
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,653,106 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,257,696 |
بهرهبرداری آبهای نامتعارف جهت آبیاری گیاه فلفل دلمهای (Capsicum annum) تحت شرایط گلخانهای | ||
مجله پژوهشهای حفاظت آب و خاک | ||
مقاله 13، دوره 25، شماره 1، فروردین و اردیبهشت 1397، صفحه 243-256 اصل مقاله (684.33 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jwsc.2018.13723.2843 | ||
نویسندگان | ||
صابر جمالی* 1؛ حسین شریفان2؛ فراست سجادی3 | ||
1دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آب، گروه مهندسی آب، دانسکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. | ||
2گروه مهندسی آّب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. | ||
3دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آب، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: افزایش روز افزون جمعیت همگام با معضل بحران جهانی منابع آب شیرین، استفاده از منابع آب نامتعارف در بخش کشاورزی، به عنوان بزرگترین مصرفکنندهی آب شیرین، به ویژه در مناطق خشک و نیمهخشک را ضروری میسازد. از طرفی شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی است که رشد و عملکرد گیاهان را محدود میکند. یکی از روشهای غلبه بر مشکلات تنش شوری، شناخت میزان تحمل شوری گیاهان زراعی و باغی میباشد. هدف از این پژوهش امکانسنجی استفاده از آب دریای خزر جهت آبیاری گیاه فلفل دلمهای (Capsicum annum) رقم کالیفرنیا واندر تحت شرایط گلخانهای بود. مواد و روشها: در این تحقیق از 5 سطح اختلاط آب دریا و آب شهری، جهت بررسی اثر آن بر روی عملکرد و اجزای عملکرد گیاه فلفل دلمهای رقم کالیفرنیا واندر استفاده شد. این تحقیق بر پایه طرح کاملاً تصادفی و با 3 تکرار در سال 1394 در گلخانه تحقیقاتی گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در گلدان اجرا گردید. گلخانه مورد استفاده در شمال کشور ایران و در شهر گرگان با موقعیت جغرافیایی 36 درجه و 51 دقیقه طول شمالی و 54 درجه و 16 دقیقه عرض شرقی و ارتفاع 3/13 متر از سطح دریا واقع بود. بافت خاک مورد استفاده در این طرح سیلتی رسی بود. در این پژوهش مقادیر شوری آب آبیاری شامل (5/0، 0/3، 5/5، 0/8 و 5/10 دسیزیمنس بر متر) بود. در انتها تحلیل آماری صفات مورد بررسی (تعداد میوه برداشت شده، متوسط وزن تر میوه، متوسط وزن خشک میوه، عملکرد در واحد سطح و بهرهوری مصرف آب مبتنی بر وزن تر میوه) با استفاده از نرمافزار SAS (ver 9.0) انجام گرفت. مقایسه میانگینها نیز با استفاده از آزمون LSD در سطح 5 درصد انجام شد. یافتهها: نتایج نشان داد که سطوح مختلف شوری بر تعداد میوه، وزن تر و خشک میوه، عملکرد و بهرهوری مصرف آب در سطح یک درصد معنیدار شد. نتایج نشان داد که تیمار 10 درصد اختلاط آب دریا و آب شهری در مقایسه با سایر رژیمهای مورد بررسی پس از تیمار شاهد دارای بیشترین میزان متوسط وزن تر و خشک میوه برداشت شده، تعداد میوه برداشت شده، عملکرد در واحد سطح و بهرهوری مصرف آب بوده است. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که افزایش سطوح مختلف شوری منجر به کاهش تمامی صفات شد، بطوریکه افزایش شوری آب آبیاری از 5/0 به 0/3 دسیزیمنس بر متر منجر به کاهش وزن تر میوه و عملکرد به میزان 5/50 و 4/48 درصد شد. نتایج نشان دهنده این موضوع بوده که گیاه فلفل دلمهای به شوری حساس است و اختلاط آب دریا و شهری جهت آبیاری این گیاه قابلیت اجرایی در شرایط گلخانهای ندارد. | ||
کلیدواژهها | ||
آب دریای خزر؛ بهرهوری مصرف آب؛ تنش شوری؛ عملکرد؛ فلفل دلمهای | ||
مراجع | ||
