
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,644,918 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,242,287 |
بررسی تأثیر گوگرد و سیلیسیوم بر برخی ویژگیهای مورفولوژیک و فیتوشیمیایی گیاه دارویی سیر | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 16، دوره 26، شماره 4، اسفند 1398، صفحه 263-281 اصل مقاله (934.95 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2019.16626.2519 | ||
نویسندگان | ||
وحید اکبرپور* 1؛ کامران قاسمی2؛ مهدی محمدی ازنی3 | ||
1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری - گروه باغبانی | ||
2گروه باغبانی، دانشکده عبوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
3گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
چکیده | ||
چکیده: سابقه و هدف: سیر یکی از گیاهان دارویی مطلوبی است که از هزاران سال پیش مورد استفاده قرار میگرفت. این گیاه علاوه بر وجود اسانس و مواد مؤثره ارزشمند، دارای عناصری مانند گوگرد و سیلیسیوم میباشد. این عناصر علاوه بر ایجاد خواص دارویی مطلوب، سبب مقاومت گیاه در برابر تنشهای زیستی و غیرزیستی میگردند. بنابراین استفاده از این عناصر میتواند اثرات مفیدی در عملکرد و خواص دارویی این گیاه داشته باشد. در پژوهش حاضر، اثر گوگرد و سیلیسیوم بر عملکرد، اجزای عملکرد، پارامترهای فتوسنتزی، عناصر غذایی و برخی از پارامترهای فیتوشیمایی گیاه سیر مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: این آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور گوگرد (در سه سطح صفر (S0)، 15 (S15) و 30 (S30) لیتر در هکتار) و سیلیسیوم (در سه سطح صفر (Si0)، 2 (Si2)و 4 (Si4) لیتر در هکتار) با سه تکرار اجرا شد. تیمارها به صورت کودآبیاری و در سه نوبت به فاصله هر هفت روز اعمال گردید. در انتهای آزمایش، صفاتی از قبیل عملکرد، وزن تک سیر، وزن سیرچه، طول و عرض سیر و سیرچه، تعداد سیرچه، پارامترهای فتوسنتزی (شامل درصد رطوبت نسبی برگ، سرعت تعرق، هدایت روزنهای، رسانایی روزنه نسبت به بخار آب، نرخ جذب دیاکسیدکربن، تابش فعال فتوسنتزی بالای برگ، تابش فعال فتوسنتزی پایین برگ و تابش فعال فتوسنتزی محیط) اندازهگیری شد. همچنین خصوصیات فیتوشیمیایی (شامل میزان فعالیت آنتیاکسیدانی، فنل کل، فلاونوئید کل و اسید کافئیک) مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز دادهها نیز با استفاده از نرمافزار SAS و مقایسه میانگینها از طریق آزمون چند دامنه دانکن در سطح احتمال یک و پنج درصد انجام شد. یافتهها: نتایج نشان داد که استفاده از تیمارهای کودی (گوگرد و سیلیسیوم) نسبت به شاهد (عدم مصرف کود) در همه صفات مورد بررسی، افزایش داشت. در بررسی شاخصهای مربوط به عملکرد و اجزای عملکرد، کاربرد تیمار S15Si0 دارای برتری میباشد و یا تفاوت معنیداری را با تیمارهایی که از غلظت بالاتر گوگرد و سیلیسیوم برخوردار بودند، نشان نداد. بالاترین میزان تابش فعال فتوسنتزی پایین برگ، تابش فعال فتوسنتزی محیط و تابش فعال فتوسنتزی بالای برگ در تیمار S15Si4 بهدست آمد. نرخ جذب دیاکسید کربن در تیمار S15Si0 دارای بیشترین مقدار بود که با تیمار S30Si2 از نظر آماری در یک سطح قرار داشت. بالاترین میزان سرعت تعرق با کاربرد تیمار S30Si2 حاصل شد. همچنین استفاده از تیمار S30Si4 سبب افزایش میزان رسانایی نسبت به بخار آب و نیز رطوبت نسبی گیاه گردید. در مورد عناصر غذایی نیز میتوان بیان کرد که بالاترین میزان نیتروژن از تیمار S30Si2، بیشترین میزان فسفر، پتاسیم و کلسیم با کاربرد تیمار S0Si4 و بیشترین تجمع گوگرد و سیلیسیوم در گیاه با استفاده از تیمار S0Si2 بهدست آمد. همچنین کاربرد تیمار S15Si4 سبب تولید بیشترین مقدار منیزیم گردید که