
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,636,618 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,230,125 |
اثر نسبت های مختلف نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر خواص پاد اکسایشی میوه ارقام تمشک سیاه در گلخانه | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 2، دوره 27، شماره 4، اسفند 1399، صفحه 19-35 اصل مقاله (690.11 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2020.16422.2496 | ||
نویسندگان | ||
امیرعلی محمدی1؛ مهدی حدادی نژاد* 2؛ حسین صادقی3؛ کامران قاسمی2 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسیارشد گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
2استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
3دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: تمشکهای سیاه (Rubus fruticosis aggr) با بیش از 700 گونه از جمله میوههای بسیار ارزشمند و دارای خواص بهداشتی بالا و ریز بومی سراسر جهان و ایران هستند. علاوه بر نمونههای وحشی موجود در طبیعت، ارقام خاردار و بدونخار اصلاحشده آن نیز بهطور عمده در استانهای جنوبی دریای خزر کشت و کار میشوند. استفاده از کودهای شیمیایی سریعترین روش جبران کمبود عناصر غذایی موردنیاز گیاهان است. بررسیهای قبلی نشان داده استفاده از NPK تغییرات مثبتی را در طول شاخههای رویشی، تعداد و طول جوانههای جانبی و تعداد گلآذین تمشک سیاه و بهطورکلی اجزای عملکرد همچنین خواص پاداکسایشی به وجود میآورد. هدف از این پژوهش، بررسی اثرات نسبتهای مختلف نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر سه رقم تمشک سیاه خاردار بود. مواد و روش ها: آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی بهصورت گلدانی و با بستر خاکی در گلخانه انجام شد. فاکتور اول رقم دارای سه سطح زودرس (سیلوان)، میانرس (ماریون) و دیررس (توپای) و فاکتور دوم تغذیه در شش نسبت نیتروژن، فسفر و پتاسیم (به ترتیب شامل N0P0K0،N50P0K0، N50P0K25، N50P0K50، N50P25K50 و N50P12.5K25 کیلوگرم در هکتار) بود و با سه تکرار انجام گرفت. صفات مورد بررسی در این پژوهش شامل اندازه گیری صفات کمی میوه شامل وزن، طول و قطر و نسبت آن(اندازه)، صفات کیفی میوه شامل موادجامد محلول کل(TSS) و اسید قابل تیتراسیون، صفات شفتچه شامل وزن و درصد ماده، تعداد و وزن بذر و خواص پاداکسایشی عصاره (برآورد فعالیت پاداکسایندگی به روش DPPH، فنل، فلاونوئید و ویتامین ث) بود. یافته ها: نتایج نشان داد در رقم زودرس بیشترین وزن میوه، TSS و وزن خشک بذر پنج میوه به ترتیب 8/7 گرم،9/12 درصد و 598/0 گرم و در رقم دیررس بیشترین وزن تر و خشک بذر پنج میوه به میزان 528/2 و 607/0 گرم در تیمارN50P0K25 حاصل شد. بیشترین میزان اسیدیته کل در رقم دیررس و تیمار N50P0K0 مشاهده شد. بالاترین وزن شفتچه، بیشترین درصد ماده شفتچه در ارقام زودرس و میانرس و تیمار N50P0K25، و بیشترین میزان آنتوسیانین در همین تیمار و ارقام میانرس و دیررس بدست آمد. درصد مهار اکسیدانی و مقدار فنل نیز نشان داد که در رقم دیررس این صفات بیشتر از سایر ارقام بود. بیشترین میزان ویتامین ث در تیمار N50P25K50 مشاهده گردید و از این سطح به بعد افزایش غلظت کودها اثر منفی بر مقدار این صفت و سایر صفات فیتوشیمیایی نظیر آنتوسیانین داشت. نتیجهگیری: در صفات مرتبط با اندازه میوه و رشد زایشی مطلوب رقم زودرس دارای برتری معنی داری نسبت به دو رقم دیگر بود. اگرچه ارزش غذایی (خواص پاد اکسایشی) رقم دیررس بهتر بود. تیمار N50P0K25 در رقم زودرس از نظر بسیاری از صفات نظیر TSS، وزن شفتچه، ماده شفتچه و شاخص طعم برتری معنی داری را نسبت به سایر تیمارها نشان داد. | ||
کلیدواژهها | ||
میوه؛ شفتچه؛ صفات بیو شیمیایی؛ مورفولوژی؛ شاخص طعم | ||
مراجع | ||
1.Blokhina, O., Virolainen, E., and Fagerstedt, K.V. 2003. Antioxidants, oxidative damage and oxygen deprivation stress: a review. Ann. bot. 91: 2. 179-194.
2.Bor, J.Y., Chen, H.Y. and Yen, G.C. 2006. Evaluation of antioxidant activity and inhibitory effect on nitric oxide production of some common vegetables. J. Agric. Food Chem. 54: 5. 1680-1686.
