
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,646,051 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,246,148 |
پارامترهای فیزیولوژیک گیاه کنجد تحت تاثیر تنش شوری و افزایش غلظت دیاکسید کربن | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 9، دوره 26، شماره 2، شهریور 1398، صفحه 115-126 اصل مقاله (748.37 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2019.14731.2319 | ||
نویسندگان | ||
اصغر رحیمی* 1؛ مهشید اخلاص پور2؛ شهاب مداح حسینی1؛ احمد تاج ابادی پور3 | ||
1دانشیار زراعت، دانشگاه ولی عصر رفسنجان | ||
2گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه ولیعصر رفسنجان | ||
3دانشیار تغذیه خاک، دانشگاه ولی عصر رفسنجان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: شوری تاثیر قابل توجهی بر تولیدات کشاورزی دارد. شوری خاک ناشی از فرآیندهای طبیعی یا آبیاری محصول با آب شور، در بسیاری از مناطق خشک و نیمه خشک جهان مانند ایران رخ می دهد. کنجد با نام علمی Sesamum indicum L.متعلق به خانواده پدالیاسه (Pedaliaceae) و یکی از گیاهان دیرینه زراعی و با ارزش است. سطح زیر کشت کنجد در ایران و جهان بهترتیب در حدود 6500 و 42 هزار هکتار است. از آنجا که کشور ما از نظر اقلیمی در منطقه خشک و نیمه خشک دنیا قرار دارد، از این رو شوری خاک و آب آبیاری یکی از مشکلات عمده در زراعت کشور است. یکی دیگر از فاکتورهای محدود کننده تولید محصول در مناطق گرم و خشک، گرم شدن هواست که پدیدهای جهانی بوده که ناشی از افزایش ممتد گازهای گلخانهای مانند گاز دیاکسیدکربن و حاصل مصرف رو به ازدیاد سوختهای فسیلی، از بین رفتن جنگلها و برخی فعالیتهای منجر به توسعه در زندگی بشر است. با توجه به افزایش روزافزون گازهای گلخانهای و اهمیت کاشت کنجد در شرایط تنشزا، این آزمایش با هدف بررسی تحمل گیاه کنجد در شرایط شور و افزایش دیاکسیدکربن انجام گرفت. مواد و روشها: این آزمایش بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف دی اکسید کربن و همچنین تاثیر تنش شوری بر رشد و عملکرد گیاه کنجد در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ولیعصر رفسنجان، در سال 95 در اتاقک رشد اجرا شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. بستر مورد استفاده جهت کاشت خاک بوده و مقدار 2 کیلوگرم خاک درون هر گلدان ریخته شد. تیمار ها در این آزمایش ساملتنش شوری در سه سطح ( 0، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر) از طریق کاربرد کلرید سدیم و تغلیظ CO2 در دو سطح (380 و ppm 700) بودند. یافتهها: نتایج نشان داد با افزایش دیاکسیدکربن، محتوای پرولین و قندهای محلول تحت تاثیر دیاکسیدکربن قرار گرفتند به طوریکه میزان پرولین در برگ از 28/0 میلیمول بر گرم وزن تازه در دیاکسیدکربن محیط به 08/0 میلیمول بر گرم وزن تر در تیمار غلظت دیاکسید کربن (700 پیپیام) رسید. آنزیم پراکسیداز، پلیفنلاکسیداز و فنیلآلانینآمونیالیاز تحت تاثیر برهمکنش شوری و دی-اکسیدکربن قرار گرفتند. عنصر سدیم ریشه نیز با افزایش دی اکسیدکربن کاهش یافت و با افزایش تنش شوری پتاسیم اندام هوایی کاهش یافت. نتیجهگیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که افزایش دیاکسیدکربن در شرایط تنش شوری، محتوای سدیم ریشه کاهش یافتند. محتوای قندهای محلول و پرولین نیز تحت تاثیر دیاکسیدکربن کاهش یافتند. اگرچه افزایش تنش شوری، افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز و فنیلآلانین آمونیالیاز را نشان داد ولی شوری بالا منجر به کاهش محتوای پتاسیم اندام هوایی گردید. در مجموع اثر مثبت و قابل توجهی از افزایش دیاکسیدکربن بر رشد رویشی و افزایش تحمل گیاه کنجد نسبت به تنش شوری دیده شد. بهطور کلی نتایج بررسی حاضر نشان داد که گیاه کنجد به سطوح مختلف دیاکسید کربن واکنش نشان میدهد و از این پارامترها و روابط بهدستآمده میتوان برای پیشبینی آزمایشاتی در سطوح بالاتر دیاکسیدکربن استفاده نمود | ||
کلیدواژهها | ||
تنش شوری؛ تغلیظ دی اکسید کربن؛ رشد؛ کنجد | ||
مراجع | ||
1.Ali, B., Rani, I., Hayat, S. and Ahmad, A. 2007. Effect of 4-Cl-indole-3-aceticacid on the seed germination of Cicer arietinum exposed to cadmium. Acta. Bot Croat. 66: 1. 57-65.
