
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,612,442 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,201,300 |
اثر کاربرد سطوح مختلف ورمیکمپوست بر برخی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی و اسانس گیاهدارویی نعناعفلفلی (Mentha piperita L.) تحت رژیمهای کمآبی | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 4، دوره 10، شماره 4، اسفند 1396، صفحه 59-74 اصل مقاله (309.24 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2018.11699.1899 | ||
نویسندگان | ||
حسین گرگینی شبانکاره* ؛ سارا خراسانی نژاد | ||
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: خشکی یکی از مهمترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان در سرتاسر جهان و شایعترین تنش محیطی است. بنابراین با استفاده از انواع کودهای طبیعی از جمله ورمیکمپوست، میتوان از حداقل آب استفاده نموده و موجب کاهش تبخیر آب از خاک، حفظ و ذخیره آب در خاک گردید. لذا در همین راستا آزمایشی با هدف بررسی اثر کاربرد سطوح مختلف ورمیکمپوست بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی و اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) تحت رژیمهای کمآبیاری انجام شد. مواد و روشها: آزمایشی در سال 95 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشکده تولید گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بهاجرا در آمد. تیمارهای آزمایش در سه سطح رژیمهای آبیاری شامل مقادیر 50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی (300 میلیلیتر در حالت ظرفیت مزرعه) و سه سطح کاربرد ورمیکمپوست شامل صفر، 20 و 40 درصد حجمی گلدان ورمیکمپوست لحاظ گردید. صفات مورد ارزیابی عبارت از ارتفاع بوته، فاصله میانگره، وزن تازه و خشک بوته، تعداد میانگره، محتوای نسبی آب برگ، پرولین، قندهای محلول و درصد اسانس بودند. پس از عملیات کاشت، برداشت و اندازهگیری عملکرد رشد، اسانس به کمک دستگاه کلونجر، قندهای محلول بهروش اوموکولو و پرولین به روش بیتز اندازهگیری شد. یافتهها: افزایش سطوح رژیم آبیاری سبب کاهش معنیدار ارتفاع بوته، فاصله میانگره، وزن تازه و خشک ساقه، تعداد پنجه و محتوای رطوبت نسبی برگ گردید. نتایج نشان داد افزایش رژیم آبیاری منجربه کاهش 13/2 درصدی محتوای نسبی آب برگ و بهترتیب افزایش 72/0، 14/10 و 13/0 درصدی پرولین، قندهای محلول و درصد اسانس نسبت به شاهد گردید. کاربرد ورمی کمپوست نیز بر تمامی صفات مورد بررسی اثر معنیدار داشت و این اثر در 40 درصد حجمی گلدان به حداکثر خود رسید. اثر متقابل رژیم آبیاری و کاربرد ورمیکمپوست بهجز برای وزن تازه بوته و تعداد پنجه برای سایر صفات موردبررسی معنیدار بود. محلولپاشی 40 درصد حجمی گلدان ورمیکمپوست در شرایط رژیم آبیاری 50 درصد ظرفیت زراعی موجب افزایش 33/0 درصدی اسانس و 71/23 درصدی محتوای نسبی آب برگ گردید. نتیجهگیری: باتوجهبه نتایج بهدست آمده از مطالعه حاضر میتوان اظهار داشت که در راستای کاهش مصرف کودهای شیمیایی و نیل به اهداف کشاورزی پایدار میتوان بخش زیادی از اثرات تنش خشکی بر گیاه نعناع فلفلی را با کاربرد ورمیکمپوست تعدیل نمود. بهطور کلی با توجه به نتایج این پژوهش، بهنظر میرسد که کاربرد 40 درصد حجمی گلدان ورمیکمپوست در شرایط رژیم آبیاری برای غلبه بر اثرات منفی خشکی بر صفات رشدی و حصول حداکثر اسانس میتواند مفید واقع شود. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ تنش کمآبی؛ پرولین؛ ورمیکمپوست؛ نعناعیان | ||
مراجع | ||
1.Afzal, A., Ashraf, M., Asad, S.A., and Farooq, M. 2005. Effect of phosphate solubilizing microorganisms on phosphorus uptake, yield and yield traits of wheat (Triticum aestivum L.) in rainfed area. Int. J. Agric. Biol., 7: 207-209. 2.Amiri, M.B., Rezvani Moghaddam, P., Ghorbani, R., Fallahi, J., and FallahPoor, F. 2009. Effects of biofertilizers on seedling growth of different cultivars of wheat (Chamran, Sayones and Gaskogen). The First National Symposium on Agriculture and Sustainable Development. Opportunities and Future Challenges. Islamic Azad Univ. Shiraz. (In Persian) 3.Arduini, I., Masoni, A., Ercoli, L., and Mariotti, M. 2006. Grain yield, and dry matter and nitrogen accumulation and remobilization in durum wheat as affected by variety and seeding rate. Eur. J. Agron., 25: 309–318. 4.Arpana, N., Kumar, S.D., and Prasad, T.N. 2002. Effect of seed inoculation, fertility and irrigation on uptake of major nutrients and soil fertility status after harvest of late sown lentil. J. Appl. Biol., 12: 23-26. 5.Bélanger, G., Ziadi, N., Pageau, D., Grant, C., Högnäsbacka, M., Virkajärvi, P., Hu, Z., Lu, J., Lafond, J., and Nyiraneza, J. 2015. A model of critical phosphorus concentration in the shoot biomass of wheat. Agron. J., 107: 963-970. 6.Dordas, C. 2009. Dry matter, nitrogen and phosphorus accumulation, partitioning and remobilization as affected by N and P fertilization and source–sink relations. Eur. J. Agron., 30: 129-139. 7.Dordas, C.A., and Sioulas, C. 2009. Dry matter and nitrogen accumulation, partitioning, and retranslocation in safflower (Carthamus tinctorius L.) as affected by nitrogen fertilization. Field Crop Res., 110: 35-43. 