
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,605,471 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,198,780 |
تاثیر وزن مولکولی و ترکیب آمینو اسیدی بر خصوصیات آنتیاکسیدانی اجزاء پپتیدی پروتئین هیدرولیز شدهی دانه کدو | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 14، شماره 1، فروردین 1401، صفحه 39-58 اصل مقاله (1.24 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/fppj.2022.18928.1655 | ||
نویسندگان | ||
علیرضا صادقی* ؛ شیما کاوه؛ معصومه الوند | ||
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: تشکیل رادیکالهای آزاد در اندامهای هوازی اجتناب ناپذیر میباشد که منجر به آسیب سلولها و بافتها می-شوند. اکسیداسیون لیپیدها با تولید ترکیبات مضر و در نتیجه فساد محصولات غذایی از مهمترین نگرانی صنعت موادغذایی است. استفاده از آنتیاکسیدانهای سنتزی بهدلیل تأثیرات مضر آنها بر سلامتی انسان تحت کنترل و نظارت شدید میباشد. بنابراین تحقیقات دانشمندان بهسمت شناسایی و استخراج ترکیبات آنتیاکسیدان طبیعی سوق پیدا کرده است. پپتیدهای زیست فعال اجزای پروتئینی خاصی هستند که در منبع پروتئین اولیه غیرفعال بوده و به روشهای هیدرولیز آنزیمی، تخمیر میکروبی و سنتز شیمیایی تولید می-شوند. این پپتیدها ویژگیهای سلامتیبخشی متفاوتی مانند ضد فشار خون، ضد کلسترول، ضد سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن و آنتیاکسیدانی دارند که تحت تأثیر ترکیب و توالی آمینواسیدی آنهاست. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر وزن مولکولی و ترکیب آمینو اسیدی بر خصوصیات آنتیاکسیدانی (فعالیت مهار رادیکال DPPH، احیا کنندگی یون آهن و فعالیت مهار رادیکال ABTS) اجزاء پروتئین هیدرولیز شده دانه کدو بود. مواد و روشها: پروتئین هیدرولیز شده دانه کدو در شرایط بهینه بر مبنای یافتههای تحقیق قبلی تهیه و سپس تاثیر توزیع وزن ملکولی بر خصوصیات زیست فعالی فراکسیونهای حاصله و همچنین ارتباط بین ترکیب اسید آمینه این پپتیدها با ویژگیهای آنتیاکسیدانی پس از جداسازی و خالصسازی توسط کرماتوگرافی طرد اندازه (SEC) و همچنین کروماتوگرافی مایع با فشار بالا- فاز معکوس (RP-HPLC) مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: نتایج کروماتوگرافی طرد اندازه نشان داد که فراکسیونهای 49 الی 56 و 49 تا 63 با وزن ملکولی در محدودهی 9000 تا 13000 دالتون بهترتیب دارای بیشترین قابلیت مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS بوده و پس از خالصسازی بیشتر این فراکسیونها توسط RP-HPC این قابلیت در فراکسیونهای با زمان بازداری 22 دقیقه بالاترین میزان را نشان داد. نتایج آنالیز اسید آمینه نشان داد که فراکسیونهای با قابلیت آنتی اکسیدانی بالا حاوی مقادیر بالایی از اسیدهای آمینه آبگریز (حدود 5/33 %) میباشند که شامل گروههای آلیفاتیک غیر قطبی (نظیر والین، ایزولوسین، پرولین، لوسین، تریپتوفان و تیروزین) هستند. بهعبارت دیگر پپتیدهای با وزن ملکولی پایین، دارای اسیدهای آمینه آروماتیک و آبگریز دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتری میباشند. نتیجهگیری: پروتئین هیدرولیز شده دانه کدو با دارا بودن اجزاء پپتیدی با خواص آنتیاکسیدانی قابل توجه قابلیت رقابت با آنتی-اکسیدانهای سنتزی مورد استفاده در صنعت مواد غذایی را دارد، بنابراین میتوان از آن بهعنوان نگهدارندهی طبیعی در فرمولاسیون مواد غذایی برای تولید محصولات فراسودمند با هدف افزایش سطح سلامت عمومی استفاده کرد. همچنین در جهت اهداف دارویی مورد استفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتیاکسیدانی؛ پروتئین هیدرولیز شده؛ دانه کدو؛ کروماتوگرافی | ||
مراجع | ||
2.Chalamaiah, M., Jyothirmayi, T., Bhaskarachary, K., Vajreswari, A., Hemalatha, R., and Kumar, B.D. 2013. Chemical composition, molecular mass distribution and antioxidant capacity of rohu (Labeo rohita) roe (egg) protein hydrolysates prepared by gastrointestinal proteases. Food Research International. 52:1. 221–229.
