
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,625,682 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,218,469 |
اثرات مرگ ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) در تور گوشگیر بر کیفیت و ماندگاری آن در یخچال | ||
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
مقاله 4، دوره 7، شماره 3، آذر 1397، صفحه 29-39 اصل مقاله (313.24 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2019.13603.1393 | ||
نویسندگان | ||
زهره امینی خواهان1؛ سعید گرگین* 2؛ بهاره شعبان پور3؛ محسن یحیایی4 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان | ||
2استادیار گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان | ||
3استاد گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان | ||
4اداره کل شیلات گلستان، گرگان | ||
چکیده | ||
در این مطالعه، اثرات مرگ ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) در تور گوشگیر بر کیفیت و ماندگاری آن در یخچال بررسی شد. این پژوهش با تعیین دو تیمار ماهی زنده صید شده (خفگی در هوا) و تیمار ماهی مرده صید شده (مرگ در آب) توسط تور گوشگیر در 30 قطعه ماهی صورت گرفت. بررسی تغییرات شاخصهای فیزیکی و شیمیایی ماهیان شامل رطوبت کل، ظرفیت نگهداری آب (WHC)، pH، اندیس تیوباربیتوریک اسید (TBA)، مجموع بازهای ازته فرار (TVB-N) و میزان اسیدهای چرب آزاد (FFA)، همچنین آزمون میکروبی جمعیت باکتریایی کل (TVC) و سرمادوست (PTC) در طول یک دوره 12 روزه نگهداری در یخچال (1±4 درجه سانتیگراد) انجام شد. نتایج نشان داد مقادیر WHC، pH، TVB-N، FFA، TBA، و TVC دارای اختلاف معنیدار (05/0p<) بین دو تیمار بوده که در تیمار ماهی مرده صید شده با تفاوت معنیدار بیشتر از ماهی زنده صید شده بود و تنها میزان رطوبت و باکتریهای سرمادوست فاقد تفاوت معنیدار بین دو تیمار بودند. قابلیت پذیرش نسبی ماهی زنده صید شده تا روز دوازدهم حفظ شد، اما در ماهی مرده صید شده به لحاظ فاکتورTVB-N در روز ششم و TVC در روز دوازدهم غیرقابل مصرف ارزیابی شد. وجود تفاوت معنیدار بین دو تیمار در اغلب پارامترهای فوق میتواند مؤید گسترش فعالیت اتولیتیکی، تغییرات سیستمهای پروتئینی و پیشرفت فساد بیشتر در ماهی مرده صید شده باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum)؛ کیفیت؛ مرگ ماهی؛ تور گوشگیر | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
Ben-Gigirey, B., Vieites Baptista de Sousa, J.M., Villa, T.G., and Barros-Velazquez, J. 1998. Changes in biogenic amines and microbiological analysis in albacore (Thunnus alalunga) muscle during frozen storage. Journal of Food Protection. 61: 608-615.
Botta, J.R., Bonnell, G., and Squires, B.E. 1987. Effect of method of catching and time of season on sensory quality of fresh raw Atlantic cod (Gadus morhua).Journal of Food Science. 52: 928–931.
gan, H., Kirk, R.S., and Sawyer, R. 1997. Pearson’s chemical Analysis of Foods. )9th edition(. Churchill Livingtone, Edingburgh, Scotland, UK. Pp: 609-643.
El-Deen, G., and El-Shamery, M.R. 2010. Studies on contamination and quality of fresh fish meats during storage. Academic Journal of Biology Science, 2: 65-74.
Erzini, K., Monteiro, C.C., Ribeiro, J., Santo, M.N., Gaspar, M., Monteiro, P., and Borges, T.C. 1997. An experimental study of gill net and trammel net' ghost fishing' off the Algarve (southern Portugal). Marine Ecology Progress Series, 158: 257-265.
Esaiassen, M., Nilsen, H., Joensen, S., Skjerdal, T., Carlehog, M., Eilertsen, G., Gundersen, B., and Elvevoll, E. 2004. Effects of catching methods on quality changes during storage of cod (Gadus morhua). Food Science and Technology. 37: 643–648.
Esaiassen, M., Akse, L., and Joensen., S. 2013. Development of a Catch-damage-index to assess the quality of cod at landing.Food Control, 29: 231-235.
Frick, L.H., Reina, R.D., and Walker, T.I. 2010. Stress related physiological changes and post-release survival of Port Jackson sharks (Heterodontus portusjacksoni) and gummy sharks (Mustelus antarcticus) following gill-net and longline capture in captivity. Journal of Experimental Marine Biology and Ecology, 385: 29-37.
Gimenez, B., Roncales, P., and Beltran, J. A. 2002. Modified atmosphere packaging offilleted rainbow trout. Journal of the Science of Food and Agriculture. 84: 1154–1159.
Goulas, A.E., and Kontominas, M.G. 2007. Combined effect of light salting, modified atmosphere packaging and oregano essential oil on the shelf-life of sea bream (Sparus aurata): Biochemical and sensory attributes. Food Chemistry. 100: 287-296.
Gram, L., and Dalgaard, P. 2002. Fish spoilage bacteriaproblems and solutions. Current Opinion in Biotechnology. 13: 262-266.
