
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,650,037 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,256,241 |
اثر تاریخ کاشت بر میزان پروتئین، محتوای ساپونین و عملکرد دانه ژنوتیپ های های مختلف کینوا در شهرستان جیرفت | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
دوره 15، شماره 1، فروردین 1401، صفحه 121-140 اصل مقاله (993.08 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2022.19243.2437 | ||
نویسندگان | ||
مهدی بهروج1؛ فرشید قادری فر* 2؛ حمیدرضا صادقی پور3؛ آسیه سیاهمرگویی2؛ محمود باقری4 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران، | ||
2دانشیار، گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران، | ||
3دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران، | ||
45. استادیار پژوهشی، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج. | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف: باتوجه به خشکسالی ها، بحران آب و افزایش شوری خاک که طی چند سال اخیر در منطقه جیرفت روی داده است، کشت محصولات جایگزین برای فصل خنک با نیاز آبی کم، صرفه اقتصادی بالا و سازگار با منطقه و دوره رشد کوتاه ضروری به نظر میرسد. کینوا به دلیل نیاز آبی کم و مقاومت بالا به شوری گزینه مناسبی برای این امر میباشد، بر همین اساس این مطالعه با هدف بررسی میزان پروتئین، محتوای ساپونین، عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپهای کینوا (Chenopodium quinoa Willd) در کشت پائیزه و زمستانه انجام شد. مواد و روشها این آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار، در مزرعه تحقیقاتی و آزمایشگاه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان در دو سال زراعی 98-1397 اجرا گردید. تاریخ کاشت (پائیزه و زمستانه) به عنوان عامل اصلی و ژنوتیپ های های Titicaca, Redcarina, Gza1, Q12, Q18, Q21, Q22, Q26, Q29, Q31 به عنوان عامل فرعی بودند. در این آزمایش صفاتی نظیر طول ساقه، طول دوره رشد، درصد پروتئین، ساپونین دانه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه مورد بررسی قرار گرفتند. یافتهها تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد صفات اندازهگیری شده در این آزمایش (طول ساقه، طول دوره رشد، درصد پروتیین و ساپونین دانه) تحت تاثیر معنیدار ژنوتیپ، تاریخ کاشت و اثر متقابل تاریخ کاشت و ژنوتیپ قرار گرفتند. طول گل آذین تنها تحت تاثیر معنیدار ژنوتیپ قرار گرفت. طول ساقه در کشت پاییزه و زمستانه بسیار متفاوت بود به طوری که در کشت پاییزه بیشترین طول ساقه در ژنوتیپ Q22 و Q12 مشاهده شد اما در کشت زمستانه بیشترین طول ساقه مربوط به ژنوتیپ های Q26 و Q29 بود، همچنین نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل ژنوتیپ و تاریخ کاشت نشان داد در تمام ژنوتیپ های مورد مطالعه درصد ساپونین و پروتئین در کشت پاییزه کمتر از کشت زمستانه بود، دامنه تغیرات درصد ساپونین و پروتیین دانه به ترتیب بین 52/4 تا 56/5 درصد و 78/10 تا 89/13 درصد بود. همچنین عملکرد دانه و وزن هزاردانه کینوا تحت تاثیر معنیدار ژنوتیپ ، تاریخ کاشت و اثرات متقابل آنها قرار گرفت. دامنه تغییرات عملکرد دانه بین 91/1 (تیمار کشت پاییزه و ژنوتیپ GZA1) و 99/3 تن در هکتار (تیمار کشت پاییزه Q12) مشاهده شد. نتیجه گیری نتایج این تحقیق نیز این نیز نشان داد که امکان دو بار کشت این محصول در یکسال در منطقه جیرفت امکان پذیر است، مشروط بر اینکه از ارقام مناسب استفاده شود. بنابراین در کشت پاییزه ارقام Q12 و Q31 و در کشت زمستانه ارقام Q29 و Q26 توصیه می-شوند. | ||
کلیدواژهها | ||
درصد پروتئین؛ طول گل آذین؛ عملکرد دانه؛ محتوای ساپونین | ||
مراجع | ||
1.Kiani Ghalehsard, S., Shahraki, J., Akbari, A. and Sardar Shahraki, A. 2019. Investigating the effects of climate change on food security of Iran. J. Nat. Environ. Hazards. 8: 22. 19-40.
2.Soltani, A. 2020. Analysis of the country's food security until 2050. Research plan report. Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. 211 p. (In Persian)
3.Soltani, A., Alimagham, S.M., Torabi, B., Zeinali, E., Zand, E., Vadez, v., Van Loon, M.P. and van Ittersum, M.K. 2020. Future food self-sufficiency in Iran: A model-based analysis. Glob. Food Secur. 24. 100351.
