
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,624,039 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,213,557 |
واکنش برخی از خصوصیات کیفی دو رقم بومی برنج به مدیریت تلفیقی آبیاری و زهکشی | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 3، دوره 25، شماره 1، اردیبهشت 1397، صفحه 31-44 اصل مقاله (202.24 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2017.13265.2192 | ||
نویسندگان | ||
عبدالله درزی1؛ محمد قاسمی نصر2؛ علی مختصی بیدگلی* 3؛ فاطمه کاراندیش4 | ||
1iهیات علمی-آبیاری-زهکشی | ||
2آبیاری و زهکشی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
3گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس | ||
4استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه زابل | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: خشک و مرطوب کردن متناوب خاک تاثیر زیادی در افزایش تولید و بهبود کارآیی مصرف آب برنج دارد. در این عملیات، لزومی به ایجاد غرقابی دایم در اراضی شالیزاری نیست و اجازه داده میشود مزرعه طی چند روز خشک شود بهطوریکه رژیم رطوبت خاک بهطور متناوب بین اشباع و غیر اشباع در نوسان است. اکنون تاثیر این نوع مدیریت آب بر خصوصیات کیفی برنج در شالیزارهای دارای زهکشی زیرزمینی بررسی نشد. در این پژوهش، اثر این نوع مدیریت آب در شالیزارهای دارای زهکشی سطحی و زیرزمینی بر برخی پارامترهای دو رقم برنج طارم دیلمانی و هاشمی شامل پروتئین دانه، راندمان تبدیل، برنج قهوهای، برنج سفید، پوسته سخت، سبوس نرم، رطوبت دانه، خرده برنج، طول دانه قبل از پخت و عرض دانه قبل از پخت ارزیابی شد. مواد و روشها: ارزیابیها برای تیمارهای اعمال شده بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری طی دو فصل کشت برنج طی سالهای 1393 و 1394 انجام شد. انواع سیستم-های زهکشی زیرزمینی و یک سیستم زهکشی سطحی یا شاهد بهعنوان عامل اصلی و ارقام برنج بهعنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. مدیریت آب مزرعه بهصورت آبیاری غرقاب در تلفیق با سه دوره زهکشی در زمانهای مختلف از فصل کشت بود. در زمان برداشت، میزان پروتئین دانه راندمان تبدیل و سایر شاخصهای کیفی دانه برنج تعیین شد. آنالیز دادهها با استفاده از نرمافزار SAS انجام شد. یافتهها: تفاوتهای جزیی در طول مدت و زمان زهکشی در دو فصل کشت، سبب شد دو رقم واکنش متفاوتی به آبیاری و زهکشی متناوب نشان دهند. در فصل اول، تیمارهای زهکشی زیرزمینی تاثیر معنیداری بر سبوس نرم، راندمان تبدیل و پروتئین دانه برنج هر دو رقم داشتند ولی در فصل دوم، تنها اثر آنها بر میزان سبوس نرم معنیدار بود. میزان پروتئین دانه هر دو رقم در تیمارهای زهکشی زیرزمینی کمتر از مقدار آن در تیمار شاهد بود. میزان پروتیئن دانه رقم دیلمانی (18/8 درصد) بهطور معنیداری بیشتر از مقدار آن در رقم هاشمی (73/7) بود. همچنین، مقدار برنج سفید و راندمان تبدیل هر دو رقم در تیمارهای زهکشی زیرزمینی بهطور معنیداری بیشتر از مقادیر آنها در تیمار شاهد بود. بیشترین راندمان تبدیل برابر 32/67 درصد بود که در منطقه دارای زهکشی زیرزمینی مشاهده شد. نتیجهگیری: براساس نتایج، اعمال دورههای خشکی در زمان مناسب در طول فصل کشت برنج، میتواند منجر به بهبود کیفیت محصول در شالیزارهای مجهز به زهکشی زیرزمینی شود. | ||
کلیدواژهها | ||
آبیاری غرقابی؛ تنش خشکی؛ پروتئین؛ راندمان تبدیل | ||
مراجع | ||