4.Clement, A., Vioque, J., and Millan, F. 1999. Vegetable Protein Hydrolysate in Nutricion y Obesidad. Food Science. 2:1. 289- 296.
5.Collins, A.R. 2005. Antioxidant intervention as a route to cancer prevention. European J. of Cancer. 41:13.1923–30.
6.Contreras, M., Hernández-ledesma, B., Amigo, L., and Martín-Álvarez, P.J. 2011. Production of antioxidant hydrolyzates from a whey protein concentrate with thermolysin: Optimization by response surface methodology. LWT - Food Science and Technology. 44:1. 9-15.
7.Corêa, A.P.F., Daroit, D.J., Fontoura, R., Meira, S.M.M., Segalin, J., and Brandelli, A. 2014. Hydrolysates of sheep cheese whey as a source of bioactive peptides with antioxidant and angiotensin - converting enzyme inhibitory activities. Peptides. 61:1. 48-55.
8.Dey, S.S., and Dora, K.C. 2014. Antioxidative activity of protein hydrolysate produced by alcalase hydrolysis from shrimp waste (Penaeus monodon and Penaeus indicus). J of food science and technology. 51:3.449-457.
9.Escudero, E., Aristoy, M.C., Nishimura, H., Arihara, K., and Toldrá, F. 2012. Antihypertensive effect and antioxidant activity of peptide fractions extracted from Spanish dry-cured ham. Meat Science. 91:1. 306–311
10.Etemadi, M., Sadeghi mahoonak, A.R. Ghorbani, M. and Maqsoudlou, Y. 2016. Production and evaluation of chelating activity and reducing power of hydrolyzed proteins derived from soy protein. J of Food Science and Nutrition. 13: 1.65-74. (In Persian)
11.Gauthier, SF., Pouliot, Y., and Saint-Sauveur, D. 2006. Immuno modulatory peptides obtained by the enzymatic hydrolysis of whey proteins. International Dairy J. 16:11. 1315-1323.
12.Gibbs, B.F., Kermasha, S., Alli, I., and Mulligan, C.N. 1999. Encapsulation in the food industry. International J of Food Sciences and Nutrition. 50:3. 213–224.
13.Jemil, I., Jridi, M., Nasri, R., Ktari, N., Salem, R.B.S.-B., Mehiri, M., and Nasri, M. 2014. Functional, antioxidant and antibacterial properties of protein hydrolysates prepared from fish meat fermented by Bacillus subtilis A26. Process Biochemistry. 49: 6.963-972
14.Jia, J., Maa, H., Zhao, W., Wang, Z., Tian, W., and Luo, L. 2010. The use of ultrasound for enzymatic preparation of ACE-inhibitory peptides from wheat germ protein. Food Chemistry. 119:1. 336–42.
15.Kaveh, Sh., Sadeghi mahoonak, A.R., Ghorbani, M. and Sarabandi, Kh. 2019. Comparison of antioxidant properties of hydrolyzed fenugreek seed protein with alcalase and pancreatin. J. Innovation in Food Science and Technology. 11: 4.77-88. (In Persian)
16.Lassoued, I., Mora, L., Nasri, R., Jridi, M., Toldrá, F., Aristoy, M.-C., and Nasri, M. 2015. Characterization and comparative assessment of antioxidant and ACE inhibitory activities of thornback ray gelatin hydrolysates. J. Functional Foods. 13:1. 225-238.
17.Li, Y., Jiang, B., Zhang, T., Mu, W., and Liu, J. 2008. Antioxidant and free radical-scavenging activities of chickpea protein hydrolysate (CPH). Food Chemistry. 106:2. 444-450.
18.Liang, L., Cai, S., Gao, M., Chu, X., Pan, X., Gong, K., Xiao, C., Chen, Y., Zhao, Y., Wang, B., and Sun, k. 2019. Purification of antioxidant peptides of Moringa oleifera seeds and their protective effects on H2O2 oxidative damaged Chang liver cells. J. Functional Foods. 64:1. 103698.
