
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,625,711 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,218,531 |
اثر تغذیه سطوح مختلف تخممرغ کامل ضایعاتی بر مصرف خوراک، گوارشپذیری مواد مغذی، فراسنجههای تخمیری شکمبه و سنتز پروتئین میکروبی در گوسفندان نر کرمانی | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
دوره 10، شماره 3، آذر 1401، صفحه 19-36 اصل مقاله (779.7 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2022.19857.1832 | ||
نویسندگان | ||
زهرا تقی پور1؛ رضا طهماسبی1؛ امید دیانی* 2؛ امین خضری1؛ زهره حاج علیزاده3 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. | ||
2استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران، | ||
3دانشآموخته دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: با توجه به این که تعداد قابل توجهی تخممرغ طی حملونقل، نگهداری در انبار و در هنگام فروش شکسته شده و قابل مصرف برای انسان نمیباشند، بنابراین میتوان از آن بهعنوان یک ماده خوراکی با کیفیت بالا در تغذیه نشخوارکنندگان استفاده کرد. تخم-مرغ، یک منبع عالی از پروتئین و چربی، مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته و تحقیقاتی در رابطه با کاربرد آن بهعنوان یک منبع پروتئین ارزان و متنوع در تغذیه حیوانات انجام شدهاست. طی برآورد صورت گرفته، هشت درصد تخممرغهای تجاری تولیدشده کیفیت خوبی را ندارند و قابل مصرف برای انسان نمیباشند، که برای مصارف حیوانی از جمله در تغذیه دامها، ارزش تغذیهای خوبی را دارند. لذا هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر تغذیه سطوح مختلف تخممرغ کامل ضایعاتی بر مصرف خوراک، گوارشپذیری ظاهری مواد مغذی، فراسنجههای تخمیری شکمبه و سنتز پروتئین میکروبی در گوسفند بود. مواد و روشها: تخممرغ کامل ضایعاتی بهصورت تر در ده روز مراجعه متوالی از یک واحد مرغ تخمگذار تهیه شد. تخممرغهای جمع-آوریشده بهصورت طبیعی در هوا و دور از نور مستقیم آفتاب خشک و آسیاب شدند. پس از تعیین ترکیب شیمیایی، در سطوح صفر، 5/2، 5 و 5/7 درصد در جیرههای آزمایشی استفاده و جایگزین کنجاله کلزا و سبوس گندم شد. پس از تهیه جیرههای آزمایشی، فراسنجه-های مورد نظر با استفاده از چهار راس گوسفند نر بالغ کرمانی با میانگین وزن زنده 5/0±44 کیلوگرم در قالب طرح چرخشی در چهار دوره 21 روزه بررسی شد. گوارشپذیری ظاهری براساس روش جمعآوری کامل مدفوع محاسبه گردید. از مایع شکمبه هر گوسفند در پنج روز آخر هر دوره در ساعات صفر، سه و شش ساعت پس از وعده صبح جهت تعیین pH، نیتروژن آمونیاکی شکمبه و جمعیت پروتوزوآ نمونهگیری عمل آمد. در آخرین روز هر دوره و در سه ساعت پس از مصرف خوراک، خونگیری از گوسفندان از طریق ورید وداج انجام گرفت. جهت تعیین میزان آلانتوئین و پروتئین میکروبی، میزان ادرار تولیدی در روزهای نمونهگیری در طول 24 ساعت با ظرفهایی موجود در زیر قفسهای متابولیکی جمعآوری شد. یافتهها: مصرف خوراک، مصرف و ابقا نیتروژن و همچنین گوارشپذیری ظاهری مواد مغذی تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت. این در حالیاست که غلظت نیتروژن آمونیاکی در سه ساعت پس از مصرف خوراک و جمعیت کل پروتوزوآ و گونههای انتودینیوم (به-ترتیب 54/13 و 94/9) با افزایش سطح تخممرغ کامل ضایعاتی جیره، افزایش یافت (05/0>P). با افزودن تخممرغ کامل ضایعاتی میزان سنتز پروتئین میکروبی تغییر معنیداری نداشت. در بین فراسنجههای خونی، غلظت کلسترول خون گوسفندان با افزودن تخممرغ کامل ضایعاتی به جیره گوسفندان افزایش یافت (75/58 میلیگرم در دسیلیتر با جیره شاهد در برابر 69 میلیگرم در جیره حاوی 5/7 درصد ضایعات تخم مرغ) (05/0>P). نتیجهگیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد تخممرغ کامل ضایعاتی از نظر سطح مواد مغذی مورد نیاز نشخوارکنندگان بهطور نسبی متعادل بوده و استفاده از آن در سطح 5/7 درصد موجب افزایش جمعیت گونههای پروتوزوآ و تولید آمونیاک در شکمبه و بهبود شرایط تخمیر شد. بنابراین، این فراورده میتواند بهعنوان جزئی از کنسانترهی نشخوارکنندگان کوچک در جیره گنجانده شود. | ||