1. Adu-Kwarteng, E., Ellis, W.O., Oduro, I. and Manful, J.T. 2003. Rice grain quality: a comparison of local varieties with new varieties under study in Ghana. Food Control. 14:507–514. 2. Bahmaniar, M.A. and Ranjbar, G.A. 2007. Response of rice (Oryza sativa L.) cooking quality properties to nitrogen and potassium application. Pak. J. Biol. Sci. 10: 1880-1884. 3. Bouman, B.A.M., Lampayan, R.M. and Tuong, T.P. 2007. Water management in irrigated rice: coping with water scarcity. International Rice Research Institute, Los Banos(Philippines), 54p. 4. Carlos, A.C.C., Orivaldo, A., Rogério, P.S. and Gustavo, P.M. 2008. Grain quality of uplandrice cultivars in response to cropping systems in the Brazilian tropical savanna. Sci. Agric.(Piracicaba, Braz.), 65(5): 468-473. 5. Chu, G., Chen, T., Wang, Z., Yang, J. and Zhang, J. 2014. Morphological and physiological traits of roots and their relationships with water productivity in water-saving and droughtresistant rice. Field Crop. Res. 162: 108–119. 6. Damardjati, D., Bariz, Soekarto, S.T., Siwi, B.H. and Juliano, B.O. 1986. Major factors of physicochemical properties affecting the eating quality of some Indonesian rice varieties.Indon. J. Crop. Sci. 2: 1-16. 7. Darzi-Naftchali, A. and Shahnazari, A. 2014. Influence of subsurface drainage on the productivity of poorly drained paddy fields. Eur. J. Agron. 56: 1-8. 8. Das, S., Chou, M.L., Jean, J.S., Liu, C.C. and Yang, H.J. 2016. Water management impacts on arsenic behavior and rhizosphere bacterial communities and activities in a rice agroecosystem. Sci. Total Environ. 542: 642–652. 9. Dela-Cruz, N. and Khush, G.S. 2000. Rice grian quality evaluation procedures. 15- 29. In: Singh.R.K: U.S. Singh and G.G. Khush (eds). Aromatic Rices. Pp: 15-29. 10.Farooq, M., Wahid, A., Kobayashi, N., Fujita, D. and Basra, S.M.A. 2009. Plant drought stress: effects, mechanisms and management. Agron. Sust. Dev. 29(1): 185-212. 11.Fofana, M., Cherif, M., Kone, B., Futakuchi, K. and Audebert, A. 2010. Effect of water deficit at grain ripening stage on rice grain quality. J. Agric. Biotechnol. Sust. Dev. 2(6): 100-107. 12.Gilani, A.A., Alami-Saeed, Kh., Siadat, S.A. and Seyednejad, M. 2012. Study of the effect of heat stress on milling quality of rice grain in Khuzestan. J. Plant Physiol.- I.A.U. Ahvaz 4 (14): 5-21. (In Persian) 13.Graham, R. 2002. A proposal for IRRI to establish a grain quality and nutrition research center. IRRI, Discussion Paper Series. 44: 1-18. 14.Hangmoungjai, P., Pyle, D.L. and Nirinjan, K. 2001. Enzymatic process for extracting oil and protein from rice bran. J. Am. Oil Chem. Soc. 78: 817-821. 15.IRRI. 1979. Chemical aspects of rice grain quality. International Rice Research Institute. Los Banos, Philippines. 390p. 16.Juliano, B.O. 1971. A simplified assay of milled rice amylose. Cereal Sci. Today. 16: 334- 339. 17.Leesawatwong, M., Jamjod, S., Rerkasem, B., Kuo, J. and Dell, B. 2004. Nitrogen fertilizer increases protein and reduces breakage of rice cultivar chainat. I.R.R.N. 29. 2: 61-62. 18.Mashayekhi, S., Fallah, A., Madani, H. and Sajedi, N.A. 2008. Evaluation of the application of nitrogen fertilizer on protein content and amylose of rice grain. New Agr. Sci. J. 3 (2): 179-187. (In Persian) 19.Mostafavi-Rad, M. and Tahmasebi-Sarvestani, Z. 1996. Study of remobilization to grain in rice genotypes at various levels of nitrogen fertilizer. J. Agr. Sci. Nat. Res. 13(2): 97-104. (In Persian) 20.Nagarajan, S., Jagadish, S.V.K., Hari Prasad, A.S., Thomar, A.K., Anand, A., Pal, M. and Agarwal, P.K. 2010. Local climate affects growth, yield and grain quality of aromatic and non-aromatic rice in northwestern India. Agr. Ecosyst. Environ. 