
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,640,175 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,234,496 |
بهینه یابی استخراج موسیلاژ دانه به با کمک امواج فراصوت و با استفاده از روش سطح پاسخ | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
مقاله 2، دوره 9، شماره 2، دی 1396، صفحه 17-31 اصل مقاله (620.7 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2018.9430.1276 | ||
نویسندگان | ||
آتنا دهقان* 1؛ علیرضا صادقی ماهونک2؛ محمد قربانی2؛ مهدی کاشانی نژاد2؛ یحیی مقصودلو2 | ||
1دانشجوی دکتری، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2هیأت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: امروزه روشهای متعددی جهت استخراج هیدروکلوئیدها، مورد مطالعه قرار گرفته است و همچنین اثرات این روشهای نیز بر روی خصوصیات کاربردی تعداد زیادی از آنها بررسی شده است. بر اساس این مطالعات، مشخص شده است که متغیرهای متعددی بر خصوصیات کاربردی هیدروکلوئیدها مؤثر می باشند که برخی از آنها عبارتند از درجه حرارت، نسبت آب به دانه، pH، غلظت نمک و مدت زمان استخراج."به" گیاهی بومی آسیا است که به میزان گستردهای در شمال ایران رویش مییابد. میوه این گیاه حاوی دانههایی می باشد که این دانه ها در پوسته بیرونی خود دارای موسیلاژ قابل استخراج میباشند. استخراج موسیلاژ دانه "به" عمدتا توسط روش های متداول صورت گرفته است و اطلاعات اندکی پیرامون استفاده از تکنیک های نوین نظیر حمام فراصوت در استحصال موسیلاژ این دانه موجود است. هدف از این پژوهش ارزیابی تاثیر امواج فراصوت توأم با عواملی نظیر درجه حرارت و pH بر میزان بازدهی استخراج و خصوصیات رئولوژیکی موسیلاژ استخراجی میباشد. جهت دستیابی به میزان بهینه بازدهی و ویسکوزیته ظاهری ، بهینه یابی استخراج موسیلاژ دانه "به" با کمک روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی چرخش پذیر صورت پذیرفت و شرایط بهینه استخراج، پیشبینی گردید. مواد و روش ها: دانه "به" از اکوتیپ گیلان تهیه گردید. جهت تعیین تأثیر پارامترهای متفاوت بر دو فاکتور بازدهی استخراج و ویسکوزیته ظاهری موسیلاژ استخراج شده از دانه، سه متغیر مستقل شامل درجه حرارت استخراج (ºC55 -ºC25)، مدت زمان تیمار فراصوت (10-3 دقیقه) و pH (8-6) مورد بررسی قرار گرفتند. آزمون ها با استفاده از روش سطح پاسخ طراحی گردیدند. ویسکوزیته ظاهری موسیلاژ توسط ویسکومتر چرخان بروکفیلد در 50 دور بر دقیقه و در دمای ثابت ºC25 اندازهگیری شد. با استفاده از تجزیه و تحلیل آماری، برای هر پاسخ مدل چندجملهای درجه دوم به دست آمد. ترکیب شیمیایی موسیلاژ دانه "به" نیز توسط روش های استاندارد AOAC تعیین گردید. یافتهها: در میان عوامل مورد بررسی، درجه حرارت و مدت زمان تیمار فراصوت بر بازدهی استخراج و ویسکوزیته، تأثیر معنی داری داشتند در حالیکه pH فاقد این اثر بود (05/0>p). شرایط بهینه پیشبینی شده جهت دستیابی به میزان مطلوب راندمان استخراج و ویسکوزیته ظاهری عبارت درجه حرارتºC3/38، مدت زمان تیمار فراصوت 68/7 دقیقه و pH برابر با 35/6 میباشد که در آن میزان بازدهی و ویسکوزیته به ترتیب 09/14% و 4/52 میلیپاسکال ثانیه بود. نتیجه گیری: موسیلاژ دانه "به"، رفتار سیال غیر نیوتنی و رقیق شونده با برش (سودوپلاستیک ) نشان داد. بازدهی استخراج و میزان ویسکوزیته موسیلاژ، تحت تأثیر برخی از شرایط استخراج نظیر درجه حرارت و مدت زمان اعمال تیمار فراصوت، قرار داشت بنابراین با تعیین شرایط مناسب برای استخراج این موسیلاژ؛ میتوان به حد مطلوبی از بازدهی و ویسکوزیته دست یافت. | ||
کلیدواژهها | ||
امواج فراصوت؛ استخراج؛ موسیلاژ دانه به؛ روش سطح پاسخ | ||
مراجع | ||
1. Abbastabar, B. 2013. Extraction and determination of physicochemical and rheological characterization of Quince seed gum. Tehran, Iran: Tarbiat Modares University, Ph.D thesis. 2. Amin, A.M., Ahmad, A.S., Yin, Y.Y., Yahya, N. and Ibrahim, N. 2007. Extraction, purification and characterization of durian (Durio zibethinus) seed gum. Food Hydrocolloids. 21: 2. 273-279. 3. Anderson, D. and Weiping, W. 1991. The characterization of gum arabic (Acacia senegal) samples from Uganda. Food Hydrocolloids. 5: 297-306. 4. Balke, D.T. and Diosady, L.L. 2000. Rapid aqueous extraction of mucilage from whole white mustard seed. Food Research International 33: 347-356. 