
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,644,930 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,242,302 |
تاثیر غلظتهای مختلف منیزیم آب آبیاری بر شاخصهای رویشی، برخی خصوصیات شیمیایی خاک و عناصر غذایی برگ دانهالهای پسته بادامی زرند و قزوینی | ||
مجله پژوهشهای حفاظت آب و خاک | ||
مقاله 1، دوره 24، شماره 6، بهمن و اسفند 1396، صفحه 1-24 اصل مقاله (1.15 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jwsc.2017.11828.2634 | ||
نویسندگان | ||
نغمه باقری1؛ نجمه یزدان پناه* 2؛ ناصر صداقتی3 | ||
1دانشجو دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان | ||
2دانشیار گروه مهندسی آب دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان | ||
3عضو هیئت علمی پژوهشکده پسته | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: کیفیت آب آبیاری متاثر از شوری و غلظت بالای املاح محلول، از مسائل و مشکلات مهم مناطق پستهکاری در سالهای اخیر است. در این زمینه، افزایش تدریجی غلظت منیزیم در خاک مناطق پستهکاری در پی آبیاری با آبهای زیرزمینی با کیفیت نامناسب و شور، به یکی از چالشهای جدی پیشرو تبدیل شده است. از آنجایی که پژوهشهای بسیار اندکی در مورد تاثیر غلظتهای بالای منیزیم بر خاک و صفات رویشی گیاه پسته انجام شده است، بنابراین این پژوهش با هدف بررسی خصوصیات خاک و نیز شاخصهای رشدی دو رقم پسته بادامی زرند و قزوینی، تحت تاثیر غلظتهای مختلف منیزیم در آب آبیاری و نیز انتخاب رقم برتر و مقاومتر در برابر غلظت بالای منیزیم، انجام شد. مواد و روشها: آزمایش بهصورت کرتهای خردشده و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با دو فاکتور هر یک در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل پایه پسته در دو سطح بادامی زرند و قزوینی و فاکتور دوم شامل پنج سطح غلظت منیزیم در آب آبیاری (صفر، 5/0، 1، 2 و3 میلیمولار از منبع سولفات منیزیم) بود. قبل از اعمال تیمارها (پایان هفته هشتم) و همچنین بعد از گذشت 6 ماه از شروع اعمال تیمارها، شاخصهای رویشی گیاه اندازهگیری شد و تغییرات آنها در مدت اعمال تیمارها بررسی گردید، وزن خشک اندامهای هوایی (برگ و ساقه) و ریشه، غلظت برخی از عناصر غذایی برگ گیاه و همچنین خصوصیات شیمیایی خاک گلدانها مانند هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک، pH، غلظت سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، فسفر محلول و نسبت کلسیم به منیزیم، در پایان آزمایش اندازهگیری شد. یافتهها: نتایج نشان داد که به طور کلی، با افزایش غلظت منیزیم آب آبیاری، میزان هدایت الکتریکی و غلظت یونهای کلسیم، منیزیم و سدیم محلول خاک گلدانها افزایش یافت. همچنین کاربرد غلظتهای 5/0 و 1 میلیمولار سولفات منیزیم، باعث افزایش رشد گیاه پسته (رشد رویشی اندامهای هوایی و وزن خشک اندامهای هوایی به اضافه ریشه) گردید. در مقابل با افزایش غلظت منیزیم آب آبیاری (سطح 2 به 3 میلیمولار منیزیم)، رشد رویشی نهالها و وزن خشک اندامهای هوایی به اضافه ریشه نسبت به شاهد کاهش یافت. از طرفی، با افزایش غلظت منیزیم آب آبیاری، غلظت منیزیم برگ نیز بهطور معنیداری افزایش یافت. بیشترین و کمترین مقادیر منیزیم برگ گیاه پسته، در سطح غلظتهای 3 و صفر میلیمولار سولفات منیزیم مشاهده شد. همچنین نسبت کلسیم به منیزیم محلول خاک گلدانها، تنها در سطح صفر میلیمولار منیزیم آب آبیاری نسبت به سایر تیمارهای دیگراختلاف معنیداری، نشان داد و بقیه تیمارها در یک گروه آماری قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس خصوصیات شیمیایی خاک نیز نشان داد که تغییرات pH خاک و غلظت پتاسیم و فسفر قابل جذب خاک گلدانها هیچ اختلاف معنیداری در بین پایهها، سطوح مختلف منیزیم آب آبیاری و اثرات متقابل آنها ندارد. نتیجهگیری: یافتههای این پژوهش نشان داد که برای هر دو پایه پسته بادامی زرند و قزوینی، تحت تاثیر غلظتهای مختلف منیزیم آب آبیاری، بهترین وضعیت رشد نهالها، در غلظتهای 5/0و 1 میلیمولار سولفات منیزیم رخ داد. با افزایش غلظت منیزیم آب آبیاری از 2 به 3 میلیمولار، هر دو پایه روند کاهشی در رشد را نشان دادند. در مجموع، یافتههای این پژوهش روشن ساخت که افزایش غلظت منیزیم آب آبیاری به بیش از 2 میلی مولار (حد آستانه تحمل)، می تواند باعث کاهش رشد گیاه پسته، ایجاد پیچیدگی در برگها و سوختگی حاشیهها و نوک برگها شود که میتواند مد نظر پژوهشگران و کشاورزان قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
حد آستانه تحمل؛ منیزیم؛ رشد گیاه؛ محلول هوگلند و پسته | ||
مراجع | ||