کلیدواژهها | ||
تخممرغ کامل ضایعاتی؛ تخمیر شکمبه؛ گوارشپذیری؛ گوسفند | ||
مراجع | ||
Abdollahi Nia, KH., Seyf Davati, J., Abdi Benmar, H., Mirzaee, F. and Seyed Sharifi, R. 2016. Investigation of the effect of dietary protein source on the rate of microbial protein synthesis. 1nd National Conference on Modern Research in Agriculture and Animal Sciences, 1-7. (In Persian).
AOAC, 2005. Official Methods of Analysis of AOAC International, Maryland, USA.
Belewn, M.A. and Akinladenu, H.A. 1998. A note on the apparent digestibility of rice husk and hatchery by-product meal based diets fed to West African dwarf goats. Journal of Applied Animal Research, 13:197-200.
Broderick, G.A. and Kang, J.H. 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science, 63 (1):64-75.
Calsamiglia, S., Stern, M.D. and Firkins, J.L. 1995. Effects of protein source on nitrogen metabolism in continuous culture and intestinal digestion in vitro. Journal of Animal Science, 73(6):1819-1827.
Chen, X.B. and Gomes, M.J. 1995. Estimation of microbial protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives-an overview of the technical details. International Feed Resources Unit, 1-21.
Comline, R.S., Roberts, H.E. and Titchen, D.A. 1951. Route of absorption of colostrum globulin in the newborn animal. Nature, 167: 561-562.
Fahmy, M.H., Boucher, J.M., Poste, L.M., Gregoire, R., Butler, G. and Cpmeau, J.E. 1992. Feed efficiency, carcass characteristics, and sensory quality of lambs with or without prolific ancestry, fed diets with different protein supplements. Journal of Animal Science, 70:1365-1374.
FAO, Food and Agriculture Organization of the United Nations. Website: http://www.faostat.fao.org.
Fatehi, F., Zali, A., Dehghan-Banadaky, M. and Danesh Mesgaran, M. 2017. The study of synchrony effect of starch and rumen degradable protein concentrations by gas production technique. Journal of Animal Science Research, 26 (24):121-141. (In Persian).
Ferrell, C.L., Crouse, J.D. Field, R.A. and Chant. J.L. 1979. Effects of sex, diet and stage of growth upon energy utilization by lambs. Journal of Animal Science, 49:790–801.
Firouzi, Z. 2020. Nutrients digestibility, microbial protein synthesis and rumen fermentation and blood parameters in lambs feed diet with different levels of hatchery wastes. MSc thesis. Shahid Bahonar University of Kerman, Iran.
Guo, Y., Xu, X., Zou, Y., Yang, Z., Li, S. and Cao, Z. 2013. Changes in feed intake, nutrient digestion, plasma metabolites, and oxidative stress parameters in dairy cows with subacute ruminal acidosis and its regulation with pelleted beet pulp. Journal of Animal Science and Biotechnology, 4(31):1-10.
Hall, M.B. and Huntington, G.B. 2008. Nutrient synchrony: Sound in theory, elusive in practice. Journal of Animal Science, 82:3237-3244.
