
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 631 |
تعداد مقالات | 6,573 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,901,711 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,431,022 |
خواص آنتی اکسیدانی عصاره های آبی و اتانولی استخراج شده از صدف آب شیرین Anodonta cygnea | ||
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
دوره 13، شماره 4، دی 1403، صفحه 107-117 اصل مقاله (448.49 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2023.21493.1792 | ||
نویسندگان | ||
سکینه حیدری1؛ پرستو پورعاشوری* 2؛ بهاره شعبان پور3؛ فاطمه شمس آبادی4؛ مهدی شیخ عربی4 | ||
1دانشجوی دکتری عملآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
2نویسنده مسئول، دانشیار گروه عملآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
3استاد گروه عملآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
4استادیار گروه زیستفناوری پزشکی، دانشکده فنآوریهای نوین، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران. | ||
چکیده | ||
صدف آب شیرین Anodonta cygnea در تالاب، رودخانه و آببندانهای شمال کشور وجود دارند که با نام Swan Mussel شناخته میشود. طی چندین دهه، محصولات طبیعی دریایی به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی عالی در مواد مغذی، داروسازی و صنایع آرایشی و بهداشتی به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفتهاند. اگرچه بیمهرگان دریایی به ویژه نرمتنان برای عملکردهای بیولوژیکی و فیزیولوژیکی متعددی مورد بررسی قرار گرفتهاند، اما به ندرت به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی مورد مطالعه قرار میگیرند. در این مطالعه، صدفها با میانگین طول41/2±65/105، عرض83/2±85/58، ارتفاع10/2±83/48 میلیمتر و وزن 68/9±23/113 گرم از آببندان (پس از صید ماهیان) جمعآوری شد و عصاره آبی و اتانولی (نسبت 1:2صدف به حلال) صدف تهیه گردید. خواص آنتیاکسیدانی عصارههای آبی و اتانولی لیوفلیزه شده شامل DPPH, ABTs و Power Reducing در غلظتهای 1/0، 5/0، 1، 3 و 5 میکروگرم بر میلیلیتر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد تیمار اتانولی نسبت به تیمار آبی دارای قدرت مهارکنندگی بالاتری است (05/0>P). با افزایش غلظت از 1/0 به 5 میلیگرم برمیلیلیتر مهار رادیکال DPPH کاهش یافت و بیشترین مهار رادیکال DPPH در غلظت 1/0 مشاهده شد. بیشترین مهار رادیکال ABTsو Power Reducingدر غلظت 5 میلیگرم بر میلیلیتر بود. طبق نتایج عصاره اتانولی صدف دارای خواص آنتیاکسیدانی مناسبی به نظر میرسد. از آنجایی که این صدف در آببندانهای پرورش ماهی یافت میشود و پس از تخلیه ماهیان، صدفها با نبود آب و در نهایت مرگ روبرو میشوند و با توجه به خواص منحصربهفرد آنها، مطالعات بیشتر در این زمینه میتواند از دفن کردن این صدفها پس از صید ماهیان جلوگیری نمایند. | ||
کلیدواژهها | ||
Anodonta cygnea؛ خواص آنتی اکسیدانی؛ DPPH؛ ABTs؛ Power Reducing | ||
مراجع | ||
1.Vladkova, T., Georgieva, N., Staneva, A., & Gospodinova, D. (2022). Recent progress in antioxidant active substances from marine biota. Antioxidants, 11 (3), 439.
2.Neri, T. A., Nguyen, T. T., Nguyen, T. H. P., Rohmah, Z., Jeong, S. B., Hwang, D. J., & Choi, B. D. (2021). Effect of season and processing steps in nutritional components and bioactivities of blue mussels (Mytilus edulis). International Food Research Journal, 28 (4), 752-762.
3.Fung, A., Hamid, N., & Lu, J. (2013). Fucoxanthin content and antioxidant properties of Undaria pinnatifida. Food chemistry, 136 (2), 1055-1062.
4.Shiry, N., Derakhshesh, N., Alavinia, S. J., Pouladi, M., Falco, F., & Faggio, C. (2023). Anodonta cygnea, a freshwater swan mussel, exposed to diazinon: toxicity thresholds in behavior and physiology. Veterinary Research Communications, 1-17.
