
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,645,023 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,242,341 |
بررسی اثر سطوح مختلف شوری بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه کینوا (رقم Titicaca) | ||
مجله پژوهشهای حفاظت آب و خاک | ||
مقاله 14، دوره 25، شماره 2، خرداد و تیر 1397، صفحه 251-266 اصل مقاله (676.98 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jwsc.2018.13721.2841 | ||
نویسندگان | ||
صابر جمالی* 1؛ حسین شریفان2 | ||
1دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
2دانشیار گروه مهندسی آب، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: از آنجاییکه یکی از اهداف مهم در کشاورزی پایدار با توجه به بحران منابع آبی، افزایش بهرهوری مصرف آب میباشد لذا استفاده از تکنیکهایی جهت رسیدن به این مهم ضروری است. با توجه به کمبود آبهای با کیفیت، بیش از پیش استفاده از آبهای نامتعارف (آب دریا) مورد توجه است. یکی از تکنیکهای استفاده از آبهای شور (آب دریا) در آبیاری، اختلاط با آب معمولی میباشد. هدف از انجام این پژوهش نیز بررسی اثر سطوح متفاوت شوری بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه کینوا (Capsicum annum L) رقم Titicaca تحت شرایط گلخانهای بود. مواد و روشها: در این تحقیق از 5 سطح اختلاط آب دریا و آب شهری، جهت بررسی اثر آن بر روی عملکرد و اجزای عملکرد گیاه کینوا استفاده شد. این تحقیق بر پایه طرح کاملاً تصادفی و با 3 تکرار در سال 95 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در شرایط گلخانهای و در گلدان اجرا گردید. گلخانه مورد استفاده در شمال کشور ایران و در شهر گرگان با موقعیت جغرافیایی 36 درجه و 51 دقیقه طول شمالی و 54 درجه و 16 دقیقه عرض شرقی و ارتفاع 3/13 متر از سطح دریا واقع بود. بافت خاک مورد استفاده در این طرح سیلتی رسی بود. سطوح مختلف شوری مورد بررسی در این تحقیق شامل (صفر، 15، 30، 45 و 60 درصد اختلاط آب دریا و آب شهری) بود. دانههای گیاه کینوا در این تحقیق در عمق 5/2 سانتیمتری کاشته شد و نیاز آبی گیاه نیز بر اساس تبخیر از سطح تشت کلاس A اندازهگیری شد. پس از گذشت 6 ماه گیاهان برداشت شده و وزن خشک ریشه و بوته، وزن هزار دانه، عملکرد و ارتفاع بوته جمعآوری گردید. قبل از شروع ازمایش خواص شیمیایی و فیزیکی آب و خاک مورد استفاده در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. در انتها تحلیل آماری صفات مورد بررسی با استفاده از نرمافزار SAS (ver 9.0) انجام گرفت. مقایسه میانگینها نیز با استفاده از آزمون LSD در سطح 5 درصد انجام شد. یافتهها: نتایج نشان داد که شوری بر وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته، عملکرد و وزن هزار دانه در سطح احتمال یک درصد معنیدار بوده، ولی بر وزن خک ریشه در سطح 5 درصد معنیدار بود. در این تحقیق نتایج نشان دهنده اثر منفی شوری بر روی کلیه صفات مورد بررسی بود. نتایج نشان داد که تیمار 15 درصد اختلاط آب دریا و آب شهری در مقایسه با سایر رژیمهای مورد بررسی پس از تیمار شاهد دارای بیشترین میزان وزن خشک ریشه و بوته، وزن هزار دانه و عملکرد در واحد سطح بوده ولی در صفت ارتفاع بوته بیشترین مقدار در تیمار 15 درصد اختلاط آب دریا و آب شهری مشاهده شد. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که افزایش شوری از صفر به 15 درصد اختلاط آب دریا بترتیب وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، عملکرد و وزن هزار دانه را به میزان 8/9، 9/9، 1/2 و 4/23 درصد کاهش داد. همچنین نتایج نشان داد که روش اختلاطی، تا حد زیادی اثرات منفی ناشی از استفاده آبهای شور بهصورت خالص را کاهش داد. | ||
کلیدواژهها | ||
آب دریا؛ عملکرد؛ کینوا؛ وزن خشک اندام هوایی و ریشه؛ وزن هزار دانه | ||
مراجع | ||
1.Abedi, M.J., Nairizi, S., Ebrahimi Birang, N., Maherani, M., Khaledi, H., Mehrdadi, N., and Cheraghi, A.M. 2002. Saline Water Utilization in Sustainable Agriculture. Iranian National Committee on Irrigation and Drainage. 224p. (In Persian)
2.Abid, M., Qayyum, A., Dastai, A.A., and Abdul Wajid, R. 2001. Effect of Salinity and SAR of Irrigation water on yield, Physiological growth parameters of Maiz (Zea mayes L.) and Preperties of the soil. J. Res. (Science), Bahaudin Zakariya University, Multan Pakistan. 12: 1. 26-330. 3.Adolf, V.I., Shabala, S., Andersen, M.N., Razzaghi, F., and Jacobsen, S.E. 2012. Varietal differences of quinoa’s tolerance to saline conditions. Plant and Soil, 357: 1-2. 117-129.