3.Cantín, C., Torrents, J., Gogorcena, Y. and Moreno, M. 2006. Improvement and selection of new varieties of peach for conditions of the Middle Valley of the Ebro. Acta. Hort. 45: 209-210.
4.Carter, P.M., Clark, J.R., Drake Particka, C. and Yazzetti Crowne, D. 2006. Chilling response of Arkansas blackberry cultivars. J. Amer. Pom. Soc. 60: 187-197.
5.Chang, C.C., Yang, M.H., Wen, H.M. and Chern, J.G. 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. J. Food Drug Anal. 10: 3. 178-182.
6.Counversa, G., Santamaria, P., Carofiglia, O., Gonnella M. and Parent, A. 2003. Response of cherry tomato to the electerial conductivity of the nutrient solution. Acta Hort. 609: 159-163.
7.Duchene, E., Schneider, C. and Gaudillere, J.P. 2001. Effect of nutrition timing on fruit set of grapevine cv. Grenache. J. Vit. Geil. 40: 1. 45-46.
8.Ebrahimzadeh, M.A., Nabavi, S.F., Nabavi, S.M. and Eslami, B. 2010. Antihemolytic and antioxidant activities of Allium paradoxum. Cent. Eur. J. Biol. 5: 338-345.
9.Effati, A.R., Sadeghi, H. and Hadadinejad, M. 2017. Effect of Spacing and Primocane Number on Vegetative Index of Blackberry in Trellis System. In procceding of 10th Nat. Hort. Sci. Cong. Tarbiat Modares University, Tehran, September 4-7. (In Persian)
10.Fan-Chiang, H.J. and Wrolstad, R.E. 2005. Anthocyanin pigment composition of blackberries. J. Food Sci. 70: 3. 198-202.
11.Fathi, H., Jahani Jelodar, Y. and Bozari, N. 2015. Study of compatibility, vegetative and reproductive traits of some peach cultivars under Meshkinshahr climatic conditions. J. Crop Prod. Proc.4: 13. 103-118. (In Persian) 12.Finn, C.E. and Clark, J.R. 2012. Blackberry, In: Marisa Luisa Badenes & David H. Byrne (eds.), Fruit Breeding, Springer New York Dordrecht Heidelberg London, 892p.
13.Ghasemi, K., Hadadinejad, M.and Mohammadi, A.A. 2016. The comparison of antioxidant activity among three blackberry types in Mazandran. In proceeding of 1st National Symposium on Small Fruits, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Sep. 16-17. (In Persian)
14.Ghoneim, I., Shehata, S. and Mohamed, R. 2003. Effect of nitrogen, organic manure and biofertilizer application on strawberry plants II. Yield and fruit quality. J. Agric. Environ. Sci. Alex. Univ. Egypt. 2: 2. 63-87.
15.Ghorbani, A., Bakhshi, D., Haj Najari, H., Ghasemnejad, M. and Tghi Dost, P. 2011. Phenolic compounds and antioxidant activity of some Iranian and imported cultivars of apple in Karaj region. J. Hort. Sci. 24: 1. 83-90.(In Persian)
16.Gould, K., Davies, K. and Winefield, C. 2009. Anthocyanins Biosynthesis Functions and Applications. Springer. 345p.
17.Hassan, A. 2015. Effect of nitrogen fertilizer levels in the form of organic, inorganic and bio fertilizer applications on growth, yield and quality of strawberry. Veg. Dept. Fac. Agric. Cairo Univ. Egypt. 5: 2. 604-617.
18.Ho, L.C. 1988. Metabolism and compartmentation of imported sugars in sink organs in relation to sink strength. Annu. Rev. Plant Biol. 39: 1. 355-378.
19.Havko, N.E., Major, I.T., Jewell, J.B., Attaran, E., Browse, J. and Howe, G.A. 2016. Control of carbon assimilation and partitioning by jasmonate: an accounting of growth–defense trade offs plants. Plants (Basel). 15: 5(1).
20.Iranian Agriculture's statistics, horticultural products. 2016. (In Persian)
21.Kashi, A. and Hekmati, J. 2002. Growing strawberries. Siah Tiri Press. 121p. (In Persian)
22.Kataoka, I., Kubo, Y., Sugiura, A.and Tomana, T. 1983. Changes inL-phenylalanine ammonia-lyase activity and anthocyanin synthesis during berry ripening of three grape cultivars. J. Soc. Hort. Sci. 52: 3. 273-279.
23.Kiannejad Tajanaki, Z. and Bakhshi, D. 2017. The effect of three types nutrition on the yield and quality of Blackberry thornless fruit in the Babol region. MSc Thesis Pomology, Fac. Agri. Sci. Uni. Guilan. (In Persian)
24.Krawiec, P. 2016. Efficiency of some raspberry fertilization programs. Acta Hort. 1133: 305-310.
25.Kumar, S.A. and Denchev, Z.2009. Development and characterization of phosphorus-containing siliconized epoxy resin coatings. Prog. Orga. Coat. 66: 1. 1-7.
