
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,650,107 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,256,503 |
ارزیابی برخی ترکیبات زیست فعال و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی برگ و میزان اسانس گل ارقام مختلف گیاه داوودی | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 9، دوره 25، شماره 4، بهمن 1397، صفحه 133-143 اصل مقاله (510.92 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2018.14317.2282 | ||
نویسندگان | ||
محبوبه سادات هدایی1؛ مهدی رحیم ملک* 2؛ احمد ارزانی3 | ||
1گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان | ||
2گروه زراعت و اصلاح نباتات ،دانشکده کشاورزی،دانشگاه صنعتی اصفهان | ||
3گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی،دانشگاه صنعتی اصفهان | ||
چکیده | ||
سابقه و اهداف: گل داوودی (Chrysanthemum morifolium) یکی از مهمترین گیاهان زینتی و دارویی در عرصه جهانی محسوب میگردد. گزارشهای موجود به حضور ترکیبات زیستی و آنتی اکسیدانی متفاوت در ارقام مختلف گل داوودی اشاره دارد. همچنین خواص بیولوژیک فراوانی مثل خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهاب، ضد باکتری، و ضد ویروس برای این گیاه شناخته شده است. در این مطالعه 13 رقم گل داوودی از نظر میزان فنول، فلاونوئید کل، فعالیت آنتی اکسیدانی برگ و همچنین درصد اسانس گل مورد مقایسه قرار گرفتند. مواد وروشها: این پژوهش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 1394 اجرا شد. بدین منظور از برگهای خشک ارقام مختلف عصاره متانولی تهیه شد. سنجش فنول و فلاونوئید کل به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و فعالیت آنتی اکسیدانی عصارهها با روش DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن مورد ارزیابی قرار گرفت. استخراج اسانس از پودر گل گیاهان خشک شده به کمک دستگاه کلونجر انجام و درصد اسانس محاسبه شد. یافتهها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ارقام داوودی مورد مطالعه از نظر کلیه صفات فیتوشیمایی مورد مطالعه دارای تفاوت معنیداری بودند. بر اساس نتایج به دست آمده در میان ارقام مختلف میزان کل ترکیبات فنولی بین 20/33-63/17 میلیگرم بر گرم وزن خشک، میزان فلاونوئید کل بین 17/53-62/12 میلیگرم بر گرم و IC50بین 228-54 μg/ml متغیر بودند. بیشترین میزان فنول کل در رقم پویا3 (20/33 میلیگرم بر گرم وزن خشک) وجود داشت، درحالیکه رقم سهند2 (63/17میلیگرم بر گرم وزن خشک) دارای کمترین میزان آن بود. همچنین از نظر مقدار فلاونوئید کل ارقام مرمر و سهند 2 به ترتیب با 17/53 و 62/12 میلیگرم کوئرستین بر گرم دارای بیشترین و کمترین میزان فلاونوئید کل بودند. بر اساس قدرت احیاکنندگی آهن نیز میزان جذب در ارقام مختلف بین 30/1 تا 03/2 متغیر بود. تجزیه خوشهای کلیه ارقام مورد مطالعه را به پنج گروه تقسیمبندی نمود. درصد اسانس در میان ارقام مختلف بین 07/0 تا 53/0 درصد متغیر بود و تنوع بالایی نیز از نظر میزان اسانس در ارقام مورد مطالعه مشاهده شد . نتیجهگیری: به طور کلی نتایج حاصله نشان از فعالیت بالای آنتی اکسیدانی اکثر ارقام مورد بررسی داشت. بنابراین میتوان عصاره برگهای گیاه داوودی را به عنوان یک منبع مناسب آنتی اکسیدان طبیعی معرفی نمود. همچنین در این مطالعه ارقام مرمر، آتش 2 و اریکا از لحاظ صفات فیتوشیمیایی مورد بررسی و رقم درنا 2 از نظر میزان اسانس تولیدی برتر از ژنوتیپهای موجود ظاهر شدند. بنابراین میتوان انتظار داشت تلاقی ارقام مرمر، آتش 2 و اریکا با ارقام گروه پنجم (درنا2 و سهند2) بتواند ارقام موجود در این گروه را به لحاظ میزان ترکیبات زیستی و آنتی اکسیدانی ارتقا بخشد. | ||
کلیدواژهها | ||
داوودی؛ فنول؛ فلاونوئید؛ فعالیت آنتی اکسیدانی؛ اسانس | ||
مراجع | ||
1.Alexieva, I., Mihaylova, D. and Popova, A. 2013. Evaluation of the antioxidant capacity of aqueous extracts of fresh Chrysanthemum balsamita L. leaves growing in Bulgaria. Научни трудове на русенския ніверситет cерия. 10: 88-91.
2.Ardestani, A. and Yazdanparast, R. 2007. Antioxidant and free radical scavenging potential of Achillea santolina extracts. Food Chem. 104: 21-29.
3.Chung, H.S., Chang, L.C., Lee, S.K., Shamon, L.A., van Breemen, R.B., Metha, R.G., Farnsworth, N.R., Pezzuto, J.M. and Kinghorn, A.D.1999. Flavonoid constituents of Chorizanthediffusa with potential cancer chemopreventive activity. J. Agric. Food Chem. 47: 36-41.
4.Da silva, J.A.T. 2003. Chrysanthemum: advances in tissue culture, cryopreservation, postharvest technology, genetics and transgenic biotechnology. Biotechnol. Adv. 21: 715-766.
