
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,650,526 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,256,639 |
مطالعه درصد بازشدن جوانههای زمستانه و بروز میوههای بدشکل در تاکستانهای کیوی رقم هایوارد در استان گیلان | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 11، دوره 28، شماره 2، تیر 1400، صفحه 167-181 اصل مقاله (1.12 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2021.18070.2678 | ||
نویسندگان | ||
علی خلقی اشکلک* 1؛ محمود قاسم نژاد2؛ رضا فتوحی قزوینی2؛ عاطفه صبوری3 | ||
1دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
2استاد گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
3دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف: کیوی یکی از مهمترین محصول صادراتی کشاورزی ایران است، طوریکه هر ساله مقادیر زیادی از میوه کیوی ایران به خارج از کشور صادر میشود. پایین بودن درصد شکوفایی جوانههای زمستانه و بروز میوههای بدشکل از مهمترین عوامل کاهش بهرهوری تاکستانهای کیوی رقم هایوارد میباشند. زیرا میزان میوه صادراتی کیوی ارتباط مستقیم با درصد شکوفایی جوانههای زمستانه، تعداد گلها در جوانهها و درصد میوههای با شکل طبیعی دارد. بنابراین، هدف از این پژوهش، ارزیابی درصد شکوفایی جوانهها و وقوع میوههای بدشکل در برخی از تاکستانهای کیوی در دو منطقه تالش و رودسر، به ترتیب در غرب و شرق استان گیلان میباشد. مواد و روشها: این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در نه تاکستان کیوی در دو منطقه شرق (رودسر) و غرب (تالش) استان گیلان، انجام گرفت. در هر تاکستان سه تاک کیوی رقم هایوارد یکنواخت انتخاب شدند و روی هر تاک چهار شاخه یکساله (کین) در دو جهت انتخاب ارزیابی شدند. خصوصیات آب و هوایی دو منطقه نیز مورد مطالعه قرار گرفت. درصد جوانههای شکوفا، تعداد گل به ازای هر جوانه زمستانه، درصد میوههای غیر طبیعی (درصد میوههای پهن، بادبزن) و مکان ظهور میوههای غیرطبیعی تعیین شدند. یافتهها: نتایج آزمون اورتوگونال نشان داد بین دو منطقه اختلاف معنیداری از نظر درصد جوانههای شکوفا، تعداد گل در هر جوانه و درصد میوههای غیرطبیعی (درصد میوههای پهن و درصد میوههای دوقلو) و ایندکس جوانه با میوههای پهن و بادبزنی وجود داشت. درصد جوانههای شکوفا شده در تاکستانهای تالش (76/58-5/45%) و در رودسر (39/45-7/30%) متغیر بود. همینطور، درصد بروز میوههای بدشکل در تالش (85/5-04/2%) و در رودسر (5-1/2 %) بوده است. از نظر تعداد گل به ازای هر جوانه زمستانه کیوی در تاکستانهای مختلف مورد مطالعه به طور معنیداری متفاوت بود. در تاکستانهای تالش این میزان بین (1.81-2.59) و در رودسر (1.78-1.18) متغییر بود. تفاوت معنیداری بین تاکستانها مختلف از نظر طول شاخه یکساله (کین)، قطر کین، میانگین تعداد جوانه در کین، درصد جوانههای شکوفا، تعداد گل در جوانه زمستانی، درصد میوههای پهن و دوقلو وجود داشت. مکان تشکیل میوههای پهن و بادبزنی بر روی یک کین بدون توجه به تاکستانها تقریبا مشابه بود، اما تشکیل میوههای دوقلو بسته به نوع تاکستان متفاوت بود. در شاخههای سال جاری، بیشترین درصد میوههای پهن و بادبزنی در گره 2و3 و میوههای دوقلو و سه قلو در گرههای1و2 مشاهده شد. نتیجه گیری: در مجموع، نتایج نشان میدهد درصد شکفتن جوانهها و بروز میوههای بدشکل بسته به شرایط محیطی و عوامل باغی متغییر میباشد. این عوامل با تاثیر گذاشتن روی فیزیولوژی تاک میتواند سبب افزایش بروز این نابسامانیها در کیوی رقم هایوارد شود. | ||
کلیدواژهها | ||
گلهای غیر طبیعی؛ میوههای پهن؛ میوه های تجارتی | ||
مراجع | ||
1.Ahmadi, K., Gholizadeh, H., Ebadzadeh, H., Hatami, F., Hoseinpour, R., Abdeshah, H., Rezaee, M.M. and Fazli Estabragh, M. 2018. Ministrry of Agriculture-Jihad. Agricultural Statistics of 2016. Tehran, Iran. 239p.(In Persian)
2.Austin, P.T., Hall, A.J., Snelgar, W.P. and Currie, M.J. 2002. Modelling kiwifruit budbreak as a function of temperature and bud interactions. Ann. Bot. 89: 695-706.
3.Brundell, D.J. 1975. Flower Development of the Chinese gooseberry (Actinidia chinensis Planch .) I. Development of the flowering shoot. New Zeal. J. Bot.13: 473-483.
4.Burge, G.K., Spence, C.B. and Broadbent, N.D. 1990. Effects of gibberellic acid and paclobutrazol on fruit size, shape, locule number and pedicel length of kiwifruit. Sci. Hort. 42: 243-249.