138: 274–281. 21.Nangju, D. and Datta, D. 1970. Effect of time of harvest and nitrogen level on yield and grain breakage in transplanted rice. Agron. J. 62: 468-474. 22.Norton, G.J., Shafaei, M., Travis, A.J., Deacon, C.M., Danku, J., Pond, D., Cochrane, N., Lockhart, K., Salt, D., Zhang, H., Dodd, I.C., Hossain, M., Islam, M.R. and Price, A.H. 2017. Impact of alternate wetting and drying on rice physiology, grain production, and grain quality. Field Crop. Res. 205: 1–13. 23.Ooladi, M., Gholizadeh, A. and Nematzadeh, Gh. 2017. Technical-Promotional Journal of Physical Properties of Rice. Genetics and Biotechnology Research Center of Tabarestan. Pp: 36. 24.Pandey, A., Kumar, A., Pandey, D.S. and Thongbam, P.D. 2014. Rice quality under water stress. Indian J. Adv. Plant Res. 1(2): 23-26. 25.Payan, R. 2011. Introduction to Technology of cereal products. Aeiz Publication, 438p. (In Persian) 26.Pirdashti, H. 1999. Study of dry matter and nitrogen remobilization and determination of the growth indices of rice cultivars in different planting dates. M.Sc. thesis, Tarbiat Moares University. (In Persian) 27.Rahimian, H. and Banayan-Aval, M. 1997. Physiological bases of plant breeding. The second edition, Published by University Jihad of Mashhad, 344p. (In Persian) 28.Redhikareddy, K., Ali, Z.S. and Bhattecharya, K.R. 1993. The structure of rice starch amylopectin and its relation to the texture of cooked rice. Carbohyd. Polym. 27: 267-275. 29.Samonte, S., Wilson, L.T., McClung, A.M. and Tarpley, L. 2001. Seasonal dynamics of nonstructural carbohydrate in 15 diverse rice genotypes. Crop Sci. 41: 902-909. 30.SAS Institute. 2004. Version 9.1.3. SAS Institute, Cary, NC, USA. 31.Tajaddodi-Talab, K. 2005. Multi-stage drying effect on milling recovery and drying time of paddy. J. Agric. Eng. 6(22): 113-124. (In Persian) 32.Tang, X., Khush, G. and Suliano, B. 1989. Variation and correlation and correlation of four cooking and eating quality indices of rices. Philippine J. Crop Sci. 14(1): 45-49. 33.Yang, Y., Dai, L., Xia, H., Zhu, K., Liu, H. and Chen, K. 2013. Protein profile of rice (Oryza sativa) seeds. Genet. Mol. Biol., 36(1): 87-92. 34.Yang, J., Zhou, Q. and Zhang, J. 2017. Moderate wetting and drying increases rice yield and reduces water use, grain arsenic level, and methane emission. Crop J. 5: 151-158. 35.Ye, Y., Liang, X., Chen, Y., Liu, J., Gu, J., Guo, R. and Li, L. 2013. Alternate wetting and drying irrigation and controlled – release nitrogen fertilizer in late – season rice. Effect on dry matter accumulation, yield, water and nitrogen use. Field Crop. Res. 144: 212–224. 36.Yousefian, M., Arabzadeh, B., Soudaei-Mashaei, S. and Mohammadi-Nesheli, Y. 2014. Investigation of the effect of different levels of irrigation on yield, quantitative and qualitative properties of two rice cultivars (Tarom and Shiroudi). Agric. J. 104: 69-75. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 464 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 431 |