19.Maqsoudlou, A., Sadeghi mahoonak, A.R., Mora, L., Mohebodini, H., Toldrá, F., and Ghorbani, M. 2019. Peptide identification in alcalase hydrolysated pollen and comparison of its bioactivity with royal jelly. Food ResearchInternational. 116:1. 905-915.
20.Matthäus, B. 2002. Antioxidant activity of extracts obtained from residues of different oilseeds. J of Agricultural and Food Chemistry. 50:1. 3444–3452.
21.Mazloomi, N., Mora, L., Aristoy, M., Sadeghi mahoonak. A.R., Ghorbani, M., Houshmand, Gh., and Toldrá, F. 2020. Impact of Simulated Gastrointestinal Digestion on the Biological Activity of an Alcalase Hydrolysate of Orange Seed (Siavaraze, Citrus sinensis) by-Products. Foods. 9: 9. 1217.
22.Mazloomi, N., Sadeghi mahoonak, A.R., Ghorbani, M. and Hooshmand, Gh.R. 2019. Determination of optimal production conditions of antioxidant peptides resulting from hydrolysis of orange kernel protein with alcalase enzyme. Food science and Technology. 88: 16. 343-356. (In Persian)
23.Mccann, KB., Shiell, BJ., Michalski, WP., Lee, A., Wan, J., Roginski, H. 2006. Isolation and characterization of a novel antibacterial peptide from bovine As1-casein. International Dairy J. 16:1. 316–323.
24.Meisel, H., and Fitz-gerald, R.J. 2003. Biofunctional peptides from milk proteins, mineral binding and cytomodulatory effects. Current Pharmaceutical design. 9: 1. 1289–1295.
25.Mendis, E., Rajapakse, N., and Kim, S.K. 2005. Antioxidant properties of a radicals scavenging peptide purified from enzymatically prepared fish skin gelatin hydrolysate. Food Chemistry. 53: 3. 581-587.
26.Meshginfar, N., Sadeghi-mahoonak, A. R., Ghorbani, M. and Aalamai, M. 2016. Effects of protein hydrolysate from sheep visceral on oxidative stability of soybean oil and chicken sausage. J of Food Processing and Preservation. 41: 2.12875.
27.Moayedi, A., Mora, L., Aristoy, M., Hashemi, M., Safari, M., and Toldra, F. 2016. ACE-Inhibitory and Antioxidant Activities of Peptide Fragments Obtained from Tomato Processing By-Products Fermented Using Bacillus subtilis: Effect of Amino Acid Composition and Peptides Molecular Mass Distribution. Applied Biochemistry Biotechnology. 181: 1.48-64.
28.Mohamed, R.A., Ramadan, R.S., and Ahmed, L.A. 2009. Effect of substituting pumpkin seed protein isolate for casein on serum liver enzymes, lipid profile and antioxidant enzymes in CCl4-intoxicated rats. Advanced Biomedical Research. 3: 1. 9-15.
29.Nkosi, C.Z, Opoku A.R., and Terblanche S.E. 2006. Antioxidative effects of pumpkin seed (Cucurbita pepo) protein isolate in CCl4 Induced liver injury in low protein fed rats. Phytotherapy Research 20:11. 935-940
30.Normohamadi, E., Sadeghi-mahonak, A.R., Aalami, M., Ghorbani, M. and Sadeghi, M. 2018. Optimization of pumpkin seed meal protein hydrolysis with alcalase to achieve to maximum antioxidant properties. J. Food Processing and Preservation, 9: 2.11-17. (In Persian)
31.Ovissipour, M.R., Abedian Kenari, A., Motamedzadegan, A., and Nazari, R.M. 2010. Optimization of Enzymatic Hydrolysis of Visceral Waste Proteins of Yellowfin Tuna (Thunnus albacares). Food and Bioprocess Technology. 5: 2. 696-705.
32.Palmieri, V.O., Grattagliano, I., Portincasa, P., and Palasciano, G. 2006. Systemic oxidative alterations are associated with visceral adiposity and liver steatosis in patients with metabolic syndrome. J. Nutrition. Oxford University Press.136: 12.3022–3026.