4.Tesfaye, S., Birhane, E. and Leijnse, T. 2018. Climatic controls of Eco hydrological responses in the highlands of northern Ethiopia. Sci. Total Environ. 609: 77-914.
5.Keshavarz, M. 2019. Addressing barriers of rural development under drought. J. Rural Plan.7: 2. 97-118.
6.Sepahvand, N. and Sarhangi, M. 2012. Quinoa (mother seed) A new plant with high genetic diversity of nutritious products in Iran. Special issue of the 12th Iranian Genetic Congress, 5 p. (In Persian)
7.Mostafaei, M., Jami Al-Ahmadi, M., Salehi, M. and Shahidi, A. 2017. A Review of Crop Properties and Nutritional Value of Quinoa (Chenepodium quinoa Willd). The First National Conference on New Opportunities for Production and Employment in the Agricultural Sector in the East (in order to achieve the goals of resistance economy). 12 p. (In Persian)
8.Bazile, D. and Baudron, F. 2015. The dynamics of the global expansion of quinoa growing in view of its high biodiversity. In State of the Art Report on Quinoa Around the World in 2013. P:42-55.
9.FAO. 2019. Faostat. Available at: http://faostat3.fao.org/browse/Q/QC/E
10.Seifti, E., Ramezanpour, S., Sultanlu, H., Salehi, M. and Sepahvand, N. 2015. Investigation of some morphophenological traits related to yield and precocity in modified Chenopodium quinoa cultivars. J. Crop Prod. 8: 2. 153-169. (In Persian)
11.Naderi, A. 2008. Effect of different levels of sulfur and potassium on canola growth and yield. 10th Iranian Congress of Agricultural Sciences and Plant Breeding. Karaj: Seed and Plant Breeding Institute. 11 p. (In Persian)
12.Franc, M.G.C., Thi, A.T.P., Pimentel, C., Rossiello, R.O.P., Fodil, Y.Z. and Laffray, D. 2006. Differences in growth and water relations among Phaseolus volgaris cultivars in response to induced drought strerss. J. Environ. Exp. Bot. 43: 227- 237.
13.Pulvento, C., Riccardi, M., Lavini, A., Dandria, R., Iafelice, G. and Marconi, E. 2010. Field trail evaluation of two Chenopodium quinoa genotypes grown under rain-fed conditions in a typical Mediterranean environment in south Italy. J. Agric. Crop Sci. 196: 6. 407-411.
14.Bhargava, A., Shukla, S. and Ohri, D. 2006. Chonopodium quinoa- An Indian perspective. Ind. Crops Prod. 23: 73-87.
15.Hasanzadeh, H., Shakerdargah, G.H. and Darjani, F. 2014. Determine the best planting date of quinoa in the coastal strip south of Iran. 1st Symposium in New Topics in Horticultural Sciences. 19-20 Nov. Jahrom.
16.Tavousi, M. and Sepahvand, N. 2014. The effect of planting date on yield and phonological and morphological characteristics of different genotypes of new quinoa in Khuzestan, First International Congress and 13th Iranian Genetics Congress, Tehran, 6 p. (In Persian)
18.Bagheri, M. 2019. Evaluation of quantitative and qualitative characteristics in new genotypes of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Final Research Project Report, Agricultural Research and Information Center, Registration No. 55778. (In Persian)
19.Sosa-Zuniga, V., Brito, V., Fuentes, F. and Steinfort, U. 2017. Phenological growth stages of quinoa (Chenopodium quinoa) based on the BBCH scale. Ann. Appl. Biol. 171: 3. 117-124.
20.Koziol, M.J. 1991. Chemical composition and nutritional value of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). J. Food Compos. Anal. 5: 35-68.
21.Babaian, A. and Mountain. M. 2012. Evaluation of agricultural climate change indices under climate change scenarios in selected stations of Khorasan Razavi. Water and Soil. 26: 953-967. (In Persian)
22.Rahmani, M., Jami Al-Ahmadi, M., Shahidi, A. and., Hadizadeh Azhandi, M. 2015. The effect of climate change on the length of growth stages and water requirement of wheat and barley Case study: Birjand plain). J. Agric. Ecol. 4: 7. 443-460.
23.Klaring, H.P. and A. Krumbein. 2013. The effect of constraining the intensity of solar radiation on the photosynthesis, growth, yield and product quality of tomato. J. Agron Crop Sci. 199: 5. 351-359.
24.Imam, Y. and Niknejad, M. 2004. An introduction to physiology of agronomic plants yield. Shiraz University Pub. Second. Ed. 571 p. (In Persian)
25.Jamali, S. and Sharifan, H. 2018. Investigation of the effect of different salinity levels on yield and yield components of quinoa (Titicaca cultivar). J. Soil Water Conserv. 25: 2. 251-266. (In Persian).