2.Babaei Kafaki, S., Khademi, A. and Metaji, A. 2010. The role of coppice oak stand in carbon storage and CO2 uptake (Case study: Khalkhal, Iran). Iran. J. For. Pop. Res. 18: 2. 242-252. (In Persian with English Abstract)
3.Bates, L., Waldren, R. and Teare, I. 1973. Rapid determination of free proline for water-stress studies. Plant and Soil. 39: 205-207. 4.Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analyt. Biochem. 72: 248-25.
5.D'Cunha, G.B., Satyanarayan, V.and Nair, P.M. 1996. Purificationof Phenylalanine ammonia lyase from Rhodotorula glutinis. Phytochem. 42: 17-20. 6.Dehghani, A. and Mostajeran, A. 2010. Effect of salinity on vegetative growth, antioxidant and defensive enzymes in ginger (Zingber officinale Roscoe.). J. Herb. Drugs. 1: 1-8. (In Persian with English Abstract)
7.Dini Torkamani, M.R. and Karapetian, J. 2007. An Investigation of physical and chemical characteristics of seed in ten Sesame (Sesamum indicum L.) varieties. Iran. J. Biol. 20: 4. 225-230. (In Persian with English Abstract)
8.Eraslan, F., Inal, A., Gunes, A. and Alpaslan, M. 2007. Impact of exogenous salicylic acid on the growth, antioxidant activity and physiology of carrot plants subjected to combined salinity and boron toxicity. Sci. Hort. 113: 120-128.
9.Goldani, M., Nassiri Mahallati, M. and Shoor, M. 2011. Effect on increase carbon dioxide concentration on growth characteristics sesamum indicum L.and (Amaranthus retroflexus L.) andtheir competition potency. J. Agro Eco.3: 3. 358-370. (In Persian with English Abstract)
10.Haghighi, M., Kafi, M., Sadat Taghavi, T., Kashi, A. and Savaghebi, Gh. 2008. Photosynthesis and enzymatic change under cadmium toxicity in lettuce. J. Hort. 22: 22. 25-37. (In Persian with English Abstract)
11.Indermuhle, A., Monin, E., Stauffer, B. and Stocker, T.F. 2000. Atmospheric CO2 concentration from 60 to 20 kyr BP from the Taylor Dome ice core, Antarctica. Geophysics R Letters.27: 735-738.
12.Irigoyen, J., Einerich, D. and Sánchez‐Díaz, M. 1992. Water stress induced changes in concentrations of proline and total soluble sugars in nodulated alfalfa (Medicago sativa) plants. Physio Planta. 60: 344-351.
13.Jahani, S., Lahoti, M. and Jahani, M. 2014. Investigation Na+-Ca2+ interaction on biomass and enzymes activity of peroxidase and polyphenol oxidase in leaf of barley (Hordeum Vulgare L.).J. Crop Physiol. 5: 20. 15-24. (In Persian with English Abstract)
14.Kamali, M., Shoor, M., Tehranifar, A., Goldani, M. and Selahvarzi, Y. 2014. Effects of salinity stress and increase of carbon dioxide on proline, carbohydrate and other morphophysiological accumullation (Amaranthus tricolor L.). J. STGC. 5: 20. 231-241. (In Persian with English Abstract)
15.Koca, H., Bor, M., Ozdemir, F. and Turkan, I. 2007. The effect of salt stress on lipid peroxidation, antioxidative enzymes and proline content ofsesame cultivars. Environ. Experim. Bot. 60: 344-351.
16.Liu, H.X., Zhang, X., Gao, X.J.,Chen, C. and Huang, D. 2016. Synthesis and mechanism study of a dimerictetranuclear carbonate-bridged copper (II) complex resulting from Co2 fixation by controlling O2 concentration. Inorganic Chem. Commun. 68: 63-67.
17.Mateos, E.N., Redondo, S.G., Alvarez, R., Cambrolle, J., Gandullo, J. and Figueroa, M.E. 2010. Synergic effect of salinity and CO2 enrichment on growth and photosynthetic responses of the invasive cordgrass Spartina densiflora.J. Exp Bot. 61: 6. 1643-1654.
