
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,640,389 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,234,774 |
بررسی اثر پارامترهای عملیاتی در خشک کن پاششی بر ویژگی های جریان پذیری شیرخشک شتر کامل کم فنیل آلانین به روش سطح پاسخ | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 15، شماره 2، تیر 1402، صفحه 103-124 اصل مقاله (1.76 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/fppj.2023.20968.1735 | ||
نویسندگان | ||
ساناز کمالی* 1؛ مهدی کاشانی نژاد2؛ سید مهدی جعفری2؛ محمد قربانی3 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه مهندسی فرآیندهای غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
2استاد، گروه مهندسی فرآیندهای غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
3دانشیار، دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف شیرشتر دارای خواص تغذیهای و درمانی متعددی است. از جمله به دلیل عدم وجود بتالاکتوگلوبولین در شیرشتر، مصرف آن سبب بروز واکنشهای حساسیتی به ویژه در کودکان نمیشود. فنیلکتونوریا بیماری متابولیک ارثی اسـت که بیمـاران مبتلا به این عارضه قادر به متابولیزه کردن اسیدآمینـه فنیـلآلانـین نیـستند. شدیدترین عارضه بالینی این بیماری بروز عقب ماندگی ذهنی غیرقابل بازگشت میباشد. در حال حاضر استفاده از منابع غذایی بدون فنیلآلانین تنها راه درمان میباشد. هدف از این پژوهش، تولید شیرشتر کامل کم فنیلآلانین جهت استفاده در برنامه غذایی بیماران مبتلا به فنیلکتونوریا بود. مواد و روشها شیرشتر مورد استفاده در این پژوهش از شترهای نژاد درومدریوس بومی استان گلستان تهیه و در ابتدا میزان پروتئین، چربی، ماده خشک و اسیدآمینه فنیلآلانین آن اندازهگیری شد. سپس با استفاده از دو نوع پروتئاز حاصل از آسپرژیلوس اوریزا و پاپایین به سه روش آنزیمزنی (هر آنزیم به نسبت 1 به 100 حجمی/حجمی به صورت جداگانه و ترکیب مقدار مساوی از هر آنزیم به نسبت 5/0 به 100 حجمی/حجمی) تحت هیدرولیز آنزیمی قرار گرفتند. روش بهینه حذف اسیدآمینه فنیلآلانین از شیرشتر کامل با محاسبه و مقایسه آنالیز واریانس و کارایی حذف فنیلآلانین تعیین شد. این نمونه در خشککن پاششی با سه متغیر دمای ورودی در سه سطح120، 140 و °C160 و دبی جریان خوراک در سه سطح400، 600 ، mL/min800 و دبی جریان هوا در سه سطح 15، 20 و m3/h25 خشک گردید. برای اجرای تیمارها در مرحله خشککردن از روش سطح پاسخ و آزمون باکس- بنکن استفاده شد. یافتهها نتایج این پژوهش نشان داد با استفاده از روش ترکیب دو آنزیم آسپرژیلوس اوریزا و پاپایین با مقدار مساوی و استفاده از کربن فعال 9/0گرم به ازای گرم پروتئین، کاهش 33/99 درصدی در محتوای اسیدآمینه فنیلآلانین در شیرشتر کامل مشاهده گردید. نمونه شیرشتر هیدرولیزشده با کمترین میزان فنیلآلانین در خشککن پاششی درسه دمای 120 تا °C160 و سه دبی جریان خوراک 400 تا mL/min 800 و سه دبی جریان هوا 15 تا m3/h 25 خشکشد. نتایج نشان داد پارامترهای خشک کردن بر خصوصیات جریانپذیری شیرخشک شتر کامل کم فنیلآلانین تولیده شده شامل دانسیته تودهای و ضربهای، زاویههای ریپوز پر و تخلیه، پخششوندگی، خیسشوندگی، پیوستگی، توزیع اندازه ذرات و پارامترهای رنگی تاثیر داشت. نتیجهگیری آنالیز واریانس نتایج نشان داد اثر دمای ورودی خشککن پاششی بر دانسیته تودهای و ضربهای شیرخشک شتر کامل بدون فنیلآلانین معنیدار بود ( 05/0>P). به طوری که بیشترین دانسیته تودهای و ضربهای مربوط به نمونه خشک شده در دمای °C120 و دبی جریان خوراک mL/min 600 و دبی جران هوا m3/h 25 و با مقدار kg/m3520 و kg/m3 630 بود و کمترین مقدار به ترتیب با مقدار kg/m3 172 و kg/m3 340 مربوط به نمونه خشک شده در دمای °C140 و دبی جریان خوراک mL/min800 و دبی جریان هوا m3/h 15 اندازهگیری شد. جریانپذیری نمونههای شیرخشک شتر بدون فنیلآلانین با