Hasannia, M.R., Gharanjik., B.M. and Dadghani, A.A. 2006. Effects of marine algae on egg cholesterol. Journal of Food Science and Technology, 4:10-19. (In Persian)
Hill, T.M., Aldrich, J.M., Proeschel, A.J. and Schlotterbeck, R.L. 2001. Feeding neonatal calves milk replacers containing egg proteins. Journal of Dairy Science, 84:265-266 (Supp).
Hosseini-Vardanjani, S.F., Rezaei, J., Karimi-Dehkordi, S. and Rouzbehan, Y. 2019. Effect of different levels of inorganic, nano and organic Zn on Zn absorption, microbial protein, metabolites and immunoglobulins of blood and colostrum in ewes and their lambs. Journal of Animal Production, 20(4):539-551 (In Persian).
Huhtanen, P., Nousiainen, J.I., Rinne, M., Kytölä, K. and Khalili, H. 2008. Utilization and partition of dietary nitrogen in dairy cows fed grass silage-based diets. Journal of Dairy Science, 91:3589-3599.
Jouany, J. P., Ivan, M., Papon, Y. and Lassalas, B. 1992. Effects of Isotricha, Eudiplodinium, Epidinium, Entodinium and a mixed population of rumen protozoa on the in vitro degradation of fish meal, soybean meal and casein. Canadian Journal of Animal Science, 72:871-880.
Karimi-Daeini, H., Kazemi-Bonchenari, M., Khodaei-Motlagh, M. and Moradi, M.H. 2018. Effect of increased protein level supplied by soybean meal or meat meal on performance, blood metabolites and insulin and liver enzymes in Holstein male calves. Research On Animal Production, 8(18):100-106. (In Persian).
Kellogg, D.W., Johnson, Z.B., Lesmeister, K.E. and Anschutz, K.S. 2000. Growth of calves fed milk replacer containing dried egg product. Arkansas Agriculture Experiment Station. Research Series, 478:149-154.
Khalid. M.F., Sarwar, M., Rehman, A.U., Shahzad, M.A. and Mukhtar, N. 2012. Effect of dietary protein sources on lamb’s performance: A Review Journal of Animal Science Applied, 2: 111-120.
Khalil, J., Sawaya, W.N. and Hyder, S.Z. 1986. Nutrient composition of Atriplex leaves grown in Saudi Arabia. Journal of Range Management Archives, 39(2):104-107.
Knowlton, K.F., Herbein, J.H., Meister-Weisbarth, M.A. and Wark, W.A. 2001. Nitrogen and phosphorus partitioning in lactating Holstein cows fed different sources of dietary protein and phosphorus. Journal of Dairy Science, 84:1210-1217.
Lahr, D.A., Otterby, D.E., Johnson, D.G., Linn, J.G. and Lundquist, R.G. 1983. Effects of Moisture content of Complete Diets on feed intake and milk production by cows. Journal of Dairy Science, 66: 1891-1900.
Lu, C.D., Potchoiba, M.J., Sahlu, T. and Kawas, J.R. 1990. Performance of dairy goats fed soybean meal or meat and bone meal with or without urea during early lactation. Journal of Dairy Science, 73(3): 726-734.
Malek, R., Ghoorchi, T., Dastar, B. and Gharehbash, A.M. 2015. Effects of milk containing egg and biotin on performance, blood parameters, ferritin, IgG and digestibility of Holstein calves. Journal of Ruminant Research, 3(2):1-16. (In Persian)
Mertens, D.R., 2009. Impact of NDF content and digestibility on dairy cow performance. WCDS Advances in Dairy Technology, 21: 191-201.
NRC. 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. 6th. Ed. Washengton, DC: National Academy Press, 384.
Ogimoto, K. and Imai, S. 1981. Atlas of Rumen Microbiology (Japan Scientific Society Press(.
Oltjen, R.R. and Dinius, D.A. 1976. Processed poultry waste compared with uric acid, sodium urate, urea and biuret as nitrogen supplements for beef cattle feed forage diets. Journal of Animal Science, 43:201-208.
