
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,636,206 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,230,023 |
مقایسه عملکرد و اجزای عملکرد لاینهای مختلف کینوا ( Chenopodium quinoa) در کشت دیم پاییزه شهرستان گرگان | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 2، دوره 13، شماره 1، خرداد 1399، صفحه 17-30 اصل مقاله (2.23 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2020.16327.2217 | ||
نویسنده | ||
معصومه صالحی* | ||
استادیار مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف کینوا ( Chenopodium quinoa) گیاهی است از خانواده آمارانتاسه Amaranthaceae و سه کربنه و بومی آمریکای جنوبی میباشد. این دانه به دلیل ارزش غذایی بالا و تحمل به تنش شوری و خشکی مورد توجه قرار گرفته است. این گیاه در پرو با 500 -300 میلیمتر بارندگی و حداقل دمای C° 4- بصورت دیم کشت میشود (28). کینوا میتواند دمای °C 4- در مرحله 12-8 برگی تحمل نموده و بعد از خسارت سرما قدرت بازیافت دارد (14). این آزمایش با هدف تنوع بخشی به محصولات مناطق دیم استان گلستان با تیپ زمستان خنک (10)، بررسی مقدماتی عملکرد دانه و اجزای عملکرد لاینهای کینوا انجام شد. مواد و روشها به منظور مقایسه میانگین ارقام مختلف کینوا در کشت پاییزه دیم 11 لاین کینوا (NSRCQ 1- NSRCQ 2- NSRCQ 5- NSRCQ 6- NSRCQ 7- NSRCQ 8- NSRCQ 9- NSRCQ 10- NSRCQ 12- NSRCQ 13- NSRCQ 14) (با منشا پرو و بولیوی و حاصل از گزینش در مرکز ملی تحقیقات شوری) با دوره رسیدگی متفاوت در آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در تاریخ 29 آبان ماه در سال زراعی 96-1395 در ایستگاه تحقیقات عراقی محله گرگان کشت گردید. مدیریت علفهای هرز بصورت وجین دستی دوبار در طول فصل انجام گردید و با شته مبارزه شیمیایی شد. در زمان برداشت کل کرت بعد از حذف حاشیهها برداشت شد و عملکرد دانه، وزن هزار دانه و درصد جوانهزنی بذور تولیدی اندازهگیری گردید. تعداد پانیکول جانبی، ارتفاع بوته، وزن پانیکول، زیست توده 10 بوته انتخابی اندازهگیری شد. جهت بررسی خطر سرمازدگی و میزان بارندگی از آمار 65 ساله (2017-1952) ایستگاه گرگان استفاده شد. دادهها با نرم افزار SAS v. 9.1 و تجزیه کلاستر و تجزیه به مولفههای اصلی با نرم افزار Statgraphic انجام شد. یافتهها نتایج نشان داد که عملکرد در کشت پاییزه استان گلستان بین 146 تا 416 گرم در متر مربع بود و وزن هزار دانه ژنوتیپها بین 1/2 تا 7/4 گرم بود. بررسی رابطه همبستگی بین صفات نشان داد که هر چه روز تا گلدهی کوتاهتر باشد وزن هزار دانه بیشتر و ارتفاع بوته کوتاهتر است. لاین NSRCQ1 زودرسترین با کمترین ارتفاع بوته و عملکرد دانه بود. تجزیه به مولفههای اصلی هم نشان داد که دو مولفه بیشترین سهم را در تعیین عملکرد دانه داشتند. درصد جوانهزنی، تعداد پانیکول فرعی، وزن هزار دانه در جهت مثبت و روز تا رسیدگی در جهت منفی و در مولفه دوم زیست توده بیشترین تاثیر را داشت. نتایج تجزیه کلاستر نیز نشان داد که لاینهای NSRCQ11، NSRCQ10،NSRCQ9، NSRCQ7و NSRCQ6 از عملکرد دانه، وزن هزار دانه، قوه نامیه و زیست توده بالاتری برخوردار بودند. در بین لاینهای برتر، لاین NSRCQ6 با میزان عملکرد دانه 5/3 تن در هکتار، وزن هزار دانه 9/3 گرم، قوه نامیه بذر 100 درصد و عدم مشاهده خسارت سرما امید بخش بود. بر اساس آمار هواشناسی 65 سال گذشته ایستگاه گرگان ریسک سرمازدگی کینوا 6/24 درصد میباشد. نتیجه گیری کینوا در کشت پاییزه گرگان با تنش یخ زدگی مواجه شد ولی با رفع تنش قدرت بازیافت داشت. انتخاب ژنوتیپ مناسب در گرگان میتواند بر اساس تحمل به تنش یخ زدگی در دمای کمتر از C° 4- ، روز تا گلدهی، وزن هزار دانه و عملکرد دانه باشد. امکان کشت کینوا در کشت پاییزه دیم این شهرستان با عملکرد 4-5/3 تن در هکتار و با اندازه بذر درشت وجود دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
Chenopodium quinoa؛ گلستان؛ زمستان خنک؛ لاین امید بخش | ||
مراجع | ||
1.Bastidas, E., Roura, R., Rizzolo, D., Massanés, T., and Gomis, R. 2016. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd), from nutritional value to potential health
benefits: an integrative review. J. Nutr. Food Sci. 6: 3. 2-10.
2.Bazile, D., Bertero, H.D., and Nieto, C.2015. State of the art report on quinoa around the world in 2013: FAO.605 p.
3.Bertero, H. 2003. Response of developmental processes to temperature and photoperiod in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Food Rev. Int. 19: 1-2. 87-97.
