
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,632,286 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,227,479 |
تجمع و تخصیص تسهیم فسفر و مادهخشک تحت تأثیر مقدار فسفر کودی و مایهزنی با باکتری استرپتومایسس در گندم و جو | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 3، دوره 10، شماره 4، اسفند 1396، صفحه 39-58 اصل مقاله (1.11 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2018.11660.1896 | ||
نویسندگان | ||
تکتم خسرویان1؛ ابراهیم زینلی* 2؛ آسیه سیاهمرگویی2؛ رضا قربانی نصرآباد2؛ مجید عالیمقام3 | ||
1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2هیات علمی | ||
3دانشجوی دکتری | ||
چکیده | ||
اطلاعات مربوط به غلظت و تجمع فسفر در مادۀ خشک گیاهی و ضرایب تخصیص آن به اندامهای مختلف گیاه میتواند به بهبود تغذیۀ فسفری گیاهان زراعی و افزایش کارآیی استفاده از کودهای فسفره کمک کند. بهمنظور بررسی تأثیر مایهزنی با باکتری Streptomyces sp. و مقدار فسفر کودی (صفر، 20، 40، 60 و 80 کیلوگرم فسفر در هکتار) بر تجمع و تسهیم فسفر و مادهخشک در دو گیاه گندم (رقم مروارید) و جو (رقم صحرا)، آزمایشی در سال زراعی 94-1393 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار بهصورت گلدانی در فضای باز در دانشگاه علوم کشاورزی گرگان اجرا شد. مقدار فسفر قابل جذب خاک مورد استفاده در آزمایش برابر 8/5 میلیگرم در کیلوگرم بود. نتایج حاکی از تأثیر معنیدار مقدار فسفر کودی بر تجمع ماده خشک، غلظت فسفر و مقدار فسفر تجمع یافته در تمام اندامهای گیاه (P=0.01) بود. مایهزنی نیز بهطور معنیداری بر تجمع ماده خشک در تمام اندامهای گیاه بهاستثنای دانه و تجمع فسفر در همۀ آنها بهجز ساقه تأثیر گذاشت اما تأثیر معنیداری بر غلظت فسفر بخشهای مختلف بوته به استثنای برگ و ریشه نداشت. در نتیجه، چنین استنباط میشود که مقدار فسفر کودی از طریق تغییر مقدار ماده خشک و غلظت فسفر، اما مایهزنی، بیشتر از طریق تغییر مقدار ماده خشک بر تجمع فسفر تأثیر گذاشته است. همچنین، یافتههای این مطالعه حاکی از ثبات بسیار زیاد ضرایب تخصیص ماده خشک و فسفر به بخشهای مختلف بوته در مقایسه با تجمع ماده خشک و فسفر و غلظت فسفر بود. غلظت فسفر در شرایط عدم مصرف فسفر کودی در کل بوته (بخش هوایی+ریشه) 29/2 و در دانه 86/3 گرم در کیلوگرم و در تیمار مصرف 80 کیلوگرم فسفر در هکتار در کل بوته 89/3و در دانه 00/6 گرم در کیلوگرم بود. همچنین، مقدار فسفر تجمع یافته در شاهد، در دانه گندم و جو بهترتیب 18/2 و 68/2 و در کل بوته آنها 88/4 و 15/5 میلیگرم برآورد گردید. با افزایش مقدار فسفر کودی، مقدار فسفر تجمع یافته در بخشهای مختلف بوته بهصورت خطی اما با شیبهای متفاوت افزایش یافته و در تیمار 80 کیلوگرم فسفر در هکتار در دانه گندم و جو بهترتیب به 98/6 و 08/9، و در کل بوته به 48/14و 75/14 میلیگرم رسید. این نتایج نشان میدهد که جذب فسفر در تیمار 80 کیلوگرم فسفر در هکتار در گندم 197 درصد و در جو 186 درصد نسبت به شاهد افزایش یافته است. در هر دو گیاه مورد بررسی، در تمام مقادیر فسفر کودی، ترتیب اندامها بر اساس مقدار فسفر تجمع یافته بهصورت ریشه< برگ< ساقه< دانه بود. | ||
کلیدواژهها | ||
برگ؛ دانه؛ ریشه؛ ساقه؛ غلظت فسفر | ||
مراجع | ||
