
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,650,505 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,256,615 |
بهینهسازی ریزپوشانی روغن ماهی در پوشش کازئینات سدیم، مالتودکسترین، کنستانتره پروتئین آب پنیر و نشاسته اصلاحشده به روش طرح مخلوط | ||
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
دوره 12، شماره 3، مهر 1402، صفحه 171-192 اصل مقاله (1.32 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2023.21506.1794 | ||
نویسندگان | ||
مریم حسنی* 1؛ مهین ریگی2؛ شیرین حسنی3؛ معظمه کردجزی4 | ||
1نویسنده مسئول، استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسالمی، شاهرود، ایران. | ||
2استادیار گروه علوم آبزیان، پژوهشکده تاالب بینالمللی هامون، پژوهشگاه زابل، زابل، ایران | ||
3دانش آموخته دکتری فرآوری محصوالت شیالتی، دانشکده شیالت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
4استادیار گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
چکیده | ||
پژوهش حاضر با هدف درونپوشانی روغن ماهی با نسبت 3:1 (روغن: پوشش) با پوششهایی از مالتودکسترین، کازئینات سدیم، کنستانتره آب پنیر و نشاسته اصلاح شده با نسبتهای متفاوت توسط خشک کن انجمادی انجام شد و با استفاده از طرح مخلوط به منظور دستیابی به حداکثر بهرهوری کپسولاسیون بهینهسازی گردید. بهینهیابی غلظت دیوارههای مختلف برای ریزپوشانی با استفاده از بهینهیابی عددی و نموداری مشخص نمود که ترکیب دیواره بهینه حاوی مالتودکسترین (16/15 درصد)، کازئینات سدیم (20 درصد)، کنستانتره آب پنیر (20 درصد) و نشاسته اصلاح شده (84/19 درصد) با راندمان درونپوشانی 3/89 درصد بود. نتایج نشان داد که با توجه به تفاوت در ترکیبات دیواره و نسبتهای آنها اندازه ذرات، شاخص پراکندگی ذرات و راندمان درونپوشانی مقادیر متفاوتی داشتند. بطوریکه اندازه ذرات به ترتیب از 34/0 میکرومتر تا 3/1 میکرومتر و شاخص پراکندگی از 1/0 تا 92/0متغیر بود. ارزیابی ثبات اکسایشی در پودر میکروکپسوله بهینه و روغن ماهی نگهداری شده در رطوبتهای صفر و 32 درصد طی 21 روز نگهداری نشان داد که روغن کپسوله در رطوبت صفر ثبات اکسیداتیو بالاتری را طی دوره نگهداری داشت. بهعلاوه، افزایش رطوبت در محیط نگهداری ریزپوشینهها باعث افزایش شدت اکسیداسیون در تیمارهای نگهداری شده در رطوبت 32 درصد گردید. لذا میتوان دریافت بکارگیری تکنیک ریزپوشانی روشی کاربردی و مؤثر برای افزایش پایداری اکسیداتیو روغن ماهی به منظور استفاده در صنعت غذا و دارو میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
روغن ماهی؛ ریزپوشانی؛ طرح مخلوط؛ راندمان؛ ثبات اکسیداتیو | ||
مراجع | ||
1.Venugopalan, V., Ramadevi Gopakumar, L., Kizhakkeppurath Kumaran, A., Sekhar Chatterjee, N., Soman, V., Peeralil, SH., Mathew, S., McClements, D., & Chandragiri Nagarajarao, R. (2021). Encapsulation and Protection of Omega-3-Rich Fish Oils Using Food-Grade Delivery Systems. Foods. 10, 1566.
2.Jafari, S. M., Assadpoor, E., Bhandari, B., & He, Y. (2008). Nano-particle encapsulation of fish oil by spray drying. Food Res. Int. 41, 172-183.
3.Perez-Palacios, P., Ruiz-Carrascal, J., Solomando, J., de-la-Haba, F., Pajuelo, A., & Antequera, T. (2022). Recent Developments in the Microencapsulation of Fish Oil and Natural Extracts: Procedure, Quality Evaluation and Food Enrichment. Foods. 11, 3291.
4.Jafari, S. M. (2019). Biopolymer Nanostructures for Food Encapsulation Purposes: Volume 1 in the Nanoencapsulation in the Food Industry series (Vol. 1): Academic Press.
5.Mahdavi, S. A., Sadeghi, R., Faridi, A., Hedayati, S., Shaddel, R., Dima, C., & Jafari, S. M. (2022). Nanodelivery systems for d-limonene; techniques and applications. Food Chem. 132479.
6.Madene, A., Jacquot, M., Scher, J., & Desobry, S. (2006). Flavour encapsulation and controlled release – A review. Int. J. Food Sci. Technol. 41 (1), 1-21.