استفاده از اندیس کار نشان داد نمونه خشک شده در دمای °C 160 و دبی جریان خوراک mL/min 600 و دبی جریان هوا m3/h 20 از جریانپذیری خیلی خوبی برخوردار بود و پیوستگی همین نمونه بر اساس نسبت هاسنر نیز در طبقه پودر با پیوستگی خیلی خوب قرار داشت. زاویه ریپوز پر کردن با میزان چسبندگی پودرها ارتباط مستقیم داشت به طوری که با افزایش چسبندگی پودرها زاویه ریپوز پر کردن افزایش یافت. زاویه ریپوز تخلیه نیز با جریانپذیری نمونهها رابطه معکوس داشت و با کاهش زاویه ریپوز جریانپذیری محصول با سهولت بیشتری انجام شد. افزایش دمای ورودی خشک کن پاششی نیز سبب افزایش اندازه ذرات پودر ، میزان a* و b* شد در حالی که از میزان l* نمونه شیرخشک شتر کامل کم فنیلآلانین کاست. | ||
کلیدواژهها | ||
شیرخشک شتر کم فنیل آلانین؛ جریان پذیری؛ نسبت هاسنر؛ اندیس کار؛ رنگ | ||
مراجع | ||
1.Keskin, F.N. Şahin, T. Capasso, ÖR. & Ağagündüz, D. 2022. Protein substitutions as new-generation pharmanutrition approach to managing phenylketonuria. Clinical and Experimental Pediatrics.
2.Romani, C., Olson, A., Aitkenhead, L., Baker, L., Patel, D. & Van Spronsen, F. et al. 2022. Meta-analyses of cognitive functions in early-treated adults with phenylketonuria. Neuroscience & Biobehavioral Reviews. 104925.
3.Al-Ayadhi, L., Alhowikan, R. & El-Ansary, A. 2022. Comparative study on the ameliorating effects of camel milk as a dairy product on inflammatory response in autism spectrum disorders. Neurochemical Journal. 16: 99-108.
4.Al Kanhal, H.A. 2010. Compositional, technological and nutritional aspects of dromedary camel milk. International Dairy Journal. 20: 811-821.
5.Manohar Lal, K., Mahala, N., Runthala, A., Dubey, U., Biological & Sciences, C. 2020. Camel milk α-lactalbumin as a potential anticancer molecule: A Bioinformatics analysis. 11: 38-52.
6.Shabo, Y. Barzel, R., Margoulis, M. & Yagil, R. 2005. Camel milk for food allergies in children. Imaj-Ramat gan. 7: 796.
7.Santos, L.C.D., Condotta, R. & Ferreira, M.D.C. 2018. Flow properties of coarse and fine sugar powders. Journal of Food Process Engineering. 41: 12-48.
8.Deeth, H. & Hartanto, C. 2009. Chemistry of milk—role of constituents in evaporation and drying. 1-27.
9.Amiri‐Rigi, A., Emam‐Djomeh, Z., Mohammadifar, M.A. & Mohammadi, M.. 2012. Spray drying of low‐phenylalanine skim milk: optimisation of process conditions for improving solubility and particle size. International journal of food science & technology. 47: 495-503.
10.Chegini, G. & Taheri, M.J. 2013. Whey powder: process technology and physical properties: a review. 13: 1377-1387.
11.Habtegebriel, H., Wawire, M., & Sila, D. 2018. The effect of pretreatment (Spray Drying) on the yield and selected nutritional components of whole camel milk powder. Journal of food science. 83: 2983-2991.
12.Sulieman, A.M.E., Elamin, O.M., Elkhalifa, E.A. & Laleye, L. 2014. Comparison of physicochemical properties of spray-dried camel’s milk and cow’s milk powder. International Journal of Food Science and Nutrition Engineering. 4: 15-19.
13.Phoungchandang, S. & Sertwasana, A. 2010. Spray-drying of ginger juice and physicochemical properties of ginger powders. Science Asia. 36: 40-45.
14.León-Martínez, F., Mendez-Lagunas, L.L. & Rodriguez-Ramirez, J. 2010. Spray drying of nopal mucilage (Opuntia ficus-indica): Effects on powder properties and characterization. Carbohydrate Polymers. 81: 864-870.
