
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,643,125 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,237,800 |
ارزیابی اثرات تغییر اقلیم و راهکارهای سازگاری به آن بر عملکرد و کارایی مصرف آب گندم آبی (Triticum aestivum): مطالعه موردی استان خراسان رضوی | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 4، دوره 26، شماره 3، آبان 1398، صفحه 71-87 اصل مقاله (1.04 M) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2019.15046.2347 | ||
نویسندگان | ||
زهرا زینلی مبارکه1؛ رضا دیهیم فرد* 2؛ جعفر کامبوزیا3 | ||
1گروه کشاورزی اکولوژیک، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران | ||
2استادیار پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی، تهران | ||
3استادیار پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: در میان محصولات زراعی در ایران، گندم دارای اهمیت ویژه ای میباشد و به نظر میرسد که نیاز کشور به این محصول در آینده افزایش یابد. از سوی دیگر به منظور بهبود کارایی و تاب آوری سیستمهای کشاورزی، پیشبینی اثرات تغییر اقلیم بر محصولات زراعی به ویژه گندم در مناطق خشک و نیمه خشک ضروری به نظر میرسد. در همین راستا، هدف از انجام این تحقیق شبیهسازی تغییرات عملکرد و کارایی مصرف آب گندم در آینده (2050) تحت اثر تغییرات اقلیمی به ویژه افزایش CO2 اتمسفری در چهار شهرستان خراسان رضوی، به عنوان یک استان گندم خیز، و ارزیابی اثر تغییر تاریخ کاشت در آینده بر بهبود این تغییرات بود. مواد و روش ها: در این تحقیق اقلیم آینده (2050) چهار شهرستان خراسان رضوی ( قوچان، گناباد، تربت حیدریه و سبزوار ) با استفاده از دادههای اقلیمی بلند مدت مربوط به دوره پایه (2010-1980)، توسط روش ارائه شده توسط AgMIP و تحت دو سناریوی اقلیمی (RCP4.5 و RCP8.5) شبیهسازی شد. مدل گردش عمومی مورد استفاده در این تحقیق MPI-ESM-MR بود و به منظور شبیهسازی رشد، عملکرد و میزان مصرف آب گندم در طول دوره رشد از مدل APSIM-Wheat استفاده شد. برای محاسبه اثر افزایش غلظت CO2 بر رشد و نمو گندم در آینده نیز دو سناریوی CC (تغییرات اقلیمی به همراه افزایش غلظت CO2 ) و FC (تغییرات اقلیمی در شرایط ثابت در نظر گرفتن CO2 در سطح فعلی) در نظر گرفته شد. یافته ها: نتایج شبیهسازیها نشان دادند که در آینده در شهرستانهای مورد مطالعه میانگین دما در طول دوره رشد 6/1 درجه سانتیگراد افزایش و میانگین بارندگی 85/5 درصد کاهش می یابد. در سناریوی CC میانگین عملکرد در تمامی شهرستانها، 91/4 درصد در RCP4.5 و 77/4 درصد در RCP8.5 افزایش یافت. ولی در سناریوی FC، عملکرد در تمام شهرستانهای مورد مطالعه به جز گناباد کاهشی بوده و میانگین کاهش عملکرد در هر دو RCP به ترتیب 98/4 و 56/7 درصد بود. علاوه بر آن میانگین کارایی مصرف آب نیز به ترتیب در دو سناریوی RCP و در سناریوی CC 21/12 و 35/15 درصد افزایش و در سناریوی FC 33/0 درصد افزایش و 41/0 درصد کاهش یافت. هم چنین نتایج نشان دادند که تاریخ کاشت دو هفته زودتر از مرسوم در گناباد و سبزوار موجب افزایش عملکرد و کارایی مصرف آب گندم و در تربت حیدریه تاریخ کاشت دو هفته دیرتر از مرسوم موجب جبران کاهش عملکرد در آینده میشود. نتیجه گیری: در صورتیکه تغییرات اقلیمی در آینده با افزایش غلظت CO2 همراه باشد اثرات منفی اقلیمی از جمله افزایش دما و کاهش بارندگی بر رشد گندم در شهرستانهای مورد مطالعه خنثی گردیده و موجب افزایش عملکرد و کارایی مصرف آب گندم میشود. هم چنین تغییر تاریخ کاشت در آینده اثرات مثبت تغییر اقلیم در شهرستانهای مورد مطالعه را افزایش داده و اثرات منفی آن را تعدیل خواهد نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
تاریخ کاشت؛ تغییر اقلیم؛ AgMIP؛ APSIM-Wheat | ||
مراجع | ||
1.Alexe, C. 1995. Cultural practicesfor growing the new real winegrape cultivar Coduna at the Odobesti vineyard. Cercetari - Agro. Res. Moldavia. 27: 201-208.
