
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,632,682 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,227,764 |
برآورد حجم آب تلف شده ناشی از ضایعات محصولات سیبزمینی و گوجهفرنگی (مطالعه موردی: مزارع شهرستان اصفهان ) | ||
مجله پژوهشهای حفاظت آب و خاک | ||
دوره 28، شماره 2، تیر 1400، صفحه 141-158 اصل مقاله (755.83 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jwsc.2021.19044.3450 | ||
نویسندگان | ||
امیرحسین عطاران1؛ علی دهنوی* 2 | ||
1گروه مهندسی عمران، دانشکده عمران و حمل و نقل، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران | ||
2گروه مهندسی عمران، دانشکده مهندسی عمران و حمل و نقل، دانشگاه اصفهان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: برای اطلاع از حجم آب مصرفی در تولید محصولات مختلف از مفهوم ردپای آب استفاده میشود. با توجه به اینکه دو محصول سیبزمینی و گوجهفرنگی در مقیاس کشوری دارای بیشترین میزان ضایعات در قیاس با سایر محصولات زراعی هستند، لذا در این پژوهش میزان ضایعات مرحله برداشت این دو محصول، در چهار مزرعه واقع در شهرستان اصفهان و در دو روش آبیاری مورد بررسی و محاسبه قرار گرفت. در نهایت و با بهکارگیری ردپای آب، حجم آب تلف شده ناشی از ضایعات محصولات مذکور محاسبه گردید. مواد و روش: در تحقیق حاضر، ابتدا دبی آب ورودی به هر مزرعه اندازهگیری و بهکمک برنامه آبیاری مزارع مربوطه، حجم آبیاری ناخالص محصولات برآورد گردید. سپس با استفاده از نرمافزار کراپوات و به کمک دادههای هواشناسی ایستگاههای نزدیک به منطقه مورد پژوهش (شرق اصفهان و کبوترآباد)، نیاز آبیاری خالص محصولات تعیین شد. در ادامه با بهکارگیری روش توزین، عملکرد محصولات و وزن محصولات تلف شده تعیین گردید. در نهایت، ردپای آب برای هر محصول محاسبه و حجم آب تلف شده ناشی از ضایعات آنها برآورد گردید. یافتهها: مطابق نتایج این تحقیق، متوسط تلفات محصولات سیبزمینی و گوجهفرنگی در مرحله برداشت، به ترتیب برابر با 1.3±4.8 و 0.8±8.5 درصد از کل برداشت آنها برآورد شد. مقدار ردپای آب کل برای محصول سیبزمینی در روش آبیاری غرقابی و قطرهای به ترتیب برابر با 277.8 و 129.7 متر مکعب بر تن بوده و این در حالی است که مقدار ردپای آب کل برای محصول گوجهفرنگی به همان ترتیب برابر با 145.1 و 175.2 متر مکعب بر تن بوده است. نتیجهگیری: بر اساس درصد تلفات محصولات سیبزمینی و گوجهفرنگی و بهکارگیری متوسط ردپای آب کل آنها و همچنین، با توجه به تولید سالانه محصولات مذکور در اصفهان و نیز کشور، متوسط حجم آب تلف شده ناشی از ضایعات این دو محصول و فقط در مرحله برداشت، برابر با 4.2 (حداقل 2.9 و حداکثر 5.7) و 128 (حداقل 102 و حداکثر 152.9) میلیون متر مکعب در سال به ترتیب در اصفهان و کشور برآورد میشود. این در حالی است که بر اساس کل ضایعات این دو محصول از مرحله برداشت تا مصرف، متوسط حجم آب تلف شده ناشی از آنها به همان ترتیب برابر با 17.4 (حداقل 11.5 و حداکثر 23.2) و482 (حداقل 380.3 و حداکثر 583.6) میلیون متر مکعب در سال تخمین زده میشود، لذا مدیریت آب تلف شده ناشی از ضایعات محصولات زراعی در مدیریت منابع آب تخصیص یافته به بخش کشاورزی حائز اهمیت است. | ||
کلیدواژهها | ||
تلفات محصولات؛ هدر رفت آب در کشاورزی؛ مدیریت آب؛ ردپای آب | ||
مراجع | ||
1.Ababaei, B., and Ramezani Etedali, H. 2014. Estimation of water footprint components of Iran’s wheat production: Comparison of global and national scale estimates. Environmental processes.1: 3. 193-205.