4.Bertero, H.D. 2001. Effects of photoperiod, temperature and radiation on the rate of leaf appearance in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) under field conditions. Ann. Bot. 87: 4. 495-502.
5.Bhargava, A., Shukla, S., Rajan, S., and Ohri, D. 2007. Genetic diversity for morphological and quality traits in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) germplasm. Genet. Resour. Crop Ev. 54: 1. 167-173..
6.Christiansen, J.L., Jacobsen, S.E., and Jørgensen, S.T. 2010. Photoperiodic effect on flowering and seed development in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Acta Agriculturae Scandinavica, Section B-Soil and Plant Sci. 60: 6. 539-544.
7.Garcia, M., Condori, B., and Castillo, C.D. 2015. Agroecological and Agronomic Cultural Practices of Quinoa in South America Quinoa: Improvement and Sustainable Production:Wiley Online Library. Pp. 25-46
8.Garcia, M., Raes, D., and Jacobsen, S.E. 2003. Evapotranspiration analysis and irrigation requirements of quinoa (Chenopodium quinoa) in the Bolivian highlands. Agric. Water Manag. 60: 2.119-134.
9.García, M., Raes, D., Jacobsen, S.E., and Michel, T. 2007. Agroclimatic constraints for rainfed agriculture in the Bolivian Altiplano. J. Arid Environ. 71: 1. 109-121.
10.Ghaffari, A., Ghasemi, V.R., and De Pauw, E. 2014. Agro-climatically zoning of Iran by UNESCO approach. Iran Dry Agron J. 4: 63-95. (In persian)
11.Goldman, I. 2019. Plant breeding reviews: John Wiley and Sons.432 p.
12.Graf, B.L., Poulev, A., Kuhn, P., Grace, M.H., Lila, M.A., & Raskin, I. 2014. Quinoa seeds leach phytoecdysteroids and other compounds with anti-diabetic properties. Food Chem. 163: 178-185.
13.Hinojosa, L., Matanguihan, J.B., and Murphy, K.M. 2019. Effect of high temperature on pollen morphology, plant growth and seed yield in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). J. Agron. Crop Sci. 205: 1. 33-45.
14.Jacobsen, S.E., Monteros, C., Corcuera, L.J., Bravo, L.A., Christiansen, J.L., and Mujica, A. 2007. Frost resistance mechanisms in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Eur. J. Agron. 26: 4. 471-475.
15.Jacobsen, S.E. 2003. The worldwide potential for quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Food Rev. Int. 19: 1-2. 167-177.
16.Jacobsen, S.E., Monteros, C., Christiansen, J.L., Bravo, L.A., Corcuera, L.J., and Mujica, A. 2005. Plant responses of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) to frost at various phenological stages. Eur. J. Agron. 22: 2. 131-139.
17.James, L.E.A. 2009. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): composition, chemistry, nutritional, and functional properties. Adv. Food and Nut. Res. 58: 1-31.
18.Jarvis, D.E., Ho, Y.S., Lightfoot, D.J., Schmöckel, S.M., Li, B., Borm, T.J. and Saber, N. 2017. The genome of Chenopodium quinoa. Nature, 542: 7641. 307.
19.Lesjak, J., and Calderini, D.F. 2017. Increased night temperature negatively affects grain yield, biomass and grain number in Chilean quinoa. Fron. Plant Sci. 8: 352.
20.Mhada, M., Jellen, E., Jacobsen, S., and Benlhabib, O. 2014. Diversity Analysis of a Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Germplasm during Two Seasons. World Academy of Science, Engineering and Technology, Int. J. Biol. Bio. Agri. Food & Biotec. Eng. 8: 3. 273-276.
21.Murphy, K.S., and Matanguihan, J.2015. Quinoa: Improvement and sustainable production: John Wiley and Sons. 258 p.
22.Nowak, V., Du, J., and Charrondière, U.R. 2015. Assessment of the nutritional composition of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Food Chem. 193: 47-54.
23.Nsimba, R.Y., Kikuzaki, H., and Konishi, Y. 2008. Antioxidant activity of various extracts and fractions of Chenopodium quinoa and Amaranthus spp. seeds. Food Chem. 106: 2. 760-766.
24.Risi, C., and Galwey, N. 1989. Chenopodium grains of the Andes: a crop for temperate latitudes. New crops for food and industry/edited by GE Wickens, N. Haq, P. Day.
25.Salehi, M., Soltani, V., and Dehghani, F. 2019. Effect of sowing date on phenologic stages and yield of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) under saline condition. Env. Stresses Crop Sci. 12: 3. 923-932. (In Persian)
26.Soltani, A., Hammer, G.L., Torabi, B., Robertson, M.J., and Zeinali, E. 2006. Modeling chickpea growth and development: Phenological development. Field Crops Res. 99: 1. 1-13. 27.Tovar, J.C., Quillatupa, C., Callen, S.T., Castillo, S.E., Pearson, P., Shamin, A., . . ., and Gehan, M.A. 2020. Heating quinoa shoots results in yield loss by inhibiting fruit production and delaying maturity. Plant J. 727545:1-16.
28.Trognitz, B.R. 2003. Prospects of breeding quinoa for tolerance to abiotic stress. Food Rev. Int. 19: 1-2.129-137.
29.Vacher, J. J. 1998. Responses of two main Andean crops, quinoa (Chenopodium quinoa Willd) and papa amarga (Solanum juzepczukii Buk.) to drought on the Bolivian Altiplano: Significance of local adaptation. Agric. Ecosyst. Environ. 68: 1. 99-108. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 437 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 364 |