
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,649,992 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,255,951 |
بهبود خواص صوتی چوب گردو(Juglans regia) با استفاده از ارتعاشات مکانیکی مصنوعی و تسریع شده | ||
پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل | ||
مقاله 3، دوره 27، شماره 4، اسفند 1399، صفحه 35-51 اصل مقاله (1.06 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jwfst.2021.18637.1902 | ||
نویسندگان | ||
آرش خدادادی1؛ کامبیز پورطهماسی* 2 | ||
1دانشجوی دکتری ، گروه مهندسی علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران، | ||
2استاد، گروه مهندسی علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: استفاده از چوب در ساخت سازهای موسیقی قدمتی دیرینه در سرتاسر جهان دارد. سازندگان ساز همواره در تلاش هستند تا با تیمارهای خاص کیفیت چوبها را برای تولید ساز با کیفیت، ارتقاء بخشند. در این بین چوب گردو از دیرباز برای ساخت ساز سنتور که از سازهای ملی ایران است به کار رفته است. صدای این ساز به شدت به کیفیت چوب و نحوه ساخت ساز بستگی دارد. اما در کنار انتخاب چوب مناسب و شیوه ساخت آلات موسیقی، همه نوازندگان اعتقاد دارند که در صورت نگهداری مناسب و نواختن ساز، به مرور زمان، صدای آن بهتر یا اصطلاحاً جا افتاده میشود. از آنجائیکه در طی نواختن ساز، چوب تحت ارتعاش قرار میگیرد، در این تحقیق این فرضیه مورد آزمون قرار گرفت که اگر چوب پیش از استفاده در ساخت ساز و به منظور شبیه سازی نواختن ساز و بهبود ویژگیهای آکوستیکی چوب، تحت ارتعاشات مصنوعی تسریع شده قرار بگیرند، چه تغییری در خواص صوتی آن پدید میآید. مواد و روشها: از اینرو در این تحقیق، 10 نمونه چوب گردو (Juglans regia) با ابعاد 8×40×200 میلیمتر (5 عدد با برش شعاعی و 5 عدد با برش مماسی) تهیه شدند. خواص صوتی آنها با استفاده از روش غیر مخرب بینگ اندازهگیری شد تا از یکسانی نمونهها مطمئن شویم. آنگاه به مدت یک ماه تحت ارتعاشات ضعیف و بعد دو ماه تحت ارتعاشات قویتر قرار گرفتند. برای این کار دو دستگاه ویبراتور طراحی و ساخته شد که با استفاده از خاصیت مغناطیسی لرزش ضعیف و با استفاده از جرم خارج از مرکز لرزش قوی تولید میکردند. خواص آکوستیکی و مکانیکی چوبها مانند مدول یانگ، سرعت صوت، میرایی، ضریب تشعشع صوت و امپدانس، قبل و بعد از ارتعاشات اندازهگیری شد. در پایان برای بررسی ماندگاری تغییرات، نمونهها به مدت یک ماه در حالت بدون ارتعاش در اتاق کلیما نگهداری شده و خواص صوتی آنها دوباره اندازهگیری شد. یافتهها: نتایج نشان داد که ارتعاشات ایجاد شده بر روی نمونهها اثر مثبتی بر خواص صوتی چوب داشته است. قرارگیری نمونهها در معرض ارتعاش ضعیف اثر چندانی بر میانگین تغییرات نداشته اما اعمال ارتعاش قوی طی یک ماه اول باعث افزایش خواص صوتی شده است. اما در ماه دوم اعمال ارتعاشات قوی تغییر چندانی ایجاد نکرد. اگرچه بر اساس تحلیل آماری این تغییرات حتی در ماه اول معنادار نبود اما ارتعاشات اعمال شده باعث بهبود 3 درصدی ویژگیهای صوتی نمونههای مورد آزمایش شد. با گذشت یک ماه از اتمام ارتعاشات تغییر حاصل شده در میرایی به حالت اولیه برگشت اما باقی خواص آکوستیکی مانند مدول یانگ، سرعت صوت و غیره بهبود حاصله را تا حدود زیادی حفظ کردند. نتیجهگیری: نتایج به دست آمده از نظر آماری معنادار نبوده است و مقدار افزایش در حد 3 درصد بسیار کم بوده است با این حال میتوان نتیجه گرفت که اگر ارتعاشات مصنوعی بطور درازمدت اعمال شوند، احتمال بهبود خواص صوتی چوب وجود دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
سنتور؛ چوب گردو؛ ارتعاشات مکانیکی؛ ویژگیهای صوتی. ارزیابی غیر مخرب | ||
مراجع | ||
1.Atrayee, A. 1999. Santour and Nazemi. Part publications. 43p. (In Persian)
2.D'Errico, F., Villa, P., Llona, A.C.P., and Idarraga, R. R. 2015. A Middle Paleolithic origin of music? Using cave-bear bone accumulations to assess the Divje Babe I bone ‘flute’. Antiquity,72: 275. 65-79.