1.Afzal, A., Ashraf, M., Asad, S.A., and Farooq, M. 2005. Effect of phosphate solubilizing microorganisms on phosphorus uptake, yield and yield traits of wheat (Triticum aestivum L.) in rainfed area. Int. J. Agric. Biol., 7: 207-209. 2.Amiri, M.B., Rezvani Moghaddam, P., Ghorbani, R., Fallahi, J., and FallahPoor, F. 2009. Effects of biofertilizers on seedling growth of different cultivars of wheat (Chamran, Sayones and Gaskogen). The First National Symposium on Agriculture and Sustainable Development. Opportunities and Future Challenges. Islamic Azad Univ. Shiraz. (In Persian) 3.Arduini, I., Masoni, A., Ercoli, L., and Mariotti, M. 2006. Grain yield, and dry matter and nitrogen accumulation and remobilization in durum wheat as affected by variety and seeding rate. Eur. J. Agron., 25: 309–318. 4.Arpana, N., Kumar, S.D., and Prasad, T.N. 2002. Effect of seed inoculation, fertility and irrigation on uptake of major nutrients and soil fertility status after harvest of late sown lentil. J. Appl. Biol., 12: 23-26. 5.Bélanger, G., Ziadi, N., Pageau, D., Grant, C., Högnäsbacka, M., Virkajärvi, P., Hu, Z., Lu, J., Lafond, J., and Nyiraneza, J. 2015. A model of critical phosphorus concentration in the shoot biomass of wheat. Agron. J., 107: 963-970. 6.Dordas, C. 2009. Dry matter, nitrogen and phosphorus accumulation, partitioning and remobilization as affected by N and P fertilization and source–sink relations. Eur. J. Agron., 30: 129-139. 7.Dordas, C.A., and Sioulas, C. 2009. Dry matter and nitrogen accumulation, partitioning, and retranslocation in safflower (Carthamus tinctorius L.) as affected by nitrogen fertilization. Field Crop Res., 110: 35-43. 8.Ehteshami, S.M.R., Pourebrahimil, M., and Khavazi, K. 2013. Effect of Pseudomonas fluorescens strain 103 integrated with phosphorus fertilizer on nutrients concentration and biological yield of two barley cultivars in greenhouse conditions. J. Sci. Technol. Greenhouse Culture., 16: 15-26. (In Persian) 9.Fageria, N.K. 2009. The Use of Nutrients in Crop Plants. CRP Press. 430p. 10.Ghazanshahi, J. 2006. Plant and Soil Analysis. Publ. Aiizh. 272p. 11.Ghorbani-Nasrabadi1, R., Aghaz Nashtifani, P., and Zebarjadi, M. 2014. Evaluation of soil Streptomyces sp. plant growth promotion traits and potential application in enhancing early maize growth and P uptake. J. Soil Mang. Suttain. Prod., 4: 195-213. (In Persian) 12.Hamidi, A., AsgharZadeh, A., Choukan, R., DehghanShoar, M., Ghalavand, A., and Malakuti, M. J. 2010. The effect of plant growth promoting bacteria (PGPR) on dry matter partitioning and growth characteristics of corn in a greenhouse. Iran J. Soil Res., 24: 55-67. (In Persian) 13.Kaur, G., and Reddy, M.S. 2015. Effects of phosphate-solubilizing bacteria, rock phosphate and chemical fertilizers on maize-wheat cropping cycle and economics. Pedosphere. 25: 428–437. 14.Khan, M.S., Zaidi, A., and Wani, P.A. 2007. Role of phosphate-solubilizing microorganism in sustainable agriculture-a review. Agron. Sustain. Dev., 27: 29-43. 