
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,645,474 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,242,673 |
تأثیر محلولپاشی سالیسیلیک اسید و سیلیس بر بهبود کیفیت میوه خرما (Phoenix dactylifera) رقم مضافتی | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 5، دوره 30، شماره 2، تیر 1402، صفحه 77-97 اصل مقاله (1.1 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2022.20435.2954 | ||
نویسندگان | ||
سعید ناروئی زاد* 1؛ حسین مظفری2؛ محمد جواد آروین3؛ یاسر خندانی4 | ||
1نویسنده مسئول، دانشآموخته سابق گروه زیستشناسی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی و فناوریهای پیشرفته کرمان، کرمان، ایران. | ||
2گروه زیستشناسی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی و فناوریهای پیشرفته کرمان، کرمان، ایران. | ||
3گروه علوم باغبانی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، کرمان، ایران. | ||
4دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، همدان، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: خرما یکی از میوههای مهم و استراتژیک در ایران است که سهم عمدهای در تامین اشتغال و معیشت مردم ایفا مینماید و بخشی از آن نیز به خارج از کشور صادر میگردد. بهبود کیفیت میوه خرما از طریق محلولپاشی با تنظیم کنندههای رشد گیاهی و عناصر غذایی مختلف میتواند هم در بهبود معیشت و هم در افزایش صادرات آن مؤثر باشد. این پژوهش با هدف بهبود کیفیت میوه خرما رقم مضافتی از طریق بررسی برخی پاسخهای میوه خرما و همچنین برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی درخت خرما به محلولپاشی با تنظیم کننده رشد گیاهی سالیسیلیک اسید و عنصر سیلیس صورت پذیرفت. مواد و روشها: این پژوهش در سال 1398، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در یک باغ تجاری خرما در شهرستان ایرانشهر استان سیستان و بلوچستان اجرا گردید. درختان خرما مورد مطالعه رقم مضافتی بودند که همگی 14 سال سن داشتند که با فاصله 7 × 7 متر از همدیگر قرار داشتند. سالیسیلیک اسید و سیلیس به ترتیب شامل سه سطح صفر، 200 و 400 میلیگرم در لیتر و صفر، 100 و 200 میلیگرم در لیتر بودند. پس از اعمال تیمارها، نمونههای تازه برگ و میوه خرما به آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه تحصیلات تکمیلی و فناوریهای پیشرفته کرمان منتقل گردید و برخی ویژگیهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی برگ درختان خرما اندازهگیری گردید. افزون بر این، برخی ویژگیهای مربوط به کیفیت میوه خرما نیز مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: نتایج حاصل از تحلیل دادهها نشان داد که اثر برهمکنش سالیسیلیک اسید و سیلیس برای همه ویژگیهای مورد مطالعه معنیدار شد و به صورت قابل توجهی باعث بهبود کیفیت میوه خرما گردید. ویژگیهای میوه خرما نظیر وزن خوشه و وزن میوه تحت تأثیر برهمکنش سطوح 200 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید و 200 میلیگرم در لیتر سیلیس به ترتیب به میزان 34 و 36 درصد و طول میوه، وزن هسته و اندازه هسته تحت تأثیر 200 میلیگرم در لیتر سیلیس به ترتیب 16، 5 و 14 درصد افزایش پیدا کردند. افزون بر این، ویژگیهای فیزیولوژیکی رنگیزههای فتوسنتزی، آمینو اسیدهای آزاد، قندهای احیا کننده، پروتئینهای محلول و آنتیاکسیدانهای آنزیمی نیز تحت تأثیر برهمکنش سالیسیلیک اسید و سیلیس به صورت چشمگیری افزایش پیدا کردند. برهمکنش سطوح 400 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید و 100 میلیگرم در لیتر سیلیس بیشترین تأثیر را بر کیفیت میوه خرما و ویژگیهای فیزیولوژیکی درختان خرما داشت و میتوان جهت افزایش بهبود کیفیت میوه خرما مورد استفاده قرار بگیرد. نتیجهگیری: محلولپاشی با تنظیم کننده رشد گیاهی سالیسیلیک اسید و عنصر سیلیس باعث بهبود قابل توجه کیفیت میوه خرما شد که