
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,640,393 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,234,775 |
تدوین راهبردهایی جهت ایجاد و توسعه زنجیره ارزش صنایع مرتبط با حشرات خوراکی در استان گیلان | ||
مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی | ||
دوره 11، شماره 1 - شماره پیاپی 11، فروردین 1403، صفحه 19-38 اصل مقاله (948.94 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jead.2023.19910.1572 | ||
نویسندگان | ||
سیّد سینا معصومی* 1؛ محمد حسین اصغرپور2؛ مهرزاد جمشیدی گیلانی3 | ||
1بخش مدیریت صنعتی، دانشکده اقتصاد، حسابداری و مدیریت، دانشگاه یزد، یزد، ایران | ||
2گروه مهندسی صنایع، پردیس فنی (1)، دانشگاه یزد، یزد، ایران | ||
3گروه مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی نوشیروانی، بابل، ایران | ||
چکیده | ||
استان گیلان به واسطه شرایط جغرافیایی و اقلیمی و ظرفیتها و پتانسیلهای خاص میتواند با ایجاد و توسعه زنجیره ارزش حشرات خوراکی، منجر به کارآفرینی کشاورزی و رونق اقتصاد محلی شود. به این منظور مطالعه حاضر با هدف تبیین زنجیره ارزش حشرات خوراکی و تدوین راهبردهایی برای ایجاد و توسعه این زنجیره انجام شد. در این مطالعه برای جمعآوری دادههای مورد نظر از اطلاعات کتابخانهای و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه) استفاده و سپس یافتههای پژوهش در دو مرحله تجزیه و تحلیل شد. در مرحله اول، صنایع مرتبط با حشرات خوراکی با توجه به پتانسیلهای استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج تحلیل دو صنعت تولید مواد خوراکی بر پایه حشرات و حفظ و پرورش حشرات خوراکی بهعنوان صنایع در حال توسعه در استان گیلان شناسایی شدند. سپس در مرحله دوم به منظور دستیابی به راهبردهایی جهت ایجاد و توسعه صنایع حشرات خوراکی در استان گیلان از روش کیفی داده بنیاد استفاده شد. بر اساس یافتههای حاصل از مصاحبههای نیمه ساختار یافته با خبرگان صنعتی، پنج راهبرد برای در ایجاد و توسعه زنجیره ارزش صنایع مرتبط با حشرات خوراکی در استان گیلان تدوین، و متناسب با هر راهبرد اقداماتی عملیاتی پیشنهاد شد. ازجمله اقدامات تجویزی میتوان به ایجاد انجمنهای تخصصی با همکاری نهادهای علمی-پژوهشی در خصوص ابعاد علمی و فنی حشرات خوراکی اشاره کرد. در نهایت ایجاد پلتفرمی چند ذینفعی برای تسهیل تحقیق و توسعه در این زمینه به منظور اعتلای این صنعت پیشنهاد میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
اقتصاد زیستی؛ حشرات خوراکی؛ حشرهشناسی؛ کارآفرینی کشاورزی | ||
مراجع | ||
در شهرستان رودبار استان گیلان. نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی، 6(12): 98-111.
عباسی، ل.، شریفزاده، م.ش، عبدلهزاده، ع.، محبوبی، م.ر. 1397. نوآوری جمعی در زنجیره ارزش در تعاونیهای تولید کشاورزی. نشریه کارآفرینی در کشاورزی، 5(4): 43-70.
مظهری، م.، رسولزاده، م. 1400. تحلیل زنجیره ارزش گلمحمدی در استان خراسان رضوی. نشریه علمی اقتصاد و توسعه کشاورزی. 35(3): 291-306.
معصومی، س.، اصغرپور، م.ح. 1400. از واکاوی شکنندگی زنجیره ارزش کسبوکارهای کشاورزی تا ارائه راهکاریی برای چابکی آن: مورد مطالعه صنعت زنبورداری و محصولات زنبور عسل. نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، 8(2): 1-16.
معصومی، س.، جمشیدی گیلانی، م.، اصغرپور، م.ح. 1399. شناسایی و تحلیل موانع ایجاد زنجیره تأمین صنایع مرتبط با حشرات خوراکی. علوم و فنون زنبور عسل ایران، 11(21): 45-51.
میری، م.، شریفزاده، م.ش.، عبداللهزاده، غ.، عابدی سروستانی، ا. 1396. بررسی زنجیره تامین در بخش کشاورزی (مطالعه موردی: تولید و پرورش توتفرنگی در شهرستان رامیان استان گلستان). نشریه کارآفرینی در کشاورزی، 4(3): 90-104.