15.Soma, Y., Izumi, Y., Shimohira, T., Takahashi, Y., Imado, S. & Tominaga, M. et al. 2022. In-Needle Pre-Column Derivatization for Amino Acid Quantification (iPDAQ) Using HPLC. Metabolites. 12, 807.
16.Shehata, A.E., El-Magdoub, M.N., Kamal, T.M. & Mohamed, H.A. 2008. enzymatic Preparation of low-Phenylalanine Formula Derived from Skim Milk Hydrolysate for Phenyl ketonuric Patients.9:51-71.
17.Nayak, C.M., Ramachandra, C., Nidoni, U., Hiregoudar, S., Ram, J. & Naik, N.M. 2022. Influence of processing conditions on quality of Indian small grey donkey milk powder by spray drying. Journal of Food Science and Technology.1-8.
18.De Oliveira, A.H., Mata, M., Fortes, M., Duarte, M., Pasquali, E.M. & Lisboa, H.M. 2021. Influence of spray drying conditions on the properties of whole goat milk. Drying Technology. 39: 726-737.
19.Zouari, A., Lajnaf, R., Lopez, C., Schuck, P., Attia, H. & Ayadi, M.A. 2021. Physicochemical, techno‐functional, and fat melting properties of spray‐dried camel and bovine milk powders. Journal of food science. 86: 103-111.
20.Sarabandi, KH. & Peighambardoust, H. 2015. Effect of some production parameters and storage time on the flow ability characteristics of Spray-dried Malt Extract Powder. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. Vol. 10, No. 1. (In Persian)
21.Razavi, S.M., Amini, A.M., Rafe, A. & Emadzadeh, B. 2007. The physical properties of pistachio nut and its kernel as a function of moisture content and variety. Part III: Frictional properties. Journal of Food Engineering. 81: 226-235.
22.Milani, E., Hashemi, N., Mortazavi, SA., Tabatabai Yazdi, F. & Gazerani, S. 2018. Optimization of Instant Drink Powder Formulation Based on Almond Meal-Corn Textured Flour. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. Vol. 13, No. 2. (In Persian)
23.Chung, H.S., Kim, K.D., Moon & Youn, K.S. 2014. Changes in color parameters of corn kernels during roasting. Food Science and Biotechnology 23: 1829-1835.
24.Reddy, R.S., Ramachandra, C., Hiregoudar, S., Nidoni, U., Ram, J. & Kammar, M. 2014. Influence of processing conditions on functional and reconstitution properties of milk powder made from Osmanabadi goat milk by spray drying. Small Ruminant Research. 119: 130-137.
25.Habtegebriel, H., Edward, D., Wawire, D., Sila, M., Seifu, E.J.F. & Processing, B. 2018. Effect of operating parameters on the surface and physico-chemical properties of spray-dried camel milk powders. 112: 137-149.
26.Karray, N., Lopez, C., Ollivon, M. & Attia, H. 2005. La matière grasse du lait de dromadaire: composition, microstructure et polymorphisme. Une revue. Oléagineux, Corps gras, Lipides. 12: 439-446.
27.Goula, A.M. & Adamopoulos, K.G. 2005. Spray drying of tomato pulp in dehumidified air: II. The effect on powder properties. Journal of food engineering 66: 35-42.
28.Kim, E.H.J., Chen, X.D. & Pearce, D. 2002. Surface characterization of four industrial spray-dried dairy powders in relation to chemical composition, structure and wetting property. Colloids and surfaces B: Biointerfaces. 26: 197-212.
29.Lebrun, P., Krier, J., Mantanus, H., Grohganz, M., Yang, E. & Rozet, et al. 2012. Design space approach in the optimization of the spray-drying process. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics. 80: 226-234.
30.Fitzpatrick, J., Barry, K., Delaney, C. & Keogh, K. 2005. Assessment of the flowability of spray-dried milk powders for chocolate manufacture. Le Lait. 85: 269-277.
31.Emery, E.J., Oliver, T., Pugsley, J., Sharma, J. & Zhou. 2009. Flowability of moist pharmaceutical powders. Powder Technology. 189: 409-415.
32.Fitzpatrick, J. 2013. Powder properties in food production systems. Handbook of food powders. Elsevier. p. 285-308.
33.Shittu, T. & Lawal, M. 2007. Factors affecting instant properties of powdered cocoa beverages. Food Chemistry 100: 91-98.
34.Fang, Y., Rogers, S., Selomulya, C., & Chen, X.D. 2012. Functionality of milk protein concentrate: Effect of spray drying temperature. Biochemical Engineering Journal. 62: 101-105. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 165 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 286 |