
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,606,621 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,199,358 |
ارزیابی فعالیت های زیستشناختی اسانس و عصاره های صمغ گیاه وشا (Dorma ammoniacum D. ) | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 13، دوره 27، شماره 4، اسفند 1399، صفحه 211-225 اصل مقاله (1.23 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2020.17332.2594 | ||
نویسندگان | ||
محسن مظاهری تهرانی* 1؛ رحمان حسین زاده2؛ مریم مهاجرانی3؛ محمود تاجبخش2؛ صمد نژاد ابراهیمی4 | ||
1دانشآموخته دکتری شیمی آلی، دانشکده شیمی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران | ||
2استاد گروه شیمی آلی، دانشکده شیمی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران | ||
3دانشیار گروه زیستشناسی سلولی و مولکولی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران | ||
4استادیار گروه فیتوشیمی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، اوین، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف: وشا یک گیاه مونوکارپیک (تک زاد) است که بومی مرکز ایران است. حضور سسکویی ترپن ها در صمغ گیاه، نقش دفاعی مهمی در برابر قارچ ها و باکتری های بیماری زا ایجاد می کند. هدف از مطالعه حاضر ، ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی اسانس و عصاره های اتیل استات ، کلروفرم ، هگزان و متانولی و اسانس صمغ وشا و همچنین تعیین ترکیبات موجود در اسانس است. با توجه به این که شرایط اقلیمی بر بیوسنتز متابولیتهای ثانویه تأثیرگذار است، در این تحقیق عصاره صمغ گیاه وشای موجود در منطقهی شاهرود از دیدگاه فیتوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: اسانس صمغ گیاه وشای جمع آوری شده از اطراف روستای طرود شاهرود با استفاده از GC و GC / MS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و عصاره گیری با استفاده از دستگاه سوکسله با استفاده از حلال های با قطبیت مختلف از جمله هگزان ، کلروفرم ، اتیل استات و متانول انجام گرفت. ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس به همراه عصاره های اتیل استات ، کلروفرم ، هگزان و متانولی صمغ دورما آمونیکوم با استفاده از روش DPPH و غربالگری ضد باکتریایی با استفاده از روش انتشار دیسک دیفیوژن و میکروبراث دایلوشن انجام شد. حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) و حداقل غلظت میکروب کشی (MBC) در برابر تعدادی از باکتریها اندازه گیری شد. یافته ها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که عصاره اتیل استات با IC50 = 69.0 میکروگرم بر میلی لیتر دارای بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی و اسانس صمغ با IC50 = 166.0 میکروگرم بر میلی لیتر دارای فعالیت آنتی اکسیدانی متوسطی می باشد. عصاره های متانولی (25/31 میکروگرم بر میلی لیتر) و کلروفرمی (50/62 میکروگرم بر میلی لیتر) فعالیت ضد باکتری خوبی از خود نشان دادند. آنالیز اسانس اولئوگام رزین گیاه به وسیلهی دستگاه GC-MS منجر به شناسایی 51 ترکیب شد. عمده ترین این ترکیبات شامل، متیل اولئات (%2/20)، متیل پالمیتولئات ( %9/15)، فنچیل استات ( %25/7)، متیل لینولئات ( %87/6)، متیل استئارات یا متیل اکتادکانوئات (%64/6)، اولیک اسید ( %97/4)، پنتادکان ( %14/3)، آلفا- گیورجیونن ( %66/2) و بتا- بیسابولن ( %6/2) میباشند. نتیجه گیری: آمونیکوم به عنوان یکی از مهمترین گونههای جنس دورما است. وجود ترکیبات تایید شده، فنولی و پلی فنولی موجود در عصاره یا اسانس و همچنین حضور ترکیبات سسکویی ترپن کومارین ها / فنل ها در عصاره اولئوگام رزین که باعث فعالیت زیستشناختی نظیر آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی و حتی ضد آلزایمر عصاره های صمغ گیاه دورما آمونیکوم گردیده و گیاه را به عنوان کاندیدای مناسبی برای کاربرد دارویی مطرح می کند. این نتایج نشان می دهد که برخی عوامل بیرونی مانند آب و هوا ، خصوصیات خاک ، تنش حشرات و میکروارگانیسم ها ، زمان برداشت محصول ، روش تهیه گیاه و روش استخراج اسانس دورما آمونیکوم ، می توانند در ترکیب شیمیایی اسانس ها و عصاره ها نقش داشته باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
فعالیت های آنتی اکسیدانی؛ فعالیت های ضد باکتری؛ اسانس؛ دورما آمونیکوم | ||
مراجع | ||
1.Adhami, H.R., Lutz, J., Kählig, H.,Zehl, M. and Krenn, L. 2013.Compounds from gum ammoniacum with acetylcholinesterase inhibitory activity. Sci. Pharm. 81: 3. 793-806.