5.Duh, P.D., Tu, Y.Y. and Yen, G.C. 1999. Antioxidant activity of water extract of HarngJyur Chrysanthemum morifolium Ramat). LebensmWiss. U. Technol. 32: 269-277.
6.Gharibi, S., Tabatabaei, B.E.S., Saeidi, G., Goli, S.A.H. and Talebi, M. 2012. Effect of drought stress on some physiological properties and antioxidant activity of Achillea tenuifolia. J. Herbal Drug. 3: 181-190.
7.Hossain, M., Muhammad, M.D., Charles, G. and Mahammad, I. 2011. In vitro total phenolics, flavonoids contents and antioxidant activity of essential oil, various organic extracts from the leaves of tropical medicinal plant Tetrastigma from Sabah. Asian. Pac. J. Trop. Med. 4: 717-721.
8.Hung, C.Y., Tsai, Y.C. and Li, K.Y. 2012. Phenolic antioxidants isolated from the flowers of Osmanthus fragrans. Molecules. 17: 10724-10737.
9.Hwang, S.H., Paek, J.H. and Lim, S.S. 2016. Simultaneous ultra performance liquid chromatography determination and antioxidant activity of linarin, luteolin, chlorogenic acid and apigenin in different parts of Compositae species. Molecul. 21: 1609.
10.Kulisic, T., Radinoc, A., Katalinic, V. and Milos, M. 2004. Use of different method for testing antioxidative activity of orange essential oil. Food Chem. 85: 633-640.
11.Lin, L.Z. and Harnly, J.M. 2010. Identification of the phenolic components of Chrysanthemum flower (Chrysanthemum morifolium Ramat). Food Chem. 120: 319-326.
12.Lin, G.H., Lin, L., Liang, H.W., Ma, X., Wang, J.Y., Wu, L.P., Jiang, H.D., Bruce, I.C. and Xia, Q. 2010. Antioxidant action of a Chrysanthemum morifolium extract protects rat brain against ischemia and reperfusion injury. J. Med. Food. 13: 306-311.
13.Lograda, T., Ramdani, M., Chalard, P., Figueredo, G., Silini, H. and Kenoufi, M. 2013. Chemical composition, antibacterial activity and chromosome number of Algerian populations of two Chrysanthemum species. J. Appl. Pharm. Sci. 3: 6-11.
14.Marotti, M., Dellacecca, V., Piccaglia R. and Glovanelli, E. 1993. Agronomic and chemical evaluation of three varieaties of Foeniculum vulgare. J. Acta Hort. 331: 63-69.
15.Nisreen, H. 2015. Flavonoid in flower and leaf of Chrysanthemum as antioxidants and therapeutic agents. Int. Hum. Res. J. online at www.ihrj.org. ISSN 2347-7067.
16.Prior, R.L. and Cao, G. 2000. Antioxidant phytochemicals in fruits and vegetables. Diet and health implications. Hort. Sci. 35: 588-92.
17.Roein, Z., Hassanpour, M., Sabouri, A. and Dadras, A.R. 2014. Genetic variation of Chrysanthemum genotypes from Iran assessed by AFLP markers and phenotypic traits. Plant Syst. Evol. 300: 493-503.
18.Rouhani, R., Eynafshar, S. and Ahmadzadeh, R. 2015. Study of anthocyanin and antioxidant compounds derived ethanol extract saffron flag with the help of ultrasound technology. Iran. Food Sci. Technol. Res. J. 11: 161-170.
19.Slinkard, K. and Singleton, V.L. 1977. Total phenol analysis; automation and comparison with manual methods. Am. J. Enol. Viticult. 28: 49-55.
20.Sun, H., Zhang, T., Fan, Q., Qi, X., Zhang, F., Fang, W., Jiang, J., Chen, F. and Chen, S. 2015. Identification of floral Scent in Chrysanthemum cultivars and wild relatives by Gas Chromatography- Mass Spectrometry. Molecul. 20: 5346-5359.
21.Teixira, D.S.J. 2004. Ornamental Chrysanthemum: improvement by biotechnology. Plant Cell Tiss Org. 79: 1-18. 22.Wang, T., Shen, X.G., Guo, Q.S., Zhou, J.S., Mao, P.F. and Shen, Z.G. 2015. Comparison of major bioactive components from leaves of Chrysanthemum morifolium. Zhongguo Zhong YaoZa Zhi. 40: 1670-1675.
23.Wang, Y. and Yong, X. 2006. GC-MS analysis of essential oil of the flower of the Chrysanthemum morifolium by the different processing methods. J. Chinese Materia Medica. 31: 456-459.
24.Wang, Y.J., Yang, X.W. and Guo, Q.S. 2008. Studies on chemical constituents in Huangjuhua (flowers of Chrysanthemum morifolium). Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 33: 526-530.
25.Wang, Y.J., Yang, X.W. and Guo, QS. 2008. Studies on chemical constituents in Huangjuhua (flowers of Chrysanthemum morifolium). Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 33: 526-530.
26.Yang, X., Han, M., Tao, H., Wang, Z., Yang, Z. and Xiao, S. 2007. GC-MS analysis of essential oil from anthodiums of Chrysanthemum morifolium processed by microwave-airflow and steam calefaction. J. Chin. Mater. 32: 227-231.
27.Zeng, Y., Deng, M., Lv, Z. and Peng, Y. 2014. Evaluation of antioxidant activities of extracts from 19 Chinese edible flowers. Springerplus. 3: 315. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 815 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 787 |