33.Phongthai, S., and Rawdkuen, S. 2019. Fractionation and characterization of antioxidant peptides from rice bran protein hydrolysates stimulated by. Cereal Chemistry. 97:2. 316–325.
34.Power, O., Jakeman, P., and FitzGerald, R. 2013. Antioxidative peptides: enzymatic production, in vitro and in vivo antioxidant activity and potential applications of milk-derived antioxidative peptides. Amino Acids. 44: 3. 797-820.
35.Sadeghian, A., Sadeghi-mahoonak, A.R. Ghorbani, M., Aalami, M. and Joshghani, H. 2020. Effect of process time on functional and antioxidant properties of quinoa hydrolyzed protein with alcalase and pancreatin. Journal of Nutrition Science and Food Technology. 14: 4.89-102. (In Persian)
37.Sakanaka, S., Tachibana, Y., Ishihara, N., and Juneja, L.R. 2004. Antioxidant activity of egg-yolk protein hydrolysates in a linoleic acid oxidation system. Food Chemistry. 86: 1.99-103.
38.Salwanee, S., Wan Aida, W.M., Mamot, S., and Maskat, M.Y. 2013. Effects of enzyme concentration, temperature, pH and time on the degree of hydrolysis of protein extract from viscera of tuna (Euthynnus affinis) by using alcalase. Sains Malaysiana. 42:3. 279-287.
39.Samaranayaka, G.P.A., and Li-Chan, C.Y.E. 2011. Food-derived peptidic antioxidants: A review of their production, assessment, and potential applications. J. Functional Foods. 3: 4. 229-254.
40.Shariat-alvai, M., Sadeghi mahoonak, A.R., Gorbani, M., Aalami, M. and Mohammadzadeh, J. 2019. Determining the optimal conditions for the production of hydrolyzed proteins with antioxidant capacity and reduction of nitric oxide from tomato waste by alcalase. Food science and Technology. 15: 84. 137-151. (In Persian)
41.Sun, J., He, H., and Xie, B.J. 2004. Novel antioxidant peptides from fermented mushroom Ganoderma lucidum. Food Chemistry. 52: 6646–52.
42.Tang, C.-H., Peng, J., Zhen, D.-W., and Chen, Z. 2009. Physicochemical and antioxidant properties of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) protein hydrolysates. Food Chemistry. 115: 2.672-678.
43.Wiriyaphan, C., Chitsomboon, B., and Yongsawadigul, J. 2012. Antioxidant activity of protein hydrolysates derived from threadfin bream surimi byproducts. Food Chemistry. 132: 1.104-111.
44.Yildirim, A., Mavi, A., and Kara, A.A. 2001. Determination of antioxidant and antimicrobial activities of Rumex crispus L. extracts. J. Agricultural and Food Chemistry. 49: 8.4083-4089.
45.You, L., Zhao, M., Regenstein, J.M., and Ren, J. 2010. Changes in the antioxidant activity of loach (Misgurnus anguillicaudatus) protein hydrolysates during a simulated gastrointestinal digestion. Food Chemistry. 120: 3.810–6.
46.Zhang, S.B., Wang, Z., and Xu, S.Y.2008. Antioxidant and antithrombotic activities of rapeseed peptides. J of the American Oil Chemists' Society. 85: 6.521-527.
47.Zhao, Q., Xiong, H., Selomulya, C., Chen, D. X., Zhong, H., Wang, S., Sun, W., and Zhou, Q. 2012. Enzymatic hydrolysis of rice dreg protein: Effects of enzyme type on the functional properties and antioxidant activities of recovered proteins. Food Chemistry. 134: 1.1360-1367.
48.Zhu, K., Zhou, H., and Qian, H. 2006. Antioxidant and free radical-scavenging activities of wheat germ protein hydrolysates (WGPH) prepared with alcalase. Process Biochemistry. 41:6. 1296-1302.
49.Zhu, L., Chen, J., Tang, X., and Xiong, Y.L. 2008. Reducing, radical scavenging and chelation properties of in vitro digests of alcalase-treated zein hydrolysate. J. of Agricultural and Food Chemistry. 56: 8. 2714-2721.
50.Živanović, I., Vaštag, Z., Popović, S., Popović, L., and Peričin, D. 2011. Hydrolysis of hull-less pumpkin oil cake protein isolate by Pepsin. International J of Biological and Life Sciences. 7: 1. 30-34. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 303 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 221 |