
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,745,684 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,316,248 |
بررسی اثرات منابع مختلف نیتروژن بر شاخصهای زراعی- اقلیمی، عملکرد و کارایی مصرف منابع در سیبزمینی | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 8، دوره 31، شماره 4، دی 1403، صفحه 159-176 اصل مقاله (440.7 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2024.22186.3120 | ||
نویسندگان | ||
عبدالستار دارابی* 1؛ محمدرضا رفیع2؛ شهرام امیدواری3 | ||
1نویسنده مسئول، دانشیار بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران | ||
2استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران | ||
3استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: شاخصهای اقلیمی که پایه حرارتی دارند همانند درجه روز رشد و واحد هلیوترمال ابزارهای مفیدی برای پیشبینی رشد و عملکرد محصولات میباشند. کارایی تبدیل گرما و نور به ماده خشک به فاکتورهای ژنتیکی، تاریخ کاشت و نوع محصول بستگی دارد. بنابراین دانش محاسبه واحد تجمع حرارتی که در بیشتر منابع از آن به عنوان درجه روز رشد یاد شده است و همچنین سایر مشتقات ریاضی آن مانند واحد هلیو ترمال و کارایی مصرف دما و نور پیشنیاز درک مراحل فنولوژی و تاریخ کاشت مناسب برای ارقام مختلف محصولات زراعی میباشد. با توجه به اینکه تاکنون گزارشهای محدودی در ارتباط با اثرات مدیریت منابع مختلف نیتروژن بر شاخصهای زراعی - اقلیمی و کارایی مصرف منابع در سیب-زمینی در مناطق نیمه گرمسیری منتشر شده است. این پژوهش با هدف بررسی اثر منابع مختلف نیتروژن بر شاخصهای زراعی - اقلیمی در مراحل مختلف فنولوژی و کارایی مصرف منابع در دو رقم سیبزمینی سانته و ساوالان اجرا گردید. مواد و روشها: این تحقیق به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی عبارت بودند از منابع مختلف کود نیتروژن در چهار سطح: 1- عدم مصرف نیتروژن 2- تامین50% نیتروژن مورد نیاز گیاه از طریق ورمی کمپوست و50% از طریق کود شیمیایی اوره 3- تامین 25% نیتروژن مورد نیاز گیاه از طریق ورمی کمپوست و 75% از طریق کود شیمیایی اوره 4- تامین 100% نیتروژن مورد نیاز گیاه از طریق کود شیمیایی اوره و رقم در دو سطح: سانته و ساوالان. کاشت غدههای بذری جوانهدار دراواسط دی ماه صورت گرفت. یک هفته قبل از برداشت اندامهای هوایی قطع و غدهها در اواخر اردیبهشت ماه برداشت شدند. شاخصهای زراعی- اقلیمی، درجه روز رشد و واحد هلیوترمال در چهار مرحله رشد و توسعه جوانهها، رشد سبزینهای، غدهزایی وحجیم شدن غدهها محاسبه شدند. صفات اندازهگیری شده توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید و میانگینها با استفاده از آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال 5% مقایسه شدند. یافتهها: مدت زمان مرحله رشد و توسعه جوانهها، درجه روز رشد و واحد هلیوترمال دریافت شده دررقم ساوالان در مقایسه با رقم سانته به طور معنیداری کمتر بود. منابع مختلف نیتروژن اثر معنیداری بر فاصله زمانی بین کاشت تا سبز شدن غدهها و در نتیجه مقدار درجه روز رشد و واحد هلیوترمال دریافت شده در این مرحله فنولوزیکی نداشت. مدت زمان رشد سبزینهای در کلیه تیمارهای مطالعه شده 15 روز بود . قرار گرفتن زود هنگام گیاهان در شرایط مناسب برای غده زایی، روز-های کوتاه و شبهای خنک، سبب گردید که مدت زمان و درحه روز رشد و واحد هلیوترمال دریافت شده در این مرحله پایین باشد. به علت افزایش دما در اردیبهشت ماه مقدار درجه روز رشد و واحد هلیوترمال در مرحله حجیم شدن غده بهطور قابلتوجهی نسبت به مراحل قبل بیشتر بود. در این پژوهش مرحله بلوغ مشاهده نشد. عملکرد، کارایی تاثیر دما و کارایی تاثیر واحد هلیوترمال و کارایی مصرف نیتروژن در رقم ساوالان به طور معنیداری از رقم سانته بیشتر بود. استفاده از ورمی-کمپوست به عنوان منبع تامین کننده بخشی از نیتروژن مورد نیاز گیاه در هر دو تیمار حاوی این ماده آلی، سبب افزایش عملکرد، کارایی مصرف دما و کارایی مصرف واحد هلیوترمال و کارایی مصرف نیتروژن در این دو تیمار در مقایسه با تامین 100% نیتروژن مورد نیاز گیاه از منبع اوره گردید. نتیجهگیری: برای هر دو رقم سانته و ساوالان تیمار تامین75% نیتروژن مورد نیاز از منبع اوره و 25% از منبع ورمی-کمپوست توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
