
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,645,550 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,242,894 |
تاثیر روشهای مختلف خشک کردن (طبیعی و آون) بر زمان خشک کردن و برخی متابولیتهای ثانویه گیاه دارویی بادرنجبویه (.Melissa officinalis L) | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 10، دوره 25، شماره 1، اردیبهشت 1397، صفحه 137-143 اصل مقاله (264.78 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2017.11862.2086 | ||
نویسندگان | ||
کیانوش حسن زاده* 1؛ خدایار همتی2؛ مژده مهدی پور3 | ||
1شرکت کیان دارو زاگرس | ||
2عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3فارغ التحصیل کارشناسی ارشد | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: بادرنجبویه گیاهی دارویی است که اسانس آن کاربرد فراوانی در صنایع دارویی، غذایی و بهداشتی داشته و همچنین دارای ترکیب اسید رزمارینیک میباشد، که امروزه بر علیه ویروس ایدز و درمان این بیماری مورد استفاده قرار میگیرد. خشک کردن یکی از قدیمیترین روشهای نگهداری محصولات کشاورزی بعد از برداشت میباشد، این فرآیند شامل حذف رطوبت با استفاده از عمل تبخیر تا حد رسیدن به یک آستانه خاص بوده تا بتوان محصول را برای مدت طولانی انبار کرد و فعالیتهای آنزیمی، میکروارگانیسمها و مخمرها را که در آن موجب فساد شده را متوقف نمود. در فرآیند خشک کردن با توجه به نوع مواد مؤثره (آلکالوئید، اسانس، فلاونوئید و...)، باید روش مناسبی را برای آن انتخاب نمود. علاوه بر تأثیر فرآیند خشک کردن بر مدت ماندگاری محصولات، نتایج برخی مطالعات نیز نشان داده است که روش مورد استفاده برای خشک کردن تأثیر بسزایی بر عملکرد و محتوی متابولیتهای ثانویه گیاهان دارویی دارد. مواد و روشها: به منظور بررسی تأثیر روشهای مختلف خشک کردن بر زمان خشک کردن و برخی متابولیتهای ثانویه گیاه دارویی بادرنجبویه، آزمایشی به صورت طرح بلو کهای کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. که شامل خشک کردن در دماهای مختلف در آون (30،35،40،45،50،55،60درجه سانتیگراد) و روش طبیعی (خشک کردن در سایه، آفتاب و اتاق) مورد مقایسه قرار گرفتند. در روشهای مختلف، خشک کردن نمونهها تا زمانی که وزن آنها به محتوای رطوبتی 0.1 بر پایه وزن خشک (یا 10 درصد بر پایه وزن تر) برسد، ادامه داشت. از نمونههای خشک شده جهت استخراج اسانس (درصد اسانس) و عصاره متانولی جهت اندازهگیری برخی متابولیتهای ثانویه شامل میزان فنل کل، مقدار اسید رزمارینیک و فعالیت آنتیاکسیدانی استفاده گردید. اسانس از نمونههای خشک شده به روش تقطیر با آب و محتوای اسید رزمارینیک توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)، فعالیت آنتی اکسیدانتی توسط DPPH و میزان فنل کل از روش فولین سیوکالتو استفاده گردید. یافتهها: نتایج نشان داد بیشترین درصد اسانس (0.38 درصد) و فعالیت آنتیاکسیدانتی (83.19درصد) در خشک کردن با آون 30 درجه سانتیگراد حاصل گردید. بیشترین فنل کل (58.77 میلیگرم بر گرم وزن خشک) با آون 40 درجه سانتیگراد و اسید رزمارینیک (39.78 میلیگرم بر گرم وزن خشک) با استفاده از روش خشک کردن در اتاق حاصل گردید. در دمای 60 درجه سانتیگراد آون کمترین مقدار درصد اسانس (0.22درصد)، فعالیت آنتیاکسیدانتی (20.58 درصد) و اسید رزمارینیک (0.26 میلیگرم بر گرم وزن خشک) حاصل شد. در روشهای مختلف خشک کردن، با افزایش دمای آون (60 درجه سانتیگراد)، کاهش متابولیتهای ثانویه و دماهای 40-30 درجه سانتیگراد باعث افزایش متابولیتهای ثانویه اندازهگیری شده در بادرنجبویه گردید. نتیجهگیری: بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق اگر هدف از خشک کردن گیاه دارویی بادرنجبویه، بدست آوردن میزان بالای اسانس باشد، خشک کردن با آون در دمای 30 درجه سانتیگراد توصیه میگردد، ولی اگر هدف دستیابی به میزان بالای اسید رزمارینیک باشد، خشک کردن در اتاق و دماهای 45-40 درجه سانتیگراد آون توصیه میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ اسید رزمارینیک؛ بادرنجبویه؛ DPPH؛ HPLC | ||
مراجع | ||
1.Angelov, P. and Condoret., J.S. 2007. Optimization of operational conditions of ethanol extraction of Rosmarinic acid from lemon balm (Melissa officinalis L.). Chemistry Book 5.University of Plovdiv, Bulgaria, Pp: 71-76. 2.Argyropoulos, D. and Müller, J. 2011. Effect of convective drying on quality of lemon balm (Melissa officinalis L.). Proc. Food Sci. 1: 1932–1939. 3.Arsalan, D. and Ozcan, M.M. 2008. Evaluation of drying methods with respect to drying rosemary leaves. Energy Con. Mana. J. 49: 5.1258-1264. 4.Azizi, M., Rahmati, M., Ebadi, T. and Hasanzadeh Khayyat, M. 2009. The effects of differentdrying methods on weight loss rate, essential oil and chamazolene contents of chamomile(Matricaria recutita) flowers. Iran. J. Medic. Arom. Plants. 25(2): 182-192. (In Persian) 5.Brovelli, E.A., Li, Y. and Chui, K. 2003. Image analysis reflects drying conditions of Echinacea purpurea Herb. J. Herb Spi. Medic. Plants. 10: 2.19-24. 6.Chen, H., Chen, F., Zhang, Y-L. and Song, J-Y. 1999. Production of lithospermic acid B and rosmarinic acid in hairy root cultures of Salvia miltiorrhiza. J. Indu. Micr. Biot. 22: 133–138. 7.Ebrahimzadeh, M.A., Navai, S.F. and Dehpour, A.A. 2011. Antioxidant activity of hydroalcholic extract of Ferula gummosa Boiss roots. US Nati. Lib. Med. Nati. Inst. Heal.15: 6. 658-664. 8.Ebrahimzadeh, M.A., Pourmorad, F. and Bekhradnia, A.R. 2008. Iron chelating activity screening, phenol and flavonoid content of some medicinal plants from Iran. Afr. J. Biotechnol. 7: 3188-92. 9.Hassanzadeh, K., Hemmati, Kh. and Alizadeh, M. 2016. Effect of organic fertilizers and salicylic acid on the yield and some secondary metabolites of lemon balm (Melissa officinalis L.). J. Plant Prod. Res. 23: 1.107-130. (In Persian) 10.Martinov, M., Oztekin, S. and Muller, J. 2007. Drying: 85-97. In: Oztekin, S. and Martinov, M., (Eds.). Medicinal and Aromatic Crops. CRC Press, United States of America, 320p. 11.Omidbaigi, R. 2010. Approaches to Production and Processing of Medicinal plants. Beh nashr Press, 347p. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,371 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,825 |