
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,649,979 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,255,946 |
تاثیر نوع دانهی گرده بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی میوهی سه رقم مادهی کیوی | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 10، دوره 28، شماره 1، فروردین 1400، صفحه 141-152 اصل مقاله (392.12 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2021.17591.2623 | ||
نویسندگان | ||
صدیقه فلاح اکبری نژاد دستک؛ بهزاد کاویانی* | ||
گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: کیوی (Actinidia deliciosa) درختی دوپایه است، بنابراین، برای تولید میوه به دگر گردهافشانی نیاز دارد. کیوی به دلیل مقاومت به سرمای حدود 18 درجهی سانتیگراد زیر صفر، جایگزین مناسبی برای باغهای مرکبات شمال کشور در مناطق دارای خطر سرمازدگی محسوب میشود. این پژوهش به منظور بررسی اثر هر کدام از پایههای گردهدهنده بر ویژگیهای کمی و کیفی محصول ارقام گردهگیرنده و تعیین بهترین تلاقی برای هر کدام از ارقام ماده انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه به صورت آزمایش فاکتوریل دو عاملی؛ ارقام ماده در سه سطح (هایوارد، برونو و مانتی) و ارقام نر در دو سطح (توموری و ماتوآ) بر پایهی طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار، 24 واحد آزمایشی و در هر واحد آزمایشی 10 گل انجام شد. تلاقیهای مختلف بین ارقام نر و ماده انجام گرفت. پس از برداشت میوهها، اثر تیمارها روی صفات وزن تر میوه، طول میوه، قطر میوه، اسیدیتهی میوه، میزان مواد جام محلول در میوه و میزان قند فروکتوز میوه اندازه-گیری شد. یافتهها: نتایج نشان داد که نوع رقم ماده به تنهایی بر وزن، طول و قطر میوه، اسیدیتهی میوه، میزان مواد جامد محلول و قند میوه در سطح یک درصد اثر معنیدار داشت. نوع رقم نر در وزن میوه، طول میوه، اسیدیته و مواد جامد محلول در سطح یک درصد و در قند میوه در سطح 5 درصد معنیدار شد ولی روی قطر میوه اثر معنیداری نشان نداد. همچنین اثر متقابل ارقام نر و ماده روی وزن و طول میوه و مواد جامد محلول در سطح یک درصد و روی قطر میوه در سطح 5 درصد معنیدار شد، اما روی اسیدیته و قند میوه اثری نداشت. بیشترین وزن میوه (24/85 گرم)، طول میوه (82/70 میلیمتر) و مواد جامد محلول (50/13 درجهی بریکس) از تلاقی رقمهای برونو و ماتوآ به دست آمد. همچنین، بیشترین قطر میوه (43/46 میلیمتر) در تلاقی ارقام هایوارد و ماتوآ و بیشترین قند فروکتوز میوه (08/6 گرم بر لیتر) در تلاقی ارقام مانتی و توموری مشاهده شد. پایینترین اسیدیتهی میوه (53/3) در تلاقی ارقام مانتی و ماتوآ به دست آمد. نتیجهگیری: گردهافشانی مصنوعی روش مناسبی برای غلبه بر انواع مشکلات ناشی از گردهافشانی و باروری است و کیفیت و بازارپسندی کیوی را افزایش میدهد. انجام گردهافشانی در زمان مناسب و روش صحیح و انتخاب درست گردهدهنده و گرده-گیرنده باعث بهبود اکثر صفات کمی و کیفی میوهی کیوی میشود. افزایش در اندازهی میوه به منظور افزایش بازارپسندی و افزایش در قند میوه برای ارتقای طعم و مزهی میوه حائز اهمیت است و تمرکز اصلی مطالعات اینچنینی باید روی این موضوعات باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
گردهافشانی کیوی؛ قند میوه؛ ماتوآ؛ توموری | ||
مراجع | ||
1.Abreu, I. and Oliveira, M. 2004. Fruit production in kiwifruit (Actinidia deliciosa) using preserved pollen. Aus. J. Agric. Res. 55: 565-569.
2.Afshari, H., Talaei, A. and Sadeghi, Gh. 2009. A study of some of the components in the pistachia nut and the effect of pollen grains on quantitative and qualitative traits of them. Hort. Sci. J.22: 2. 13-24. (In Persian)
3.Ak, B.E. and Kaska, N. 1998. Determination of viability and germination rates of pistachio spp. pollen kept for artificial pollination. Acta Hort. 470: 300-306.
4.Azimi, M., Khosroshahli, M. and Golmohammadi, M. 2009. Evaluationof pollination and selection of suitable pollen grain for some olive cultivarsin Tarom region. Res Construct.21: 2. 160-168. (In Persian)
5.Bahmani, A., Grigorian, V., Valizadeh, M. and Vezvaei, A. 2003. Effects of pollen type and nature on fruit size and certain tasting characteristics of almond kernel (Prunus amygdalus Btsch). Iran. J. Agric. Sci. 33: 2. 289-296. (In Persian)
6.Bettiol Neto, J.E., Nero, M., Kavati, R. and Pinto-Maglio, C.A.F. 2009. Viability and conservation of pollen from tree commercial annonas. Bragantia.68: 825-837. 7.Borghezan, M., Clauman, A.D., Steinmacher, D.A., Guerra, M.P. and Orth, A.I. 2011. In vitro viability and preservation of pollen grain ofkiwi (Actinidia chinensis var. deliciosa (A. Chev.). Crop Breed. Appl. Biotechnol. 11: 338-344.
8.Chagas, E.A., Pio, R., Chagas, P.C., Pasqual, M. and Bettiol Neto, J.E. 2010. Medium composition and environmental conditions for the germination of pollen grains of pear rootstocks. Ciência Rural 40: 261-266.