4.Algosaibi, A.M., El-Garawany, M.M., Badran, A.E., and Almadini, A.M. 2015. Effect of Irrigation Water Salinity on the Growth of Quinoa Plant Seedlings. J. Agric. Sci. 7: 8. 205.
5.Alizadeh, A. 2014. Soil, Water and Plant Relationship. Sajad university of technology. 876p. (In Persian)
6.Allen, L.H.Jr. 1991. Effect of increasing carbon dioxide levels and climate change on plant growth, evaportanspiration and water resources in the West Under Conditions of Climatic Uncertainty. 14-16 Nov. 1990., Scottsdale, AZ. National Research Council, National Academy Press, Washington DC. Pp: 101-147.
7.Ashraf, M. 2001. Relation between growth and gas exchange characteristics in some salttolerance amphidiploid Brassica species in relation to their diploid parents. Environmental and Experimental Botany. 45: 155-163.
8.Bilalis, D., Kakabouki, I., Karkanis, A., Travlos, I., Triantafyllidis, V., and Dimitra, H.E.L.A. 2012. Seed and saponin production of organic quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) for different tillage and fertilization. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 40: 1. 42. 9.Blokhina O., Virolainen E., and Fagestedt. K.V. 2003. antioxidants, oxidative damage and oxygen deprivation stress: A review. Annuals of Botany, 91: 179-194.
10.Blum, A. 1988. Plant breeding for stress environments. CRC Press Inc., Boca Raton, Florida, USA. 233p.
11.Daneshvar, H.A., and Kiani, B. 2005. Effect of Salinity on some local cultivars of Russian olive (Elaeagnus angustifolia) in Isfahan province. 65: 76-83. (In Persian)
12.Davazdahemami, S., Sefidkon, F., Jahansooz, M.R., and Mazaheri, D. 2010. Evaluation of water salinity effects on yield and essential oil content and composition of Carum copticum L. Iran. J. Med. Arom. Plant. 25: 4. 504-512. (In Persian)
13.Dixit, A.A., Azar, K.M., Gardner, C.D. et al. 2011. Incorporation of whole, ancient grains into a modern Asian Indian diet to reduce the burden of chronic disease. Nutr Rev. Aug. 69: 8. 479-88. 14.Francois, L.E., Grieve, E.V., Mass, E.V., and Leseh, S.M. 1994. Time of salt stress affects growth and yield components of irrigated wheat. Agron. J. 86: 100-107.
15.Guo, F., and Tang, Z.C. 1999. Reduced Na+ and K+ permeability of K+ channel in plasma membrane isolated from roots of salt tolerant mutant of wheat. Chinese Science Bulletin, 44: 9. 816-821. 16.Hirose, Y., Fujita, T., Ishii, T., et al. 2010. Antioxidative properties and flavonoid composition of Chenopodium quinoa seeds cultivated in Japan. Food Chemistry, Volume 119, Issue 4, 15 April 2010, Pp: 1300-1306.
17.Jacobsen, S.E., Monteros, C., Christiansen, J.L., Bravo, L.A., Corcuera, L.J., and Mujica, A. 2005. Plant responses of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) to frost at various phenological stages. Eur. J. Agron. 22: 131-139.
18.Jacobsen, S.E., Liu, F., and Jensen, C.R. 2009. Does root-sourced ABA play a role for regulation of stomata under drought in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Scientia Horticulturae, 122: 2. 281-287.
19.Jacobsen, S.E., Christiansen, J.L., and Rasmussen, J. 2010. Weed harrowing and inter-row hoeing in organic grown quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Outlook on Agriculture, 39: 3. 223-227. 20.Kafi, M., Borzoee, A., Salehi, M., Kamandi, A., Masoumi, A., and Nabati, J. 2014. Physiology of Environmental stresses in plants. iranian academic center for education culture and research of mashhad. (In Persian)
21.Kafi, M., Salehi, M., and Eshghizadeh, H.R. 2011. Biosaline Agriculture- plant, water and soil management Approaches. iranian academic center for education culture and research of mashhad. (In Persian)
22.Kerepesi, H., and Galiba, G. 2000. Osmotic and salt stress induced alteration in soluble carbohydrate content in wheat seedling. Crop Science. 40: 482-487.
23.Koyro, H.W., and Eisa, S.S. 2008. Effect of salinity on composition, viability and germination of seeds of Chenopodium quinoa Willd. Plant and Soil. 302: 1-2. 79-90.