1.Abbas Rostami, M., Ghajar Sepanlou, M., and Bahmanyar, M.A. 2015. under salt stress resulting from the use of saline irrigation water on yield and some growth parameters pepper. Congress scientific development and promotion of Agricultural Sciences, Natural Resources and Environment of Iran, Tehran, Foundation for the Promotion of Science and Technology. (In Persian) 2.Abedi-Koupai1, J., Eslamian, S.S., and Zareian, M.J. 2011. Measurement and modeling of water requirement and crop coefficient for cucumber, tomato and pepper using microlysimeter in greenhouse. Science and technology of greenhouse culture. 7: 51-63. (In Persian) 3.Abtahi, A. 2001. Response of Seedlings of Two Pistachio Cultivars to Quantity and Composition of Soil Salinity under Greenhouse Conditions. Water and soil science. 17: 93-100. 4.Alizadeh, A. 2014. Soil, Water and Plant Relationship. Sajad University of Technology Press. 876p. (In Persian) 5.Allen R.G., Preira L.S., Raes D., and Smith, M. 1998. Crop evapotranspiration guidelines for computing crop water requirement. FAO irrigation and drainage paper, NO.56, Rome, Italy. 301p. 6.Bagherian, A. 2011. Evaluation the effect of salinity stress and silicon nutrition on three green pepper cultivars. Theses of master of science. Shahre-Kord university. (In Persian) 7.Beltrano, J., Ruscitti, M., Arango, M.C., and Ronco, M. 2013. Effects of arbuscular mycorrhiza inoculation on plant growth, biological and physiological parameters and mineral nutrition in pepper grown under different salinity and p levels. soil science and plant nutrition. 73: 123-141. 8.Daneshmand, F., Arvin, M.J., and Kalantari, K.M. 2011. Responses of wild species of potato to salt stress under in vitro culture. Iran. J. Biol. 93: 65-78. (In Persian) 9.Del Amor, F.M., and Cuadra-Crespo, P. 2012. Plant growth-promoting bacteria as a tool to improve salinity tolerance in sweet pepper. Functional plant biology. 301: 82-90. 10.Dowlatshah, M., Rezaei Nejad, A.H., and Gholami, M. 2015. The Effect of Salinity Stress on Fruit Yield and some Physical and Biochemical Characteristics of Strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) cv. “Camarosa”. Plant production technology. 12: 127-138. (In Persian) 11.Ewe, S.M., and Sternberg, L.D.S.L. 2005. Growth and gas exchange responses of Brazilian pepper (Schinus terebinthifolius) and native South Florida species to salinity. Trees. 96: 119-128. 12.Gomez, I., Pedreño, J.N., Moral, R., Iborra, M.R., Palacios, G., and Mataix, J. 1996. Salinity and nitrogen fertilization affecting the macronutrient content and yield of sweet pepper plants. plant nutrition, 190: 353-359. 13.Grattan, S.R., and Grieve, C.M. 1999. Salinity-mineral nutrient relations in horticultural crops. scientia horticulture. 78: 127-157. 14.Gunes, A., Inal, A., Alpaslan, M., and Cikili, Y. 1999. Effect of salinity on phosphorus induced zinc deficency in pepper (Capsicum annuum L.) plants. Turk. J. Agric. Forest. 23: 459-464. 15.Heidari, N., Kheyrabi, J., Alaei, M., Farshi, A.A., Kazemi, P., Vaziri, J., Entesari, M.R., Dehghani Sanij, H., Sadat Mirei, M.H., and Mirlatifi, M. 2008. Water Use Efficiency in Greenhouse Production. iranian national committee on irrigation and drainage (IRNCID) press. 180p. (In Persian) 16.Jamil M., Lee, C.C., Rehman, S.U., Lee, D.B., Ashraf, M., and Rha, E.S. 2005. Salinity (NaCl) tolerance of Brassica species at germination and early seedling growth. J. Environ. Agric. Food Chem. 4: 970-976. 