
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,608,279 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,199,939 |
واکنش عملکرد کیفی و ترکیب اسیدهای چرب روغن بادام زمینی در کشت مخلوط با ذرت و کاربرد ترکیبی کودهای شیمیایی فسفره و زیستی | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 5، دوره 14، شماره 1، خرداد 1400، صفحه 69-86 اصل مقاله (419.32 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2021.18533.2371 | ||
نویسندگان | ||
طاهره رضاپور کویشاهی1؛ معرفت مصطفوی راد* 2؛ سعید سیف زاده3؛ علی رضا ولد آبادی3؛ اسماعیل حدیدی ماسوله4 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، تاکستان، ایران | ||
2استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، رشت، ایران | ||
3دانشیار، گروه زراعت، دانشگاه آزاداسلامی، واحد تاکستان، تاکستان، ایران | ||
4استادیار، گروه زراعت، دانشگاه آزاداسلامی، واحد تاکستان، تاکستان، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: کشت مخلوط یک راهکار ممکن برای افزایش پایداری عملکرد در گیاهان زراعی است (13). پژوهشگران گزارش کردهاند که نظام کشت مخلوط با بقولات منجر به تولید حداکثر دانه (29) و زیستتوده (5) گردید. قاسمی و همکاران (2011) گزارش کردند که عملکرد دانه ذرت در واکنش به کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی و کودهای زیستی افزایش یافت (11). مواد و روش ها: این آزمایش بهصورت فاکتوریل با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سالهای زراعی 1396 و 1397 در رشت اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود فسفره (صفر، 50 ، 100 کیلوگرم در هکتار بهصورت سوپرفسفات تریپل، 50 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل + 200 گرم فسفات بارور2 و 100 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل + 200 گرم فسفات بارور2)، و نظامهای کشت مخلوط شامل کشت خالص ذرت و بادام زمینی و کشت مخلوط یک ردیف ذرت + یک ردیف بادام زمینی (1:1)، دو ردیف ذرت + یک ردیف بادام زمینی (1:2)، یک ردیف ذرت + دو ردیف بادام زمینی (2:1) بود. یافته ها: در این آزمایش اثر برهمکنش کود فسفره × نظام کشت بر تمامی صفات اندازهگیری شده معنیدار بود. بیشترین عملکرد دانه (2360 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد روغن (1182 کیلوگرم در هکتار)، پروتئین دانه (70/27 %)، عملکرد پروتئین (591 کیلوگرم در هکتار) و پالمتیک اسید (58/10 %) در کاربرد 100 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل توأم با 200 گرم کود زیستی فسفات بارور2 تحت نظام کشت خالص بادام زمینی بهدست آمد. بیشترین میزان روغن دانه (45/53 %) و میزان اسید چرب غیراشباع اولئیک اسید (63/66 %) در واکنش به مصرف جداگانه 100 کیلوگرم در هکتار کود فسفره بهصورت سوپرفسفات تریپل، در نظام کشت مخلوط ذرت + بادام زمینی با نسبت ردیفهای کاشت 2:1 بهدست آمد. ولی، بالاترین میزان لینولئیک اسید (17/32 %) در نظام کشت مخلوط ذرت + بادام زمینی با نسبت ردیفهای کاشت 1:1 تحت تاثیر کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار کود فسفره از منبع سوپرفسفات تریپل بهعلاوه 200 گرم کود زیستی فسفات بارور2 مشاهده گردید. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که کاربرد توام کودهای شیمیایی و زیستی فسفره عملکرد دانه بادام زمینی را افزایش داد که میتواند ناشی از بهبود اجزای عملکرد، افزایش رشد گیاه و جذب عناصر غذایی و افزایش فتوسنتز در گیاهان بادام زمینی باشد. استفاده جداگانه از کود شیمیایی فسفره سنتز اولئیک اسید و کیفیت روغن بادام زمینی را افزایش داد. همچنین، کاربرد جداگانه کود شیمیایی فسفره و نظام کشت مخلوط بادام زمینی- ذرت با نسبت ردیفهای کاشت 2:1 کیفیت روغن بادام زمینی را بهبود بخشید. ولی، کاربرد تلفیقی کود شیمیایی فسفره (سوپرفسفات تریپل) با کود زیستی بارور2 عملکرد کمی بادام زمینی را افزایش داد. در این آزمایش، نظام کشت مخلوط بادام زمینی- ذرت با نسبت ردیفهای کاشت 2:1 و کاربرد تلفیقی کود شیمیایی فسفره با کود زیستی بارور2 میتواند جهت افزایش عملکرد دانه بادام زمینی در واحد سطح قابل توصیه باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع؛ الگوی کشت؛ کودهای بیولوژیک؛ عملکرد روغن و پروتئین دانه | ||
مراجع | ||
2.Adeoye, G.O., Sridhar, M.K.C., Adeoluwa, O.O., and Akinsoji, N.A. 2005. Evaluation of naturally decomposed solid waste from municipal dump sites for their manorial value in southwest Nigeria. J. Sust. Agric. 26: 4. 143-152.