3.Ebrahimi, G. 1993. Mechanics of wood and wood composites. Tehran Univ. publications. 650p. (In Persian)
4.Farvardin, F., Roohnia, M., and Lashgari, A. 2016. The effect of extractives on acoustical properties of Persian silk wood (Albizia julibrissin). Maderas. Ciencia y Tecnología. 17: 4. 749-758.
5.Golpayegani, A.S., Brémaud, I., Thevenon, M.F., Pourtahmasi, K., and Gril, J. 2015. The effect of traditional hygro-thermal pretreatments on the acoustical characteristics of white mulberry wood (Morus alba). Maderas. Ciencia y Tecnología. 17: 4. 821-832.
6.Hunt, D., and Balsan, E. 1996.Why old fiddles sound sweeter? Nature. 379: 681-681.
7.Karami, E., Bardet, S., Matsuo, M., Bremaud, I., Gaff, M., and Gril, J. 2020. Effects of mild hygrothermal treatment on the physical and vibrational properties of spruce wood. Composite Structures. 253: 112736.
8.Kumar, S. 1994. Chemical modification of wood. Wood and Fiber Science.26: 2. 270-280.
9.Roohnia, M., Kohantorabi, M., and Tajdini, A. 2014. Maple wood extraction for a better acoustical performance. European J. of Wood and Wood Products. 73: 1. 139-142.
10.Salari, D., and Mena S. 2014. Thousand and one questions about Santour an approach to history, structure, and making. Sorud Publications. 184p. (In Persian)
11.Schwarze, F.W., and Schleske, M. 2010. U.S. Patent No. 7,700,862. Washington DC. U.S. Patent and Trademark Office.
12.Se Golpayegani, A., Brémaud, I., Gril, J., Thevenon, M.F., Arnould, O., and Pourtahmasi, K. 2012. Effect of extractions on dynamic mechanical properties of white mulberry (Morus alba). J. of wood Science. 58: 2. 153-162.
13.Sharifi Sosari, S.Z., Pourtahmasi, K., Se Golpayegani, A., and Brémaud, I. 2013. Comparative study of traditional grading system with acoustical properties of walnut wood for making Santur. Honar haye Ziba: Honar haye Mosighi va Namayeshi. 18: 1. 23-31. (In Persian)
14.Sobue, N., and Okayasu, S. 1992. Effects of continuous vibration on dynamic viscoelasticity of wood. Zairyo. 41: 461. 164-169.
15.Wegst, U.G. 2006. Wood for sound. American J. of Botany. 93: 10. 1439-1448.
16.Yano, H., and Minato, K. 1992. Improvement of the acoustic and hygroscopic properties of wood by a chemical treatment and application to the violin parts. The J. of the Acoustical Society of America. 92: 3. 1222-1227.
17.Yasuda, R., Minato, K., and Yano, H. 1993. Use of tri-oxane for improvement of hygroscopic and acoustic properties of wood for musical instruments. Wood science and technology. 27: 2. 151-160.
18.Zhu, L., Liu, Y., and Liu, Z. 2016. Effect of high-temperature heat treatment on the acoustic-vibration performance of Picea jezoensis. BioResources. 11: 2. 4921-4934. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 578 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 467 |