Quigley, J.D. 2002. Effect of spray-dried whole egg and biotin in calf milk replacer. Journal of Dairy Science, 85:198-203.
Rosendo, O., Staples, C.R., McDowell, L.R., McMahon, R., Badinga, L., Martin, F.G., Shearer, J.F., Seymour, W.M. and Wilkinson, N.S. 2004. Effects of biotin supplementation on peripartum performance and metabolites of Holstein cows. Journal of Dairy Science, 87(8):2535-2545.
Rotger, A., Ferret, A., Calsamiglia, S. and Manteca, X. 2006. Effects of nonstructural carbohydrates and protein sources on intake, apparent total tract digestibility, and ruminal metabolism studied in vivo and in vitro with high-concentrate beef cattle diets. Journal of Animal Science, 84:1188–1196.
Russell, J.B., O’Connor J.D., Fox, D.G., Van Soest, P.J. and Sniffen, C.J. 1992. A net-carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets. I. Ruminal fermentation. Journal of Animal Science, 70: 3551–3561.
Safari, R., Nemati, Z.A. and Sheikhlou, M.R. 2021. Effect of different levels of egg shell powder on gas production, fermentation parameters and digestibility of aflatoxin B1 contaminated diet in vitro. Iranian Journal of Animal Science Research, 13(1): 109-122.
Santoro, H.M., Erickson, P.S., Whitehouse, N.L., McLaughlin, A.M., Schwab, C.G. and Quigley, C.G. 2003. Evaluation of a colostrum supplement, with or without trypsin Inhibitor, and an egg protein milk replacer for dairy calves. Journal of Dairy Science, 87:1739-1746.
SAS. 2005. SAS User’s Guide. Statistics. Version 9.1.3 Edition. SAS Inst., Inc., Cary NC.
Sok, M., Ouellet, D.R., Firkins, J.L., Pellerin, D. and Lapierre, H. 2017. Amino acid composition of rumen bacteria and protozoa in cattle. Jornal of Dairy Science, 100 (7):5241-5249.
Taghizadeh, A., Alizadeh, S. and Nobakht, A. 2010. Survey the effect of lasalocid ruminal characteristics, blood parameters and performance of Ghezel lambs. Journal of Animal Science Researches, 4(1):68-78. (In Persian).
Tietz, N.W. 1995. Clinical Guide to Laboratory Tests. 3rd ed. WB Saunders; Philadelphia, PA, USA, p. 518.
Touchette, K.J., O’brien, M.L. and Coalson, J.A. 2002. Liquid egg as an alternative protein source in calf milk replacers. Journal of Dairy Science, 86:2622-2628.
Van Soest, P.J. Nutritional Ecology of the Ruminant, 1982. O and B Books Inc., Corvallis, 112.
Veira, D.M., Ivan, M. and Jui, P.Y. 1983. Rumen ciliate protozoa: effects on digestion in the stomach of sheep. Journal of Dairy Science, 66: 1015–1022.
Ward, A., Tawila, G.A., Sawsan, M.A., Gad, M. and El-Muniary, M.M. 2008. Improving the nutritive value of cottonseed meal by adding iron on growing lamb's diets. World Journal of Agricultural Sciences, 4(5):533-537.
Weigel, D.J., Elliott, J.P. and Clark, J.H. 1997. Effects of amount and ruminal degradability of protein on nutrient digestibility and production by cows fed tallow. Journal of Dairy Science, 80:1150–1159.
Wilkinson, J.M. and Lee, M.R.F. 2018. Review: Use of human-edible animal feeds by ruminant livestock. Animal, 12(8):1735–1743.
Yalchi, T., Teimouri Yanesari, A., Rezaee, M. and Chashnidel, Y. 2018. Effect of synchronizing rate of ruminal fermentation on nitrogen balance, microbial protein synthesis and growth performance in feedlot male Lori lambs. Journal of Ruminant Research, 4:67-90. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 386 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 297 |