بخشی از این تأثیر به صورت مستقیم و بخشی دیگر به صورت غیرمستقیم از طریق تأثیر بر ویژگیهای فیزیولوژیکی برگ درخت بود. افزایش رنگیزههای فتوسنتزی، آمینواسیدهای آزاد و قندهای احیا کننده برگهای درخت خرما تحت تأثیر سالیسیلیک اسید و سیلیس، منجر به فتوسنتز بیشتر و افزایش مواد غذایی برگ میگردد. این امر باعث تغذیه بهتر میوههای خرما و سرانجام افزایش اندازه آنها میگردد. نتایج نشان داد که أثر برهمکنش سطوح 400 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید و 100 میلیگرم در لیتر سیلیس بیشترین تأثیر را بر کیفیت میوه و ویژگیهای فیزیولوژیکی برگ درخت خرما دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتیاکسیدانهای آنزیمی؛ پارامترهای رشدی؛ عناصر و ویژگیهای بیوشیمیایی | ||
مراجع | ||
1.Mohamed, S. A., Awad, M. A. & Al-Qurashi, A. D. (2014). Antioxidant activity, antioxidant compounds, antioxidant and hydrolytic enzymes activities of ‘Barhee’ dates at harvest and during storage as affected by pre-harvest spray of some growth regulators. Sci. Hort. 167, 91-99.
2.Haghighi, S., Akhzari, D., Attaeian, B. & Bashir Gonbad, M. (2018). The effect of drought in the source area of dust storms on vegetation change (case study: western parts of Iran). Environ. Resource. Res.6 (2), 195-200. [In Persian]
3.Al-Mssallem, M. Q., Alqurashi, R. M. & Al-Khayri, J. M. (2020). Bioactive compounds of date palm (Phoenix dactylifera L.). Bioactive. Compound. Underutilized. Fruit. Nut. Pp: 91-105. 4.Haghighi, M. & Muzafarian, M. (2013). Investigating vegetative, morphological and photosynthetic changes of tomato due to silicon and nano-silicon added to nutrient solution. Soil. Plant. Relation. 19, 37-47. [In Persian]
5.Marsafari, M. & Mehrabi, A. A. (2013). Molecular identification and genetic diversity of iranian date palm (Phoenix dactylifera L.) Cultivars using ISSR and RAPD markers. Aust. J. Crop. Sci. 7 (8), 1160.
6.Hayat, Q., Hayat, S., Irfan, M. & Ahmad, A. (2010). Effect of exogenous salicylic acid under changing environment: a review. Environ. Exp. Bot. 68 (1), 14-25.
7.Wu, J., Guo, J., Hu, Y. & Gong, H. (2015). Distinct physiological responses of tomato and cucumber plants in silicon-mediated alleviation of cadmium stress. Front. Plant. Sci. 6, 453.
8.Khan, M. I. R. & Khan, N. A. (2013). Salicylic acid and jasmonates: approaches in abiotic stress tolerance. J. Plant. Biochem. Physiol. 1, 4.
9.Alsahli, A., Mohamed, A. K., Alaraidh, I., Al-Ghamdi, A., Al-Watban, A., El-Zaidy, M. & Alzahrani, S. M. (2019). Salicylic acid alleviates salinity stress through the modulation of biochemical attributes and some key antioxidants in wheat seedlings. Pakistan J. Bot. 51 (5), 1551-1559.
10.Cherif, M., Menzies, J. G., Ehret, D. L., Bogdanoff, C. & Belanger, R. R. (1994). Yield of cucumber infected with Pythium aphanidermatum when grown with soluble silicon. HortScience.29 (8), 896-897.
11.Chaoui, A., Mazhoudi, S., Ghorbal, M. H. & El Ferjani, E. (1997). Cadmium and zinc induction of lipid peroxidation and effects on antioxidant enzyme activities in bean (Phaseolus vulgaris L.). Plant. Sci. 127 (2), 139-147.
12.Hattori, T., Inanaga, S., Araki, H., An, P., Morita, S., Luxova, M. & Lux, A. (2005). Application of silicon enhanced drought tolerance in Sorghum bicolor. Physiol. Plant. 123 (4), 459-466.
13.Aziz, T. & Gill, M. (2002). Silicon nutrition and crop production: a review. Pakistan. J. Agric. Sci. Pp: 1-8.