5.Hinzmann, M., Bessa, L. J., Teixeira, A., Da Costa, P. M., & Machado, J. (2018). Antimicrobial and antibiofilm activity of unionid mussels from the North of Portugal. Journal of Shellfish Research, 37 (1), 121-129.
6.Wikarta, J. M., & Kim, S. M. (2016). Nitric oxide synthesis inhibition and cytotoxicity of Korean horse mussel Modiolus modiolus extracts on cancer cells in culture. Cytotechnology, 68, 879-890.
7.Cheong, S. H., Hwang, J. W., Lee, S. H., Kim, Y. S., Sim, E. J., You, B. I., ... & Park, P. J. (2015). In vitro and in vivo antioxidant and anti-inflammatory activities of abalone (Haliotis discus) water extract. In Taurine 9 (pp. 833-849). Springer International Publishing.
8.Cheong, S. H., Lee, S. H., Jeon, Y. J., & Lee, D. S. (2017). Mussel (Mytilus coruscus) water extract containing taurine prevents LPS-induced inflammatory responses in zebrafish model. In Taurine 10 (pp. 931-942). Springer Netherlands.
9.McElwain, A., & Bullard, S. A. (2014). Histological atlas of freshwater mussels (Bivalvia, Unionidae): Villosa nebulosa (Ambleminae: Lampsilini), Fusconaia cerina (Ambleminae: Pleurobemini) and Strophitus connasaugaensis (Unioninae: Anodontini). Malacologia, 57 (1), 99-239.
10.Horwitz, W. (1975). Official methods of analysis (Vol. 222). Washington, DC: Association of Official Analytical Chemists.
11.Park, S. Y., Ahn, C. B., & Je, J. Y. (2014). Antioxidant and anti‐inflammatory activities of protein hydrolysates from Mytilus edulis and ultrafiltration membrane fractions. Journal of Food Biochemistry, 38 (5), 460-468.
12.Cherifi, H., Ajjabi, L. C., & Sadok, S. (2018). Nutritional value of the Tunisian mussel Mytilus galloprovincialis with a special emphasis on lipid quality. Food chemistry, 268, 307-314.
13.Wei, P., & Weng, W. (2020). Characteristics of pressurized hot water extract from abalone muscle and the antioxidant ability during simulated digestion in vitro. Journal of Food Science and Technology, 57, 4076-4083.
14.Wang, B., Li, L., Chi, C. F., Ma, J. H., Luo, H. Y., & Xu, Y. F. (2013). Purification and characterisation of a novel antioxidant peptide derived from blue mussel (Mytilus edulis) protein hydrolysate. Food Chemistry, 138 (2-3), 1713-1719.
15.Han, J. K., Sung, S. C., Jo, M. J., & Lee, S. C. (2018). Antioxidant, ACE inhibitory, and acetylcholinesterase inhibitory activities of subcritical water extract of blue mussel. Food science and biotechnology, 27, 847-851.
16.Krishnamoorthy, V., Chuen, L. Y., Sivayogi, V., Kathiresan, S., Bahari, M. B., Raju, G., & Parasuraman, S. (2019). Exploration of antioxidant capacity of extracts of Perna viridis, a marine bivalve. Pharmacognosy Magazine, 15 (Suppl 3), S402-S409.
17.Sreejamole, K. J., & Radhakrishnan, C. K. (2016). In vitro antioxidant activity of tissue extracts of green mussel Perna viridis. Journal of the Marine Biological Association of India, 58 (2), 94.
18.Dong, Z., Tian, G., Xu, Z., Li, M., Xu, M., Zhou, Y., & Ren, H. (2017). Antioxidant activities of peptide fractions derived from freshwater mussel protein using ultrasound-assisted enzymatic hydrolysis. Czech Journal of Food Sciences, 35 (4), 328-338.
19.Wang, B., Li, Z. R., Chi, C. F., Zhang, Q. H., & Luo, H. Y. (2012). Preparation and evaluation of antioxidant peptides from ethanol-soluble proteins hydrolysate of Sphyrna lewini muscle. Peptides, 36 (2), 240-250. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 360 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 42 |