
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,480 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,298 |
نقش عوامل تغذیه ای و گوارشی در میزان رنگزایی کاروتنوئیدها در آبزیان | ||
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
مقاله 4، دوره 6، شماره 2، مرداد 1396، صفحه 31-39 اصل مقاله (190.15 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2017.13386.1377 | ||
نویسنده | ||
احمد اسلامی فر* | ||
دانش آموخته کارشناسی ارشد | ||
چکیده | ||
محصولات آبزی پروری با کیفیت بایستی شرایط متعددی راداشته باشندتاازطرف مصرف کنندگان مقبولیت پیدا کنند. از جمله این شرایط رنگ مناسب است. در ماهیان رنگ نقشی فراتر از جنبه های ظاهری و زیبایی دارد، مصرف کنندگان رنگ طبیعی را مقارن با سلامتی و کیفیت بالای محصول می دانند. در ماهیان زینتی نیز رنگ پوست یک عامل مؤثر بر قیمت بازاری ماهی می باشد و نقش مهمی در تخمین ارزش کلی آن ایفا میکند. در شاخه حیوانات، کاروتنوئیدها بعد از ملانین ها رایج ترین رنگدانه ها هستند. ماهیان مانند سایر جانوران قادر به سنتز خود به خودی کاروتنوئیدها نیستند و بر منابع خوراکی خود برای دستیابی به رنگدانه ها تکیه دارند تا رنگ خود را حفظ کنند. رنگ درخشان و طبیعی آبزیان تحت شرایط پرورشی و اسارت از بین می رود. در پرورش ماهیان خوراکی یا ماهیان زینتی که تغذیه ماهیان با خوراک های فرموله انجام می شود رنگدانه های مورد نیاز به جیره های غذایی اضافه می شوند. از طرف دیگر تغییر رنگ یک فرآیند پرهزینه در پرورش آبزیان محسوب می گردد و باید در طول چرخۀ تولید صورت پذیرد از اینرو شناخت عوامل موثر بر رنگزایی رنگدانه های کاروتنوئید ضرورت دارد. عوامل اصلی که بر تثبیت کاروتنوئیدها اثر می گذارند عبارتند از: جیره غذایی، هضم کاروتنوئیدها، جانور و محیط. در بعد تغذیه ای و گوارشی این عوامل شامل میزان غذا، ترکیبات جیره غذایی، ماتریکس ماده مغذی حاوی رنگدانه، زمان غذادهی، وعده های غذایی، دستگاه گوارش و فرآیندهای متابولیسمی که هر کدام اثرات متفاوتی در میزان رنگزایی کاروتنوئیدها نشان دادند. | ||
کلیدواژهها | ||
آبزیان؛ کاروتنوئید ها؛ رنگزایی | ||
مراجع | ||
1. Abdul-Malak, N., Zwingelstein, G., Jouanneteau, J., and Koenig, J. 1975. Influence de certains facteurs nutritionnels sur la pigmentation de la truite arc-en-ciel par la canthaxanthine. Ann Nutr Aliment. 29: 459–475. 2. Ahmadi, S. 2007. Study of important carotenoids and utilization in aquaculture. Seminar of master students. Tehran university. Faculty of natural resources. Department of food sciences and industries. 90. 3. Basurco, B., and Abellán, E. 1999. Finfish species diversification in the context of the Mediterranean marine fish farming development. Cahiers Options Méditerranéennes, Ser. B: Etudes et Recherches, 24: 9-25. 4. Bjerkeng, B., Hamre, K., Hatlen, B., and Wathne, E. 1999b. Astaxanthin deposition in fillets of Atlantic salmon (Salmo salar L.) fed two dietary levels of astaxanthin in combination with three levels of á-tocopheryl acetate. Aquaculture Research. 30: 637-646. 5. Bjerkeng, B., Hatlen, B., and Wathne, E. 1999a. Deposition of astaxanthin in fillets of Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets with herring, capelin, sandeel or Peruvian high PUFA oils. Aquaculture. 180: 307-319. 6. Bjerkeng, B., Peisker, M., Von Schwartzenberg, K., Ytrestøyl, T., and Åsgård, T. 2007. Digestibility and muscle retention of astaxanthin in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets with the red yeast (Phaffia rhodozyma) in comparison with synthetic formulated astaxanthin. Aquaculture. 