
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,607,814 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,199,707 |
بررسی میزان فلزات سنگین سرب و کادمیوم در بافت عضله ماهیان پرورشی سردآبی استان گلستان | ||
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
دوره 11، شماره 3، مهر 1401، صفحه 1-11 اصل مقاله (949.93 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2022.19590.1613 | ||
نویسندگان | ||
نقی محمدخانی1؛ سید علی اکبر هدایتی* 2؛ محمد مازندرانی3؛ سراج بیتا4؛ سید صمد حسینی5 | ||
1دانشجوی کارشناسیارشد گروه تولید و بهرهبرداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
2نویسنده مسئول، دانشیار گروه تولید و بهرهبرداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
3دانشیار گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
4استادیار گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی چابهار، چابهار، ایران | ||
5دانشآموخته دکتری گروه بهداشت آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران | ||
چکیده | ||
بررسی میانگین میزان سرب مزارع مختلف پرورش ماهی قزل آلا بر اساس منبع تامین آب نشان داد که میزان سرب در عضله ماهیان پرورشی مزارع با منبع آب روخانه بسیار بیشتر از سایر مناطق بوده (mg/l 967/0) و مزارع پرورش در قفس دریا (mg/l 013/0) از همه پایینتر بود. میانگین میزان سرب کل ماهیان استان 279/0 میلیگرم بر کیلوگرم بوده است که کمتر از حد مجاز استانداردهای ملی و بین المللی میباشددر خصوص کادمیوم نیز مقادیر در آب و عضله بسیار ناچیز بوده و خارج از محدوده تشخیص دستگاه جذب اتمی بود که بیانگر سلامت آب و ماهی از نظر کادمیوم میباشد. مقایسه غلظت فلزات سنگین در ماهیان قزلآلای رنگینکمان در استان گلستان با سایر مناطق کشور نشان دادکه این میزان از پایینترین مقادیر گزارش شده در کشور بوده که بیانگر سلامت کامل ماهی قزل آلا در استان گلستان دارد. مقادیر سرب و کادمیوم در آب و عضله ماهی قزلآلای رنگینکمان پایینتر از تمامی استانداردهای ملی و بین المللی بوده و از حداکثر مجاز پیشنهادی کمتر بود. | ||
کلیدواژهها | ||
قزل آلا؛ آلودگی؛ فلز سنگین؛ تجمع زیستی | ||
مراجع | ||
1.Johansen, P., Pars, T., and Bjerregaard, P. 2000. Lead, cadmium, mercury and selenium intake by Greenlanders from local marine food. Science of the total environment, 245: 1-3. 187-194.
2.Faramarzian, M., Derakhshan, Z., and Ranjbar, M. 2013. Investigating the concentration of heavy metals in salmon distributed in the city of Shiraz. The 16th National environmental health conference. Tabriz university of agricultural sciences. Faculty of health. 19: 7-11.
3.Alam, M.G.M., Tanaka, A., Allinson, G., Laurenson, L.J.B., Stagnitti, F., and Snow, E.T. 2002. A comparison of trace element concentrations in cultured and wild carp (Cyprinus carpio) of Lake Kasumigaura, Japan. Ecotoxicology and environmental safety, 53: 3. 348-354.
4.Andreji, J., Stránai, I., Massányi, P., and Valent, M. 2005. Concentration of selected metals in muscle of various fish species. Journal of environmental science and health, 40: 4. 899-912.
5.Al-Yousuf, M.H., El-Shahawi, M.S., and Al-Ghais, S.M. 2000. Trace metals in liver, skin and muscle of Lethrinus lentjan fish species in relation to body length and sex. Science of the total environment, 256: 2-3. 87-94.
6.Andreji, J., Stranai, I., Kacaniova, M., Massanyi, P., and Valent, M. 2006. Heavy metals content and microbiological quality of carp (Cyprinus carpio L.) muscle from two Southwestern Slovak fish farms. Journal of Environmental Science and Health, Part A, 41: 6. 1071-1088.
7.Winton, J.R. 2001. Fish health management. Fish hatchery management, 2nd edition. American Fisheries Society, Bethesda, Maryland, pp. 559-640.
8.Fadaeifard, B., Raeisi, M., Jalali, B., and Ghazi Askar, M. 2010. Investigating the amount of lead and iron in water, food and muscles of rainbow trout in Chaharmahal and Bakhtiari province. Iranian veterinary journal. 3: 28. 59-62.
9.Mohseni Bandpei, A., Khodakaram, S., and Khalili, J. 2015. The amount of lead in drinking water sources of Golestan province and preparation of a qualitative model in the geographic information system environment. Journal of prevention and health. 2: 87-109. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 300 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 270 |