با تیمارهای S0Si4، S15Si0 و S30Si2 در یک سطح آماری قرار داشت. بالاترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به تیمار S15Si2 بود. همچنین بیشترین میزان فنل کل نیز در اثر کاربرد تیمار S0Si2 بهدست آمد. حداکثر فلاونوئید کل نیز در تیمار S30Si2 مشاهده شد. بالاترین مقدار اسید کافئیک در تیمار S0Si0، S15Si0 و S30Si0 به ترتیب با عدد 9/20 ، 2/20 و 2/20 میلیگرم در کیلوگرم وزن خشک بدست آمد که اختلاف معنیداری با تیمار S0Si4 و S30Si2 نداشت. نتیجهگیری: برای تولید بیشترین میزان ماده خشک و نیز تولید بالاترین کیفیت گیاه سیر از نظر مقدار ماده مؤثره در صنایع داروسازی، استفاده از عناصری نظیر گوگرد و سیلیسیوم میتواند بسیار حائز اهمیت باشد، بهطوریکه عدم مصرف این عناصر سبب کاهش خصوصیات کمی و کیفی این گیاه خواهد شد. | ||
کلیدواژهها | ||
واژگان کلیدی: آنتیاکسیدان؛ سیر؛ اسید کافئیک؛ فلاونوئید | ||
مراجع | ||
1.Abbey, L., Joyce, D.C., Aked, J. and Smith, B. 2002. Genotype, sulfur nutrition and soil type effects on growth and dry–matter production of spring onion. J. Hort. Sci. Biotech. 77: 3. 340-345.
2.Amador, R.L., Dieguez, E.T. and Garibay, A.N. 2007. Influence of calcium silicate on growth, physiological parameters and mineral nutrition in two legume species under salt stress. J. Agro. Crop Sci. 193: 413-421.
3.Ansoori, A., Gholami, A., Abbasdokht, H., Gholipour, M., Baradaran, M. and Fallah, A.R. 2014. Evaluation of mycorrhizal symbiosis, Thiobacillus thiooxidans and sulfur application effects on growth characteristics and yield of Corn (Zea mays L.). Soil Man. Su. Pro.4: 1. 109-126. (In Persian)
4.Block, E. 1985. The chemistry of garlic and onions. Sci. Amer. 252: 14-119.
5.Bybordi, A., Saadat, A. and Zargaripour, P. 2018. The effect of zeolite, selenium and silicon on qualitative and quantitative traits of onion grown under salinity conditions. Arc. Agro. Soil Sci.64: 4. 520-530.
6.Cameron, K.D., Teece, M.A., Bevilacqua, E. and Smart, L.B. 2002. Diversity of cuticular wax among Salix species and Populus species hybrids. J. Phytochem. 60: 715-72.
7.Chandel, B.S., Thakur, P.K., Ali, J.and Singh, H. 2012. Soil sulfur statusand response of garlic to sulfur in relation to phosphorus. Ann. Pl. Soil Res.14: 2. 156-158.
8.Chang, C., Yang, M., Wen, H. andChern, J. 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods.J. Food Drug Anal. 10: 178-182.
9.Ebrahimzadeh, M.A., Nabavi, S.F., Nabavi, S.M. and Eslami, B. 2010. Antihemolytic and antioxidant activities of Allium paradoxum. Cen. Euro. J. Biol. 5: 338-345.
10.El-Sayed, K.A., Ross, S.A., El-Sohly, M.A., Khalafalla, M.M., Abdel-Halim, O.B. and Ikegami, F. 2000. Effects of different levels of fertilizers on the amino acid, fatty acid and essential oil composition of Nigella sativa seeds. Saudi Pharm. J. 8: 4. 175-182.
11.Epstein, E. 1994. The anomaly of silicon in plant biology. Proc. Nat. Acad. Sci. 91: 1. 11-17.
12.Farooqui, M.A., Naruka, I.S., Rathore, S.S., Singh, P.P. and Shaktawat, R.P.S. 2009. Effect of nitrogen and sulfur levels on growth and yield of garlic (Allium sativum L.). As J. Food Ag-Ind. 2: 18-23.
13.Fatemi, F., Tabatabaei, S.J. and Fallahi, A. 2009. The effect of silicon on the growth and yield of strawberry grown under saline conditions. J. Hort. Sci.23: 1. 88-95.
