
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,574 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,346 |
ارزیابی تحمل به شوری نسل پنجم (M5) لاین های گندم نان، با استفاده از برخی شاخص های تحمل به تنش | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 3، دوره 11، شماره 2، شهریور 1397، صفحه 35-49 اصل مقاله (795.67 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2018.11952.1917 | ||
نویسندگان | ||
علیرضا عسکری کلستانی1؛ سیده ساناز رمضان پور* 1؛ اعظم برزویی2؛ حسن سلطانلو1؛ سعید نواب پور1 | ||
1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، پژوهشگاه کشاورزی هستهای کرج | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: اساس برنامههای اصلاحی، وجود تنوع ژنتیکی میباشد. نقش پرتوتابی هستهای برای ایجاد تنوع ژنتیکی به خوبی اثبات شده است. موتاسیونهای القا شده حاصل از پرتوتابی با اشعه گاما، در بهبود بسیاری از صفات مهم زراعی گیاهان نقش بسزایی داشتهاند. از آنجا که عملکرد محصولات در اثر تنش شوری بطور قابل توجهی کاهش مییابد، از این رو تولید و معرفی ارقام پرمحصول و متحمل به شوری می-تواند تأثیر این پدیده را به حداقل برساند. تنش شوری همه ساله کشت گیاهان زراعی را در مناطق وسیعی از کشور تحت تأثیر قرار میدهد. مواد و روشها: به منظور تعیین برخی شاخصهای پایداری مرتبط با عملکرد دانه گندم، نسل پنجم (M5) در شرایط شوری، 15 لاین انتخابی از نسل چهارم به همراه دو ژنوتیپ والدی (ارگ و بم) و دو ژنوتیپ تولید شده منطقه یزد (سیوند و نارین) در دو شرایط بدون تنش (2 دسی زیمنس بر متر) و تنش شوری (10 دسی زیمنس بر متر) در مزرعه تحقیقاتی مرکز ملی تحقیقات شوری واقع در شهرستان یزد کشت گردید. هر کرت کشت دو خط یک متری با فاصله 20 سانتیمتر در نظر گرفته شد. در طول فصل رشد، جهت تعیین شوری خاک در منطقه توسعه ریشه تا عمق 0-90 سانتیمتری نمونهبرداری خاک انجام گرفت. متوسط شوری در شرایط بدون تنش و تنش به ترتیب 3/2 و 7/9 دسی زیمنس بر متر بدست آمد. تجزیه واریانس طرح بلوک کامل تصادفی بر روی صفات عملکرد دانه و اجزای عملکرد و یونهای سدیم و پتاسیم انجام و مقایسه میانگین با آزمون حداقل تفاوت معنیدار انجام شد. شاخصهای تحمل شامل میانگین بهرهوری حسابی (MP)، میانگین بهرهوری هندسی (GMP)، تحمل به تنش (STI)، حساسیت به تنش (SSI) و شاخص تحمل (TOL) جهت بررسی میزان حساسیت و تحمل لاینها محاسبه گردید. همچنین همبستگی پیرسون ، تجزیه پایداری (مدل فرناندز) و تجزیه و تحلیل خوشه ای انجام شد. یافتهها: نتایج تجزیه واریانس عملکرد دانه و اجزای عملکرد، تنوع ژنتیکی در بین لاینها را نشان داد. لاین دو (ارگ-200 گری، 67/246 گرم در مترمربع) و لاین یک ( بم-150 گری، 55/165 گرم در مترمربع) بیشترین عملکرد دانه، یون پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم و کمترین یون سدیم را در دو شرایط دارا بودند. همچنین لاینهای متحمل به شوری، سطح کمتری از سدیم، سطح بالایی از پتاسیم و نسبت بیشتری از پتاسیم به سدیم در شرایط تنش شوری نسبت به لاینهای حساس داشتند. با توجه به همبستگی مثبت و معنیدار عملکرد دانه در هر دو شرایط با شاخصهای MP ، GMP و STI این شاخصها به عنوان مطلوبترین شاخص تحمل انتخاب شدند. با توجه به نمودار سه بعدی فرناندز لاینهای یک، دو و هشت به عنوان متحملترین لاینها نسبت به تنش شوری معرفی شدند. نتیجهگیری: نتایج آزمایش نشان داد شاخصهای MP ، GMP و STI به عنوان مناسبترین شاخصها برای گزینش لاینهای متحمل به تنش شوری میباشند. لاینهای یک، دو و هشت از عملکرد دانه بالایی در هر دو شرایط برخوردار بودند. بنابراین بر اساس نتایج میتوان لاینهای یک، دو و هشت را به عنوان لاینهای پایدار و با عملکرد بالا در شرایط تنش شوری و نسل پنجم انتخاب و جهت کشت در نسل ششم معرفی نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
گندم؛ تنش شوری؛ عملکرد دانه؛ پتاسیم به سدیم؛ شاخص تحمل | ||
مراجع | ||