5.Cooper, K.M. and Marshall, R. 1990.Flat and fasciated kiwifruit. Acta Hort. Pp: 308-308.
6.Engin, H., Gökbayrak, Z. and Dardeniz, A. 2011. Flower aberrations in kiwifruit (Actinidia deliciosa). Europ. J. Hort. Sci. 76: 3. 91-94.
7.FAO. 2018. FAOSTAT. Available at: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize.
8.Gökbayrak, Z., Engin, H. and Dardeniz, A., 2012. Can pruning be utilized to minimize aberrant fruit formation in kiwifruit ? Yyu. J. Agr. Sci. 22: 2. 113-116.
9.Irna. 2018. $ 82 million in Iranian kiwifruit exports. Irna News Agency. Iran. https://www.irna.ir/news/83739519.
10.Linsley-Noakes, G.C. and Allan, P. 1987. Effects of winter temperatures on flower development in two clones of kiwifruit (Actinidia deliciosa (A. Chev.) C.F. Liang et A.R. Ferguson). Sci. Hort. 33: 249-260.
11.Manson, P.J. and Snelgar, W.P. 1991. Effect of time of budburst and apical shoot growth on flower production in kiwifruit. New Zeal. J. Crop Hort. Sci. 19: 441-445.
12.Mcpherson, H.G., Jill Stanley, C. and Warrington, I.J. 1995. The response of bud break and flowering to cool winter temperatures in kiwifruit (Actinidia deliciosa). J. Hort. Sci. 70: 737-747.
13.McPherson, H.G., Hall, A.J. and Stanley, C.J. 1994. Seasonal and regional variation in budbreak and flowering of kiwifruit vines in new zealand. New Zeal. J. Crop Hort. Sci. 22: 264-276.
14.Mcpherson, H.G., Richardson, A.C., Snelgar, W.P. and Currie, M.B. 2001. Effects of hydrogen cyanamide on budbreak and flowering in kiwifruit (Actinidia deliciosa ‘Hayward’). New Zeal. J. Crop Hort. Sci. 29: 277-285.
15.Patterson, K.J. and Currie, M.B. 2011. Optimising kiwifruit vine performance for high productivity and superior fruit taste. Acta Hort. 913: 257-268.
16.Richardson, A.C. 2014. How does carbohydrate supply limit flower development in grape and kiwifruit vines ? PhD, Thesis, School of Agricultural and Wine Sciences, Charles Sturt University, Australia, 339p.
17.Salinero, M.C., Vela, P. and Sainz, M.J. 2009. Phenological growth stages of kiwifruit (Actinidia deliciosa ‘Hayward’). Sci. Hort. 121: 27-31.
18.Snelgar, B., Blattmann, P. and Kashuba, P. 2013. Optimising application of budbreak enhancers on ‟Zesy002” (Gold3) Confidential Report for : Zespri International Limited. Plant and Food Research, Te Puke, New Zealand, 34p.
19.Snelgar, W.P. 1988. The effect of cane orientation on flower production in kiwifruit (Actinidia deliciosa). J. Hort. Sci. 63: 341-347.
20.Snelgar, W.P., Manson, P.J. and Hopkirk, G. 1991. Effect of overhead shading on fruit size and yield potential of kiwifruit (Actinidia deliciosa). J. Hort. Sci. 66: 261-273.
21.Snelgar, W.P., Manson, P.J. and Martin, P.J. 1992. Influence of time of shading on flowering and yield of kiwifruit vines. J. Hort. Sci. 67: 481-487.
22.Snowball, A.M. 1985. Flower development in Actinidia deliciosa (A.Chev.) C.F. Liang et A.R. Fergusen, (Kiwifruit). MSc thesis,. Department of Botany, University of Auckland, New Zealand. 123p.
23.Therios, I.N. and Porlingis, I.C. 1997. Effect of low temperatures and their alternation with higher ones on breaking bud dormancy of Actinidia deliciosa (cvs. Hayward and bruno). Acta Hort. Pp: 389-394.
24.Thorp, T.G., Barnett, A.M. and Miller, S.A. 2003. Effects of cane size and pruning system on shoot growth, flowering and productivity of “Hayward” kiwifruit vines. J. Hort. Sci. Biotechnol. 78: 2. 219-24.
25.Veloso, A., Oliveira, M. and Antunes, M.D.C. 2003. The effect of hydrogen cyanamide on bud break and yield of kiwifruit in Northwest Portugal. Acta Hort. Pp: 161-164.
26.Volz, R.K., Gibbs, H.M. and Lupton, G.B. 1992. Variation in fruitfulness among kiwifruit replacement canes, in: Acta Hort. Pp: 443-450.
27.Watson, M. 1991. The development of fruit shape in Actinidia deliciosa (A.Chev.) C.F. Liang, A.R. Fergusen var. deliciosa (kiwifruit). MSc thesis, Department of Botany, University of Auckland, New Zealand. 109p.
28.Watson, M. and Gould, K.S. 1994. Development of flat and fan-shaped fruit in Actinidia chinensis var. chinensis and Actinidia deliciosa. Ann. Bot. 74: 59-68.
29.Wilson, J.G. and Littler, R.A. 1992. Kiwifruit shoot growth and yield as influenced by budbreak priority and cane bud position. Acta Hort. 295: 305-306. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 436 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 306 |