1.Abid, M., Haddad, M., and Ferchichi, A. 2008. Effect of magnesium Sulphate on the first stage of development of Lucerne. Option Mediterranean's, Series A, 79: 45-408. 2.Abtahi, A.S., and Karimian, N.A. 1995. Seedling of two pistachio cultivars response to the amount and type of soil salinity under greenhouse condition. The 4th Iranian Soil Science. Pp: 128-129. (In Persian) 3.Abtahi, A.S. 2001. The reaction pistachio seedlings in two varieties, quantities and types of soil salinity in greenhouse conditions. J. Sci. Technol. Agric. Natur. Resour. 5: 1. 93-101. 4.Bahrampour, B., Ahmadi Moghadam, A., and Mahmoudi, S. 2011. The effect of magnesium sulfate soil much on the content of calcium, magnesium, potassium and severity of Andomicorriz in Badami. J. Teach. Educ. 3: 463-472. 5.Bahrampour, M. 2006. Effect of magnesium and calcium on pistachio seedlings of Badami Zarand cultivar with respect to the interactions between magnesium and mycorrhiza in plants. M.Sc. Thesis. Department of Biology, Faculty of Science, Shahid Bahonar University of Kerman. 6.Bana Kar, H., Rahimian, M.H., Ranjbar, M., and Shiran Tafti, M. 2014. The Effect of irrigation with saline water on the shoot and root seedlings of five varieties of nuts Yazd province. Water in agricultural research. 28: 2. 342-351. 7.Behboudian, M.H., Walker, R.R., and Torokflavy, E. 1986. Effects of water stress and salinity on photosynthesis of pistachio. Scientia Horticuturae, 29: 251-261. 8.Ben Mimoun, M., Loumi, O., Ghrab, M., Latiri, K., and Hellaliiant, R. 2004. Foliar Potassium Application on Pistachio Tree. IPI regional workshop on Potassium and Fertigation development in West Asia and North Africa; Rabat, Morocco, 24-28 November. 9.Cutis, P.S., and Lauchli, A. 1986. The role of leaf area development and photosynthetic capacity in determining growth of Hemp under moderate sail stress. Aust. J. Plant Physiol. 13: 553-565. 10.Dehghani, F. 2013. Effect of calcium to magnesium ratio of irrigation water on soil chemical properties and pistachios grown in saline conditions. Ph.D. Thesis. Tarbiat Modares University. 11.Ferguson, L., Beede, R.H., Freeman, M.W., Haviland, D.R., Holtz, B.A., and Kallsen, C.E. 2005. Pistachio production manual fruit and nut research and information center. University of California, Davis, California. 12.Grattan, S.R., and Griere, C.M. 1998. Mineral nutrient acquisition and response by plants grown in saline environments”. In: M. Pessarakil (Editor), Handbook of plant and Crop Stress. Marcel- Dekker, New York, Second edition, 2: 26-36. 13.Hajrasouliha, Sh. 2004. Water Quality for Agriculture. University of Tehran Press. 14.Heydari, H. 2001. Surveying germination of major pistachio bases under conditions of high calcium chloride, magnesium chloride and pH changes in water. Pistachio Research Center. Pp: 1-98. 15.Homaei, H. 2003. Plant response to salinity. First Edition. Iranian National Committee on Irrigation and Drainage. Tehran. 16.Hosseinifard, J., Salehi, M.H., Esfandarpour, I., and Mohammadi, J. 2008. Spatial variability of grown water gualitay and it relations Ship with pistachio yield in any region, Iron. J. Appl. Sci. 8: 20. 3497-3702. 17.Jones, H.G., Lakso, A., and Syvertsen, N. 1985. Physiological control of water status in fruit trees. In: Horticultural Reviews. Ed. By Jonick, J. 7: 301-344. 18.Kalar, Y.P., and Maynard, D.G. 2002. Method manual for forest soil and plant. 141p. 19.Kene, H.K., Wankhade, S.T., and Sagare, B.N. 1990. Influence of nutrients spray on yield and oil content of sunflower. Annals Plant Physiol. 4: 2. 246-248. 20.Khoshgofatrmansh, A.H., Jafari, B., and Shariatmadari, H. 2002. Effect of salinity on Cd and Zinc availability. 17th World Congress of So Soil Science, Thailand. 21.Khoshgofatrmansh, A.H., and Siyadat, H. 2002. Mineral nutrition vegetables and garden products in salty condition. Agricultural education and training center. Karaj, Iran. 22.Madhodk, O.Q., and Walker, R.B. 1969. Magnesium nutrition of Tow species of sun flower. Plant Physiol. 44: 1016-1022 23.Mirmohamadi Meybodi, M., and Tertiary, B. 2003. Physiological and salinity aspects of plant salinity stress, Isfahan University of Technology publishing Center, Pp: 274-1. 