14.Abu-Muriefah, S. S. (2015). Effects of silicon on membrane characteristics, photosynthetic pigments, antioxidative ability, and mineral element contents of faba bean (Vicia faba L.) plants grown under Cd and Pb stress. Int. J. Adv. Res. Biol. Sci. 2 (6), 1-17.
15.Cao, B. L., Wang, L., Gao, S., Xia, J. & Xu, K. (2017). Silicon-mediated changes in radial hydraulic conductivity and cell wall stability are involved in silicon-induced drought resistance in tomato. Protoplasma. 254 (6), 2295-2304.
16.Adams, F. (2015). Interactions of phosphorus with other elements in soils and in plants. Role. Phosphorus. Agric. Pp: 655-680.
17.Rasmia, S. S. (2014). Exogenous supply of salicylic acid and IAA on morphology and biochemical characteristics of date palm plantlets exposed to salt stress. Middle. East. J. 3 (3), 549-559.
18.Emad, A. A., Yousry, B., Elmahdy, M., & Mohamed, R. (2017). Silicon supplements affect yield and fruit quality of cucumber (Cucumis sativus L.) grown in net houses. African. J. Agric. Res. 12 (31), 2518-2523.
19.Harmut, A. (1987). Chlorophylls and carotenoids: pigments of photosynthetic membranes. Method. Enzymol. 148, 350-383. 20.Hwang, M. N. & Ederer, G. M. (1975). Rapid hippurate hydrolysis method for presumptive identification of group B streptococci. J. Clin. Microbiol. 1 (1), 114-115. 21.Somogyi, M. (1952). Determination of reducing sugars by Nelson-Somogyi method. J. Biol. Chem. 200, 245.
22.Bradford, M. M. (1976). A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Anal. Biochem. 72 (1-2), 248-254.
23.Velikova, V., Yordanov, I. & Edreva, A. (2000). Oxidative stress and some antioxidant systems in acid rain-treated bean plants: protective role of exogenous polyamines. Plant. Sci. 151 (1), 59-66.
24.Plewa, M. J. & Wagner, E. D. (1993). Activation of promutagens by green plants. Annu. Rev. Genet. 27 (1), 93-113.
25.Nakano, Y. & Asada, K. (1981). Hydrogen peroxide is scavenged by ascorbate-specific peroxidase in spinach chloroplasts. Plant. Cell. Physiol. 22 (5), 867-880.
26.Sagner, S., Kneer, R., Wanner, G., Cosson, J. P., Deus-Neumann, B. & Zenk, M. H. (1998). Hyperaccumulation, complexation and distribution of nickel in Sebertia acuminata. Phytochem. 47 (3), 339-347.
27.Rao, T. R., Gol, N. B. & Shah, K. K. (2011). Effect of postharvest treatments and storage temperatures on the quality and shelf life of sweet pepper (Capsicum annum L.). Sci. Hort. 132, 18-26.
28.El-Sayed, R. & Habasy, Y. (2015). Effect of spraying salicylic acid on fruiting of Valencia orange trees. Alexandria. J. Agric. Sci. 60 (3), 119-126.
29.Hadian-Delijou, M., Esna-Ashari, M. & Sarikhani, H. (2017). Effect of pre-and post-harvest salicylic acid treatments on quality and antioxidant Properties of' Red Delicious' apples during cold storage. Adv. Hort. Sci. 31 (1), 31-38.
30.Hoda, M. M., Faten, A. K. & Azza, A. M. A. (2013). Effect of magnetite and some biofertilizers application on growth and yield of Valencia orange trees under El-Bustan condition. Nat. Sci. 11, 6.
31.Sinha, A., Gill, P. P. S., Jawandha, S. K. & Singh, N. P. (2022). Chitosan coatings incorporated with salicylic acid enhanced postharvest quality of pear under different storage conditions. J. Food. Meas. Charact. Pp: 1-10.
32.Song, H., Yuan, W., Jin, P., Wang, W., Wang, X., Yang, L. & Zhang, Y. (2016). Effects of chitosan/nano-silica on postharvest quality and antioxidant capacity of loquat fruit during cold storage. Postharvest. Biol. Technol. 119, 41-48.