9.Edlund, A., Swanson, R. and Preuss, D. 2004. Pollen and stigma structure: the role of diversity in pollination. J. Plant Cell. 16: 84-97.
10.Falasca, G., Franceschetti, M., Bagni, N., Altamura, M.M. and Biasi, R. 2010. Polyamine biosynthesis and control of the development of functional pollenin kiwifruit. Plant Physiol. Biochem.48: 565-573.
11.Ferguson, A.R. 2007. The need for characterization and evaluation of germplasm: kiwifruit as an example. Euphytica. 154: 371-382.
12.Goodarzian, A.A. and Goodarzi, B. 2015. Evaluation of flower biology and effects of pollination on quality and quantity of two cultivars of olive. Plant Ecol. 10: 39. 3-18. (In Persian)
13.Gouta, H., Chelli, A., Chrab, M. and Aissa, I.B. 2002. Preliminary results on the effects of different pistachio species pollen on fruit characteristics of two commercial cultivars "Mateur" and "Gl guitar". Acta Hort. 591: 405-409.
14.Hopping, M.E. 1990. Floral biology, pollination and fruit set. Aukland, New Zealand, 71: 96.
15.Hosseinava, S. 2016. Evaluation of pollen compatibility and selection of suitable pollinizer for commercial almond cultivars. Seed Plant Improv. J. 1: 1-31. (In Persian)
16.Jahanpanah, S., Ghasemnejad, M. and Ebrahimi, Y. 2018. Effect of complementary pollination on formation and quality of kiwifruit cv. Hayward.J. Plant Improv. 19: 3. 785-797.(In Persian)
17.Javadi Mojaddad, D., Abedi Ghashlaghi, E. and Kamali, K. 2018. Selection of suitable pollen grain for superior cultivars of hazelnut. The 1st National Conference on Investment Opportunities & Limitations in Astara. 15-16 Feb. 2018. (In Persian)
18.Koroni, N., Mohammadi, N., Vazifehshenas, M.R. and Jahanbin, R. 2016. The effect of different cultivars pollen on the quantitative and qualitative traits of pomegranate fruit cv. Malas Yazdi. 9th Congress of Horticultural Science. January, Ahvaz. pp. 1-5.(In Persian)
19.Kuchukoner, E. and Yurt, B. 2003. Some chemical characteristics of Pistacia vera cultivars produced in Turkey. Euro. Food Res. Technol.217: 308-310.
20.Kumar, K. and Das, B. 1996. Studieson xenia in almond. J. Hort. Sci.71: 545-549.
21.Mcneilage, M.A. 1991. Evaluationof kiwifruit pollinizers, Acta Hort.297: 277-281.
22.Momenpour, A., Ebadi, A., Imani, A. and Rahimi, A.R. 2012. Effect of self and cross pollination on fruit quantity and quality in some self-compatible almond genotypes. J. Plant Prod.18: 4. 73-89. (In Persian)
23.Mozaffarian, V. 1996. A Dictionary of Iranian Plant Names, Latin, English, Persian. Farhang Mo’aser Pub. Tehran, Iran.
24.Novo, M., Romo, S., Rey, M.,Prado, M.J. and González, M.V.2010. Identification and sequence characterization of molecular markers polymorphic between male kiwifruit (Actinidia chinensis var. deliciosa(A. Chev.) A. Chev.) accessions exhibiting different flowering time. Euphytica. 175: 109-121.
25.Nunes, J.C.O., Dantas, A.C.M., Pedrotti, E.L., Orth, A.I. and Guerra, M.P. 2001. Germinação de pólen in vitro e receptividade do stigma em macieira cvs. Fuji e Golden Delicious. Revista Brasileira de Fruticultura. 23: 35-39.
26.Ortega, E., Egea, J., Canovas, J.A. and Dicente, F. 2002. Pollen tube dynamics following half and fully-compatible pollinations in self-compatible almond cultivars. Sex. Plant Reprod. 15: 47-51.
27.Oukabli, A., Lansari, A., Walali-Loudiyi, D.E. and Abousalim, A. 2002. Effects of controlled self-pollination and cross-pollination in fruit set, embryo viability and pomological traits in the self-compatible almond cv ’Tuono’. Proc. Third Intl. Sym. Pistachios Almonds. Acta Horti. 591: 429-435.
28.Pan, L.N. 1997. Pollination of Actinidia chinensis plants in Chinese orchards. Acta Hort. 1: 431-438.
29.Raji Amirhosseini, F. and Ghasemnezhad, M. 2017. The effect of artificial pollination using dry pollen grain mixture on qualitative characteristics of Hayward kiwifruit. First Nat. Sym. Micro-Fruits. Bu Ali Sina Univ. pp. 186-191.
30.Riazi, Gh., Rahemi, M. and Khanizadeh, Sh. 1996. Effects of selected pistachio pollen on development and quality of pistachio nuts of three commercially grown cultivars. J. Plant Nut. 19: 3. 635-641.
31.Salinero, M.C., Vela, P. and Sainz, M.J. 2009. Phonological growth stages of kiwifruit (Actinidia deliciosa Hayward). Sci. Hort. 121: 27-31.
32.Sharifani, M. 2002. Effects of pollen resources and seed number on characteristics of pear fruit. J. Agric. Sci. Natur. Res. 8: 3. 45-53. (In Persian)
33.Shivanna, K.R. 2003. Pollen biology and biotechnology. Sci. Pub. 301p.
34.Talaei, A. 2008. Selection of the best cultivar of pollen grain for some commercial cultivars of Iranianapple. Iran. Agric. Sci. 38: 2. 241-250. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 319 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 269 |