تاثیر هیومات سدیم بر عملکرد، فراسنجههای خونی و شکمبهای در گوسالههای هلشتاین | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
مقاله 8، دوره 6، شماره 3، آذر 1397، صفحه 97-111 اصل مقاله (577.94 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2018.14656.1619 | ||
نویسندگان | ||
راضیه نوری* 1؛ یداله چاشنی دل2؛ غلامرضا قربانی3؛ اسدا... تیموری یانسری4؛ امیرحسین مهدوی3 | ||
1دانشجو دانشگاه کشاورزی ساری | ||
2دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری- استاد دانشکده علوم دامی و شیلات | ||
3دانشگاه صنعتی اصفهان استاد تغذیه دام | ||
4عضو هیأت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: براساس مطالعات انجام گرفته و در پاسخ به نگرانیها در مورد استفاده از آنتی بیوتیکها و دیگر محرکهای رشد، تقاضا برای استفاده از مواد محرک رشد طبیعی در صنعت تغذیه دام در مدت 5 تا 10 سال اخیر افزایش یافته است زیرا برخلاف آنتی بیوتیک ها، استفاده از مواد محرک رشد طبیعی توسط دام و طیور هیچگونه باقیمانده بافتی وجود ندارد و مقاومت میکروبی ایجاد نمیکند. در این میان افزودنیهای دیگر از جمله هیومات سدیم که از تجزیه مواد آلی حاصل میشود، مطرح شد. تحقیق حاضر جهت بررسی تاثیر هیومات سدیم بر عملکرد، فراسنجههای خونی شامل گلوکز، پروتئین کل و کلسترول و شکمبهای نیتروژن آمونیاکی و اسیدهای چرب فرار در گوسالههای هلشتاین انجام گرفت. مواد و روش کار: 48 راس گوساله هلشتاین (24 راس نر و 24 راس ماده) تازه متولد شده با میانگین وزن تولد2 ±37 در چهار تیمار در قالب طرح کاملا تصادفی به مدت 75 روز مورد مطالعه قرار گرفتند. گوساله ها از روز 4 تولد مقدار 4 لیتر شیر جایگزین (10 درصد وزن تولد) را دو بار در روز ساعت های 8 و 16 دریافت میکردند. گروههای آزمایشی شامل: (1) شاهد (تغذیه شیر جایگزین بدون افزودنی)، (2) افزودن 5 گرم هیومات سدیم به شیر جایگزین ، (3) افزودن 10 گرم هیومات سدیم به شیر جایگزین و (4) افزودن 15 گرم هیومات سدیم به شیر جایگزین بود. هر حیوان علاوه بر دریافت شیر جایگزین دسترسی آزاد به آب و استارتر داشت. نمونهگیری خون در 30، 60 و 75 روزگی و همچنین نمونهگیری مایع شکمبه در روزهای 35 و 75 روزگی حدود 3 تا 4 ساعت بعد از تغذیه با استفاده از پمپ خلا نمونهگیری از مایع شکمیه انجام شد. مصرف خوراک و وزن گوسالهها به ترتیب به صورت روزانه و هفتگی انجام شد. یافتهها: مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی در کل دوره، قابلیت هضم ظاهری، غلظت اسیدهای چرب فرار، pH مایع شکمبه و فراسنجههای رشد تحت تاثیر تیمارها قرار گرفتند (05/0>P). در دوره قبل از شیرگیری، در بین تیمارها، تفاوت معنیداری در ضریب تبدیل غذایی مشاهده نشد. تاثیر افزودن هیومات سدیم به شیر بر فراسنجههای خونی و شکمبهای متفاوت بود. غلظت کل اسیدهای چرب فرار در پایان دوره در گروهی که روزانه 5 گرم هیومات سدیم را مصرف کردند، نسبت به سایر تیمارها، به طور معنی داری بیشتر بود (05/0>P). مقدار غلظت نیتروژن آمونیاکی در پایان دوره تحت تاثیر تیمارها قرار گرفت (04/0=P) و کمترین مقدار نیتروژن آمونیاکی مربوط به تیمار 2 (5 گرم هیومات سدیم) بود. اسهال در تیمارهای آزمایشی به ترتیب 8.33، 3، 4 و 4.66 درصد بود و نمره سلامتی عمومی مربوط به گوساله هایی که 5 گرم هیومات سدیم را مصرف کردند، نسبت به سایر تیمارها به طور معنیداری بیشتر بود (05/0>P). نتیجهگیری: در این آزمایش، گوسالههایی که 5 گرم هیومات سدیم مصرف کردند، از نظرافزایش وزن، وضعیت سلامت، فراسنجههای خونی و شکمبهای در شرایط بهتری بودند. مصرف 5 گرم هیومات سدیم اثرات خوبی بر روی فراسنجههایخونی و شکمبهای داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
گوساله شیرخوار؛ وضعیت سلامت؛ هیومات سدیم؛ ضریب تبدیل غذایی | ||
مراجع | ||
1. Al-Saiady, M.Y. 2010. Effect of probiotic bacteria on immunoglobulin G concentration and other blood components of newborn calves. Journal of Animal and Veterinary Advances. 9(3): 604-609. 2. Augenlich, L.H., Anthony, G.M. and Church, T.L. 1999. Short-chain fatty acid metabolism, apoptosis, and Apcinitiated tumorigenesis in mouse gastrointestinal mucosa. Journal of Cancer Research. 59: 6005-6009. 3. Byappanahalli, M.N., Nevers, M.B., Korajkic, A., Staley, Z.R. and Harwood, V.J. 2012. Enterococci in the environment. Microbiology and Molecular Biology Reviews. 