18.Melgar, J.C., Syvertsen, J.P. and Sanchez, F.G. 2008. Can elevated CO2 improve salt tolerance in olive trees?J. Plant Physiol. 165: 631-640.
19.Meratan, A.A., Ghaffari, S.M. and Niknam, V. 2008. Effects of salinity on growth, proteins and antioxidatnt enzymes in three acanthophyllum species of different ploidy levels. J.Sci. 33: 4. 1-8. (In Persian with English Abstract)
20.Merati, M.J., Niknam, V., Hassanpour, H. and Mirmasoumy, M. 2015. Comparative effects of salt stress on growth andantioxidative responses in different organs of pennyroyal (Mentha pulegium L.). J. Plant Res. 28: 25. 1097-1107. (In Persian with English Abstract) 21.Mohammadi, M. and Kazemi, H. 2002. Change in peroxidase and polyphenol oxidase activities in susceptible and resistant wheat heads inoculated with Fusarium graminearum and induced resistance. Plant Sci. 162: 491-498.
22.Mousavibazaz, A., Tehranifar, A., Kafy, M., Gazanchian, A. and Shoor, M. 2015. Effect of salinity on germination and growth seeding in the native masses of the Fiscuit in Iran. IR. J. Hort. Sci.29: 2. 269-276. (In Persian with English Abstract)
23.Muscolo, A., Sidari, M. and Panuccio, M.R. 2003. Tolerance of kikuyu grass to long term salt stress is associated with induction of antioxidant defences. Plant Growth Reg. 41: 57-62.
24.Nicoli, M.C., Elizalde, B.E., Pitotti, A. and Lerici, C.R. 1991. Effects of sugars and maillard reaction products on polyphenol oxidase and peroxidase activity in food. J. Food Biochem.15: 169-184.
25.Niknam, V., Razavi, N., Ebrahimzadeh, H. and Sharifizadeh, B. 2006. Effect of NaCl on biomass, protein and proline contents, and antioxidant enzymes in seedlings and calli of two Trigonella species. Bio Planta. 50: 4. 591-596.
26.Oraby, H. and Ahmad, R. 2012. Physiological and biochemical changes of CBF3 transgenicoat in response to salinity stress. Plant Sci. 186: 331-339.
27.Pan, Y., Wu, L.J. and Yu, Z.L. 2006. Effect of salt and drought stress on antioxidant enzymes activities and SOD isoenzymes of liquorice (Glycyrrhiza uralensis Fisch). Plant Growth Regul. 49: 157-165.
28.Pandolfini, T., Gabbrielli, R. and Comparini, C. 1992. Nickel toxicity and peroxidase activity in seeding of Triticum asetivum L. Plant C and Envir. 15: 719-725.
29.Radhakrishnan, R. and Lee, I.J. 2015. Penicillium-sesame interactions: A remedy for mitigating high salinity stress effects on primary and defense metabolites in plants. Environ Exp. Bot. 116: 47-60.
30.Sabet Teimouri, M., Khazaie, H.R., Nassiri Mahallati, M. and Nezami,A. 2009. Effect of salinity on seedyield and yield components of individual plants, morphological characteristics and leaf chlorophyll content of sesame (sesamum indicum L.). ESAS. 2: 2. 119-130. (In Persian with English Abstract)
31.Safari, H., Madah Hosseini, S., Azari, A. and Heshmati Rafsanjani, M. 2015. Effects of Pretreatment with Salicylic Acid on Growth and Nutrient Uptake of Sesame Seedlings under Salt Stress.Ir. J. Field Crop Res. 15: 4. 735-746.(In Persian with English Abstract)
32.Tahmasbizadeh, H., Madani, H., Farahani, A., Mirzakhani, M. and Farmihani, A. 2010. Effect of temperature degree, different nitrogen levels and plant density on oil yield of spring Safflower. J. Agr. Plant Breed. 6: 2. 21-33. (In Persian with English Abstract) 33.Vaidyanathan, H., Sivakumar1, P., Chakrabarty, R. and Thomas, G.2003. Scavenging of reactive oxygen species in NaCl-stressed rice (Oryza sativa L.) differential response in salt tolerant and sensitive varieties. Plant Sci. 165: 1411-1418.
34.Wang, W., Vinocur, B. and altman, A. 2003. Plant responses to drougth salinity and extreme tempratures: towards genetics for stress tolerance. Planta.218: 1-14.
35.Yousefvand, P., Minaey, M., Mosleharany, A. and Tabandeh, A. 2014. The effect of increasing the concentration of carbon dioxide on the amount of soluble sugars in four tree species. 1st Nation Conf. Sustain. Manag. Soil Environ. R. Pp: 1-4. (In Persian with English Abstract) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 853 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 550 |