حجیم شدن غده؛ درجه روز رشد؛ نیتروژن؛ ورمیکمپوست؛ هلیوترمال | ||
مراجع | ||
1.Charalampopoulos, I. (2021). Agrometeorological Conditions and agroclimatic trends for the maize and wheat crops in the Balkan region. Atmosphere. 12 (671), 1-24.
2.Vatca, S. D., Stoian, V.A., Man, T. S., Horvath, C., Vidican, R., Gadea, T., Vatca, A., Rotaru, A., Varban, R., Cristina, M., & Stoian, V. (2021). Agrometeorological requirements of maize crop phenology for sustainable cropping-A historical review for Romania. Sustainability, 13, 7719, 1-14.
3.Gupta, V., Gupta, M., Kour, S., & Sandhu, S. S. (2020). Agromet indices and response of varieties of wheat (Triticum aestvium) to sowing environments and nitrogen levels under irrigated lower hills of North-West plains of Shiwaliks. Indian Journal of Agronomy, 66 (1), 25-32.
4.Samantaray, S., Mahanty, M., Priyadarshini, A., Mohapatra, A. K. B., Rath, B. S., & Nanda, A. (2022). Agro-meteorological indices and heat units of rice varieties under different dates of planting in east and southeastern coastal plain zone of Odisha. The Pharma Innovation Journal, 11 (10), 527-531.
5.Darabi, A. (2023). Comparison of agro-meteorological indices and yield of onion cultivars in Behbahan, southwest Iran. Journal of Crop Production and Processing, 13 (3), 1-15. [In Persian]
6.Darabi, A., & Omidvari, S. H. (2020). Effect of planting date on agro-meteorological indices at different phonological Stages of potato cultivars. Iranian Journal of Field Crops Research, 18, 323-339.
7.Kumar, M., Naushad Khan, N., Ravindra Sachan, R., Shravan Kumar Maurya, S. K., & Durgesh Kumar Maurya, D. K. (2023). Effect of thermal unit and heat use efficiency at various phenophases of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars. Biological Forum – An International Journal, 15 (3), 583-588.
8.Sreeniavas, G., Devender Redady, M., & Raji Redady, D. (2010). Agro-meteorological indices in relation to phenology of aerobic rice. Journal of Agrometeorological, 12 (2), 241-244.
9.Devi, S., Singh, M., & Aggarwal, R. K. (2019). Thermal requirements and heat use efficiency of pea cultivars under varying environments. Current World Environment, 14 (3), 376-382.
10.Souri, M. K., Rashidi, M., & Kianmehr, M. H. (2018). Effects of manure-based urea pellets on growth, yield, and nitrate content in coriander, garden cress, and parsley plants. Journal of Plant Nutrition, 41 (11), 1405-1413.
11.Jalali, A. H. (2022). The effect of nitrogen fertilizer and nitrogen splitting on yield and nitrate content of potato tubers. Iranian Journal of Field Crops Research, 20 (2), 137-146. [In Persian]
12.Pobereżny, J., Wszelaczyńska, E., Wichrowska, D., & Jaskulski, D. (2015). Content of nitrates in potato tubers depending on the organic matter, soil fertilizer, cultivation simplifications applied and storage. Chilean Journal of Agricultural Research, 75 (1), 42-49.