5. Bergman, R., Afifi, A. and Heidgerip, P. 1996. Text of histology. Montréal. WB Saunders Company, Pp: 159-168. 6. Cai, W., Gu, X. and Tang, J. 2008. Extraction, purification, and characterization of the polysaccharides from Opuntia milpa alta. Carbohydrate polymers. 71: 3. 403-410. 7. Chemat, F. and Khan, M.K. 2011. Applications of ultrasound in food technology: processing, preservation and extraction. Ultrasonics Sonochemistry. 18: 4. 813-835. 8. Cui, W., Mazza, G., Oomah, B.D. and Biliaderis, C.G. 1994. Optimization of an Aqueous Extraction Process for Flaxseed Gum by Response Surface Methodology. LWT - Food Science and Technology. 27: 4. 363-369. 9. Dickinson, E. 2003. Hydrocolloids at interfaces and the influence on the properties of dispersed systems. Food Hydrocolloids. 17: 1. 25-39. 10.Diniz, F.M. and Martin, A.M. 1996. Use of response surface methodology to describe the combined effects of pH, temperature and E/S ratio on the hydrolysis of dogfish (Squalus acanthias) muscle. International journal of food science and technology. 31: 5. 419-426. 11.Dogan, M., Kayacier, A. and Ic, E. 2007. Rheological characteristics of some food hydrocolloids processed with gamma irradiation. Food Hydrocolloids. 21: 3. 392-396. 12.Estévez, A.M., Saenz, C., Hurtado, M.L., Escobar, B., Espinoza, S. and Suárez, C. 2004. Extraction methods and some physical properties of mesquite (Prosopis chilensis (Mol) Stuntz) seed gum. Journal of the Science of Food and Agriculture. 84: 12. 1487-1492. 13.Fekri, N., Khayami, M., Heidari, R. and Jamee, R. 2008. Chemical analysis of flax seed, sweet basil, dragon head and quince seed mucilages. Research Journal of Biological Sciences. 3: 2. 166-170. 14.Ferreres, F., Silva, B.M., Andrade, P.B., Seabra, R.M. and Ferreira, M.A. 2003. Approach to the study of C‐glycosyl flavones by ion trap HPLC‐PAD‐ ESI/MS/MS: application to seeds of quince (Cydonia oblonga). Phytochemical Analysis. 14: 6. 352-359. 15.Glicksman, M. 1982. Origin and classification of hydrocolloids, in Food hydrocolloids. Vol 1, CRC Press edition, Boca Raton, Florida, Pp:4-17. 16.Goycoolea, F., Morris, E. and Gidley, M. 1995. Viscosity of galactomannans at alkaline and neutral pH: evidence of ‘hyperentanglement’in solution. Carbohydrate polymers. 27 (1): 69-71. 17.Hemmati, A.A., Kalantari, H., Jalali, A., Rezai, S. and Zadeh, H.H. 2012. Healing effect of quince seed mucilage on T-2 toxin-induced dermal toxicity in rabbit. Experimental and Toxicologic Pathology. 64: 3. 181-186. 18.Ibañez, M.A.C. and Ferrero, C. 2003. Extraction and characterization of the hydrocolloid from "Prosopis flexuosa" DC seeds. Food Research International. 36: 5. 455-460. 19.Iida, Y., Tuziuti, T., Yasui, K., Towata, A. and Kozuka, T. 2008. Control of viscosity in starch and polysaccharide solutions with ultrasound after gelatinization. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 9: 140-146. 20.Jambrak, A.R., Lelas, V., Mason, T.J., Krešić, G. and Badanjak, M. 2009. Physical properties of ultrasound treated soy proteins. Journal of Food Engineering. 93: 4. 386-393. 21.Jaya, S. and Durance, T. 2009. Compressive characteristics of cellular solids produced using vacuummicrowave, freeze, vacuum and hot air dehydration methods. Journal of Porous Materials. 16: 1. 47-58. 22.Joglekar, A. and May, A. 1987. Product excellence through design of experiments. Cereal Foods World. 32: 12. 857-868. 23.Jouki, M., Mortazavi, S.A., Yazdi, F.T. and Koocheki, A. 2014. Optimization of extraction, antioxidant activity and functional properties of quince seed mucilage by RSM. International journal of biological macromolecules. 66: 113- 124. 24.Karazhiyan, H., Razavi, S., Phillips, G.O., Fang, Y., Al‐Assaf, S. and Nishinari, K. 2011. Physicochemical aspects of hydrocolloid extract from the seeds of Lepidium sativum. International journal of food science and technology. 