
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,609,302 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,200,300 |
تاثیر کاربرد کود دامی بر خصوصیات کمی و کیفی چغندر قند (Beta vulgaris L.) رقم لاتی تیا | ||
مجله مدیریت خاک و تولید پایدار | ||
مقاله 8، دوره 8، شماره 1، شهریور 1397، صفحه 143-157 اصل مقاله (689.23 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejsms.2018.14313.1792 | ||
نویسندگان | ||
بهنام دولتی* 1؛ امیر رحیمی2؛ سعید حیدرزاده3 | ||
1گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگا ارومیه | ||
2گروه علوم زراعی | ||
3PhD Student in Agroecology, Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Urmia | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف: کاهش حاصلخیزی خاک در بسیاری از کشورهای در حال توسعه تحت تاثیر کشتهای مستمر و تخلیه ذخایر غذایی خاک بدون جایگزینی مناسب باعث کاهش توان تولیدی خاک شده است. کاربرد مواد آلی باعث اصلاح ویژگیهای فیزیکی و شیمیائی خاک و همچنین باعث افزایش عملکرد و بهبود کیفی گیاه زراعی در رسیدن به یک کشاورزی پایدار می شود. چغندر قند یکی از محصولات زراعی استراتژیک در منطقه آذربایجانغربی بوده و به صورت گسترده کشت میشود. بطوری که کاربرد کود آلی علاوه بر افزایش درصد ماده آلی، باعث کاهش وزن مخصوص ظاهری خاک، افزایش تشکیل خاکدانه و همچنین افزایش جذب و نگهداری آب میشود. همچنین مصرف کود دامی در تغذیه ارگانیک و کاهش آلودگیهای زیست محیطی در راستای نیل به کشاورزی پایدار ضروری است. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر کاربرد کود دامی بر برخی خصوصیات کمی و کیفی چغندرقند انجام شد. مواد و روشها: این تحقیق به صورت بلوکهای کامل تصادفی با شش سطح کود دامی شامل: صفر، 10، 20، 30، 40 و 50 تن در هکتار به صورت کرتهای ثابت در چهار تکرار اجرا شد. ویژگیهای فیزیکو شیمیایی خاک و کود آلی مورد مطالعه به روش استاندارد اندازه گیری شد. همچنین ویژگیهای کمی و کیفی چغندر قند شامل درصد قند ناخالص، درصد قند خالص، درصد قند ملاس، مقدار سدیم، پتاسیم و نیتروژن در ریشه، آلکالیته، ضریب استحصال شکر، عملکرد ریشه و عملکرد شکر ناخالص و شکر خالص اندازه گیری شد. یافتهها: کود دامی مورد استفاده حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد آلی و عناصر غذایی قابل استفاده برای گیاه بود. کاربرد مقادیر مختلف کود دامی بر تمامی صفات مورد بررسی به جز پتاسیم معنیدار بود. نتایج نشان داد که عملکرد ریشه با مصرف 50 تن در هکتار کود دامی باعث افزایش معنیدار (98/31 درصد) نسبت به شاهد شد. درصد قند چغندر تحت تاثیر مصرف کود دامی کاهش یافت ولی کاهش آن با افزایش عملکرد ریشه جبران شد. همچنین کاربرد کود دامی باعث کاهش درصد ضریب استحصال شکر و آلکالیته ریشه چغندر قند گردید. مقایسه میانگین نشان داد که مصرف کود دامی سبب افزایش عملکرد شکر خالص شد بهطوری که حداکثر عملکرد شکر (48/10 تن در هکتار) در تیمار 50 تن در هکتار و کمترین میزان آن (41/8 تن در هکتار) در تیمار شاهد مشاهده شد. نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصله، استفاده از کود دامی در سیستم کشاورزی پایدار، میتواند عملکرد ریشه را افزایش دهد. علی رغم اینکه درصد قند با افزایش مصرف کود دامی کاهش یافت ولی افزایش عملکرد ریشه، کاهش درصد قند را جبران کرد. بنایراین استفاده از کود دامی در سیستم کشاورزی ضمن حفظ حاصلخیزی خاک، از طریق کاهش مصرف کود شیمیایی میتواند تولید پایدار محصول را به همراه داشته باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
چغندرقند؛ کود دامی؛ عملکرد ریشه؛ کشاورزی پایدار | ||
مراجع | ||
1.Aladjadjiyan, A. 2007. The use of physical methods for plant growing stimulation in Bulgaria. J. Central Europ. Agric. 8: 3. 369-380.
