
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,649,865 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,255,924 |
باززایی مستقیم تمشک فرنگی (Rubus idaeus) تحت تاثیر غلظتهای مختلف ایندول بوتریک اسید و بنزیل آدنین | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
دوره 28، شماره 4، دی 1400، صفحه 123-140 اصل مقاله (1.23 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2021.17678.2636 | ||
نویسندگان | ||
اکرم یوسفی1؛ حسین مرادی2؛ مهدی حدادی نژاد* 3؛ سید علیرضا سلامی4 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
2استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران. | ||
3نویسنده مسئول، استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
4دانشیار گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی- دانشگاه تهران. | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: تمشک فرنگی (Rubus idaeus L.) از مهمترین ریزمیوهها در دنیا بوده که دارای رنگ و طعم مناسبی میباشد. امکان تولید مطلوب خارج از فصل آن در شرایط گلخانهایی به ارزش تجاری آن افزوده است. یکی از روشهای تکثیر در مقیاسی وسیع و یکنواخت تمشک فرنگی، کشت در شرایط درون شیشهای است که در این روش نوع و غلظت تنظیمکنندههای رشد برای تکمیل و تسریع رشد و نمو بسیار مهم میباشد. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی اثر غلظتهای مختلف بنزیل آدنین و ایندول بوتیریک اسید بر باززایی مستقیم حاصل از ریزنمونه جوانه جانبی تمشک فرنگی میباشد. مواد و روشها: برای انجام این آزمایش از بوتههای تمشک فرنگی قرمز رقم سپتامبر استفاده گردید. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار و هر تکرار با پنج ریزنمونه در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام گرفت. ریزنمونههای یکنواخت جوانه جانبی بعد از ضدعفونی، در محیط کشت محتوی ترکیبهای هورمونی شامل بنزیل آدنین در سه سطح 0، 4/0و 1 میلیگرم در لیتر و ایندول بوتیریک اسید در سه سطح 0، 1/0 و 5/0 میلیگرم در لیتر در شرایط محیطی کنترل شده قرار گرفتند و در نهایت صفاتی نظیر تعداد برگ، تعداد گره، تعداد ریشه، طول ریشه و همچنین رنگیزههای فتوسنتزی مورد اندازهگیری قرار گرفت. یافته ها: نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده همزمان از غلظتهای مختلف تنظیمکنندههای رشد بنزیل آدنین و ایندول بوتیریک اسید در محیط کشت ریزنمونههای تمشک فرنگی موجب اثرگذاری مثبت بر تعدادی از صفات مورد بررسی شده است. استفاده از غلظتهای بالای بنزیل آدنین صفاتی نظیر تعداد برگ، تعداد گره، تعداد میانگره، طول برگ و طول پهنک را افزایش داده است. همچنین استفاده از هورمون بنزیل آدنین به همراه غلظتهای بالای ایندول بوتیریک اسید موجب افزایش اندازه گیاهچه و قطر دمبرگ شده است. بررسی صفات طول و تعداد ریشه گیاهچهها نشان داد که افزایش غلظت بنزیل آدنین موجب کاهش این صفات شده است اما استفاده از ایندول بوتیریک اسید در سطوح بالاتر تعداد و طول ریشه را افزایش داد. بررسی نتایج اثر بنزیل آدنین و ایندول بوتیریک اسید بر رنگیزههای فتوسنتزی حاکی از آن بود که افزایش این تنظیمکنندهها موجب افزایش کلروفیل a، کلروفیل b و کارتنوئید در گیاهچههای رشد یافته شده است. نتیجهگیری: به طور کلی استفاده از بنزیل آدنین به همراه ایندول بوتیریک اسید بسته به غلظت مورد استفاده، برای بهبود صفات رویشی گیاهچههای حاصل از ریزنمونههای جوانه جانبی تمشک فرنگی موثر میباشد، اما ایندول بوتیریک اسید به تنهایی و در غلظتهای بالا فقط بر ریشهزایی اثرگذار بود. به طوریکه استفاده از