2.Ababaei, B., and Ramezani Etedali, H. 2017. Water footprint assessment of main cereals in Iran. Agricultural Water Management. 179: 401-411.
3.Ahmadi, K., Ebad Zadeh, H., Hatami, F., Abd Shah, H., and Kazemian, A. 2019. Agricultural statistics for the 2017-2018 crop year. Agriculture Jihad. 87p.(In Persian)
4.Allen, R., Pereira, L., Raes, D., and Smith, M. 1998. FAO Irrigation and drainage paper No. 56. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome. 156p.
5.Amini, A., and Mirzaei, M. 2014. Consequences of water deficiency crisis and become dry of Zayande-Roud in rural areas (Case study: Baraan plain in eastern Isfahan). Journal of Community Development. 5: 2. 157-180. (In Persian)
6.Asadi, A., Mohammadi, Y., and Fami, H. 2009. Investigation of the agricultural water management mechanisms in Zarindasht County, Fars Province, Iran. American Journal of Agricultural and Biological Sciences. 4: 2. 110-117.
7.Ashktorab, N., and Zibaei, M. 2021. Water Footprint Accounting of the Main Crops in Fars Province. Agricultural Economics Research. 13: 1. 207-234.(In Persian)
8.Ayoubi, S., Jalalian, A., and Givi, J. 2001. Qualitative Land Suitability Evaluation for Important Agricultural Crops of North Baraan Region in Isfahan Province. Journal of Water and Soil Science. 5: 1. 57-76. (In Persian)
9.Chukalla, A.D., Krol, M., and Hoekstra, A.Y. 2015. Green and blue water footprint reduction in irrigated agriculture: effect of irrigation techniques, irrigation strategies and mulching. Hydrology and earth system sciences. 19: 12. 4877-4891.
10.Dahmarde ghaleno, M., and Hekmatnia, H. 2020. Application of Fairly Ranking Method in Determining the Water Use Efficiency of Agricultural Products under Virtual Water Approach (Case Study: Khash). Iranian Journal of Irrigation & Drainage. 14: 4. 1391-1404. (In Persian)
11.Dalla Marta, A., Baldi, A., Lenzi, A., Lupia, F., Pulighe, G., Santini, E., Orlandini, S., and Altobelli, F. 2019. A methodological approach for assessing the impact of urban agriculture on water resources: a case study for community gardens in Rome (Italy). Agroecology and Sustainable Food Systems. 43: 2. 228-240.
12.Plan and Budget Organization. 2020. Statistical center of iran, https:// www.amar.org.ir.
13.De Miguel, Á., Kallache, M., and García-Calvo, E. 2015. The water footprint of agriculture in Duero River Basin. Sustainability, 7: 6. 6759-6780.
14.Etedali, H., Shokoohi, A., and Mojtabavi, A. 2017. Using the Concept of Virtual Water Footprint in Main Crops Production for Crossing the water crisis in Qazvin. Journal of water and soil. 31: 2. 422-433. (In Persian)
15.Evangelou, E., Tsadilas, C., Tserlikakis, N., Tsitouras, A., and Kyritsis, A. 2016. Water footprint of industrial tomato cultivations in the Pinios river basin: Soil properties interactions. Water. 8: 11. 515-528.
16.FAO. 2011. Global food losses and food waste – Extent, causes and prevention. Rome. 38p.
17.Ghadami Firouzabadi, A., Seyedan, M., and Dehghanisanij, H. 2019. Water productivity and economic analysis of potato production under sprinkler and furrow irrigation in Bahar plain of Hamedan Province, Iranian Journal of Irrigation & Drainage, 12: 6. 1407-1417. (In Persian)
18.Ghasemi nejad, M., and Marofi, S.2011. Study of water use efficiency in the potato farms of Hamedan-Bahar plain. Journal of water sciences and engineering. 1: 1. 87-94. (In Persian)
19.Hess, T., Lennard, A., and Daccache, A. 2015. Comparing local and global water scarcity information in determining the water scarcity footprint of potato cultivation in Great Britain. Journal of Cleaner Production. 87: 666-674.
20.Hoekstra, A.Y., Chapagain, A., Mekonnen, M., and Aldaya, M. 2011. The water footprint assessment manual: Setting the global standard. Earthscan, London, 228p.