2.Alloway, B.J. 2009. Soil factors associated with zinc deficiency in crops and humans. Environmental Geochemistry and Health. 31: 5. 537-548.3.Amirjani, M.R., Askary Mehrabadi, M., and Azizmohamadi, F. 2016. Effect of ZnO nanoparticles on vegetative factors, elements content and photosynthetic pigments of wheat (Triticum aestivum). Plant Biol. J. 27: 8. 34-48. (In Persian)4.Avinash, C.P., Sharda, S.S., and Raghavendra, S.Y. 2010. Application of ZnO nanoparticles in influencing the growth rate of Cicer arietinum. J. Exp. Nanosci. 5: 6. 488-497.
5.Black, C.A., Evans, D.D., White, J.L., Ensminger, L.E., and Clark, F.E. 1965. Methods of soil analysis: Part 2. Agronomy Monogr, ASA, Madison, WI.
6.Borrill, P., Connorton, J.M., Balk, J., Miller, A.J., Sanders, D., and Uauy, C. 2014. Biofortification of wheat grain with iron and zinc: integrating novel genomic resources and knowledge from model crops. Frontiers in plant science. 21: 5. 53.7.Burman, U., Mahesh, S., and Praveen, K. 2013. Effect of zinc oxide nanoparticles on growth and antioxidant system of chickpea seedlings. Toxicological & Environmental Chemistry. 95: 4. 605-612.
8.Dhoke, S.K., Mahajan, P., Kamble, R., and Khanna, A. 2013. Effect of nanoparticles suspensions on the growth of mung (Vigna radiata) seedlings by foliar spray method. Nanotechnology Development. 3: 1. 1-5.
9.Dimkpa, C.O., Calder, A., Britt, D.W., McLean, J.E., and Anderson, A.J. 2011. Responses of a soil bacterium, Pseudomonas chlororaphis O6 to commercial metal oxide nanoparticles compared with responses to metal ions. Environmental Pollution. 159: 7. 1749-1756.10.Dorostkar, V., Afyuni, M., and Khoshgoftarmanesh, A. 2013. Effects of proceeding crop residues on total and bio-available zinc concentration and phytica concentration in wheat grain. J. Water Soil Sci. (J. Sci. Technol. Agric. Natur. Resour.). 17: 64. 81-93. (In Persian)11.Du, W., Sun, Y., Ji, R., Zhu, J., Wu, J., and Guo, H. 2011. TiO2 and ZnO nanoparticles negatively affect wheat growth and soil enzyme activities in agricultural soil. J. Environ. Monitor. 13: 4. 822-828.
12.Gupta, P.K. 2004. Soil, Plant, Water and Fertilizer Analysis. Agrobios (India), 438p.
13.Hsieh, C.H. 2007. Spherical zinc oxide nano particles from zinc acetate in the precipitation method. J. Chine. Chem. Soc. 54: 1. 31-34.
14.Kadkhodaie, A., Kalbasi, M., Solhi, M., Nadian, H., and Gholami, A. 2014. Effect of applying plant residues and zinc sulfate on chemical forms of zinc in rhizosphere and bulk soil and its relationship to wheat grain. J. Appl. Sci. Agric. 9: 3. 942-947.
