
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,650,701 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,256,723 |
اثر افزودن اسانس صمغ درخت ون (Pistacia Atlantica Kurdica) به جیره میش ها در اواخر آبستنی بر تولید و ترکیب شیر و رشد بره های شیرخوار | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
دوره 11، شماره 4، دی 1402، صفحه 109-124 اصل مقاله (929.27 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2023.21409.1900 | ||
نویسندگان | ||
معصومه رضائی* 1؛ فرخ کفیل زاده2؛ حسن خمیس آبادی3 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
2استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
3دانشیار بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی کرمانشاه. ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: رشد و سلامت بره ها از بدو تولد تا زمان از شیر گرفتن تحت تأثیر عملکرد و کیفیت آغوز میش است. آغوز حاوی پروتئین های ضروری، چربی ها، هورمون ها، ویتامین ها و آنتی بادی هایی است که ایمنی، رشد و نمو را تسهیل می کند. بنابراین برای بهبود آغوز استفاده از جیره با کیفیت الزامیست. مصرف آغوز با کیفیت بالا، بقای نوزاد را بهبود بخشیده و توانایی تولیدمثل و بهره وری آینده گوسفند را افزایش می دهد. اگرچه ترکیب آغوز میش به طور گسترده تحت تأثیر تغذیه قرار می گیرد، برخی از اسانس های گیاهی برای بهبود سلامت گوسفند و بهره وری آنها استفاده شده است. این آزمایش به منظور بررسی اثر تغذیه سطوح مختلف اسانس صمغ درخت ونPistacia Atlantica Kurdica به میش ها قبل از زایش و در طول شیردهی بر خوراک مصرفی، کیفیت آغوز، تولید و ترکیب شیر و رشد برههای شیرخوار انجام شد. مواد و روش ها: اسانس صمغ درخت ون به صورت تجاری تهیه شد و به منظور تأثیر اسانس صمغ درخت ون در دوره آبستنی و شیردهی (به مدت 5 ماه به طول انجامید و زمان عادت پذیری 21 روز بود) به جیره میش ها افزوده شد. یک گله 168رأسی میش که همگی تحت برنامه همزمانسازی فحلی قرار گرفتند. تعداد 90 رأس میش آبستن در ماه آخر بارداری ( که در شکم دوم و سوم زایش بودند و میانگین میش ها وزن1/65±68/84 کیلوگرم) به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول اسانس دریافت نکردند و گروه دوم و سوم به ترتیب روزانه 0/8 و 1/6 میلی لیتر اسانس صمغ درخت ون دریافت کردند. اسانس صمغ درخت ون درست قبل از هر وعده غذایی روی خوراک اسپری شد. در زمان زایمان، تعداد 36 رأس بره تک قلو به همراه مادرهایشان به طور کاملاً تصادفی در سه گروه آزمایشی تقسیم شدند. هر گروه به 4 واحد سه رأسی میش برای تعیین میزان مصرف ماده خشک تقسیم شد. تمام داده های دیگر مانند تولید و ترکیب شیر، آغوز و اطلاعات رشد بره از 12 رأس میش و بره های آنها در هر تیمار به دست آمد. یافتهها: هر دو گروه تیمار شده با اسانس صمغ درخت ون اثرات مثبتی بر افزایش ماده خشک و تولید شیر داشت، میشها با دوز روزانه 1/6 میلیلیتر اسانس صمغ درخت ون، بیشترین میزان خوراک مصرفی و تولید شیر را داشت (0.05>p ). اسانس بر وزن تولد برهها تأثیری نداشت. تغذیه اسانس تأثیر مثبتی بر چربی، پروتئین و مواد جامد در آغوز و شیر داشت (0.05>p ). سلول های سوماتیک در آغوز و شیر درنتیجه تغذیه با اسانس صمغ درخت ون کاهش یافت (0.05>p ). نتیجهگیری: اسانس صمغ درخت ون تأثیر مثبت و معنیداری بر سلولهای سوماتیک آغوز و شیر داشت و باعث کاهش آن در تیمارهای حاوی اسانس شد. با توجه به تأثیر مثبت تغذیه اسانس صمغ درخت ون بر تولید شیر، ترکیب شیر و آغوز (چربی و پروتئین) و سرعت رشد بره های شیرخوار، میتوان نتیجه گرفت که این اسانس را می توان به عنوان یک افزودنی خوراکی مناسب در جیره میش ها با دوز 1/6 میلی لیتر در روز توصیه کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
آغوز؛ اسانس؛ صمغ درخت ون؛ کیفیت شیر؛ وزن بره شیرخوار | ||
مراجع | ||
Albenzio, M., Santillo, A., Kelly, A., Caroprese, M., Marino, R. & Sevi, A. (2015). Activities of indigenous proteolytic enzymes in caprine milk of different somatic cell counts. Journal of Dairy Science, 98(11): 7587-7594. Azeez, S.H. & Gaphor, S.M. (2019). Evaluation of antibacterial effect against Porphyromonas gingivalis and biocompatibility of essential oil extracted from the gum of Pistacia atlantica kurdica. Biomedical Research International, Article ID 9195361: 11 -23. Barbouchi, M., Elamrani, K., El Idrissi, M. & barek Choukrad, M. (2020). A comparative study on phytochemical screening, quantification of phenolic contents and antioxidant properties of different solvent extracts from various parts of Pistacia lentiscus L. Journal of King Saud University-Science, 32(1): 