46. 1066-1072. 25.Kirchner, W. and Tollens, B. 1874. Ann. Chem. 176- 205. 26.Koocheki, A., Mortazavi, S.A., Shahidi, F., Razavi, S., Kadkhodaee, R. and Milani, J.M. 2010. Optimization of mucilage extraction from Qodume shirazi seed (Alyssum homolocarpum) using response surface methodology. Journal of Food Process Engineering. 33: 5. 861-882. 27.Koocheki, A., Mortazavi, S.A., Shahidi, F., Razavi, S.M.A. and Taherian, A.R. 2009. Rheological properties of mucilage extracted from Alyssum homolocarpum seed as a new source of thickening agent. Journal of Food Engineering. 91: 3. 490-496. 28.McClements, D.J. 1995. Advances in the application of ultrasound in food analysis and processing. Trends in Food Science and Technology. 6: 9. 293-299. 29.Milani, E., Koocheki, A. and Golimovahhed, Q.A. 2011. Extraction of inulin from Burdock root (Arctium lappa) using high intensity ultrasound. International journal of food science and technology. 46: 8. 1699-1704. 30.Minaiyan, M., Ghannadi, A., Etemad, M. and Mahzouni, P. 2012. A study of the effects of Cydonia oblonga Miller (Quince) on TNBS-induced ulcerative colitis in rats. Research in pharmaceutical sciences. 7: 2. 103-110. 31.Mu, L., Zhao, M., Yang, B., Zhao, H., Cui, C. and Zhao, Q. 2010. Effect of ultrasonic treatment on the graft reaction between soy protein isolate and gum acacia and on the physicochemical properties of conjugates. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 58: 7. 4494-4499. 32.Myers, R.H., Montgomery, D.C. and Anderson-Cook, C.M. 2009. Response 37.Silva, B.M., Andrade, P.B., Ferreres, F., Seabra, R.M., Beatriz, M., Oliveira, P. and Ferreira, M.A. 2005. Composition of quince (Cydonia oblonga Miller) seeds: phenolics, organic acids and free amino acids. Natural product research. 19: 3. 275-281. 38.Somboonpanyakul, P., Wang, Q., Cui, W., Barbut, S. and Jantawat, P. 2006. Malva nut gum. (Part I): Extraction and physicochemical characterization. Carbohydrate polymers. 64: 2. 247-253. 39.Soria, A.C. and Villamiel, M. 2010. Effect of ultrasound on the technological properties and bioactivity of food: a review. Trends in Food Science and Technology. 21: 7. 323-331. 40.Toma, M., Vinatoru, M., Paniwnyk, L. and Mason, T.J. 2001. Investigation of the effects of ultrasound on vegetal tissues during solvent extraction. Ultrasonics Sonochemistry. 8: 2. 137- 142. 41.Vinatoru, M. 2001. An overview of the ultrasonically assisted extraction of bioactive principles from herbs. Ultrasonics Sonochemistry. 8: 3. 303- 313. 42.Wang, L. and Weller, C.L. 2006. Recent advances in extraction of nutraceuticals from plants. Trends in Food Science and Technology. 17: 6. 300-312. 43.Wu, Y., Cui, S. W., Tang, J. and Gu, X. 2007. Optimization of extraction process of crude polysaccharides from boatfruited sterculia seeds by response surface methodology. Food chemistry. 105: 4. 1599-1605. surface methodology: process and product optimization using designed experiments. John Wiley and Sons. 33.Official Methods of Analysis. 1984. Official and tentative methods of analysis. Washington, USA, Association of Official Analytical Chemists. 34.Phillips, G.O. and Williams, P.A. 2009. Handbook of hydrocolloids. Second edition, Woodhead Publishing Ltd., Abington, Cambridge, 924 p. 35.Qian, K.Y., Cui, S.W., Wu, Y. and Goff, H.D. 2012. Flaxseed gum from flaxseed hulls: Extraction, fractionation, and characterization. Food Hydrocolloids. 28: 2. 275-283. 36.Rodrigues, S., Pinto, G.A. and Fernandes, F.A. 2008. Optimization of ultrasound extraction of phenolic compounds from coconut (Cocos nucifera) shell powder by response surface methodology. Ultrasonics Sonochemistry. 15: 1. 95-100. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,101 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 905 |