24.Koyro, H.W., Lieth, H., and Eisa, S.S. 2008. Salt tolerance of chenopodium quinoa willd., grains of the Andes: Influence of salinity on biomass production, yield, composition of reziaves in the seeds, water and solute relations. Tasks for Vegetation Sciences. 43: 133-145.
25.Khorsandi, O., Hassani, A., Sefidkon, F., Shirzad, H., and Khorsand, A. 2010. Effect of salinity (NaCl) on growth, yield, essential oil content and composition of Agastache foeniculum Kuntz. Iran. J. Med. Arom. Plant. 26: 3. 438-451. (In Persian)
26.Mass, E.V., and Griev, C.M. 1990. Spike and leaf development in salt stress of wheat. Crop Sci. 30: 1309-1313. 27.Munns, R. 1993. Physiological processes limiting plant growth in saline soil: some dogmas and hypotheses. Plant Cell Environment, 16: 15-24.
28.Munns, R., and Tester, M. 2008. Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology. 59: 651-681.
29.Nabati, J., Kafi, M., Nezami, A., Rezvani Moghaddam, P., Masoumi, A., and Zare Mehrgerdi, M. 2014. Evaluation of Quantitative and Qualitative Characteristic of Forage Kochia (Kochia scoparia) in Different Salinity Levels and Time. Iran. J. Field Crop Res. 12: 4. 613-620. 30.Nabizadeh Marvdust, M.R., Kafi, M., Rashed, M.H., and Hasel, M. 2003. Effect of salinity on growth, yield, collection of minerals and percentage of green cumin essence. J. Iran Arable Stud. 1: 1. 53-59.
31.Naseer, Sh. 2001. Response of barley (Hordeum vulgare L.) at various growth stages to salt stress. J. Biol. Sci. 1: 5. 259-326.
32.Panuccio, M.R., Jacobsen, S.E., Akhtar, S.S., and Muscolo, A. 2014. Effect of saline water on seed germination and early seedling growth of the halophyte quinoa. AoB Plants, 6, p. plu047.
33.Poustini, K. 2002. An Evaluation of 30 Wheat Cultivars Regarding the response to salinity stress. Iran. Agric. Sci. 33: 1. 57-64. (In Persian)
34.Ruley, A.T., Sharma, N.C., and Sahi, S.V. 2004. Antioxidant defense in a lead accumulation plant, Sensbania drummondii. Plant Physiology and Biochemical. 42: 899-906.
35.Sabet Teimouri, M., Khazaie, H.R., Nassiri Mahallati, M., and Nezami, A. 2010. Effect of salinity on seed yield and yield components of individual plants, morphological characteristics and leaf chlorophyll content of sesame (Sesamum indicum L.). Environmental stresses in crop science. 2: 2. 119-130. (In Persian)
36.Salehi, M., Kafi, M., and Kiani, A. 2009. Growth analysis of kochia (Kochia scoparia (L.) schrad) irrigated with saline water in summer cropping. Pak. J. Bot. 41: 1861-1870.
37.Shabala, S., Hariadi, Y., and Jacobsen, S.E. 2013. Genotypic difference in salinity tolerance in quinoa is determined by differential control of xylem Na+ loading and stomatal density. J. Plant Physiol. 170: 10. 906-914. 38.Shahidi, R., Kamkar, B., Latifi, N., and Galeshi, S. 2010. Effect of different salinity levels and exposure times on individual’s seed yield and yield components of hull-less barley (Hordeum vulgare L.). crop production. 3: 2. 49-63. (In Persian)
39.Tadayon, M.R., and Emam, Y. 2007. Physiological and Morphological Responses of Two Barley Cultivars to Salinity Stress in Relation to Grain Yield. J. Water Soil Sci. 11: 1. 253-263. (In Persian) 40.Talebnejad, R., and Sepaskhah, A.R. 2015a. Effect of different saline groundwater depths and irrigation water salinities on yield and water use of quinoa in lysimeter. Agric. Water. Manage. 148: 177-188.
41.Talebnejad, R., and Sepaskhah, A.R. 2015b. Effect of deficit irrigation and different saline groundwater depths on yield and water productivity of quinoa.Agricultural Water Management, 159: 225-238. 42.Weisani, W., Sohrabi, Y., Heidarit, G., Siosemardeh, A., and Ghassemi, K. 2011. Physiological responses of soybean (Glycine max L.) to zinc application under salinity stress. Austr. J. Crop Sci. 5: 1441.
43.Zamani, S., Nezami, M.T., Habibi, D., and Baybordi, A. 2010. Study of yield and yield components of winter Rapeseed under salt stress conditions. Crop Production Research. 1: 2. 109-121. (In Persian) 44.Zhu, J.K. 2001. Plant salt tolerance. Trends in Plant Science. 6: 2. 66-71. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,091 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,986 |