24.Mohamadi, A. 1995. Evaluated the resistance of pistachio than level of water salinity and irrigation. M.Sc. Thesis of irrigation science. Faculty of Agriculture. Shiraz University. Iran. (In Persian) 25.Mohamadkhani, A. 1997. Rafsanjan Pistachio Research Institute. Germination major ground pistachios in a lot of calcium chloride, magnesium chloride and changes in water pH. Pp: 8-18. 26.Morant-Manceau, A., Pradier, E., and Tremblin, G. 2004. Osmotic adjustment, gas exchanges and chlorophyll fluorescence of a Hexaploid triticale and tis parental species under salt stress. J. Plant Physiol. 161: 25-33. 27.Mozaffari, V. 2005. The Role of Potassium, Calcium and Zinc in pistachio dieback disease control. Thesis, Department of Soil Science. School of Agriculture. Tarbiat Modares University. Tehran. 28.Normandipour, F., Farpur, M.H., and Sarcheshmepour, M. 2014. Effect of salinity and different ratios of magnesium on calcium on mycorhiza colonization and vegetative traits of Sugar plant, Science and Technology of Greenhouse Crops. 19: 92-81. 29.Parsa, A.A., and Karimian, N. 1975. Effects of sodium chloride on seedling growth of two major varieties of Iranian Pistachio (Pistacica varel.), J. Am. Soc. Hort. Sic. 50: 41-46. 30.Picchioni, G.A., Miyamoto, S., and Storey, J.B. 1991. Rapid testing of salinity effects on pistachio seedling rootstocks. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 116: 555-559. 31.Rahman, A., and Rau, D. 1997. Quality of irrigation water international Irrigation information center publication No. 2. 32.Rajabi, M., Village, H.R., Karimi, H.R., and Habibi, H. 2012. Study of resistance of pistachio base to sodium bicarbonate. J. Hort. Sci. 26: 3. 301-310. 33.Rani, B., and Jose, A.I. 2009. Studies on the dynamics of potassium and magnesium in okra (Abelmoschus esculentus Moench). Proceedings of the international plant Nutrition Colloquium XVI, University of California, Davis. 34.Ranjbar, A., Lemeur, R., and Van Damme P. 2001. Ecophysiological characteristics of two pistachio species (pistacia khinjuk and pistacia mutica) in response to salinity. Department of plant production, Laboratory of tropical and subtropical agronomy and ethnobotany, University of Ghent, Coupure Link 653, B-9000. Ghent, Belgium. 35.Rosendahl, C.N., and Rosendahl, S. 1991. Influence of vesicular-arbuscular mycorrhizal fungi (Glomus spp.) on the response of cucumber (Cucumis sativus L.) to salt stress. Environmental and Experimental Botany, 31: 3. 313-318. 36.Salehi, F., Moradi, M., Mir Abolfthi, D., and Asgharzadh, A.S. 2006. The Effect of mycorrhizal colonization VA and different levels of phosphorus absorption of phosphorus, potassium, calcium, magnesium and zinc and vegetative growth pistachios. J. Agron. Hort. 78: 49-55. 37.Sepaskhah, A.R., and Maftoun, M. 1981. Growth and chemical composition of pistachio cultivars as influenced by irrigation regimes and salinity levels of irrigate on water. I. Growth. J. Hort. Sci. 56: 277-284. 38.Sepaskhah, A.R., and Maftoun, M. 1988. Relative salt tolerance of pistachio cultivars. J. Hort. Sci. 63: 1. 157-162. 39.Tajabadipour, A. 2001. Effect of soil potassium on the relative resistance to water stress and salinity three varieties of pistachio. Ph.D. Thesis. Hakshnasy section. Agricultural University. Shiraz University. 40.Taluker, B.S.S., Shirazi, S.M., and Paul, U.K. 1980. Suitability if groundwater for irrigation at kirimaganj U. Zilakishoreganj. Progress Agric. 9: 107-112. 41.Turhan, E., and Eris, A. 2006. Growth and stomatal behavior of two strawberry cultivars under long term salinity stress. Turkey. Agric. 31: 55-61. 42.Zad Salehi, F., and Mozaffari, V., Tajabadi Pour, A., Hokmabadi, H.K. 2011. Interaction of sodium and magnesium on some growth traits and chlorophyll pistachio, perlite medium. Science and Technology of Greenhouse Culture. 6: 23-34. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,748 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,634 |