1. Blumwald, E. 2004. Sodium transport and salt tolerance in plants. Curr. Opin. Cell. Biol., 12: 431–434. 2. Bradford, K.J., and Haigh, A.M. 1994. Relationship between accumulated hydrothermal time during seed priming and subsequent seed germination rates. Seed Sci. Res., 4: 63-63. 3. Chen, Z., Newman, I., Zhuo, M., Mendham, N., Zhang, G., and Shabala, S. 2005. Screening plants for salt tolerance by measuring K+ flux: a case study for barely. Plant Cell. Environ. J., 28: 1230-1246. 4. Cramer, G., Alberico, G., and Schmidt, C. 1994. Salt tolerance is not associated with the sodium accumulation of two maize hybrids. Funct. Plant Biol., 21: 675-692. 5. El-Hendawy, S.E., Hu, Y., Y-akout, G.M., Awad, A.M., Hafiz, S.E., and Schmidhalter, U. 2005. Evaluating salt tolerance of wheat genotypes using multiple parameters. Eur. J. Agr., 22: 243-253. 6. FAO. 2013. Available http://faostat.fao.org. Last accessed 12 October. 7. Fernandez, G.C.J. 1992. Effective selection criteria for assessing stress tolerance. In: Kuo C.G. (Ed.), Proceedings of the International Symposium on Adaptation of Vegetables and Other Food Crops in Temperature and Water Stress, Publication, Tainan, Taiwan. 8. Fischer, R.A., and Maurer, R. 1978. Drought resistance in spring wheat cultivars. I. Grain yield responses. Aust. J. Agric. Res., 29: 897-912. 9. Flowers, T.J., and Yeo, A.R. 1989. Effects of salinity on plant growth and crop yield. In: Environmental Stress in Plants, ed. Cherry, J.H., Nato Ast series, Verlag Berlin Heidelberg, Germany. 370-410p. 10. Gholizadeh, A., Dehghani, H., and Dvorak, J. 2013. Evaluating salt tolerance of bread wheat genotypes using stress tolerance indices. Cereal Res., 2: 103-114. 11. Golabadi, M., Arzani, A., and Maibody, S.M. 2006. Assessment of drought tolerance in segregating populations in durum wheat. Afr. J. Agric. Res., 1: 162-171. 12. Grieve, C., Lesch, S., Maas, E., and Francois, L. 1993. Leaf and spikelet primordia initiation in salt-stressed wheat. Crop Sci., 33: 1286-1294. 13. Heidari Sharif Abad, H. 2001. Plant and Salinity. Research Institute of Forests and Rangelands Press, 55p. (In Persian) 14. Heinnrich, G.M., Francis, C.A., and Eastin, J.D. 1983. Stability of grain sorghum yield components across diverse environments. Crop Sci., 23: 209-212. 15. Hosseini, S.J., Tahmasebi Sarvestani, Z., and Pirdashti, H. 2012. Analysis of tolerance indices in some rice (Oryza sativa L.) genotypes at salt stress condition. Int. Res. J. Appl. Basic Sci., 3: 1-10. 16. Izaddoost, H., Samizadeh, H., Rabiei, B., and Abdollahi, S. 2013. Evaluation of salt tolerance in rice (Oryza sativa L.) cultivars and lines with emphasis on stress tolerance indices. Cereal Res., 3: 167-180. (In Persian) 17. Janzen, H., and Chang, C. 1987. Cation nutrition of barley as influenced by soil solution composition in a saline soil. Can. J. Soil Sci., 67: 619-629. 18. Jeschke., W. 1984. K+-Na+exchange at cellular membranes, intracellular compartmentation of cations, and salt tolerance. In: Salinity Tolerance in Plants. New York, Pp: 37-65 19. Kafi, M., Kamkar, B., and Mahdavi Damghani, A. 2003. Responses crops to growth ambient. Ferdowsi University of Mashhad Press, 298p. (in Persian) 20. Kanafi, M.A., and Dehghani, H. 2015. Evaluation of Salt Tolerance of bread wheat using stress tolerance indices. Cereal J., 4: 103-114. (In Persian) 21. Maas, E.V., and Grieve, C.M. 1990. Spike and leaf development in saltstressed wheat. Crop Sci., 30: 1309– 1313. 