Ahuja, K., Mamtani, K. 2020. Edible Insects Market Size By Product (Beetles, Caterpillars, Grasshoppers, Bees, Wasps, Ants, Scale Insects & Tree Bugs), By Application (Flour, Protein Bars, Snacks), Industry Analysis Report, Regional Outlook, Application Potential, Price Trends, Competitive Market Share & Forecast, 2020 – 2026. In ‘Global markets insights’. https://www.marketresearch.com/One-Off-Global-Market-Insights-v4130/Edible-Insects-Size-Product-Beetles-13036983/.
Alexandratos, N., & Bruinsma, J. 2012. World agriculture towards 2030/2050: the 2012 revision. https://ageconsearch. umn.edu/record/288998/.
Andrusiv, U., Simkiv, L., Dovgal, O., Demchuk, N., Potryvaieva, N., Cherchata, A., Popadynets, I., Tkachenko, G., Serhieieva, O & Sydor, H. 2020. Analysis of economic development of Ukraine regions based on taxonomy method. Management Science Letters 10(3): 515-522.
Baiano, A. 2020. Edible insects: An overview on nutritional characteristics, safety, farming, production technologies, regulatory framework, and socio-economic and ethical implications. Trends in Food Science & Technology 100, 35-50.
BMEL, Federal Ministry of Food and Agriculture. 2014. National Policy Strategy on Bioeconomy, Germany, last accessed on: Feb 20, 2017 at: http://www.bmel.de/SharedDocs/Downloads/EN/Publications/NatPolicyStrategyBioeconomy.pdf?__blob =publication File.
Boukid, F., Sogari, G., & Rosell, C. M. 2023. Edible insects as foods: mapping scientific publications and product launches in the global market (1996-2021). Journal of Insects as Food and Feed, 9(3): 353-368.
Foley, J. A., DeFries, R., Asner, G. P., Barford, C., Bonan, G., Carpenter, S. R., ... & Snyder, P. K. 2005. Global consequences of land use. science 309(5734): 570-574.
Huis, A. V., Itterbeeck, J. V., Klunder, H., Mertens, E., Halloran, A., Muir, G., & Vantomme, P. 2013. Edible Insects: Future prospects for food and feed security. FAO Forestry paper, 171-178.
Huis, A. V., Rumpold, B. A., Van der Fels-Klerx, H. J., & Tomberlin, J. K. 2021. Advancing edible insects as food and feed in a circular economy. Journal of Insects as Food and Feed, 7(5): 935-948.
OECD. 2009. The Bioeconomy to 2030: Designing a Policy Agenda, OECD Publishing, last accessed on: Feb 20, 2017 at: http://dx.doi.org/10.1787 /9789264056886-9-en.
Oktay, J. S. 2012. Grounded theory. Oxford University Press.
Park, J., Motoki, K., Velasco, C., & Spence, C. 2022. Celebrity insects: Exploring the effect of celebrity endorsement on people’s willingness to eat insect-based foods. Food Quality and Preference, 97.
Phonthanukitithaworn, C., Sae-eaw, A., Tang, H., Chatsakulpanya, P., Wang, W., & Ketkaew, C. 2021. Marketing Strategies and Acceptance of Edible Insects Among Thai and Chinese Young Adult Consumers. Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 1-29. https://doi.org/10.1080 /08974438.2021.1979160.
Ponce-Reyes, R., Lessard, BD. 2021. Edible Insects - A roadmap for the strategic growth of an emerging Australian industry, CSIRO, Canberra. https://research.csiro.au/edibleinsects/wp-content/uploads/sites /347/2021/04 /CSIRO-Edible-Insect-Roadmap.pdf.
Ramos‐Elorduy, J. 2009. Anthropo‐entomophagy: Cultures, evolution and sustainability. Entomological Research, 39(5): 271-288.
Ribeiro, J. C., Gonçalves, A. T. S., Moura, A. P., Varela, P., & Cunha, L. M. 2022. Insects as food and feed in Portugal and Norway–cross-cultural comparison of determinants of acceptance. Food Quality and Preference, 102, 104650. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2022.104650.
Saaty, T. 1980. The analytic hierarchy process (AHP) for decision making. In Kobe, Japan, 1-69.
Skrivervik, E. 2020. Insects' contribution to the bioeconomy and the reduction of food waste. Heliyon 6(5): e03934. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 773 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 158 |