302-306. Barrón-Bravo, O. G., Gutiérrez-Chávez, A. J., Ángel-Sahagún, C. A., Montaldo, H. H., Shepard, L. & Valencia-Posadas, M. (2013). Losses in milk yield, fat and protein contents according to different levels of somatic cell count in dairy goats. Small Ruminant Research, 113(2-3): 421-431. Bryszak, M., Szumacher-Strabel, M., El-Sherbiny, M., Stochmal, A., Oleszek, W., Roj, E. & Cieslak, A. (2019). Effects of berry seed residues on ruminal fermentation, methane concentration, milk production, and fatty acid proportions in the rumen and milk of dairy cows. Journal of Dairy Science, 102(2): 1257-1273. Chauhan, S.S., Celi, P., Ponnampalam, E.N., Leury, B.J., Liu, F. & Dunshea, F.R.R. (2014). Antioxidant dynamics in the live animal and implications for ruminant health and product (meat/milk) quality: role of vitamin E and selenium. Animal Production Science, 54(10): 1525-1536. Chaves, A.V., Stanford, K., Dugan, M.E.R., Gibson, L.L., McAllister, T.A., Van Herk, F. & Benchaar, C. (2008). Effects of cinnamaldehyde, garlic and juniper berry essential oils on rumen fermentation, blood metabolites, growth performance, and carcass characteristics of growing lambs. Livestock Science, 117(2-3): 215-224. Elmi, H., Naserain, A. & Tahmasebi, A. (2020). Effect of flaxseed and cannula seed on digestibility and some of blood parameters in Kurdish ewes durring Postpartum period. Journal of Ruminant Research, 8(1): 63-76. El-Ghousein, S.S. (2010). Effect of some medicinal plants as feed additives on lactating awassi ewe performance, milk composition, lamb growth and relevant blood items. Egyptian Journal of Animal Production, 47(1): 37-49. Farahpour, M.R., Mirzakhani, N., Doostmohammadi, J. & Ebrahimzadeh, M. (2015). Hydroethanolic Pistacia atlantica hulls extract improved wound healing process; evidence for mast cells infiltration, angiogenesis and RNA stability. International Journal of Surgery, 17: 88-98. Kotsampasi, B., Tsiplakou, E., Christodoulou, C., Mavrommatis, A., Mitsiopoulou, C., Karaiskou, C. & Bampidis, V. (2018). Effects of dietary orange peel essential oil supplementation on milk yield and composition, and blood and milk antioxidant status of dairy ewes. Animal Feed Science and Technology, 245: 20-31. Lauridsen, C., Stagsted, J. and Jensen, S. K. (2007). N− 6 and n− 3 fatty acids ratio and vitamin E in porcine maternal diet influence the antioxidant status and immune cell eicosanoid response in the progeny. Prostaglandins and Other Lipid Mediators, 84(1-2): 66-78. Lin, B., Lu, Y., Salem, A., Wang, J., Liang, Q. & Liu, J. (2013). Effects of essential oil combinations on sheep ruminal fermentation and digestibility of a diet with fumarate included. Animal Feed Science and Technology, 184(1-4): 24-32. Maleki Baladi, R., Khalilvandi Behruzyar, H., Pirmohammadi, R., Hasanpour, K. & Mazaheri, R. (2019). The Effect of Different Levels of Energy Intake Before the Peripartum Period on Performance and some Metabolic Parameters in Ghezel Newborn Lambs. Research on Animal Production, 10, 24: 46-55. (In Persian). McGrath, J. (2016). Accelerated pre-weaning growth rates in dairy calves: do antioxidants have a place? Animal Production Science, 56(8): 1275-1284. Mohamadi, R., Rahchamani, R., Ghanbari, F. & Farivar, F. (2017). Peppermint and pennyroyal essential oil effect on performance, rumen microbial population and some blood parameters of sheep. Iranian Journal of Veterinary Medicine, 11: 75-84.(In Persian). Naseri, V. (2017). Screening of some plant extracts and essential oils with the aim of improving the yield and production quality of lactating cows. Doctoral dissertation of Razi University of Kermanshah, p: 50. (In Persian). Naseri, V., Kafilzadeh, F. & Jahani-Azizabadi, H. (2022). Effects of Pistacia Atlantica gum essential oil on ruminal methanogen, protozoa, selected bacteria species and fermentation characteristics in sheep. Small Ruminant Research, 209: 106650. Naseri,V., Kafilzadeh, F. & Jahani Azizabadi, H. (2018). Evaluation of methane reduction potential of essential oil (Pistacia Atlantica Subsp. Kurdica) in vitro. 