22. Maluszynski, M., Ahloowalia, B.S., and Sigurbjörnsson, B. 1995. Application ofin vivo and in vitro mutation techniques for crop improvement. Euphytica. J., 85: 303–315. 23. Mass, E.V. 1993. Plant growth response to salt stress. In: Towards the Rational Use of High Salinity Tolerant Plants. Boca Raton, CRC Press. Pp: 279-291. 24. Mohammad nezhad, Y., Galeshi, S., Soltani, A., Ghaderifar, F., and Nourinia, A.A. 2016. Study of stress indices for selecting tolerant wheat genotypes in rain-fed conditions and moderate and severe salinity stress in Golestan province. J. Crop Prod., 9: 124-144. (In Persian) 25. Mohammadi, R., Haghparast, R., and Aghaee, M. 2005. Evaluation of bread wheat genotypes for drought tolerance under rainfed conditions. Theme 10. Application of new technologies and technology transfer and crop improvement for dry areas. The 8thInternational Conference on Development of Drylands, Bejing, China. 236p. 26. Munns, R., and James, R.A. 2003. Screening methods for salinity tolerance: a case study with tetraploid wheat. Plant Soil., 253: 201-218. 27. Munns, R., James, R.A., and Läuchli, A. 2006. Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals. J. Exp. Bot., 57: 1025-1043. 28. Najaphy, A., and Geravandi, M. 2011. Assessment of indices to identify wheat genotypes adapted to irrigated and rainfed environments. Adv. Environ. Biol., 5: 3212-3218. 29. Noor Mohammadi, Gh., Siadat, S.A., and Kashani, A. 2007. Agronomy Cereal. Shaid ChamranUniv, Press. 446p. (In Persian) 30. Normand Moayed, F., Rostami, M., and Ghanadha, M.R. 1998. Determine the best index of drought resistance in wheat. I.R.I Crop Sci. Congress., 242p. (In Persian) 31. Orcutt D.M., and Nilsen E.T. 2000. The physiology of Plants Under Stress, Soil and Biotic Factors. John Wiley and Sons, New York, Pp: 177-235. 32. Parida A.K., and Das, A.B. 2005. Salt tolerance and salinity effects on plants. A review, Ecotoxicol. Environ. Saf., 60: 324-349. 33. Rosielle, A.A., and Hamblin, J. 1981. Theoretical aspect of selection for yield in stress and non- stress environment. Crop Sci., 21: 943-946. 34. Sanjay Singh, R.S., Sengar Neeraj Kulshreshtha, D., Datta , R.S., Tomar, V.P., Rao, D., and Ashish, O. 2015. Assessment of multiple tolerance indices for salinity stress in bread wheat (Triticum aestivum L.). J. Agric. Sci., 7: 49-57. 35. Schnider, K.A., Rosales-Serna, R., Ibarra-Perez, F., Cazares-Enriques, B., Acosta Gallegos, J.A., Ramirez-vallejo, P., Wassimi, N., and Kelly, J.D. 1997. Improving common bean performance under drought stress. Crop Sci., 37: 43- 50. 36. Stadler, L.J. 1928. Muation in barley induced by X-rays and radium. Sci., 68: 186-187. 37. Talebi, R., Fayaz, F., and Naji, A.M. 2009. Effective selection criteria for assessing drought stress toler tolerance in durum wheat (Triticum durum Desf.). Gen. Appl. Plant Physiol., 35: 64-74. 38. Wani, A., and Anis, M. 2008. Gamma ray- and EMS-induced bold-seeded high-yielding mutants in chickpea (Cicer arietinum). Turk. J. Biol., 32: 161-166. 39. Wu, H., Shabala, L., Liu, X., Azzarello, E., Zhou, M., Pandolfi, C., Chen, Z.H., Bose, J., Mancuso, S., and Shabala, S. 2015. Linking salinity stress tolerance with tissue-specific Na+sequestration in wheat root. Front. Plant Sci., 6: 71. 40. Zarin kafsh, M. 1997. Principles of Soil Science and Environment in Relation to the Plant. Islamic Azad University, Center of Scientific Publications Press, 808p. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 566 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 430 |