3.Adesoji, A.G., Abubakar, I.U., Tanimu, B., and Labe, D.A. 2013. Influence of Incorporated short duration legume fallow and nitrogen on maize (Zea mays L.) growth and development in northern guinea savannah of Nigeria. Am-Eur J. Agric. Environ. Sci. 13: 1. 58-67.
4.Ahmad, Z., Mezori, H.A.M., and Duhoky, M.M.S. 2008 .Effect of intercropping systems and nitrogen fertilizer on yield, yield components of corn (Zea mays L.) and peanut (Arachis hypogea L.). J. Dohuk Univ. 11: 1. 206-214.
5.Amos, R.N., Jens, B.A., and Symon, M. 2012. On farm evaluation of yield and economic benefits of short term maize legume intercropping systems under conservation Agriculture in Malawi. Field Crop Res. 132: 149-157.
6.Baker. E. 2006. Nitrogen uptake characteristics of corn roots at low N concentration as influenced by plant age. Agron J. 132: 17-19.
7.Bihagad, S.B., Chavan, S.A., Zagade, M.V., and Dahiphale, A.V. 2006.Intercropping groundnut and sweet cornat different fertility levels and row proportions. Ind. J. Crop Sci. 1: 1-2. 151-153.
8.Brintha, I., and Seran, T.H. 2009. Effect of paired row intercropping of raddish (Raphanus Sativus L.) intercropped with vegetable amaranths (Amaranths tricolor L.) on yield components in sandy regosol. J. Agric. Sci. 4: 19-28.
9.Food and Agriculture Organization (FAO). 2019. Available at http://faostat.fao.org /site/567/default.aspx. Last acssess on March.01.2021.
14.Hugar, H.Y., and Palled, Y.B. 2008. Studies on maize-vegetable intercropping systems. Karnataka J. Agric. Sci. 21: 162-164.
15.Ijoyah, M.O., and Fanen, F.T 2012. Effects of different cropping system on yield of maize-soybean mixture in Makurdi. Nigeria. J. Crop Sci. 1: 2. 39-47.
16.Kaptan, M.A., Koka, Y.O., and Canavar, O. 2017. Effect of NPK fertilization on mineral content and fatty acid compounds of corn seed. Aduziraat Dergipark J. 14: 2. 19-22.
17.Krol, B., and Paszko, T. 2017. Harvest date as a factor affecting crop yield, oil content and fatty acid composition of the seeds of calendula cultivars. Indust. Crops and Prod. 97: 242-251.
18.Langat, M.C., Okiror, M.A., Ouma, J.P., and Gesimba, R.M. 2006. The effect of intercropping groundnut (Arachis hypogea L.) with sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) on yield and cash income. Agric. Trop. Subtrop. 39: 2. 87-91.
19.Layek, J., Shivakumar, B.G., Rana, D.S., Munda, S., and Lakshman, K. 2015. Effect of nitrogen fertilization on yield, intercropping indices and produce quality of different soybean (Glycine max) + cereal intercropping systems. Ind. J. Agron. 60: 230-235.