76(4): 685- 4. Chirase, N., Greene, L. W., McCollum, F.T., Auvermann, B.W. and Cole, N. A. 2000. Effect of Bovipro on performance and serum metabolites concentrations of beef steers. American Society of Animal Science.51 Pp. 5. Dabovich, L.A., Hulbert, L., Rudine, A. and Glone, J.J. 2003. Evaluation of nutriceutical effects on pig immunity: Effects of Promox. In 2003 Southern Section ASAS meeting. Pork Industry Institute, Department of Animal and Food SciencTexas Tech University, Lubbock. TX (Vol. 79409). 6. Degirmencioglu, T. 2014. Using humic acid in diets for dairy goats, Animal Science papers and reports. 4. (In preshian). 7. Eren, M., Gezen, S.S., Deniz, G. and Orhan, F. 2008. Effects of liquid humate supplemented to drinking water on the performance and eggshell quality of hens in different laying periods. Revue de medecineveterinaire. 159(2): 91. 8. Hosseinabadi, M., Dehghan, Bandaky, M. and Zali, A. 2013. The effect of feeding of bacterial probiotic in milk or starter on growth performance, health, blood and rumen parameters of sulking calves. Journal of Animal Science. 4: 9. McLeod, K.R., Harmon, D.L. and Riddell, J.B. 2010. Addition of a bacillus based probiotic to the diet of pre ruminant calves: Influence on growth, health, and blood parameters. The International Journal of Applied Research in Veterinary Medicine. 8:78- 10. McMurphy, C.P., Duff, G.C., Sanders, S.R., Cuneo, S.P. and Chirase, N.K. 2011. Effects of supplementing humates on rumen fermentation in Holstein steers. Journal of Animal Science. 41(2): 134-140. 11. NRC. 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle, 6th rev. ed. Washington, D. National Academy Press. 12. Pisarikova, B., Zraly, Z. and Herzig, I. 2010. The effect of dietary sodium humate supplementation on nutrient digestibility in growing pigs. ActaVeterinaria Brno. 79(3): 349-353. 13. Rath, N.C., Huff, W.E. and Huff, G.R. 2006. Effects of humic acid on broiler chickens. Journal Poultry Science. 85(3): 410-414. 14. Riede, U.N., Zeck-Kapp, G., Freudenberg, N., Keller, H.U. and Seubert, B. 1991. Humate-induced activation of human granulocytes. VirchowsArchiv B. 60(1): 27-34. 15. SAS, 1988. SAS User’s Guide: Statistics. Version 9.1 Edition. SAS Inc., Cary, N.C., USA. 16. Shi, Y., Parker, D.B., Cole, N.A., Auvermann, B.W. and Mehlhorn, J.E. 2001. Surface amendments to minimize ammonia emissions from beef cattle feedlots. Transactions of the ASAE. 44(3): 677-682. 17. Stevenson, F.J. 1982. Humus Chemistry. New York: J. Wiley and Sons. 443-6. 18. Taylan, A.K.S.U. and Bozkurt, A.S. 2009. Effect of dietary essential oils and/or humic acids on broiler performance, microbial population of intestinal content and antibody titres in the summer season. Kafkas Universitesi Veteriner Fakaltesi Dergisi. 15(2): 185- 19. Timmerman, H.M., Mudler, L., Evrets, H. and Vanespan, D.C. 2005. Health and growth of veal calves fed milk replacer with or without Probiotics. Journal of Dairy Science. 75: 894-899. 20. Van Keulen, J. and Young, B. 1977. Evaluation of Acid-Insoluble Ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science. 44(2): 282-287. 21. Varadyova, Z., Kisidayova, S. and Jalc, D. 2007. Effect of humic acid on fermentation and ciliate protozoan population in rumen fluid of sheep in vitro. Journal of Animal Science. 89(11): 1936-1941. 22. Van Soest, P.V., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74(10): 3583-3597. 23. Vucskits, A.V., Hullar, I., Bersenyi, A., Andrasofszky, E., Kulcsar, M. and Szabo, J. 2010. Effect of fulvic and humic acids on performance, immune response and thyroid function in rats. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 94(6): 721-728. 24. Yoon, I.K. and Stern, M.D. 1996 .Effects of Saccharomyces cerevisiae and Aspergillus oryzaecultures on ruminal fermentation in dairy cows. Journal of Dairy Science. 79: 411-417. 25. Zhao, X.H., Zhang, T., Xu, M. and Yao, J.H. 2011. Effects of physically effective fiber on chewing activity, ruminal fermentation, and digestibility in goats. Journal of Animal Science. 89: 501-509. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 479 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 832 |