21.Karandish, F., and Hoekstra, A.Y. 2017. Informing National Food and Water Security Policy through Water Footprint Assessment: the Case of Iran. Water.9: 11. 831-856.
22.Kaveh, H., Nemati, H., Vatan Doost, S., and Jalali, T. 2016. Investigation of post-harvest losses of tomatoes produced around Mashhad for consumption in the local market. Journal Karafan. 13: 39. 55. (In Persian)
23.Keshavarz, A., Shariatmadar, M., Khosravi, A., Sheikh Mehrabadi, A., Biki Khoshk, A., Shabani, M., Bakhshayesh, M., Kiyan Pour, R., and Fakari, B. 2016. Estimating the economic value of the lost water due to wastes of agricultural products (irrigated crop and garden) from the harvest to before taking. Journal of Water and Sustainable Development. 3: 1. 73-82. (In Persian)
24.Khoshnoodifar, Z., and Asadi, A. 2011. An Analysis of Wheat Farmers Attitude Toward Wheat waste management in the Markazi province. Journal of Agricultural Extension and Education Research. 3: 4. 43-57. (In Persian) 25.Kummu, M., De Moel, M., Porkka, M., Siebert, S., Varis, O., and Ward, P. 2012. Lost food, wasted resources: Global food supply chain losses and their impacts on freshwater, cropland, and fertiliser use. Science of the total environment. 438: 477-489.
26.Management and Planning Organization of Isfahan Province. 2020. Deputy of Statistics and Information, https:// stat.mpo-es.ir.
27.Mekonnen, M., and Hoekstra, A.Y. 2010. A global and high-resolution assessment of the green, blue and grey water footprint of wheat. Hydrology and earth system sciences. 14: 7. 1259-1276.
28.Mirmajidi Hashtjin, A., Famil Momen, R., and Goodarzi, F. 2016. Post harvest loss reduction: Most important strategic approch in enhancement of food security. Institute of Technical Research and Agricultural Engineering. Karaj. 37p. (In Persian)
29.Mohammad, A., Shahamirian, M., and Olyan Ghiasi, A. 2016. Influence of Irrigation Water on Quality and Quantity of Tomato Yield under Seedling Cultivation. Iranian Journal of Irrigation & Drainage. 10: 2. 177-186. (In Persian)
30.Nanda, S.K., Vishwakarma, R., Bathla, H., Rai, A., and Chandra, P. 2012. Harvest and post harvest losses of major crops and livestock produce in India.All India coordinated research project on post harvest technology. India,pp. 63-74.
31.Ramezani Etedali, H., and Ababaei, B. 2016. Estimation of Water Footprint Components in Barley Production at National and Provincial Scales. Journal of Water Research in Agriculture. 30: 3. 431-443. (In Persian) 32.Salehnia, N., and Bastani, M. 2018. Considering Virtual Water Trade Strategy of Crops and Horticultural Products in Iran. Iranian Journal of Irrigation & Drainage. 11: 5. 750-762. (In Persian)
33.Seyedan, M., Nasseri, A., and Bahramloo, R. 2018. Determination of water productivity (WP) in wheat cultivation with sprinkler irrigation and traditional system in Hamadan province. Iranian Journal of Irrigation & Drainage. 12: 3. 732-743. (In Persian)
34.Spang, E., and Stevens, B. 2018. Estimating the blue water footprint of in-field crop losses: a case study of US potato cultivation. Sustainability.10: 8. 2854-2871. 35.Taher Ghasemi, M., and Pasban Eslam, B. 2016. Methods of reducing agricultural waste. East Azerbaijan Agricultural Jihad Organization Agricultural Extension Coordination Management Educational Media Office. 78p. (In Persian)
36.Yousefi, H., Mohammadi, A., Noorolahi, Y., and Sadati Nejad, S.J. 2018. Protecting Water Resources of Tehran Province in the view of Agricultural Water Footprint Index, Water and Soil Conservation. 24: 6. 67-85. (In Persian)
37.Zhuo, L., and Hoekstra, A. 2017. The effect of different agricultural management practices on irrigation efficiency, water use efficiency and green and blue water footprint. Frontiers of Agricultural Science and Engineering, 4: 2. 185-194. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 377 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 302 |