8th Iranian Congress of Animal Sciences. The University of Kordestan. August. (In Persian). Never, A. (2015). Effects of nutrition on yield and milk composition in sheep and goats. Journal of Animal Science, 4(1): 1-10. Moslemipur, F., Sojoodian, S.S., Gharabash, A. & Chashnidel, Y. (2022). Effect of pasteurization of colostrum on immunoglobulines absorption and blood parameters of newborn Zel male lambs. Journal of Ruminant Research, 10(1): 67-82. Pravieux, J., Poulet, H., Charreyre, C. & Juillard, V. (2007). Protection of newborn animals through maternal immunization. Journal of Comparative Pathology, 137: 32-34. Rasooli, I. & Abyaneh, M.R. (2004). Inhibitory effects of Thyme oils on growth and aflatoxin production by Aspergillus parasiticus. Food Control, 15(6): 479-483. Saleem, A.M., Zanouny, A.I. & Singer, A.M. (2017). Growth performance, nutrients digestibility, and blood metabolites of lambs fed diets supplemented with probiotics during pre-and post-weaning period. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 30(4): 523. Salem, A.Y., El-Awady, H.G., El-Dein, M.A.T. & Eisa, D.A. (2019). Effect of supplementation of aromatic plants oils on immunity, udder health and milk production of Friesian cows. Slovenian Veterinary Research, 58(22): 523-530. Selim, S.A., Khalifa, H.K. and Ahmed, H.A. (2019). Growth Performance, Blood Biochemical Constituents, Antioxidant Status, and Meat Fatty Acids Composition of Lambs Fed Diets Supplemented with Plant Essential Oils. Alexandria Journal for Veterinary Sciences, 63(2):156-165. Seyf, Y., Kafilzadeh, F., Khamisabadi, H., Rezaei, M. & Taherabadi, L. (2022). Effect of Pistacia Atlantica Kurdica gum essential oil on growth performance during pre and post-weaning period on Sanjabi male lambs. Animal Production, 24(4): 453-462. [In Persian]. Soycan-Önenç, S., Koc, F., Coşkuntuna, L., Özdüven, M. & Gümüş, T. (2015). The effect of oregano and cinnamon essential oils on fermentation quality and aerobic stability of field pea silages. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 28(9): 1281. Srivastava, R., Choudhury, P.K., Dev, S.K. & Rathore, V. (2021). Neuroprotective effect of α‐pinene self‐emulsifying nanoformulation against 6‐OHDA induced neurotoxicity on human SH‐SY5Y cells and its in vivo validation for anti‐Parkinson's effect. Journal of Biochemical and Molecular Toxicology, 35(11): 22902. Sutton, J. D. (1989). Altering milk composition by feeding. Journal of Dairy Science, 72(10): 2801-2814. Swinbourne, A.M.. Blagojevic, N., Murdock, N.J., Mills, H.B., Flinn, T., McCarthy, N.L. & Tilbrook, A. (2021). Validation of hand-held refractometers for assessing Merino ewe colostrum and neonatal lamb serum. Animal Production Science, 62(3): 284-294. Taran, M., Mohebali, M. & Esmaeli, J. (2010). In vivo efficacy of gum obtained Pistacia atlantica in experimental treatment of cutaneous leishmaniasis. Iranian Journal of Public Health, 39(1): 36. Tassou, C.C. & Nychas, G.J.E. (1995). Antimicrobial activity of the essential oil of mastic gum (Pistacia lentiscus var. chia) on Gram positive and Gram negative bacteria in broth and in Model Food System. International Biodeterioration and Biodegradation, 36(3-4): 411-420. Türkmen, N., Kanca, H. & Gürsoy, A. (2018). Effects of somatic cell count in goat milk on some physical, chemical and sensory properties of vanilla ice cream. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 13(2): 135-140. Wojtas, E., Zachwieja, A., Piksa, E., Zielak-Steciwko, A.E., Szumny, A. & Jarosz, B. (2020). Effect of soy lecithin supplementation in beef cows before calving on colostrum composition and serum total protein and immunoglobulin G concentrations in calves. Animals, 10(5): 765. Yousefi, A.R., Kohram, H., Shahneh, A.Z., Nik-Khah, A. & Campbell, A. W. (2012). Comparison of the meat quality and fatty acid composition of traditional fat-tailed (Chall) and tailed (Zel) Iranian sheep breeds. Meat Science, 92(4): 417-422. Zervas, G. & Tsiplakou, E. 2011. The effect of feeding systems on the characteristics of products from small ruminants. Small Ruminant Research, 101(1-3): 140-149. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 185 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 161 |