269: 476-489. 7. Boonyaratpalin, M., Thongrod, S., Supamattaya, K., Britton, G., and Schlipalius, L.E. 2001. Effect of β-carotene source (Dunaliella salina) and astaxanthin on pigmentation, growth, survival and health of (Penaeus monodon). Aquaculture Research. 32(1): 182-190. 8. Booth, M., Warner-Smith, R., Allan, G., and Glencross, B. 2004. Effects of dietary astaxanthin source and light manipulation on the skin colour of Australian snapper (Pagrus auratus) (Bloch & Schneider, 1801). Aquaculture Research. 35: 458-464. 9. Choubert, G. 1999. Carotenoids and pigment. In: Guillaum, J., Kaushik, S., Bergot, P., Metailler, R.(Eds), Nutrition and Feeding of Fish and Crustacean. Praxis Publishing, Chicheste, UK: 183-196. 10.Choubert, G., De la Noiie, J., and Blanc, J.M. 1991. Apparent digestibility of canthaxanthin in rainbow trout: effect of dietary fat level, antibiotics and number of pyloric caeca. Aquaculture. 99: 323- 329. 11.Choubert, G., Luquet, P. 1983. Utilization of shrimp shell meal for rainbow trout (Salmo gairdneri Rich.) pigmentation. Influence of fat content of the diet. Aquaculture. 32: 19–26. 12.Choubert, G. 1985. Effects of starvation and feeding on canthaxanthin depletion in the muscle of rainbow trout (salmo gairdneri). Aquaculture. 49: 293-298. 13.Copeman, L.A., Parrish, C.C., Brown, J.A., and Harel, M. 2002. Effects of docosahexaenoic, eicosapentaenoic, and arachidonic acids on the early growth, survival, lipid composition and pigmentation of yellowtail flounder (Limanda ferruginea): a live food enrichment experiment. Aquaculture. 210: 285–304. 14.Delgado, C.L., Wada, N., Rosegrant, M.W., Meijer, S., and Ahmed, M. 2003. Fish to 2020. Supply and Demand in Changing Global Market. International Food Policy Research Institute, Washington, DC, USA, 226p. 15.During, A., and Harrison, E.H. 2004. Intestinal absorption and metabolism of carotenoids: insights from cell culture. Archives of Biochemistry and Biophysics. 430: 77–88. 16.Goodwin, T.W. 1984. The Biochemistry of Carotenoids, 2nd ed. Chapman & Hall, London, Pp: 64–96. 17.Gouveia, L., and Rema, P. 2005. Effect of microalgal biomass concentration and temperature on ornamental fish (Cyprinus carpio) skin pigmentation. Aquaculture Nutrition. 11 : 19–23. 18.Izquierdo, M.S., Kalinowski, C.T., Thongrod, S.Y., and Robaina, L.E. 2005. Nutritional needs for correct pigmentation in European red porgy Pagrus pagrus. In: Lyonsy, T.P., Jacques, K.A. (Eds.), Nutritional Biotechnology in the Feed and Food Industries. Nottingham Univ. Press. Pp: 307–323. 19.Kalinowski, C.T., Izquierdo, M.S., and Robaina, L.E. 2007. Dietary supplementation time with shrimp shell meal on red porgy (Pagrus pagrus) skin colour and carotenoid concentration. Aquaculture, 272: 451–457. 20.Kalinowski, C.T., Robaina, L.E., Ferna´ndez-Palacios, H., Schuchardt, D., and Izquierdo, M.S. 2005. Effect of different carotenoid sources and their dietary levels on red porgy (Pagrus pagrus) growth and skin colour. Aquaculture. 244: 223– 231. 21.Kop, A., and Durmaz, Y. 2008. The effect of synthetic and natural pigments on the colour of the cichlids (Cichlasoma severum sp., Heckel (1840). Aquaculture International, 16: 117– 122. 22.Koteng, D.F. 1992. Markedsundersǿkelse Norsk Laks. FNL Bergen, Norway. 