ایندول بوتیریک اسید در سطوح بالاتر تعداد و طول ریشه را افزایش داد که حاکی از تقابل کارکردی این دو تنظیمکننده رشد بود. بررسی نتایج اثر بنزیل آدنین و ایندول بوتیریک اسید بر رنگیزههای فتوسنتزی این ابهام را که افزایش این تنظیمکنندهها چگونه موجب همافزایی و بهبود اندازه گیاهچه شده است را حل نمود. بطوریکه مشاهده شد با افزایش غلظت این تنظیمکنندهها، رنگیزههای مهم فتوسنتزی همچون کلروفیل a، کلروفیل b و کارتنوئید افزایش نشان دادند. نکته مهم اینکه تمشک فرنگی از بافت و اندامهای حساستری نسبت به تمشک سیاه برخوردار است و نسبت به غلظتهای پایینتر این تنظیمکننده-های رشد واکنش نشان میدهد. | ||
کلیدواژهها | ||
باززایی؛ تنظیم کننده رشد؛ جوانه جانبی؛ رنگیزه فتوسنتزی؛ ریزنمونه | ||
مراجع | ||
1.Abido, A.S., Aly, M.M., Hassanen, A.S. and Rayan, A.G. 2013. In vitro propagation of grapevine (Vitis vinifera L.) Muscat of Alexandria cv. for conservation of endangerment. Middle East J. Sci. Res. 13: 3. 328-337.
2.Akbaş, F., Işıkalan, Ç., Namlı, S. and Erol Ak, B. 2009. Effect of plant growth regulators on in vitro shoot multiplication of Amygdalus communis L. cv. Yaltsinki. Afr. J. Biotechnol. 8: 22. 6168-6174.
3.Almeyda, C., Talton, L. and Guzman, T. 2019. Production of berry crops nuclear stock at the micropropagation and repository unit. XII rubus and ribes symposium, 25-28 June, Zurikh, Switzerland, P O21. (In Persian)
4.Anjarsari, I.R.D., Hamdani, J.S., Suherman, C. and Nurmala, T. 2019. Effect of pruning and cytokinin application on the growth of tea GMB 7 clone. Asian J. Plant Sci. 18: 3. 110-116.
5.Batlang, U., Emongor, V.E. andPule-Meulenburg, F. 2006. Effect of benzyladenine plus gibberellins and gibberellic acid on yield and yield components of cucumber (Cucumis sativus L. cv. 'Tempo'). J. Agron.5: 3. 418-423.
6.Blakesley, D. and Chaldecott, M.A. 1993. The role of endogenous auxin inroot initiation. Plant Growth Regul.13: 1. 77-84.
7.Dobranszki, J. and Mendler-Drienyovszki, N. 2014. Cytokinin-induced changes in the chlorophyll content and fluorescence of in vitro apple leaves. J. Plant Physiol. 171: 1472-1478.
8.Durgo, K., Belscak-Cvitanovic, A., Stancic, A., Jasna Franekic, J. and Komes, D. 2012. The bioactive potential of red raspberry (Rubus idaeus L.) leaves in exhibiting cytotoxic and cytoprotective activity on human laryngeal carcinoma and colon adenocarcinoma. J. Med. Food. 15: 3. 258-268.
9.Fadel, D., Kintzios, S., Economou, A.S., Moschopoulou, G. and Constantinidou, H.I.A. 2010. Effect of different strength of medium on organogenesis, phenolic accumulation and antioxidant activity of spearmint (Mentha spicata L.). Open Hort. J. 3: 31-35.
10.FAO. 2018. Food and Agriculture Organization of the United Nations Website. in: http://www.faosat.org.
11.George, E.F., Hall, M.A. and Klerk, G.J.D. 2008. The components of plant tissue culture media I: macro-and micro-nutrients. Plant propagation by tissue culture, Springer, pp. 65-113.
12.Georgieva, M., Badjakov, I., Dincheva, I., Yancheva, S. and Kondakova, V. 2016. In vitro propagation of wild Bulgarian small berry fruits (bilberry, lingonberry, raspberry and strawberry). Bulg. J. Agric. Sci. 22: 46-51.