14.Gunes, A., Pilbeam, D.J., Inal, A. and Coban, S. 2008. Influence of silicon on sunflower cultivars under drought stress, growth, antioxidant mechanisms, and lipid peroxidation. Com. Soil Sci. Plant Anal. 39: 1885-1903.
15.Hawkesford, M.J. and De-Kok, L.J. 2006. Managing sulfur metabolism in plants. Plant Cell Environ. 29: 382-395.
16.Hossain, M.A., Wani, S.H., Bhattacharjee, S., Burritt, D.J. and Tran, L.P. 2016. Drought Stress Tolerance in Plants, 1: 227-249.
17.Hodson, M.J., White, P.J., Mead, A. and Broadley, M.R. 2005. Phylogenetic variation in the silicon composition of plants. Ann. Bot. 96: 1027-1046.
18.Hrivna, L., Richter, R., Losak, T. and Hlusek, J. 2002. Effect of increasing doses of nitrogen and sulfur on chemical composition of plants, yields and seed quality in winter rape. Plant Soil Environ. 48: 1. 1-6.
19.Hu, C. and Kitts, D.D. 2000. Studieson antioxidant activity of Echinacearoot extract. J. Agri. Food Chem.48: 5. 1466-1472.
20.International soil reference and information center (ISRIC), 1986. procedure for soil Analysis, Washinggen Agriculture university. https://www.isric.org/ sites/default/files/ISRIC_TechPap09.pdf.
21.Ishtiaq, S., Ali, R. and Shah, S.I.H. 2002. Effect of different levels of sulfur on yield and pungency of onion. J. Agri. 18: 2. 183-187.
22.Kachhanae, K.G., Gawand, S.D. and Kohire, O.D. 1997. Up take of nutrients by chickpea. J. Ind. Soc. Soil Sci.45: 590-591.
23.Kaplan, M. and Orman, S. 1998. Effect of elemental sulfur and sulfur containing west in calcareous soil in Turkey. J. Plant Nut. 21: 8. 1655-1665.
24.Kaya, C., Tuna, L. and Higgs, D. 2006. Effect of silicon on plant growth and mineral nutrition of maize grown under water-stress conditions. J. Plant Nut.29: 1469-1480.
25.Khoshgoftarmanesh, A. 2007. Basics of Plant Nutrition. Isfahan Univ. Tech. Press. 432p. (In Persian)
26.Kidd, P.S., Llugany, M., Poschenrieder, C., Gunse, B. and Barcelo, J. 2001. The role of root exudates in aluminium resistance and silicon-induced amelioration of aluminium toxicity in three varieties of maize (Zea mays L.). J. Exp. Bot. 359: 1339-1352.
27.Klein, A., Keyster, M. and Ludidi, N. 2013. Caffeic acid decreases salinity induced root nodule superoxide radical accumulation and limits salinity-induced biomass reduction in soybean. Acta Physiol Plant. 35: 3059-3066.
28.Lancaster, J., Farrant, J., Shaw, J., Bycroft, B. and Brash, D. 2001. Does sulfur supply to the bulb affect storage of onions. 2nd International Symposium on Edible Alliaceae. Acta Hort. 555p.
29.Liang, Y., Nikolic, M., Belanger, R., Gong, H. and Song, A. 2015. Silicon in Agriculture. Springer Press. 235p.
30.Liang, Y.C., Chen, Q., Liu, Q., Zhang, W.H. and Ding, R.X. 2003. Exogenous silicon (Si) increases antioxidant enzyme activity and reduces lipid peroxidation in roots of salt-stressed barley (Hordeum vulgare L.). J. Plant Physiol. 160: 1157-1164.
31.Mardani Zanyani, A., Zarbakhsh, A. and Khodadadi, M. 2010. Effect of sulfur on the yield, quality and storability of two onion (Allium cepa L.) cultivars. Seed and Plant Pro. 26: 2. 153-168. (In Persian)
32.Mohammadi Azni, M., Moradi, H., Ghasemi, K. and Biparva, P. 2019. Study of potassium silicate spraying on phytochemical traits of Purslane (Portulaca oleracea L.) in greenhouse environment. The 5th National Hydroponics Congress and Greenhouse Products. Shiraz. Iran. (In Persian)
33.Moopam. 1999. Manual of Oceangraphic Observation and Pollution Analysis Methods. Third Edition. Regional Organization for the Protection of the Marine Environment (Ropme). 451p.