7.Hasani, Sh., Ojagh, M., Hasani, M., & Ghorbani, M. (2019). Sensory and Technological Properties of Developed Functional Bread Enriched by Microencapsulated Fish Oil. Prog. Nutr. 21 (1), 406-415.
8.Goula, A. M., & Adamopoulos, K. G. (2012). A new technique for spray- dried encapsulation of lycopene. Dry. Technol. 30: 6. 641-652.
9.Rocha, G. A., Favaro-Trindade, C. S., & Grosso, C. R. F. 2012. Microencapsulation of lycopene by spray drying: Characterization, stability and application of microcapsules. Food Bioprod. Process. 90 (1), 37-42.
10.Hamed, S. F., Soliman, T. N., Hassan, L. K., & Abo-Elwafa, G. (2019). Preparation of functional yogurt fortified with fish oil-in-water nanoemulsion. Egypt. J. Chem. 62, 301-314.
11.Chen, H., & Zhong, Q. (2014). Processes improving the dispersibility of spray-dried zein nanoparticles using sodium caseinate. Food Hydrocoll. 35, 358-366.
12.Long, Z., Zhao, Q., Liu, T., Kuang, W., Xu, J., & Zhao, M. (2012). Role and properties of guar gum in sodium caseinate solution and sodium caseinate stabilized emulsion. Food Res. Int. 49, 545-552.
13.García-Moreno, P. J., Pelayo, A., Yu, S., Busolo, M., Lagaron, J. M., Chronakis, I. S., & Jacobsen, C. (2018). Physicochemical Characterization and Oxidative Stability of Fish-oil-loaded Electrosprayed Capsules: Combined Use of Whey Protein and Carbohydrates as Wall Materials. J. Food Eng. 231, 42-53.
14.Charles, A. L., Abdillah, A. A., Saraswati, Y. R., Sridhar, K., Balderamos, C., Masithah, E. D., & Alamsjah, M. A. (2021). Characterization of freeze-dried microencapsulation Tuna Fish Oil with arrowroot starch and maltodextrin. Food Hydrocoll. 112, 106281. 15.Damerau, A., Ogrodowska, D., Banaszczyk, P., Dajnowiec, F., Ta´nska, M., & Linderborg, K. M. (2022). Baltic Herring (Clupea harengus membras) oil encapsulation by spray drying using a rice and whey protein blend as a coating material. J. Food Eng. 314, 110769.
16.Jamshidi, A., Antequera, T., Solomando, J. C., & Perez-Palacios, T. (2020). Microencapsulation of oil and protein hydrolysate from fish within a high-pressure homogenized double emulsion. J. Food Sci. Technol. 57, 60-69.
17.Özyurt, G., Durmu, M., Uçar, Y., & Özogul, Y. (2020). The potential use of recovered fish protein as wall material for microencapsulated Anchovy oil. LWT. 129, 109554.
18.Ogrodowska, D., Laaksonen, O., Tanska, M., Konopka, I., & Linderborg, K. M. (2020). Pumpkin oil addition and encapsulation process as methods to improve oxidative stability of fish oil. LWT. 124, 109142.
19.Yilmaz, M. T., Yildiz, O., Yurt, B., Toker, O. S., Karaman, S., & Basturk, A. (2015). A mixture design study to determine interaction effects of wheat,buckwheat, and rice flours in an aqueous model system. LWT - Food Sci. and Technol. 61, 583-589.
20.Bligh, E. G., & Dyer, W. J. (1959). A rapid method for total lipid extraction and purification. Can. J. Biochem. Physiol. 37, 911-917.
21.Gallardo, G., Guida, L., Martínez, V., López, M. C., Bernhardt, D., Blasco, R., Pedroza-Islas, R., & Hermida, L. G. (2013). Microencapsulation of linseed oil by spray drying for functional food application. Food Res. Int.52 (2), 473-482.
22.Carneiro, H. C. F., Tonon, R. V., Grosso, C. R. F., & Hubinger, M. D. (2013). Encapsulation efficiency and oxidative stability of flaxseed oil microencapsulated by spray drying using different combinations of wall materials. J. Food Eng. 115, 443-451.
23.Ojagh, S. M., & Hasani, S. (2018). Characteristics and oxidative stability of fish oil nanoliposomes and its application in functional bread. J. Food Meas. Charact. 12 (2), 1084-1092.
24.Velasco, J., Dobarganes, C., Holgado, F., & Marquez-Ruiz, G. (2009). A follow-up oxidation study in dried microencapsulated oils under the accelerated conditions of the Rancimat test. Food Res. Int. 42, 56–62.
25.Wang, H., Qian, H., & Yao, W. (2012). Melanoidins produced by the Maillard reaction: structure and biological activity. Food Chem. 128 (3), 573-584.