2.Celiktas, O.Y., Kocabas, E.H., Bedir, E., Sukan, F.V., Ozek, T. and Baser, K. 2007. Antimicrobial activities of methanol extracts and essential oils of Rosmarinus officinalis, depending on location and seasonal variations. Food Chem. 100: 2. 553-559.
3.Delnavazi, M.R., Tavakoli, S., Rustaie, A., Batooli, H. and Yassa, N. 2014. Antioxidant and antibacterial activities of the essential oils and extracts of Dorema ammoniacum roots and aerial parts.Res. J. Pharmacogn. 1: 4. 11-18.
4.Ghasemi, F., Tamadon, H., Hosseinmardi, N. and Janahmadi, M. 2018. Effectsof Dorema ammoniacum Gum on Neuronal Epileptiform Activity-Induced by Pentylenetetrazole. Iran. J. Pharm. Res. 17: 2. 735.
5.Haghiroalsadat, F., Vahidi, A., Sabour, M., Azimzadeh, M., Kalantar, M. and Sharafadini, M. 2011. The indigenous Cuminum cyminum L. of yazd province: chemical assessment and evaluationof its antioxidant effects. SSU− J. 19: 4. 472-481. 6.Hamburger, M. and Hostettmann, K. 1991. Bioactivity in plants: the link between phytochemistry and medicine. Phytochemistry. 30: 12. 3864-3874.
7.Inouye, S., Takizawa, T. and Yamaguchi, H. 2001. Antibacterial activity of essential oils and their major constituents against respiratory tract pathogensby gaseous contact. J. Antimicrob. Chemother. 47: 5. 565-573.
8.Iranshahi, M., Shaki, F., Mashlab, A., Porzel, A. and Wessjohann, L.A. 2007. Kopetdaghins a− E, sesquiterpene derivatives from the aerial parts and the roots of Dorema kopetdaghense. J. Nat. Prod. 70: 8. 1240-1243.
9.Irvani, N., Solouki, M., Omidi, M., Zare, A.R. and Shahnazi, S. 2010. Callus induction and plant regeneration in Dorem ammoniacum D., an endangered medicinal plant. Plant Cell, Tissue Organ Cult. 100: 3. 293-299.
10.Jaimand, K. and Rezaee, M.B.2006. Essentional oils, Distillations apparatuses, test methods of essential oils and retention indices in essentialoil analysis. Iranian Medicinal Plants society. Tehran. (In Persian)
11.Katalinic, V., Milos, M., Kulisic, T. and Jukic, M. 2006. Screening of 70 medicinal plant extracts for antioxidant capacity and total phenols. Food Chem. 94: 4. 550-557.
12.Khanahmadi, M., Miraghaee, S. and Karimi, I. 2012. Evaluation of the Antioxidant and antimicrobial Properties of Dorema aucheri plant. Iran. Red Crescent Med. J. 14: 10. 684-685.
13.Khanavi, M., Hadjiakhoondi, A., Shafiee, A., Masoudi, S. and Rustaiyan, A. 2003. Chemical composition of the essential oil of Stachys byzanthin C. Koch. from Iran. J. Essent. Oil Res.15: 2. 77-78.
14.Mahon, C.R. and Manuselis, G.eds. 2000. Textbook of diagnostic microbiology (Vol. 355). WB Saunders company. Philadelphia. USA.
15.Manjamalai, A. and Grace, V.M. 2012. Antioxidant activity of essential oils from Wedelia chinensis (Osbeck) in vitro and in vivo lung cancer bearing C57BL/6 mice. Asian Pac. J. Cancer Prev. 13: 7. 3065-3071.