15.Lavakush, Y.J., Verma, J.P., Jaiswal, D.K., and Kumar, A. 2014. Evaluation of PGPR and different concentration of phosphorus level on plant growth, yield and nutrient content of rice (Oryza sativa). Ecol. Eng., 62: 123-128 16.Mehrvarz, S., Chaichi, M.R., and Alikhani, H.A. 2008. Effects of phosphate solubilizing microorganisms and phosphorus chemical fertilizer on yield and yield components of barely (Hordeum vulgare L.). Am. Euras. Agr. Envarion. Sci., 3: 822-828 17.Mirahmadi, M., Malakuti, M.J., and Khavazi, K. 2011. Effect of PSB on P uptake by corn in alkaline soils. 12thIranian Soil Science Congress. Univ. Tabriz, Tabriz, Iran. (In Persian) 18.Mirzashahi, K. 2012. The effect of phosphorus fertilizer Consumption Management on grain yield and P Absorption in the north of Khuzestan. Crop Physiol. J., 4: 99-114. (In Persian) 19.Mohammadi, A., Asghari, H.R., Abasdokht, H., and Rahimi, M. 2011. Effect of Mycorrhiza and Bavar 2 on root colonization and some features of Pea (Hashem cultivar) at various levels of phosphorus fertilization. 1stNational Conference on Modern Agricultural Sciences and Technologies. Univ. Zanjan, Zanjan, Iran. (In Persian) 20.Muchow, R.C. 1988. Effect of nitrogen supply on the comparative productivity of maize and sorghum in a semi-arid tropical environment. I. Leaf growth and leaf nitrogen. Field Crops Res., 18: 1–16. 21.Rastin, S. 2005. Biofertilizers, management and soil health. In. Khavazi, K., AsadiRahmani, H., and Malakuti, M.J. (Eds.). The Need for Industrial Production of Biofertilizers in the Country. Publ. Sana. Pp: 12-14. (In Persian) 22.Rodrguez, H., and Fraga, R. 1999. Phosphate solubilizing bacteria and their role in plant growth promotion. Biotecnol. Adv., 17: 319-339. 23.Sarikhani, M.R., Aliasgharzad, N., and Malboobi, M.A. 2013. Improvement of wheat phosphorus nutrition using phosphate solubilizing bacteria. J. Soil Manag. Sustain. Prod., 3: 39-57. (In Persian) 24.Soltani, A. 2006. Application of SAS in Statistical Analysis. Jihad Univ. Mashhad. Pp: 182. 25.Sundara, B., Natarajan, V., and Hari, K. 2002. Influence of phosphorus solubilizing bacteria on the changes in soil available phosphorus and sugarcane and sugar yields. Field Crops Res., 77: 43-49. 26.Tohidinia, M.A., Mazaheri, D., Bagher-Hosseini, S.M., and Madani, H. 2014. Effect of biofertilizer Barvar-2 and chemical phosphorus fertilizer application on kernel yield and yield components of maize (Zea mays cv. SC704). Iran. J. Crop Sci., 15: 295-307. (In Persian) 27.Zabihi, H.R., Savaghebi, G.R., Khavazi, K., Ganjali, A., and Miransari, M. 2009. Response of wheat growth and yield to application of plant growth promoting rhizobacteria at various levels of phosphorus fertilization. Iran. J.Field Crops Res., 7: 41-51. (In Persian) 28.Zabihi, H.R., Savaghebi, G.R., Khavazi, K., Ganjali, A., and Miransari, M. 2011. Pseudomonas bacteria and phosphorous fertilization, affecting wheat (Triticum aestivum L.) yield and P uptake under greenhouse and field conditions. Acta. Physiol. Plant., 33: 145-152. 29.Zadoks, J.C., Chang, T.T., and Konzak, C.F. 1974. A decimal code for the growth stages of cereals. Weed Res., 14: 415-421 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 590 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 691 |