23.Maltby, J.B., Albright, L.J., Kennedy, C.J., and Higgs, D.A. 2003. Effect of route of administration and carrier on bioavailability and kinetics of astaxanthin in Atlantic salmon Salmo salar L. Aquaculture Research. 34: 829– 838. 24.Miki, W., Yamaguchi, K., Konosu, S., Takane, T., Satake, M., Fujita, T., Kuwabara, H., Shimeno, S., and Takeda, M. 1985. Origino of tunaxanthin in the integument of yellowtail (Seriola quinqueradiata). Biochemistry and Molecular Biology. 80(2): 195-201. 25.Nasri, M. 2008. Study of synthetic production and growth of canthaxanthin from Dietzia natronolimnaea HS-1 bacteria by stimulation materials on production of carotenoids by Batch method. Thesis for the degree of master students. Tehran university. Faculty of natural resources. Department of food sciences and industries. 90. 26.Schiedt, K. 1998. Absorption and metabolism of carotenoids in birds, fish and crustacean. In: Britton, G., Liaaen-Jensen, S., Pfander, H., (Eds). Carotenoids, vol. 3. Birkusen, Basel, 285p. 27.Scrimshaw, N.S., Guzman, M.A., and Tandon, O.B. 1954. Effect of aureomycin and penicillin on growth of Guatemalan school children. Federation proceedings journal. 13: 477. 28.Shahidi, F., Metusalach, A., and Brown, J.A. 1998. Carotenoid pigments in seafoods and aquaculture. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 38: 1–67. 29.Shpigel, M., McBride, S.C., Marciano, S., and Lipatch, I. 2004. The effect of photoperiod and temperature on the reproduction of European sea urchin (Paracentrotus lividus). Aquaculture. 232: 1-4. 30.Sylvia, G., Morrisey, M.T., Graham, T., and Garcia, S. 1995. Organoleptic qualities of farmed and wild salmon. Journal of Aquatic Food Product Technology. 4: 51-64. 31.Torrissen, O.J. 1989. Pigmentation of salmonids: Interactions of astaxanthin and canthaxanthin on pigment deposition in rainbow trout. Aquaculture. 79: 363–374. 32.Torrissen, O.J., Hardy, R.W., and Shearer, K.D. 1989. Pigmentation of salmonids – carotenoid deposition and metabolism. CRC Critical Reviews in Aquatic Sciences. 1,209– 225. 33.Torrissen, O.J., Hardy, R.W., Shearer, K.D., Scott, T.M., and Stone, F.E. 1990. Effects of dietary canthaxanthin level and lipid level on apparent digestibility coefficients for canthaxanthin in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. 88: 35 l-362. 34.Torrissen, O.J., Roth, G., and Slinde, E. 1999. Effects of storage and slaughter temperature on fillet colour of Atlantic salmon (Salmo salar) Poster at the Farmed Fish Quality Conference, April 1999, Bristol, England. 35.Wang, Y.J., Chien, Y.H., and Pan, C.H. 2006. Effects of dietary supplementation of carotenoids on survival, growth, pigmentation, and antioxidant capacity of characins, (Hyphessobrycon callistus). Aquaculture. 261: 641–648. 36.Wathne, E., Bjerkeng, B., and Storebkken, T. 1998. Pigmentation of Atlantic salmon (salmo salar) fed astaxanthin in all meals or in alternating meals. Aquaculture. 159: 217-231. 37.Ytrestøyl, T., Struksnæs, G., Koppe, W., and Bjerkeng, B. 2005. Effects of temperature and feed intake on astaxanthin digestibility and metabolism in Atlantic salmon, (Salmo salar). Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology. 142: 445-455. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 825 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 727 |