17.Kaya, C., Ashraf, M., Sonmez, O., Aydemir, S., Tuna, A.L., and Cullu, M.A. 2009. The influence of arbuscular mycorrhizal colonisation on key growth parameters and fruit yield of pepper plants grown at high salinity. Scientia horticulturae, 121: 1-6. 18.Katerji, N., Mastrorilli, M., and Rana, G. 2008. Water use efficiency of crops cultivated in the Mediterranean region: Review and analysis. Europ. J. Agron. 28: 493-507. 19.Layegh, M., Peyvast, Gh.A., Samizadeh, H.A., and Khosousi, M. 2010. Effect of salinity on growth, yield and quality indices of tomato in soilless culture. Horticultural science. 160: 11-21. (in Persian). 20.Navarro, J.M., Garrido, C., Flores, P., and Martínez, V. 2010. The effect of salinity on yield and fruit quality of pepper grown in perlite. Span. J. Agric. Res. 31: 142-150. 21.Othman, Y., Al-Karaki, G., and Al-Ajmi, A. 2008. Response of soilless grown sweet pepper cultivars to salinity. In International Symposium on Strategies Towards Sustainability of Protected Cultivation in Mild Winter Climate. Pp: 227-232. 22.Qados, A.M.A. 2015. Effects of salicylic acid on growth, yield and chemical contents of pepper (Capsicum Annuum L.) plants grown under salt stress conditions. Inter. J. Agric. Crop Sci. 30: 107-115. 23.Sadeghi, H., Rajaie, M., and Rassoli, H. 2012. The effect of NaCl salinity on some of the morphological characteristics of three eggplant cultivars. Plant and ecosystem. 29: 53-63. (In Persian) 24.Sajadi, F., Jamali, S., and Sharifan, H. 2016. The effect of different salinity levels on yield and yield components of green pepper. Second Iranian national irrigation and drainage congress. Isfahan. Iran. (In Persian) 25.Sajjadi, F., Sharifan, H., Hezarjaribi, A., and Ghorbani Nasrabad, G. 2016. The effect of salinity stress and over irrigation on yield and yield components of green pepper. Water and irrigation management. 11: 89-100. (In Persian) 26.Sairam, R.K., and Tyagi, A. 2004. Physiology and molecular biology of salinity stress tolerance in plants. Current science. 86: 407-421. 27.Salarian, M., Alizadeh, A., Davari, K., and Ansari, H. 2014. The Effect of Low Irrigation and Water Salinity on Root and Performance of Greenhouse Pepper on Intelligent Drip Irrigation System. National conference on water, human and earth. (In Persian) 28.Saljooghianpour, M., Omidi, M., Majidi Heravan, E., Davoudi, D., and Ahmadian Tehrani, P. 2009. In-Vitro Evaluation of Salinity Tolerance at Plantlet Growth Stage and Microtuberization in some Potato Cultivars. Seed Plant Improve. J. 97: 129-145. (In Persian) 29.Shahidi, A., Keshkoli, H.A., and Zamani, G. 2008. Specifics of the authors of the article on irrigation with saline water in order to promote water use efficiency in the Birjand region. Seconds National Conference on Irrigation and Drainage Networks Management. Chamran university. Ahvaz. Iran. (In Persian) 30.Unlukara, A., Kurunc, A., and Cemek, B. 2015. Green Long Pepper Growth under Different Saline and Water Regime Conditions and Usability of Water Consumption in Plant Salt Tolerance. agricultural sciences. 21: 167-176. 31.Wahab-Allah, M.A. 2013. Responses of bell pepper (Capsicum annuum L.) cultivars to salt stress under greenhouse conditions. Agricultural and Environmental Sciences of Damanhour University. 23: 1-19. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 577 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,448 |