26.Kianbakht, M., Zeinali, A., Siahmarguee, A., Sheikh, F. and Pouri, Q. 2015. The effect of planting date on yield and yield components of seeds and green pods of three cultivars in Gorgan climatic conditions. J. Crop Prod. 8: 1. 99-119. (In Persian)
27.Nina Laura, J., Del Castillo, C. and Winkel, T. 2014. Comportamiento de quinuas tradicional y mejorada frente al estrés térmico. Paper presented at the CD-Rom: XI Congreso Internacional de Cultivos Andinos, Cochabamba, Bolivia. Fundación PROINPA. CD-Rom: file no. P6.
28.Salehi, M. and Pourdad, S.S. 2019. Preliminary evaluation of seed yield and some agronomic traits of quinoa genotypes under rainfed condition. AREEO. Final Report. In press. (In Persian)
29.Safari, M., Aghaalikhani, M. and Modres, M. 2010. Effect of planting date on phenology and morphological traits of three cultivars of Sorghum bicolor L. Iran. J. Crop Sci. 12: 4. 452-466. (In Persian)
30.Ghanbar, L., Afshari, H. and Mohammadi, M. 2011. Study of regression relationships between the effect of irrigation cycle on yield and yield components of castor plant (Ricinus communis). J. New Agric. Find. 5: 1. 88-77. (In Persian)
32.Abasi, S., Cordnaeich, A. and Bagheri, M. 2018. Evaluation of genetic diversity of new chenopodium quinoa (Chenopodium quinoa Willd) cultivars based on agromorphological traits. 15th National Iranian Congress Science Congress, 2-5 Sep. 2019. Karaj, Iran. (In Persian)
33.Adolf, V.I., Shabala, S., Andersen, M.N., Razzaghi, F. and Jacobsen, S.E. 2012. Varietal differences of quinoa’s tolerance to saline conditions. Plant Soil. 357: 1-2. 117-129.
34.Zeinali, A., Soltani, A., Khadem Pir, M., Turani, M. and Sheikh, F. 2013. Study of reaction of grain yield components and green pods of two bean cultivars in the distance between rows in timely and late sowing. J. Agric. 4: 210-195. (In Persian)
35.Morrison, M.J. and Stewart, D.W. 2002. Heat stress during flowering in summer Brassica. Crop Sci. 42: 797-803.
36.Hirich, A., Choukr‐Allah, R. and Jacobsen, S.E. 2014. Quinoa in morocco–effect of sowing dates on development and yield. J. Agro. Crop Sci. 200: 371-377.
37.Shiran, N., Soleymani, A. and Shams, M. 2013. Effect of sowing date and different planting management, on seed yield and yield components of safflower in Isfahan region. Int. J. Aeronaut. Space Sci. 5: 9. 911- 913.
38.Saeedi, S., Siadat, A., Mashti, A., Moradi Talawat, M. and Sepahvand, N. 2019. The effect of planting date and nitrogen levels on some physiological traits of quinoa. 6th National Conference on Plant Physiology of Iran, Yazd. 8 p. (In Persian)
39.Bazvand, F., Pezeshkpour, P. and Mirzaie, A. 2015. Chickpea (Cicer arietinume L.) yield and yield components as affected by sowing date and genotype under rainfed conditions. Bull. Env. Pharmacol. Life Sci. 4: 11. 59-65.
40.Vaqar, M.S., Noor Mohammadi, Q., Shams, K., Pakzi, A. and Kobrai, S. 2009. Yield and yield components of three chickpea cultivars (Cicer arientinum L.) at different planting dates in Kermanshah. J. Plant Breed. 5: 1. 1-18. (In Persian)
41.Makarian, K. and Azadeh, L. 2019. Quinoa agriculture: planting, holding, harvesting. 5th International Conference on Agricultural Engineering and Environment with Sustainable Development Approach, Shiraz. 12 p. (In Persian)
43.Jacobsen, S.-E., Liu, F. and Jensen, C.R. 2009. Does root-sourced ABA play a role for regulation of stomata under drought in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). J. Hortic. Sci. 122: 281-287.
44.Bilalis, D., Kakabouki, I., Karkanis, A., Travlos, I., Triantafyllidis, V. and Dimitra, H.E.L.A. 2012. Seed and saponin production of organic quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) for different tillage and fertilization. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 40: 1. 42.
45.Hirose, Y., Fujita, T. and Ishii, T. 2010. Antioxidative properties and flavonoid composition of Chenopodium quinoa seeds cultivated in Japan. Food Chem. 119: 4. 1300-1306. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 588 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 451 |