13.Hausman, J.F. 2003. Changes in peroxidase activity, auxin level and ethylene production during root formation by poplar shoots raised in vitro. Plant Growth Regul. 13: 3. 263-268.
14.Hoepfner, A.S. 1989. In vitro propagation of red raspberry. Acta Hort. 262: 285-288.
15.Jafari Najaf-Abadi, A. and Hamidoghli, Y. 2009. Micropropagation of thornless trailing blackberry (Rubus sp.) by axillary bud explants. Aust. J. Crop Sci. 3: 4. 191-194.
16.Jajarmi, V. 2019. The study of effects of cultural media and growth regulators concentration on regeneration and rhizogenesis of Rubus (blackberry). XII rubus and ribes symposium, 25-28 June, Zurikh, Switzerland, 37p. (In Persian)
17.Karatas, I., Ozturk, L., Ersahin, Y. and Okatan, Y. 2010. Effects of auxin on photosynthetic pigments and some enzyme activities during dark-induced senescence of tropaeolum leaves. Pak. J. Bot. 42: 3. 1881-1888.
18.Keller, Ch.P., Grundstad, M.L., Evanoff, M.A., Keith, J.D., Lentz, D.S., Wagner, S.L., Culler, A.H. and Cohen, J.D. 2011. Auxin-induced leaf blade expansion in Arabidopsis requires both woundingand detachment. Plant Signaling Behav.6: 12. 1997-2007.
19.Kieber, J.J. and Schaller, G.E. 2014. Cytokinins. Arabidopsis Book. doi: 10.1199/tab.0168.
20.Knudson, L., Knudson, L. and Knudson, I. 1946. A new nutrient solution for the germination of orchid seed. Amer. Orchid Soc. Bull. 15: 214-217.
21.Krajnc, A.U., Turinek, M. andIvancic, A. 2013. Morphological and physiological changes during adventitious root formation as affected by auxin metabolism: Stimulatory effect of auxin containing seaweed extract treatment. Agricultural. 10: 1-2. 17-27.
22.Kurepa, J., Shull, T.E., Karunadasa, S.S. and Smalle, J.A. 2018. Modulation of auxin and cytokinin responses by early steps of the phenylpropanoid pathway. BMC Plant Biology. 18: 278. 1-15.
23.Lebedev, V., Arkaev, M., Dremova, M., Pozdniakov, I. and Shestibratov, K. 2019. Effects of growth regulators and gelling agents on ex vitro rooting of raspberry. Plants. 8: 1. 1-10.
24.Lichtenthaler, H.K. 1987. Chlorophylls and carotenoids: Pigments of photosynthetic biomembranes. Methods in Enzymol. 148: 350-382.
25.Mangena, Ph. 2020. Benzyl adenine in plant tissue culture- succinct analysis of the overall influence in soybean [Glycine max (L.) Merrill.] seed and shoot culture establishment. J. Biotech Res. 11: 23-34.
26.Meszaros, A. 2006. Application of methods suitable for improving the efficiency of in vitro propagation on horticultural plants. PhD Thesis, Corvinus University of Budapest.
27.Mozaffarzade, S.F., Hoseinpour, B., Ebrahimi, A. and Boshehri, M. 2014. The effect of different media and concentration of benzyl adenineon in vitro cultivation of raspberry (Rubus idaeus). The first International and 13th National Genetics Congress, 24-26 May, Tehran. (In Persian)
28.Mozaffarzadeh, S.F., Hosseinpour, B., Ebrahimi, A., Boushehri, S.M.Sh. and Torabi, S. 2014. The effects of different culture media on in vitro proliferationof Raspberry (Rubus idaeus). 1st International and 13th Iranian Crop Science Congress and 3rd IranianSeed Science and Technology Congress, 24-26 August, Karaj. (In Persian)
29.Muller, D. and Leyser, O. 2011. Review: Part of a special issue on the plant cell cycle auxin, cytokinin and the control of shoot branching. Annals of Botany. 107: 1203-1212. 30.Murashige, T. and Skoog, F. 1962. A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue cultures. Physiol. Plant. 15: 473-497.