16.Masoudi, S., Esmaeili, A., Ali khalilzadeh, M., Rustaiyan, A., Moazami, N., Akhgar, M.R. and Varavipoor, M. 2006. Volatile constituents of Dorema aucheri Boiss, Seseli libanotis (L.) WD Koch var. armeniacum Bordz. and Conium maculatum L. three Umbelliferae herbs growing wild in Iran. Flavour Fragrance J. 21: 5. 801-804.
17.Mobeen, A., Siddiqui, M.A., Quamri, M.A., Itrat, M. and Imran, M. 2018. Therapeutic potential of Ushaq (Dorema ammoniacum D. Don): a unique drug of unani medicine. Int. J. Unani. Integr. Med. 2: 11-16.
18.Motevalian, M., Mehrzadi, S., Ahadi, S. and Shojaii, A. 2017. Anticonvulsant activity of Dorema ammoniacum gum: evidence for the involvement of benzodiazepines and opioid receptors. Res. Pharm. Sci. 12: 1. 53.
19.Mozaffarian, V. 2007. Flora of iran (Umbelliferae family). Research institute of forests and rangelands. Tehran. (In Persian)
20.Nabavi, S.M., Nabavi, S.F. and Ebrahimzadeh, M.A. 2012. Free radical scavenging and antioxidant activities of Dorema aitchisonii. J. Food Drug Anal. 20: 1.
21.Pandpazir, M., Kiani, A., Fakhri, S. and Mousavi, Z. 2018. Anti-Inflammatory effect and skin toxicity of aqueous extract of Dorema ammoniacum gumin experimental animals. Res. J. Pharmacogn. 5: 4. 1-8.
22.Plazas, E.A., Avila, M.C., Delgado, W.A., Patino, O.J. and Cuca, L.E. 2018. In vitro antioxidant and anticholinesterase activities of Colombian plants as potential neuroprotective agents. Res. J. Med. Plants. 12: 9-18.
23.Rajani, M., Saxena, N., Ravishankara, M.N., Desai, N. and Padh, H.2002. Evaluation of the antimicrobial activity of ammoniacum gum from Dorema ammoniacum. Pharm. Biol.40: 7. 534-541.
24.Ravishankara, M.N., Shrivastava, N., Padh, H. and Rajani, M. 2002. Evaluation of antioxidant properties of root bark of Hemidesmus indicus R. Br. (Anantmul). Phytomed. 9: 2. 153-160.
25.Sabahi, M., Mansouri, S.H., Ramezanian, M. and Gholam-Hoseinian, A. 1987. Screening of plants from the southeast of Iran for antimicrobial activity. Int. J. Crude Drug Res.25: 2. 72-76.
26.Sajjadi, S.E., Ghassemi, N. and Mohamadzamani, P. 2007. Chemical constituents of the essential oil of Dorema ammoniacum D. Don. leaf,an Iranian resinous plant. Revue des régions Arides. Pp: 194-196.
27.Shen, T., Li, G.H., Wang, X.N. and Lou, H.X. 2012. The genus Commiphora: a review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. J. Ethnopharmaco. 142: 2. 319-330.
28.Udayashankar, A.C., Nandhini, M., Rajini, S.B. and Prakash, H.S. 2019. Pharmacological significance of medicinal herb eclipta albal-a review. Int. J. Pharm. Sci. Res. 10: 3592-3606.
29.Yousefzadi, M., Heidari, M., Akbarpour, M., Mirjalili, M.H., Zeinali, A. and Parsa, M. 2011. In vitro cytotoxic activity of the essential oil of Dorema ammoniacum D. Don. Mid. East J. Sci. Res. 7: 4. 511-4.
30.Yousefzadi, M., Mirjalili, M.H., Alnajar, N.A.B.A., Zeinali, A. and Parsa, M. 2011. Composition and in vitro antimicrobial activity of the essential oil of Dorema ammoniacum D. Don.fruit from Iran. J. Serb. Chem. Soc.76: 6. 857-863.
31.Zandpour, F., Vahabi, M.R., Allafchian, A.R. and Farhang, H.R. 2016. Phytochemical investigation of the essential oils from the leaf and stem of (Apiaceae) in central zagros, Iran. J. Herb. Drugs. 7: 2. 109-116. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,093 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 691 |