26.International Association of fish Meal Manufacturers (IFFM). (1981). Recommended Method Analysis for Determination of Anisidine Value of Fish Oil, Fish Oil Bultein, NO.8.
27.Saguy, I. S., Shani, A., Weinberg, P., & Garti, N. (1996). Utilization of Jojoba oil for deep fat frying of foods, LWT- Food Sci. Technol. 29 (5-6), 573-577.
28.Azizanbari, C., Ghanbarzadeh, B., Hamishehkar, H., & Hosseini, M. (2013). Gellan-caseinate nanocomplexes as a Carrier of omega-3 fatty acids: Study of particle size, rheological properties and encapsulation efficiency. J. Food Process. Preserv. 5 (2), 19-42.
29.Choi, M. J., Ruktanonchai, U., Min, S. G., Chun, J. Y., & Soottitantawat, A. (2010). Physical characteristics of fish oil encapsulated by β- cyclodextrin using an aggregation method or polycaprolactone using an emulsion–diffusion method. Food Chem. 119, 1694-1703.
30.Bahrani, S., Ghanbarzadeh, B., Hamishekar, H., & Sowti Khiyabani, M. (2013). Nanoencapsulation of omega-3 fatty acids using caseinate-pectin based complexes: FTIR, DSC, particle size, and encapsulation efficiency. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 8 (3), 1-15.
31.Legako, J., & Dunford, N. T. (2010). Effect of spray nozzle design on fish oil-whey protein microcapsule properties. Food Sci. 75 (6), 394-400.
32.Hundre, S. Y., Karthik, P., & Anandharamakrishnan, C. (2015). Effect of whey protein isolate and beta cyclodextrin wall systems on stability of microencapsulated vanillin by spray-freeze drying Method. Food Chem.174, 16-24.
33.Ghorbanzade, T., Jafari, S. M., Akhavan, S., & Hadavi, R. (2017). Nano-encapsulation of fish oil in nano-liposomes and its application in fortification of yogurt. Food Chemistry, 216, 146-152.
34.Ho, S., Thoo, Y. Y., Young, D. J., & Siow, L. F. (2017). Inclusion complexation of catechin by β-cyclodextrins: Characterization and storage stability. LWT - Food Sci. and Technol. 86, 555-565.
35.da Rocha Neto, A. C., da Rocha, A. B.d. O., Maraschin, M., Di Piero, R. M., & Almenar, E. (2018). Factors affecting the entrapment efficiency of β-cyclodextrins and their effects on the formation of inclusion complexes containing essential oils. Food Hydrocoll. 77, 509-523.
36.Rakmai, J., Cheirsilp, B., Cid, A., Torrado-Agrasar, A., Mejuto, J. C., & Simal-Gandara, J. (2018). Encapsulation of essential oils by cyclodextrins: characterization and evaluation. Cyclo: A Ver. Ing. 263.
37.Bejrapha, P., Min, S. G., Surassmo, S., & Choi, M. J. (2010). Physicothermal properties of freeze-dried fish oil nanocapsules frozen under different conditions. Dry. Technol. 28 (4), 481-489.
38.Drusch, S., Serfert, Y., Berger, A., Shaikh, M. Q., Ratzke, K., Zaporojtchenko, V., & Schwarz, K. (2012). New insights into the microencapsulation properties of sodium Caseinate and hydrolyzed casein. Food Hydrocoll. 27, 332-338.
39.Chen, Q., McGillivray, D., Wen, J., Zhong, F., & Young Quek, S. (2013). Co-encapsulation of fish oil with phytosterol esters and limonene by milk proteins. J. Food Eng. 117, 505-512.
40.Rahmani-Manglano, N., Guadix, E., Jacobsen, CH., & García-Moreno, P. (2023). Comparative Study on the Oxidative Stability of Encapsulated Fish Oil by Monoaxial or Coaxial Electrospraying and Spray-Drying. Antioxidants. 12, 266.
41.Kavousi, H. R., Fathi, M., & Goli, S. A. H. (2017). Stability enhancement of fish oil by its encapsulation using a novel hydrogel of cress seed mucilage/chitosan. Int. J. Food Prop. 20 (2), 1890-1900.
42.Sun-Waterhouse, D., Zhou, J., Miskelly, G. M., Wibisono, R., & Wadhwa, S. S. (2011). Stability of encapsulated olive oil in the presence of caffeic acid. Food Chem. 126 (3), 1049-1056.
43.Ghorbanzade, T., Akhavan-Mahdavi, S., Kharazmi, M., Ibrahim, S., & Jafari, S. M. (2022). Loading of fish oil into β-cyclodextrin nanocomplexes for the production of a functional yogurt. Food Chem. 15, 100406. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 199 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 193 |