26.Maghdouri, M., Arzani, K. and Bakhshi, D. 2014. Phenolic compounds and antioxidant acttivity of some Asian pear (Pyrus serotina Rehd.) cultivars under tehran climatic conditions, Seed Plant Prod. 30: 3. 315-326. (In Persian)
27.Mashayekhi, P. and Tatari, M. 2016. Effect of different concentrations of nitrogen, phosphorus and potassium on some quantitative and qualitative characteristics of strawberry in hydroponic culture. J. Soil Sci.30: 4. 391-402.
28.Milošević, T., Glišić, I., Glišić, I. and Milošević, N. 2018. Cane properties, yield, berry quality attributes and leaf nutrient composition of blackberry as affected by different fertilization regimes. Sci. Hort. 227: 48-56.
29.Mohammadpour Vashvaei, R., Ghanbari, A. and Fakheri, B.A. 2016. Effect of combined feeding system on N, P and K concentration, biochemical characteristics and calyxes yield of roselle (Hibiscus sabdariffa L.). Iran.J. Fie. Crop Sci. 46: 3. 497-517.(In Persian)
30.Moravati, A., Amiri, M.A. and Sarseifi, M. 2016. Influence of manure and Nitrogen fertilizer on vegetative growth and yield of Kurdistan strawberry cultivar. M.Sc. Thesis Pomology, Fac. Agric. Univ. Zanjan. (In Persian)
31.Mozafar, A. 1994. Enrichment ofsome B-vitamins in plants with application of organic fertilizers. Plant Soil. 167: 2. 305-311.
32.Perkins-Veazie, P. and Kalt, W. 2002. Postharvest storage of blackberry fruit does not increase antioxidant levels. Acta Hort. 585: 521-524.
33.Rana, G.S. and Singh, K. 1992. Storage life of sweet orange fruits as influenced by Fungicides, oil emulsion and packages practices. Crop. Res. 5: 150-155.
34.Reyes‐Carmona, J., Yousef, G.G., Martínez‐Peniche, R.A. and Lila, M.A. 2005. Antioxidant capacity of fruit extracts of blackberry (Rubus sp.) produced in different climatic regions.J. Food Sci. 70: 7. 497-503.
35.Shekari, F., Masiha, S. and Esmaeilpoor, B. 2007. Vegetables physiology. Zanjan Uni. Press. 394p. (In Persian)
36.Skinner, P.W. and Matthews, M.A. 1989. Reproductive development in grape (Vitis vinifera L.) under phosphorus-limited conditions. Sci. Hort. 38: 1-2. 49-60.
37.Sonsteby, A., Opstad, N., Myrheim, U. and Heide, M. 2009. Interaction of short day and timing of nitrogen fertilization on growth and flowering of Korona strawberry (Fragaria × ananassa Duch.). Sci. Hort. 123: 4. 204-209.
38.Strik, B., Mann, J. and Finn, C. 1996. Percent drupelet set varies among blackberry genotypes. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 121: 3. 371-373.
39.Tabatabaei, S.J., Yusefi, M. andHajiloo, J. 2008. Effects of shading and NO3:NH4 ratio on the yield, quality and N metabolism in strawberry. Sci. Hort. 116: 264-272.
40.Torre, L.C. and Barritt, B.H. 1977. Quantitative evaluation of Rubus fruit anthocyanin pigments. J. Food Sci.42: 488-90.
41.Tucker, D.E., Allen, D.J. and Ort, D.R. 2004. Control of nitrate reductase by circadian and diurnal rhythms in tomato. Plan. Ber. 219: 2. 277-285.
42.Waterhouse, A.L. and Laurie, V.F. 2006. Oxidation of wine phenolics a critical evaluationand hypotheses on antioxidant capacity and bioactive compounds in raspberry fruit. Amer. J. Enol. Vitic.57: 3. 306-313.
43.Woznicki, T.L., Heide, O.M., Remberg, S.F. and Sønsteby, A. 2016. Effects of controlled nutrient feeding and different temperatures during floral initiation on yield, berry size and drupelet numbers in red raspberry (Rubus idaeus L.). Sci. Hort. 212: 148-154.
44.Wrolstad, R.E. 1976. Color and pigment analysis in fruit products. Oregon Agriculture Experiment Station Corvallis, Oregon. Bulletin, 624.
45.Wu, R., Feri, B., Kennedy, A.J. and Zhao, Y. 2010. Effect of refrigerated storage and processing technologies on the bioactive compounds and antioxidant capacities of ‘Marion’and ‘Evergreen’ blackberries. J. Food Sci. Technol. 43: 8. 1253-1264. 46.Yavari, S., Eshghi, S., Tafazoli, E. and Yavari, S. 2008. Effects of various organic substrates and nutrient solution on productivity and fruit qualityof strawberry “Selva” (Fragaria × ananassa Duch.). J. Fruit Ornam. Plant Res. 16: 167-178.
47.Leyser, O. and Day, S. 2015. Signal Transduction, In: B.W.G. Buchanan, & L.J. Russell Biochemistry & Molecular Biology, John Wiley & Sons, Ltd. 867p. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 654 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 446 |