31.Nissen, S.J. and Sutter, E.G. 1990. Stability of IAA and IBA in nutrient medium of several tissue culture procedures. HortScience. 25: 7. 800-802.
32.Oliveira, L.M.D., Paiva, R., Santana, J.R.F.D., Pereira, F.D., Nogueira, R.C. and Silva, L.C. 2010. Effects of cytokinins on in vitro mineral accumulation and bud developmentin Annona glabra L. Cienc. Agrotec.34: 6. 1439-1445.
33.Padasht Dehkaei, M.N., Hassani, D. and Aghaei, M.J. 2019. The first report of blueberry and raspberry varieties imported to Iran. 11th Iranian Horticultural Science Congress, 26-29 August, Urmia University. (In Persian)
34.Reed, B., Poothong, S. and Hall, H. 2017. blackberries and their hybrids, Propagation of blackberries and related Rubus species. Harvey, K. and Hall, M.S. (Ed), New Zealand, 376p.
35.Sabatini, S., Beis, D., Wolkenfelt, H., Murfett, J., Guilfoyle, T., Malamy, J., Benfey, P., Leyser, O., Bechtold, N., Weisbeek, P. and Scheres, B. 1999. An auxin-dependent distal organizer of pattern and polarity in the Arabidopsis root. Cell. 99: 5. 463-472.
36.Sabovljevi, A., Sabovljevi, M. and Vukojevi, V. 2010. Effects of different cytokinins on chlorophyll retention in the moss Bryum argenteum (Bryaceae). Period. Biol. 112: 3. 301-305.
37.San Jose, M.C., Romero, L. and Janeiro, L.V. 2012. Effect of indole-3-butyric acid on root formation in alnusglutinosa microcuttings. Silva Fennica. 46: 5. 643-654.
38.Shomali, A. 2018. Evaluating in vitro rooting of loganberry (Rubus loganobaccu) affected by plant growth regulators. 1th National Congress of Horticulture and Crop Production, 25 January, Gonbad-e Kavus. (In Persian)
39.Taiz, L. and Zeiger, E. 2006. Plant Physiology, 4th edition. Sinauer Associates Inc. Publishers, Massachusetts, USA.
40.Thummanatsakun, V. and Yampracha, S. 2018. Effects of interaction between nitrogen and potassium on the growth and yield of cassava. Int. J. Agric. Technol. 14: 7. 2137-2150.
41.Uyehara, A.N., Valle-Echevarria, A.R.D., Hunter, Ch.T., Nelissen, H., Demuynck, K., Cahill, J.F., Jander, G. and Muszynski, M.G. 2019. Cytokinin promotes jasmonic acid accumulation in the control of maize leaf growth. bioRxiv. doi: https://doi.org/ 10.1101/ 760405.
42.Waheed, A., Hamid, F.S., Ahmad, H., Abbassi, F.M., Aslam, S., Shah, A.H., Ahmad, N., Naheed, Z., Ali, H. and Khan, N. 2015. Effect of indole butyric acid (IBA) on early root formation (tomato “Sahil” hybrid) cuttings. J. Mater. Environ. Sci. 6: 1. 272-279.
43.Weber, C. 2013. Propagation. In raspberries, by R.C. Funt & Hall. H.K. CABI. 83p.
44.Wroblewska, K. 2013. Benzyl adenine effect on rooting and axillary shoot out growth of Gaura lindheimeri Engelm. A. Gray cuttings. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. 12: 3. 127-136.
45.Wu, J.H., Miller, S.A., Hall, H.K. and Mooney, P.A. 2009. Factors affecting the efficiency of micropropagation from lateral buds and shoot tips of Rubus. Plant Cell, Tissue Organ Cult. 99: 17-25.
46.Wu, Y., Gong W. and Yang, W. 2017. Shade inhibits leaf size by controlling cell proliferation and enlargement in soybean. Sci. Rep. 7: 9259. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 337 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 311 |