2.Asbahi, S.S., Ebadi, A., Zamani, Z., Vezvaei, A., Nagavi, M. and Talaei, A. 2004. Effect of three types of education system on yield and quality of five grapevine cultivars. Iran. J. Hort. Sci. Tech. 5: 198-200. (In Persian)
3.Bruce, P.B., Patricia, A.S. and Paul, H.H. 2008. Impact of training system on vine performance and fruit composition of Traminette. J. Enol. Vitic. 59: 39-46.
4.Cavallo, P., Poni, S. and Rotundo, A.2001. Ecophysiology and vine performance of cv. “Aglianico”' under various training systems. Sci. Hort. 87: 21-32.
5.Colova, V., Patricia, B., Parker, L., Walters, T. and Leong, S. 2007. Evaluation of yield, fruit quality and photosynthesis of two training/trellis system and canopy management practices for carlos and noble Muscadine grapes in florida. J. Int. Sci. Vign. Vin. 41: 43-49.
6.Falcão, L.D., Chaves, E.S., Burin, V.M., Falcão, A.P., Gris, E.F., Bonin, V. and Bordignon, M.T. 2008. Ripening of Cabernet Sauvignon berries from grapevines grown with two different training systems and environmental conditions in a new grape growingregion in Brazil. En línea. English ed.35: 271-282.
7.Ferree, D., Steiner, T., Gallander, J., Scurlock, D., Johns, G. and Riesen, R. 2002. Performance of ‘Seyval Blanc’ grape in four training systems over five years. Hort. Sci. 37: 1023-1027.
8.Harrell, C. and Williams, L. 1987. Net CO2 assimilation rate of grapevine leaves in response to various training systems. Plant Physiol. 83: 457-459.
9.Harrell, D. and Williams, L. 1985. Effects of various training system on leaf net CO2 assimilation rate of two seedless grape varieties. Plant Physiol. Sup. 77: 610-612.
10.Howell, G.S. 2006. Influence of Training System Choice and Shoot Density on Yield, Yield Components and Fruit Composition of Cabernet Franc Grapevines. (Final report). Michigan State University. 24p.
11.Jehad Agriculture Ministry. 2016. Agricultural Statistics of Iran. Ministry of Jehad Agriculture Studies Office of Statistics and Information Publications. (In Persian)
12.Kamiloğlu, Ö. 2011. The effects of rootstocks and training systems on the growth and fruit quality of the ‘Round Seedless’ grape. J. Food Agric. Environ. 10: 350-354.
13.Mahmoodzadeh, H., Rasoli, V. and Qurbanian, D. 2008. Effect of Some Training Systems onVegetative Growth, Fruit Yield and Fruit Quality of Vitis vinifera cv.Sefid Bidaneh in Takestan Region. Karaj, J. Seed P. Improv. 2: 373-387. (In Persian) 14.Palliotti, A. 2012. A new closingY-shaped training system for grapevines. Aust. J. Grape Wine R. 18: 57-63.
15.Rasoli, V. 2013. Study of compatibility of different methods of training systems of Bidaneh Sefid cultivar in Takestan region (2th phase ). (Final report No. 44458). Qazvin Agricultural and Natural Resourses Research and Education Center, AREEO, Iran. 23p. (In Persian)
16.Rasoli, V. 2017. The effect of some grapevine training systems on yield and privalency some pests and diseases in Vitis vinifera Var. Sefid Bidaneh.Agri. Natur. Resou. Resear. J. 20: 1-8. (In Persian)
17.Roper, A. and Williams, L. 1998. Effects of training system on fruit set of Sultanina grape cultivar. J. Enol. Vitic. 54: 114-118.
18.Safran, B. and Bernstein, Z. 1973. Recent development in preparing seedless tables grapes for exoprt. Dec. Fruit Gro. 23: 108-110.
19.Singh, I. and Chauhan, K. 1980. Quality improvement in grapes. Ind. J. Hort.24: 2-8.
20.Taylor, B.K. and Leamon, K.C. 1991. Trellis effects on yield and fruit quality of five table grape varieties in the Murray valley. Aust. J. Exp. Agr.31: 85-89.
21.Wolfe, D. and Brown, G. 1995. Influence over a ten-year period of training system on yield and fruitfulness of table grape cultivars. Fruit Var. J.49: 79-81.
22.Zhang, D., Hongying, J., Xingli, C. and Xue, F.X. 1995. Studies on the essential relationship between canopy and microclimate vine growth, grape yield and berry quality. Acta Hort. Sinica.22: 110-116.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 718 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 796 |