8.Ehteshami, S.M.R., Pourebrahimil, M., and Khavazi, K. 2013. Effect of Pseudomonas fluorescens strain 103 integrated with phosphorus fertilizer on nutrients concentration and biological yield of two barley cultivars in greenhouse conditions. J. Sci. Technol. Greenhouse Culture., 16: 15-26. (In Persian) 9.Fageria, N.K. 2009. The Use of Nutrients in Crop Plants. CRP Press. 430p. 10.Ghazanshahi, J. 2006. Plant and Soil Analysis. Publ. Aiizh. 272p. 11.Ghorbani-Nasrabadi1, R., Aghaz Nashtifani, P., and Zebarjadi, M. 2014. Evaluation of soil Streptomyces sp. plant growth promotion traits and potential application in enhancing early maize growth and P uptake. J. Soil Mang. Suttain. Prod., 4: 195-213. (In Persian) 12.Hamidi, A., AsgharZadeh, A., Choukan, R., DehghanShoar, M., Ghalavand, A., and Malakuti, M. J. 2010. The effect of plant growth promoting bacteria (PGPR) on dry matter partitioning and growth characteristics of corn in a greenhouse. Iran J. Soil Res., 24: 55-67. (In Persian) 13.Kaur, G., and Reddy, M.S. 2015. Effects of phosphate-solubilizing bacteria, rock phosphate and chemical fertilizers on maize-wheat cropping cycle and economics. Pedosphere. 25: 428–437. 14.Khan, M.S., Zaidi, A., and Wani, P.A. 2007. Role of phosphate-solubilizing microorganism in sustainable agriculture-a review. Agron. Sustain. Dev., 27: 29-43. 15.Lavakush, Y.J., Verma, J.P., Jaiswal, D.K., and Kumar, A. 2014. Evaluation of PGPR and different concentration of phosphorus level on plant growth, yield and nutrient content of rice (Oryza sativa). Ecol. Eng., 62: 123-128 16.Mehrvarz, S., Chaichi, M.R., and Alikhani, H.A. 2008. Effects of phosphate solubilizing microorganisms and phosphorus chemical fertilizer on yield and yield components of barely (Hordeum vulgare L.). Am. Euras. Agr. Envarion. Sci., 3: 822-828 17.Mirahmadi, M., Malakuti, M.J., and Khavazi, K. 2011. Effect of PSB on P uptake by corn in alkaline soils. 12thIranian Soil Science Congress. Univ. Tabriz, Tabriz, Iran. (In Persian) 18.Mirzashahi, K. 2012. The effect of phosphorus fertilizer Consumption Management on grain yield and P Absorption in the north of Khuzestan. Crop Physiol. J., 4: 99-114. (In Persian) 19.Mohammadi, A., Asghari, H.R., Abasdokht, H., and Rahimi, M. 2011. Effect of Mycorrhiza and Bavar 2 on root colonization and some features of Pea (Hashem cultivar) at various levels of phosphorus fertilization. 1stNational Conference on Modern Agricultural Sciences and Technologies. Univ. Zanjan, Zanjan, Iran. (In Persian) 20.Muchow, R.C. 1988. Effect of nitrogen supply on the comparative productivity of maize and sorghum in a semi-arid tropical environment. I. Leaf growth and leaf nitrogen. Field Crops Res., 18: 1–16. 21.Rastin, S. 2005. Biofertilizers, management and soil health. In. Khavazi, K., AsadiRahmani, H., and Malakuti, M.J. (Eds.). The Need for Industrial Production of Biofertilizers in the Country. Publ. Sana. Pp: 12-14. (In Persian) 22.Rodrguez, H., and Fraga, R. 1999. Phosphate solubilizing bacteria and their role in plant growth promotion. Biotecnol. Adv., 17: 319-339. 23.Sarikhani, M.R., Aliasgharzad, N., and Malboobi, M.A. 2013. Improvement of wheat phosphorus nutrition using phosphate solubilizing bacteria. J. Soil Manag. Sustain. Prod., 3: 39-57. (In Persian) 24.Soltani, A. 2006. Application of SAS in Statistical Analysis. Jihad Univ. Mashhad. Pp: 182. 25.Sundara, B., Natarajan, V., and Hari, K. 2002. Influence of phosphorus solubilizing bacteria on the changes in soil available phosphorus and sugarcane and sugar yields. Field Crops Res., 77: 43-49. 26.Tohidinia, M.A., Mazaheri, D., Bagher-Hosseini, S.M., and Madani, H. 2014. Effect of biofertilizer Barvar-2 and chemical phosphorus fertilizer application on kernel yield and yield components of maize (Zea mays cv. SC704). Iran. J. Crop Sci., 15: 295-307. (In Persian) 27.Zabihi, H.R., Savaghebi, G.R., Khavazi, K., Ganjali, A., and Miransari, M. 2009. Response of wheat growth and yield to application of plant growth promoting rhizobacteria at various levels of phosphorus fertilization. Iran. J.Field Crops Res., 7: 41-51. (In Persian) 28.Zabihi, H.R., Savaghebi, G.R., Khavazi, K., Ganjali, A., and Miransari, M. 2011. Pseudomonas bacteria and phosphorous fertilization, affecting wheat (Triticum aestivum L.) yield and P uptake under greenhouse and field conditions. Acta. Physiol. Plant., 33: 145-152. 29.Zadoks, J.C., Chang, T.T., and Konzak, C.F. 1974. A decimal code for the growth stages of cereals. Weed Res., 14: 415-421 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 746 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 957 |