Gram, L., and Huss, H.H. 1996. Microbiological spoilage of fish and fish product.International Journal of Food Microbiology., 33: 121-137.
Hernandez, M.D., Lopez, M.B., Alvarez, A., Ferrandini, E., Garcia Garcia, B., and Garrido, M.D. 2009. Sensory, physical, chemical and microbiological changes in aquacultured meager (Argyrosomus regius) fillets during ice storage. Journal of Food Chemistry. 114: 237-245.
Himonides, A.T., Taylor, K.A., and Knowles, M.J. 1999. The improved whitening of cod and haddock flaps using hydrogen peroxide. Journal of the Science of Food and Agriculture. 79: 845-850. Khorramgah, M., Rezaei, M. 2012. Chemical and sensory changes of kutum (Rutilus frisii kutum) during frozen storage (-18 °C). Journal Food Science and Technology. 37(9): 101-107. (Abstract in English)
Lakshmanan, P.T. 2000. Fish spoilage and quality assessment.In T.S.G. Iyer, M. K. Kandoran, Mary Thomas, and P.T. Mathew (Eds.), Quality assurance in seafood processing. Cochin: Society Fisher Technology, India. Pp: 26-40.
Moradinasab, Gh., Ghorbani, R., Paighmbari, S.R., and Khanipour, A.A. 2012. Assessment of efficiency between fyke net with fixed gill net in Anzali Wetland. Iranian Journal of Fisheries Sciences. 21(1): 161-170. (Abstarct in English)
Olsson, G.B., Ofstad, R., Lodemel, J.B. and Olsen, R.L. 2003. Changes in water-holding capacity of halibutmuscle during cold storage. Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie- Food Science and Technology. 36: 771-778.
O¨zogul, Y., O¨ zogul, F., Kuley, E., Ozkutuk, A.S., Gokbulut, C., and Kose, S. 2006. Biochemical, sensory andmicrobiological attributes of wildturbot (Scophthalmus maximus), from the Black Sea, during chilledstorage. Food Chemistry, 99: 752–758.
Özyurt, G., Özogul, Y., Özyurt, C.E., Polat, A., Özogul, F., Gökbulut, C., Ersoy, B., and Küley, E. 2007. Determination of the quality parameters of pike perch Sanderlucioperca caught by gillnet, longline and harpoon in Turkey. Fish Science, 73: 412–420.
Özyurt, G., Kuley, E., Ozkutuk, S., and Özogul, F. 2009. Sensory, microbiological and chemical assessment of the freshness of red mullet (Mullus barbatus) and gold band goatfish (Upeneusmoluccensis) during storage in ice. Food Chemistry. 114: 505-510.
Pacheco-Aguilar, R., Lugo-Sanchez, M.E., and Robles-Burgueno, M.R. 2000. Postmortem biochemical and functional characteristic of Monterey sardine muscle stored at 0 °C. Journal of Food Science. 65: 40–47.
Parvaneh, V. 2007. Quality Control and the Chemical Analysis of Food, Thehran University Press, Third Published, 325p.
Pereira de Abreu, D.A., Paseiro Losada, P., Maroto, J., and Cruz, J.M. 2010. Evaluation of the effectiveness of a new active packaging film containing natural antioxidants (from barley husks) that retard lipid damage in frozen Atlantic salmon (Salmo salar L.).Food Research International. 43: 1277-1282.
Raufi, P., Ojagh, S.M., Shabanpour, B., and Yahyaei, M. 2014. Effects of delayed icing on the quality characteristics of Rutilus frisii kutum. Journal Food Science and Technology. 12: 21-30. (Abstract in English)
Sallam, K.I. 2007. Antimicrobial and antioxidant effects of sodium acetate, sodium lactat, and sodium citrate in refrigerated sliced salmon. Food Control. 18: 566-575.
Salehi, H. 2003. Economic assessment of fingerling releasing Rutilus frisii kutum in Iran. Journal of Marine Sciences and Technology. 2(1): 35-46. (Abstract in English)
.Shewfelt, R.L. 1981. Fish muscle lipolysis Areview. Journal of Food Biochemistry, 5: 79-100.
Sigholt, T., Erikson, U., Rustad, T.,Johansen, S., Nordtvedt, T.S., and Seland, A. 1997. Handling stress and storagetemperature affect meat quality of farmedraised Atlantic salmon (Salmo salar). Journal of Food Science. 62: 898-905.
Skomal, G.B. 2006. The Physiological Effects of Capture Stress on Post-release Survivorship of Sharks, Tunas, and Marlin. PhD thesis. Graduate School of Artsand Sciences, Boston University, Boston, MA. 299p.
Suanich, V., Jahncke, M.L., and Marshall, D.L. 2000. Changes in selected chemical quality characteristic of cannel catfish frame mince during chill and frozen storage. Journal of Food Science. 65: 24-29.
Wells, R.M.G., McIntyre, R.H., Morgan, A.K., and Davie, P.S. 1986. Physiological stressresponses in big gamefish after capture: observations on plasma chemistry andblood factors. Comparative Biochemistry and Physiology. A Comparative Physiology. 84: 565-572. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 356 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 239 |