13.Rehman, S. U., Federica, F. D., Alessio Aprile, A., Michele Benedetti, M., & Francesco Paolo Fanizzi, F. P. (2023). Vermicompost: Enhancing plant growth and combating abiotic and biotic stress. Agronomy, 13 (1134), 1-25.
14.Malakouti, M. J., & Tehrani, M. M. (1999). The Role of micronutrients in increasing yield and quality of agricultural crops. Tarbiat Modarres University Publication. Tehran. [In Persian]
15.Tolessa, E. S. (2019). A review on water and nitrogen use efficiency of potato (Solanum tuberosum L.) in relation to its yield and yield components. Archives of Agriculture and Environmental Science, 4 (2), 119-132.
16.Keisham, A., Heisnam, P., Moirangthem, A., Das, T., Singh, N. I., & Singh, L. N. (2015). Effect on growth and yield of potato (Solanum tubersum L.) var. Kufri Jyoti by nitrogen integration with different organic sources and itsafter effect on soil. The Bioscan, 10 (13), 1335-1338.
17.Darabi, A. (2017). Study on the agro-meteorological indices at different phenological stages and growth analysis of new potato genotypes. Iranian Journal of Horticultural Science and Technology, 18 (3), 271-286. [In Persian]
18.Maji, S., Bhowmick, M., Chakraborty, P., Jena, S., Dutta, S. K., Nath, R., Bandyopahyay, P., & Chakraborty, P. K. (2014). Impact of agro-meteorological on growth and productivity of potato (Solanum tuberosum L.) in Eastern India. Journal of Crop and Weed, 10 (2), 193-189.
19.Parvizi, K., Souri, J., & Mahmoodi, R. (2011). Evaluation of cultivation date on yield and amount of tuber disorders of potato cultivars in Hamadan province. Journal of Horticultural Science,25 (1), 82-93. [In Persian]
20.Mihovilovich, E., Carli, C., de Mendiburu, F., Hualla, V., & Bonierbale, M. (2009). Protocol tuber bulking maturity assessment of elite and advanced potato clones. International Potato Center. 18 p.
21.Kazemi, M., Hassanabadi, H., & Tavakoli, H. (2011). Potato production management. Nashr-e-Amozesh and Tarvij Keshavarzi, Tehran. [In Persian]
22.Loyla Rodríguez, P., Danny Sanjuanelo, C., Carlos Eduardo Ñústez, L., & Patricia Moreno-Fonseca, L. (2016). Growth and phenology of three Andean potato varieties (Solanum tuberosum L.) under water stress. Agronomía Colombiana, 34 (2), 141-154.
23.Darabi, A. (2019). The investigation of planting season effect on yield and phenology of potato (Solanum tuberosum L.) culivars using thermal indices. Journal of Crop Production and Processing, 9 (1), 65-77. [In Persian]
24.Shubham Pandey, S., Dwivedi D. K., Vikram Bharati, V., Kumar, A., Harendra Singh, H., & Anshuman Dwivedi, A. (2022). Effect of different levels and sources of nitrogen on growth and yield of Potato (Solanum-tuberosum L.). The Pharma Innovation Journal, 11 (7), 3719-3722.
25.Hoseini, S. S., Majidian, M., & Esfahani, M. (2022). Effect of nitrogen fertilizer vermicompost application onagronomic characteristics, seed yield and quality of sesame (Sesamum indicum L.). Applied Research in Field Crops, 34 (4), 74-97. [In Persian]
26.Getahun, B. B., Kassie, M. M., Visser, R. G. F., & Linden, C. G. V. D. (2020). Genetic diversity of potato cultivars for nitrogenuse efficiency under contrasting nitrogen regimes. Potato Research, 63, 267-290.
27.Broz, A. P., Verma, P. O., & Appel, C. (2016). Nitrogen dynamics of vermicompost use in sustainable agriculture. Journal of Soil Science and Environmental Management, 7 (11), 173-183. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 164 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 32 |