33.Mohammadi, S. A., Abu Talebi, A., Hassanzadeh, A. & Mohammadi, M. (2008). Investigating the effect of plant growth regulators on the quantitative and qualitative characteristics of Shahani dates. J. Res. Agric. Sci. 4, 204-212. [In Persian]
34.Muhammed, M. A., Mohamed, A. K. S., Qayyum, M. F., Haider, G. & Ali, H. A. (2022). Physiological response of mango transplants to phytohormones under salinity stress. Sci. Hort. 296, 110918.
35.Malmir, A. & Vrodi, S. (2015). The effect of silicon on the amount of phytochelate, non-structural carbohydrates and K in Iranian rice Oriza sativa. Plant. Res. J. 27, 937-948. [In Persian]
36.Ranganathan, S., Suvarchala, V., Rajesh, Y. B. R. D., Srinivasa Prasad, M., Padmakumari, A. P. & Voleti, S. R. (2006). Effects of silicon sources on its deposition, chlorophyll content, and disease and pest resistance in rice. Biol. Plant. 50 (4), 713-716.
37.Ghorbanli, M. L., Khanlari, M., Hajhoseini, R. & Zali, H. (2006). The Influence Of Accumulation Of Lead On The Contents Chlorophyll, Iron And Calcium In Two Varieties Of Rape Seed (Brassica Napus L.). Res. construct. Pp: 34-40. [In Persian]
38.Misra, N. & Saxena, P. (2009). Effect of salicylic acid on proline metabolism in lentil grown under salinity stress. Plant. Sci. 177 (3), 181-189.
39.Zahedi, S. M., Moharrami, F., Sarikhani, S. & Padervand, M. (2020). Selenium and silica nanostructure-based recovery of strawberry plants subjected to drought stress. Sci. Reports. 10 (1), 1-18.
40.Jaleel, C. A., Gopi, R., Manivannan, P. & Panneerselvam, R. (2008). Exogenous application of triadimefon affects the antioxidant defense system of Withania somnifera Dunal. Pesticide. Biochem. Physiol. 91 (3), 170-174.
41.Ranjbaran, E., Sarikhani, H., Bakhshi, D. & Pouya, M. (2011). Investigation of salicylic acid application to reduce postharvest losses in stored ‘Bidaneh Ghermez’table grapes. Int. J. Fruit. Sci. 11 (4), 430-439.
42.Alsahli, A., Mohamed, A. K., Alaraidh, I., Al-Ghamdi, A., Al-Watban, A., El-Zaidy, M. & Alzahrani, S. M. (2019). Salicylic acid alleviates salinity stress through the modulation of biochemical attributes and some key antioxidants in wheat seedlings. Pakistan. J. Bot. 51 (5), 1551-1559.
43.Helaly, M. N., El-Metwally, M. A., El-Hoseiny, H., Omar, S. A. & El-Sheery, N. I. (2014). Effect of nanoparticles on biological contamination of' in vitro'cultures and organogenic regeneration of banana. Aust. J. Crop. Sci. 8 (4), 612.
44.Tripathi, D. K., Singh, V. P., Kumar, D. & Chauhan, D. K. (2012). Impact of exogenous silicon addition on chromium uptake, growth, mineral elements, oxidative stress, antioxidant capacity, and leaf and root structures in rice seedlings exposed to hexavalent chromium. Acta. Physiol. Plant. 34 (1), 279-289.
45.Chen, D., Cao, B., Wang, S., Liu, P., Deng, X., Yin, L. & Zhang, S. (2016). Silicon moderated the K deficiency by improving the plant-water status in sorghum. Plant. Physiol. 10 (6), 22-29.
46.Anser, A., Basra, S. M. A., Hussain, S. & Iqbal, J. (2012). Salt stress alleviation in field crops through nutritional supplementation of silicon. Pakistan. J. Nutr. 11 (8), 637-655.
47.Jini, D. & Joseph, B. (2017). Physiological mechanism of salicylic acid for alleviation of salt stress in rice. Rice. Sci. 24 (2), 97-108.
48.Shakirova, F. M., Sakhabutdinova, A. R., Bezrukova, M. V., Fatkhutdinova, R. A. & Fatkhutdinova, D. R. (2003). Changes in the hormonal status of wheat seedlings induced by salicylic acid and salinity. Plant. Sci. 164 (3), 317-322. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,469 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 446 |