34.Pei, Z.F., Ming, D.F., Liu, D., Wan, G.L., Geng, X.X., Gong, H.J. and Zhou, W.J. 2009. Silicon improves the tolerance to water-deficit stress induced by polyethylene glycol in wheat (Triticum aestivum L.) seedlings. J. Plant Gro. Reg. 29: 1. 106-115.
35.Randle, W.M., Bussard, M.L. and Warnock, D.F. 1993. Ontogeny and sulfur fertility affect leaf sulfur in short-day onions. J. Am. So. Hort. Sci. 118: 6. 762-765. 36.Rezaei, Sh., Khavazi, K., Nezami, M.T. and Saadat, S. 2013. Effect of sulfur, phosphorus and plant role on microbial biomass and soil phosphatase activity. Iranian J. Soil Res. 27: 2. 217-226.(In Persian)
37.Richmond, K.E. and Sussman, M. 2003. Got silicon? The non-essential beneficial plant nutrient. Cur. Op. Plant boil. 6: 268-272. 38.Rosa, M.C., Muchovej, J.J. and Alvarez, V.H. 1989. Temporal relations of phosphorus fractions in an oxisoil amended with rock phosphate and Thiobacillus thiooxidatons. Soil Sci. Soc. Am. J. 53: 1096-1100.
39.Shen, X., Zhou, Y., Duan, L., Li,Z., Eneji, A.E. and Li, J. 2010.Silicon effects on photosynthesis and antioxidant parameters of soybean seedlings under drought and ultraviolet-B radiation. J. Plant Physiol.167: 1248-1252.
40.Slinkard, K. and Singleton, V.L. 1977. Total phenol analysis:automation and comparison with manual methods. American J. Environ. 28: 49-55.
41.Sommer, M., Kaczorek, D., Kuzyakov, Y. and Breuer, J. 2006. Silicon pools and fluxes in soils and landscapes - A review. J. Plant Nut. Soil Sci.169: 310-329. 42.Tale Ahmad, S. and Haddad, R. 2008. Effect of silicon on drought tolerancein Wheat. Agric. Res. J. 3: 8. 159-170.(In Persian)
43.Tavaloli, H. and Semnani, A. 2002. Methods for the Analysis of Soils, Plants, Waters and Fertilizers. Shahid Chamran Univ. Press. 219p.
44.Tuna, A.L., Kaya, G., Higgs, D., Bernardo, M.D., Aydemir, S. and Girgin, A.R. 2008. Silicon Improves salinity tolerance in wheat plants. Environ. Exp. Bot. 62: 10-16.
45.Wang, Y. and Nil, N. 2000. Changesin chlorophyll, ribulose biphosphate carboxylase-oxygenase, glycine betaine content, photosynthesis and transpiration in Amaranthus tricolor leaves during salt stress. J. Hor. Sci. Bio. 75: 623-627.
46.Wang, Y., Hu, Y., Duan, Y., Feng, R. and Gong, H. 2016. Silicon reduces long-term cadmium toxicities in potted garlic plants. Acta Physio. Plant.38: 211-219.
47.Wan, Y., Zhang, Y., Zhang, L., Zhou, Z., Li, X., Shi, Q., Wang, X. and Bai, J. 2015. Caffeic acid protects cucumber against chilling stress by regulating antioxidant enzyme activity and proline and soluble sugar contents. Acta Physiol. Plant. 37: 1706.
48.Westerman, R.E.L. 1990. Soil Testing and Plant Analysis. SSSA, Mandison Wisconzin, USA.
49.Yousefi, M., Enteshari, Sh. and Saadatmand, M. 2012. Investigation the effect of silica treatment on some morphological, analytical and physiological characteristics of Echium amoenum Fisch & C.A. mey. J. Sci. Tech. Green. Cult. 5: 18. 83-93. (In Persian)
50.Zhu, Z., Wei, G., Li, J., Qian, Q. and Yu, J. 2004. Silicon alleviates salt stress and increases antioxidant enzymes activity in leaves of salt-stressed cucumber (Cucumis sativus L.). Plant Sci. 167: 527-33.
51.Zuccarini, P. 2008. Effects of silicon on photosynthesis water relations and uptake of Phaseolus vulgaris under NaCl stress. Bio. Plant. 52: 1. 157-160. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 752 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,076 |