20.Lithourgidis, A.S., Dhima, K.V. Vasilakoglou, I.B., Dordas, C.A., and Yiakoulaki, M.D. 2007. Sustainable production of barley and wheat by intercropping common vetch. Agron. Sust. Develop. 27: 95-99.
21.Loomis, R.S., and Connor, D.J. 1996. Crop ecology: productivity and management in agriculture systems. Cambridge University Press. 305 p.
22.Maluleke, M.H., Bediako, A.A., and Ayisi, K.K. 2005. Influence of maize-lablab intercropping on Lepidopterous stem borer infestation in maize .J. Entom. 98: 384-388.
23.Matusso, J.M.M., Mugwe, J.N., and Mucheru-Muna, M. 2012. Potential role of cereal-legume intercropping systems in integrated soil fertility management in smallholder farming systems of sub-Saharan Africa Research Application Summary. Third Reforum Biennial Meeting. Pp: 24-28. September 2012, Entebbe, Uganda.
24.Mobasser, H.R., Vazirimehr, M.R., and Rigi, K. 2014. Effect of intercropping on resources use, weed management and forage quality. Int. J. Plant, Animal Environ. Sci. 4: 2. 706-713.
25.Morales, R.E.J., Escalante, E.J.A., Sosa, C.L., and Volke, H.V.H. 2009. Biomass, yield and land equivalent ratio of Helianthus annus L in sole crop and intercropped with Phaseolus vulgaris L. in high valleys of Mexico. Trop. Subtrop. Agro. Ecos. 10: 431-439.
26.Nobahar, A., Zakerin, H.R., Mostafavi Rad, M., Sayfzadeh, S., and Valadabady ,A.R. 2019. Response of yield and some physiological traits of groundnut (Arachis hypogaea L.) to topping height and application methods of Zn and Ca nano chelates. Commun. Soil Sci. Plant Analy. 1532-2416 Online J. homepage: https://www.tandfonline.com/loi/lcss20.
27.Ozcan. M., and Seven, S. 2003. Physical and chemical analysis and fatty acid composition of peanut, peanut oil and peanut butter from ÇOM and NC-7 cultivars. Grasasy Aceites. 54: 1. 12-18
28.Prasad, R.B., and Brook, R.M. 2005. Effect of varying maize densities on intercropped maize and soybean in Nepal. Exp Agric. 41: 365-382.
29.Reddy, T.Y., and Reddi, G.H.S. 2007. Principles of Agronomy. Kalyan Publishers India. Pp: 468-489.
30.Saeidi, M., Raei, Y., Amini, R., Taghizadeh, A., and Pasban Eslam, B. 2018. Changes in fatty acid and protein of safflower as response to bio-fertilizers and cropping system. Turk. J. Field Crops. 23: 2. 117-126.
31.Seyed Noori, O. 2017. Evaluation of peanut (Arachis hypogea L.) and maize (Zea mays L.) intercropping as affected by different nitrogen levels. M.Sc. Thesis in Agronomy, Islamic Azad University, Rasht, Iran. (In Persian)
32.Seyed Noori, O., Mostafavi Rad, M., and Ansari, M.H. 2017. Evaluation of grain yield, land equivalent ratio and fatty acids combination of peanut oil in intercropping with corn as affected by different levels of nitrogen. J. Crops Improv. (J. Agric) 18: 4. 805-820. (In Persian)
33.Sharma, A.K. 2003. Biofertilizers for sustainable agriculture. Agron. Ind. Sci. 6: 4. 344-358.
34.Thayamini, H.S., and Brintha, I. 2010. Review on maize based intercropping. J. Agron. 9: 3. 135-145.
35.Tie, C., Hu, T., Jia, Z.X., and Zhang, J.L. 2015. Automatic identification approach for high-yield liquid chromatography-multiple reaction monitoring fatty acid global profiling. Anal Chem. 87: 16. 81-85.
36.Wan, L., Sun, H., Ni, Z., and Yan, G. 2017. Rapid determination of oil quantity in intact rape grains using near infrared spectroscopy. J. Food Engin. 41:1-7.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 620 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 456 |