., Hilder, G.B., and Dawson, E.H. 1958. Differential effect of dilute alkali on 25 varieties of milled white rice. Cereal Chem. 35: 111-126. 21.Liu, J., Wang, Q., and Huang, X. 1986. Study on effect of altitude conditions on the quality of rice. Yunnan Agr. Sci. Technol. 5: 27-30. 22. Lopez, C.V.G., Garcia, M.D.C.C., Fernandez, F.G.A., Bustos, C.S., Chisti, Y., and Sevilla, J.M.F. 2010. Protein measurements of microalgal and cyanobacterial biomass. Bioresour. Technol. 101: 7587-7591. 23.Rahimsouroush, H., Rabiei, B., Nahvi, M., and Ghodsi, M. 2007. Study of some morphological, qualitative traits and yield stability of Rice genotypes (Oryza Sativa L.). Pajouhesh-va-Sazandegi. 20: 25-32. (In Persian) 24.Rezazadeh, M., Khodarahmpour, Z., and Gilani, A. 2016. Analysis of IRRI rice lines heat stress tolerant by multivariate statistical methods. Electron. J. Crop Prod. 9: 35-55. (In Persian) 25.Singh, R.K., Singh, U.S., and Khush, G.S. 2000. Aromatic rices. Oxford and IBH Publishing Co. Pvt. Lyd. New Delhi, Calcutta. 300p. 26.Su, Z., Liao, X., Zhao, G., Shi, R., Jiang, C., Zou, Q., and Dai, L. 2008. Analysis of grain qualities in Japonica rice (Oryza sativa L.) under different altitudes in highland region. Ecol. Environ. 17: 1157-1162. 27.Tanaka, K., Onishi, R., Miyazaki, M., Ishibashi, Y., Yuasa, T., and waya-Inoue, M. 2009. Changes in NMR relaxation of rice grains, kernel quality and physicochemical properties in response to a high temperature after flowering in heat-tolerant and heat-sensitive rice cultivars. Plant Prod Sci. 12: 185-192. 28.Umemoto, T., Nakamura, Y., and Ishikura, N. 1995. Activity of starch synthase and the amylose content in rice endosperm. Phytochemestry, 40: 1613-1616. 29.Yamakawa, H., Hirose, T., Kuroda, M., and Yamaguchi, T. 2007. Comprehensive expression profiling of rice grain filling-related genes under high temperature using DNA microarray. Plant Physiol. 144: 258-277. 30.Zhong, L.J., and Cheng, F.M. 2003. Varietal differences in amylose accumulation and activities of major enzymes associated with starch synthesis during grain filling in rice. Acta Agron. Sinica. 29: 452-456. 31.Zhu, Z.H., Kim, K.Y., Yuan, P.R., Zhao, G.Z., Su, Z.X., Shi, R., Zou, Q., Yang, S.J., and Dai, L.Y. 2010. RVA profile properties for cold tolerant and sensitive cultivars of Japonica rice at different altitudes in Highland region. Chin. J. Rice Sci. 24: 151-156. 32.Zia, M.S., Salim, M., Aslam, M., and Gill, M. 1994. Effect of low temperature of irrigation water on rice growth and nutrient uptake. J. Agr. Crop Sci. 173: 22-31. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 857 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,607 |