15.Klute, A. 1986. Methods of soil analysis, Part 1: physical and mineralogical methods. Soil Science Society of America, Madison, WI.
16.Kole, C., Kumar, D.S., and Khodakovskaya, M.V. 2016. Plant Nanotechnology: Principles and Practices. Springer.
17.Kumar, P., and Arora, J.S. 2000. Effect of micronutrients on gladiolus. J. Ornam. Hort. New Ser. 3: 2. 91-93.
18.Lanje, A.S., Sharma, S.J., Ningthoujam, R.S., Ahn, J.S., and Pode, R.B. 2013. Low temperature dielectric studies of zinc oxide (ZnO) nanoparticles prepared by precipitation method. Adv. Powder Technol. 24: 331-335.19.Lin, D.H., and Xing, B. 2008. Root uptake and Phytotosicity of ZnO nanoparticles. Environmental Science and Technology. 42: 5580-5585.
20.Lin, D.H., and Xing, B.S. 2007. Phytotoxicity of nanoparticles: inhibition of seed germination and root elongation. Environ. Pollut. 150: 243-250.21.Lindsay, W.L. 1979. Chemical equilibria in soils. John Wiley and Sons Ltd.22.Lindsay, W.L., and Norvell, W.A. 1978. Development of a DTPA soil test for zinc, iron, manganese and copper. Soil Sci. Soc. Am. J. 43: 421-428.
23.López-Moreno, M.L., de la Rosa, G., Hernández-Viezcas, J.Á., Castillo-Michel, H., Botez, C.E., Peralta-Videa, J.R., and Gardea-Torresdey, J.L. 2010. Evidence of the differential biotransformation and genotoxicity of ZnO and CeO2 nanoparticles on soybean (Glycine max) plants. Environmental science and technology. 44: 19. 7315-7320.24.Ma, X., Geiser-Lee, J., Deng, Y., and Kolmakov, A. 2010. Interactions between engineered nanoparticles (ENPs) and plants: phytotoxicity, uptake and accumulation. Science of the total environment. 408: 16. 3053-3061.25.Mahajan, P., Dhoke, S.K., and Khanna, A.S. 2011. Effect of nano-ZnO particle suspension on growth of mung (Vigna radiata) and gram (Cicer arietinum) seedlings using plant agar method. J. Nanotechnol. 1: 1-7.
26.Malakouti, M.J. 2005. Important role of zinc in enhancing crop yield and improving human health. General Meeting of Third world Academey of Science. TWAS 16th. Alexandria, Egypt.
27.Malakouti, M.J., and Homaee, M. 2004. Fertility of arid and semi-arid soils: Problems and solutions. Tarbiat Modares University. 482p. (In Persian)28.Marschner, H. 2012. Marschner's mineral nutrition of higher plants. Academic press. pp. 214-225. 29.Maurya, R., and Kumar, A. 2014. Effect of micronutrients on growth and corm yield of gladiolus. Plant Arch. 14: 1. 529-533.
30.Mazaherinia, S., Astaraei, A.R., Fotovat, A., and Monshi, A. 2010. Nano iron oxide particles efficiency on Fe, Mn, Zn and Cu concentrations in wheat plant. World Appl. Sci. J. 7: 1. 36-40.
31.Milani, P., Malakouti, M.J., Khademi, Z., Balali, M., and Mashayekhi, M. 1998. A fertilizer recommendation model for the wheat field of Iran. Soil and Water Research Institute, Tehran, Iran. (In Persian)
32.Moghaddasi, S., Fotovat, A., Khoshgoftarmanesh, A.H., Karimzadeh, F., Khazaei, H.R., and Khorassani, R. 2017. Bioavailability of coated and uncoated ZnO nanoparticles to cucumber in soil with or without organic matter. Ecotoxicology and environmental safety. 144: 543-551.33.Moghaddasi, S., Khoshgoftarmanesh, A.H., Karimzadeh, F., and Chaney, R.L. 2015.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,951 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 626 |